![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Erasmus - warto czy nie ?
Hmm, może to głupie, ale mam dopiero 16 lat, a jednym z moich największych marzeń jest wyjazd na Erasmusa. Tak, już zaczynam o tym myśleć i czytać. Co Wy możecie o tym powiedzieć ? Ja to widzę tak : z jednej strony ogromna przygoda życia, można się wiele nauczyć, dowiedzieć, zabawić, wyszaleć, poznać wspaniałych ludzi.. z drugiej strony : jak zostawić najbliższych na tak długi czas ? Moja największa obawa : pozostawisz tutaj przyjaciół na tak długo : najpierw spowoduje to tęsknotę, oddalanie się od siebie, później poznajesz wspaniałych ludzi na wymianie, zżyjesz się z nimi, a później musisz ich zostawić, a tak naprawdę już nie masz do kogo wracać.. co o tym myślicie ? Ja jestem baardzo, baardzo emocjonalną nastolatką. Myślę zbyt dużo i naprawdę czasami wystarczy, że po protu sobie siedzę i się zamyślę, to emocje które przeżywam można porównać do chociażby emocji ogromnego fana zespołu rockowego będącego pierwszy raz na jego koncercie ! Wiem, dziwne porównanie, ale akurat jakoś to mi przyszło do głowy xd Tysiące myśli, wątpliwości. Wiem, że mam bardzo dużo czasu, ale jednak już chciałabym coś o tym wiedzieć. Przeraża mnie najbardziej to, o czym się bardzo dużo naczytałam : tęsknota, depresja i nuda po-erasmusowa, poczucie samotności etc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Erasmus - warto czy nie ?
Musisz wiedziec, ze w zyciu niestety tak jest: wiekszosc ludzi jest tylko na chwile. Jak bedziesz starasza to to zrozumiesz. Ja dlugo nie moglam sie pogodzic z tym faktem. Przyjaciele na cale zycie, chlopak na cale zycie. Niestety tak nie ma.
ja studiuje w irlandii i jestem mega zadowolona. Zycze wytrwalosci. 2 lata szybko mina, ucz sie jezyków i ruszaj w swiat
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nuda i depresja na Erazmusie nie grozi raczej, chyba ze jestes melancholijna osoba. Wtedy faktycznie moze byc poczatkowow ciezko. zwykle jest jakis drugi polak z ktorym mozna pogadac po naszemu a nie ciagle sluchac obcego jezyka.
Najwazniejsze zeby sprawdzic czy uczelnia na jakiej bedziesz studiowala jak duzo i czesto wysyla na Erazmusa. Oczywiscie warto tez mieci mniej wiecej pojecie gdzie sie chcesz wybrac jaki rejon Europy. Jezeli mowa o standartowym roku na wyjezdzie to coz ... to jedna wielka impreza w sumie ![]() Wazne tez zeby zwlaszcza mloda dziewczyna wiedziala ze ... kobiety z Erazmusa sa czasem postrzegane jako ero-turystki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jeśli będziesz miała szansę wyjechać na Erasmusa to się nie wahaj. Ja nie byłam, a już studia skończyłam i teraz żałuję. Ode mnie ze znajomych pojechało kilka osób i ani jedna nie była rozczarowana, a co więcej mieli mnóstwo do opowiedzenia i niektóre znajomości jakie zawarli na Erasmusie dalej utrzymują
![]() ![]() Co do zerwania znajomości to z wiekiem przychodzi taka świadomość, że nie warto utrzymywać znajomości "na siłę". A osoby którym zależy na kontakcie z tobą dalej go będą miały. Przecież teraz każdy już ma internet więc nie widzę problemu w pogaduchach na fb, gg czy skypie ![]() Erasmus to naprawdę ciekawy wyjazd nie tylko poprzez możliwość studiowania za granica ale przede wszystkim szansa na poznanie ludzi z całej Europy a nawet świata. Fakt, niekiedy trudno jest się utrzymać z tego stypendium jakie dostajesz na utrzymanie ale przecież studenci mają to do siebie, że kombinują jak mogą ![]()
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Ja byłam na Erasmusie i gorąco polecam!!!! Poznajesz niesamowitych ludzi i zawierasz przyjaźnie na całe życie. Przeżywasz świetne przygody i gromadzisz mega wspomnienia. Ja tylko przez pierwsze kilka dni nie moglam sie odnaleźć, ale z kazdym kolejnym dniem stawalismy sie jedna wielka rodzina. Poza tym Twoi przyjaciele moga Cię odwiedzić. Ale jak masz dopiero 16 lat to na Ersmusa mozna pojechac dopiero na 2 roku studiów... wiec jeszcze masz czas. Najgorzej jest zostawić chłopaka. Z wszystkim innym dasz radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o depresję, to miałam na myśli depresję PO Erasmusie, czyli powrót do szarej rzeczywistości po "jednej wielkiej imprezie"
![]() ![]() Laughingman8989 - co masz na myśli mówiąc, że kobiety z Erasmusa są postrzegane jako ero-turystki ? Chodzi o to, że obcokrajowcy widzą łatwą studentkę która wyrwała się z domu i teraz chce "zaszaleć" puszczając się z 'pierwszym lepszym' ? Edytowane przez chocolateeeee Czas edycji: 2013-11-06 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Taka rada na przyszłość jakbyś się zdecydowała na Turcję: poczytaj na internecie opinie jak wyglądają zajęcia na uczelni na którą pojedziesz. Ta moja koleżanka co była w Turcji miała tak, że kazdy wykład był prowadzony po turecku a tylko kilka slajdów na końcu każdego wykładu było dla niej po angielsku ( więc dziewczyna dosłownie czuła się jak na tureckim kazaniu
![]() ![]()
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A gdzie chciałabyś pojechać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Erasmus=jeden z najlepszych momentów w życiu. Tylko trzeba do tego mądrze podejść. A nie tylko picie i imprezy. Naprawde mozna wiele zyskac na takim wyjezdzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Chciałabym pojechać do krajów takich jak : Francja, Turcja, Włochy, Hiszpania lub któryś z krajów skandynawskich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
A gdzie leży ten Erazmus?
Uwielbiam golonkę pieczona w piwie... Nie robię jej zbyt często.... a w zasadzie robię ją rzadko ze względu na kaloryczność ale jak już zrobię nie mogę się jej oprzeć... Przepyszna, z cudowną skórką i obłędnie mięciuteńkim mięskiem, do tego piwo, domowe sosy i duuuża ilość musztardy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
W którym regionie?
Uwielbiam golonkę pieczona w piwie... Nie robię jej zbyt często.... a w zasadzie robię ją rzadko ze względu na kaloryczność ale jak już zrobię nie mogę się jej oprzeć... Przepyszna, z cudowną skórką i obłędnie mięciuteńkim mięskiem, do tego piwo, domowe sosy i duuuża ilość musztardy. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
poczytaj trochę w internecie jak wyglądają związki z Turkami ![]() ale tak w ogóle to młodziuka jesteś, nie bardzo jeszcze masz czym sobie głowę zawracać. U mnie na Erasmusa można było jechac najwczesniej na 3. roku - rok wcześniej była rekrutacja, a żeby do niej przysiąpić, trzeba było mieć jakąś średnią z jakichś egzaminów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Jestem na drugim roku studiów i właściwie dopiero teraz poważniej myślę o skorzystaniu z oferty jaką daje erasmus. Jak myślicie, na którym roku najlepiej zdecydować się na wyjazd? Czy trzeci rok, na którym muszę wybierać specjalizacje i odbyć praktyki nie będzie problemem w ewentualnym wyjeżdzie? A może czwarty rok?
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
kolezanka byla i wrocila zadowolona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ja nie byłam i do dzisiaj żałuję. Tym bardziej, ze moja uczelnia oferowała wyjazd do Tajlandii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Ja byłam i również gorąco polecam taki wyjazd. Można poznać nowych ludzi, pozwiedzać, nauczyć się języka itp. Z drugiej strony to tak naprawdę nie jest długi wyjazd, ten jeden/dwa semestry bardzo szybko zlecą i zanim się obejrzysz już będziesz musiała wracać do domu. Na erasmusa pojechałam 4 lata temu, ale do tej pory utrzymuję kontakt z ludźmi, których tam poznałam i staramy się co jakieś czas się odwiedzać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Erasmus ma wiele pozytywów.
Uczysz się samodzielności (załatwiasz pokój, gospodarujesz stypendium, studiujesz w obcym języku i to jeszcze tak aby mieć potem przedmioty zaliczone w Polsce), poznajesz nowych ludzi, kulturę, szlifujesz język. Zwiedzasz kraj. Obserwujesz - np: sposób nauczania w większości krajów jest inny niż w Polsce, studenci też są inni ![]() Poza domem wielu ludzi się otwiera na nowe znajomości, częściowo z tęsknoty i chęci zdobycia nowych przyjaciół a częściowo też właśnie z obserwacji że inni studenci tacy są - otwarci, przyjaźni - więc ty też taka się stajesz ![]() Nieprawda że przyjaźnie zostawione w Polsce po 6 czy 12 miesiącach już nie będą nic warte. Znajomi zawsze mogą Cię odwiedzić - to dla nich frajda. Jedynym minusem, przynajmniej na moim wyjeździe były bardzo niskie stypendia. Ale doświadczenie - bezcenne.Poza tym - ja na takim wyjeździe poznałam swojego męża ![]() ![]() Pozdrawiam i namawiam - jedź!
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Ja gdy będę miała tylko okazję, to bez wątpienia pojadę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
cranberry juice, związki z Turkami wyglądają różnie, tak samo, jak z przedstawicielami innych narodowości.. nie wrzucaj wszystkich do jednego worka, bo to zwyczajnie niesprawiedliwe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
W Rumunii. Byłam na 3 roku na semestrze zimowym. Jednak gdybym mogła jechać jeszcze raz to zdecydowanie pojechałabym na 2 roku - wtedy można pojechać na 2 semestry. Jadąc na 3 roku można wyjechać tylko na jeden semestr i trzeba wrócić żeby napisać pracę licencjacką ( tak było przynajmniej w moim przypadku).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() A tak swoją drogą moi najfajniejsi znajomi z Erasmusa to byli Turcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
Ja nie byłam i żałuję...sporo moich znajomych było i każdy chwali że to super doświadczenie, jakaś nauka życia. Ja niestety mogę sobie tylko pluć w brodę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ja biore pod uwage wyjazd do czech. Byl ktos w culs?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie byłam i też BARDZO żałuję. Na 3 roku nie, bo specjalizacja. Na 4 nie, bo praktyki. A na 5 roku mgr i praca, więc w ogóle nie było opcji. Z perspektywy czasu, pojechałabym na 3 albo na 4 roku, najlepiej do anglojęzycznego kraju.
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Mam podobną sytuację. Najbardziej żałuję Erazmusa do Lwowa... jeśli ma sie okazję to trzeba z niej korzystać! Na mgr nie polecam, jest niezły sajgon na 5 roku, przynajmniej u mnie był.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.