|
Notka |
|
Zadbaj o zdrowie intymne Wiesz, w jaki sposób skutecznie i bezpiecznie zadbać o swoje zdrowie intymne? Nasz ekspert rozwieje Twoje wątpliwości! |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pytanie do p. doktora Tulimowskiego - niedomoga hormonalna opóźniające się miesiączki
Witam. Panie doktorze, prawie rok temu miałam wykonywany wymaz. Wyniki wyszły odpowiednie. "Nie stwierdzono zmian śród nabłonkowych i procesu złośliwego." Jednak podano uwagę: Niedomoga hormonalna" Mój ginekolog stwierdził, że nie ma czym się przejmować. Chciałabym jednak wiedzieć co to oznacza? Wiem również że wyniki cytologii najczęściej podaje się w skali Papanicolau. W moich wynikach nie było jednak podanej żadnej grupy. Czy takie badanie jest wiarygodne? Czy powinnam powtórzyć badania?
Dodatkowo w styczniu odstawiłam tab antykoncepcyjne Novynette. Od tego czasu okres miałam 3 razy w tym pierwszy po odstawieniu. Ostatni okres opóźnił się o ponad 30 dni. Wiem, że po odstawieniu tab. okres musi się unormować. Czy powinnam jednak udać się do lekarza? Edytowane przez patunia_87 Czas edycji: 2013-06-25 o 10:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do p. doktora Tulimowskiego - niedomoga hormonalna opóźniające się mies
Szanowna Pani,
Od 2001 roku w ocenie badań cytologicznych obowiązuje system Bethesda, czyli system bez określania grup cytologicznych. Może się zdarzyć że niedobór hormonów spowoduje że w wyniku badania cytologicznego pojawi się opis zmiany atroficzne / niedobór estrogenów / ale badania cytologiczne nie jest badaniem cytohormonalnym. Nieregularne menstruacje po zaprzestaniu przyjmowania tabletek powinny skłonić Panią do wykonania diagnostyki hormonalnej |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.