![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Filologia ang na UWr czy jęz. stosowane na UŚ?
Witajcie.
Mam pewien dylemat, nad którym biedzę się już od kilku tygodni, dlatego pomyślałam, że może czyjeś obiektywne spojrzenie pomoże mi podjąć racjonalną decyzję. Waham się pomiędzy filologią angielską na Uniwersytecie Wrocławskim a językami stosowanymi: angielskim i francuskim na Uniwersytecie Śląskim. Zależy mi na zostaniu tłumaczem. Do obydwu uczelni zawiozłam już papiery, ale przecież nie mogę studiować na obu naraz. Przede wszystkim, filologia angielska jest dla mnie bardzo pociągającym kierunkiem i na dzień dzisiejszy nie przeraża mnie perspektywa nauki historii, czytanie lektur, czy inne mniej praktyczne aspekty filologii. Ciągle słyszę jednak, że sama filologia ang dzisiaj nie wystarczy, że powinnam wybrać dwa języki, skoro mam taką możliwość - a więc ang-franc na UŚ. Tu jednak mam pewne obawy - nie miałam wcześniej kontaktu z francuskim (na UŚ język ten jest od podstaw) i nie jestem pewna, czy mnie to zwyczajnie nie przerośnie. Nie chodzi nawet o samą naukę, ale obawiam się, że ten język zwyczajnie nie przypadnie mi do gustu i praca z nim będzie dla mnie katorgą, a jedyną przyjemność znajdować będę w angielskim. No dobrze, nie sądzę, żeby było aż tak źle, jednak mała niepewność jest. Poza tym, miasto, w którym znajduje się wydział (Sosnowiec) raczej mnie nie zachwyca. Do Wrocławia nie ma co porównywać, ale nawet mniejsze miasto, w którym chodziłam do liceum, było po prostu zadbane i miałam w pobliżu kilka miłych kawiarni i spożywczaków - tutaj nawet tego nie zauważyłam i trochę mnie to rozczarowało. Plusem są, mimo wszystko, te dwa języki, oraz fakt, że do Sosnowca mam bliżej, niż do Wrocławia (choć wciąż daleko). Poza tym na UŚ idzie moja koleżanka, a we Wrocławiu zaczynałabym sama. Chciałam rozważyć ten wybór także pod kątem zatrudnienia filologów w poszczególnych miastach, ale może nie jestem zbyt mądra, bo po przejrzeniu jakichś statystyk wiem tyle samo, co przedtem. Może są tu osoby, które studiują na którymś z tych kierunków i będą w stanie cokolwiek mi doradzić? Zresztą wszelkie sugestie są mile widziane. (Podziwiam wszystkich, którzy dotrwali do końca tego postu.) Edytowane przez 201702060922 Czas edycji: 2013-07-17 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Filologia ang na UWr czy jęz. stosowane na UŚ?
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
języki stosowane mają bardzo dobry poziom na UŚ. francuski, nawet jeśli jest od zera, to pójdzie bardzo szybko do przodu. z tym możesz mieć na początku problem, ale dla chcącego nic trudnego
![]() fakt, miasto nie zachwyca, ale ja tam przeżyłam 3 lata i nie jest tak źle. ostatecznie połączenie z Katowicami jest bardzo dobre ![]() ja bym polecała UŚ, zawsze to dwa języki a nie tylko ang + lektorat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem wszystko przemawia za językami stosowanymi. Przede wszystkim po tych studiach będziesz znała 2 języki. Z samym angielskim ciężko się wybić, a jeśli chcesz być tłumaczem, musisz być przygotowana na wiele lat nauki i doskonalenia języka - fajnie, gdybyś w tym czasie miała jakąś alternatywę na rynku pracy, a taką alternatywę daje Ci znajomość drugiego języka. Poza tym jestem pewna, że w Sosnowcu też są miłe kawiarnie i spożywczaki
![]() Poucz się w wakacje trochę francuskiego i nie nastawiaj się negatywnie. Może będzie wręcz odwrotnie niż myślisz i ten język bardzo Ci się spodoba. Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 Czas edycji: 2013-07-17 o 22:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Miasto miastem. zawsze możesz zamieszkać w Katowicach, jak robi to znaczna część osób, dojazd jest bezproblemowy- z centrum Katowic do wydziału w sosno 15-20 minut. Ja też wahałam się nad filologiami- UJ filologią rosyjską, zwykłą, i językiem rosyjskim tłumaczeniowym na UŚ. Gdybym miała się kierować miastem, już dawno siedziałabym w Krk. Natomiast po filo na Jagiellonie, po I stopniu, mogłabym co najwyżej smażyć fryty
![]() Moja koleżanka studiowała stosowane ang-franc i bardzo sobie chwaliła. Wysoki poziom, zorganizmowani ludzie (nie to co na rosyjskim, u nas jest trochę bajzlu). Z tego, co mi wiadomo, francuski idzie tam szybko, prowadzący tłumaczą dobrze i są wymagający. A na końcu powiem ci coś, co ostatnio przekazała mi moja dobra koleżanka, anglistka, która studiowała ze mną także rosyjski. Obecnie znalazła świetną pracę w Katowicach własnie z tymi dwoma językami i stwierdziła, że z jednym językiem (angielskim) z dobrą pracą jest ciężko. Natomiast gdy znasz jeden bardzo dobrze (na poziomie C1-C2) a drugi dobrze (B2-C1) to z pracą nie powinnaś mieć problemów. Poza tym przeglądam oferty pracy w Katowicach i możliwości z francuskim jest wiele. Tak samo ze względu na pracę mieszkamy z TŻ w aglomeracji, choć nie pochodzimy stąd i Sosnowiec też nas nie zachwyca ![]() ---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:20 ---------- [1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;41843539] Poza tym jestem pewna, że w Sosnowcu też są miłe kawiarnie i spożywczaki ![]() [/QUOTE] Cafe Pogoń, Herbaciarnia Marzenie, Wypiekarnia Cafe, Abadaba, klub Kashmir, stary, dobry, poczciwy farmaceutyczny klub studencki Farmacon, dobry rockowy pub Underground 2, Old Central Pub, 2 doors... Tak, powpychane fajne miejsca w to mało atrakcyjne miasto, a zaraz obok, w Katowicach, aż trudno byłoby mi wymienić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dziękuję za tyle opinii. Rzeczywiście, kiedy pomyślę racjonalnie, to zgadzam się, że kierunek na UŚ jest lepszym rozwiązaniem.
Wygląda na to, że będę musiała polubić Sosnowiec. Z myślą o Wrocławiu powoli się żegnam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
będziesz sama w Sosnowcu? tzn bez znajomych na początku?
jakby co tu służę pomocą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
ja akurat inną specjalność z anglistyki robiłam, ale pewnie jakieś przedmioty się pokrywają
![]() 3 lata mieszkałam w Sosnowcu i na początku byłam bez znajomych więc jestem dość obeznana w terenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A możesz mi powiedzieć coś ogólnie o Twojej specjalności? Jakie zajęcia były Twoim zdaniem na wysokim poziomie, a do czego przywiązywano mniejszą wagę? Chyba, że to zależy od wykładowcy, a Ci będą inni na moim kierunku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
gdyby ktoś jeszcze był z języków stosowanych to nie pogardzę ''nową'' dobrą duszą, bo idę sama na kierunek, a ja-roztrzepana pewnie przegapię jakieś posty dotyczące kierunku. W razie czego służę za przewodnika w Katowicach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Hej, hej
![]() Wygląda na to, że i ja wylądowałam na stosowanych na uś. Dla odmiany stresuję się tym angielskim odrobinę, niby zdało się to rozszerzenie, ale jak wskoczymy na advanced od razu, to wyczuwam ogrom pracy ;D Francuski znam trochę i pluję sobie w brodę, że nie podeszłam do matury z niego żeby startować na tłumaczeniowy... Zobaczymy co życie pokaże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez 201702060922 Czas edycji: 2013-07-23 o 19:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Nie wiem czy taki rodzinny, pewnie koło 100 nas będzie, ale pomocy to przecież nie wyklucza ;p Zobaczymy z jakiego pułapu wystartujemy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edit: kurczę, teraz sprawdziłam, i jest nas ponad 170 :O. Edytowane przez 201702060922 Czas edycji: 2013-07-24 o 17:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Bierz dwa języki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Tak też zrobiłam
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
bo wszystkie zielone osoby teoretycznie się dostały na kierunek, a tylko od ich woli zależało czy złożą papiery i się zapiszą
![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- a co do rezerwowych- to już ich nie ma, bo rekrutacja się zakończyła i osoby, które były poza 170 numerem listy (wcześniej miały status rezerwowych) teraz po prostu zostali uznani za nieprzyjętych. No chyba tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Osoby przyjęte z listy rezerwowej są już też na zielono. Początkowo przyjęto chyba 150 czyli wychodzi na to, że 20 zrezygnowało i następne osoby wskoczyły
![]() Edit: A Stokrotka już to najlepiej wytłumaczyła ![]() Edytowane przez mademoizelle Czas edycji: 2013-07-24 o 21:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Ok, w takim razie wszystko jasne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
także moje określenie rodzinne studia miało troszkę racji, skoro inne kierunki jak psychologia mają 140 miejsc, a prawo nawet 330 :P < w zeszłym roku były na językach 3 grupy ćwiczeniowe dzielone alfabetycznie, czyli po ok 20 osób, to tak dla wiadomości>. W razie potrzeby zawsze mogę coś powiedzieć, bo z usiem to jestem lekko obeznana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciekawi mnie też, jak to jest z native speakerami na naszym kierunku (ponoć zależy od roku). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
o erazmusach w sumie nic nie wiem na tym wydziale (zapytałam znajomą, jak odpisze to dam znać). Co do pracowników- http://ifr.us.edu.pl/index2.php?id=5 tutaj jest lista, odnośnie katedry francuskiej a tu http://www.ija.us.edu.pl/index.php?k=18&lang=pl katedra angielska. Jak jest z prowadzącymi to nie wiem. Ale mam też coś takiego: http://ifr.us.edu.pl/zasoby/fr_ang_Irok_stac_I.pdf opis przedmiotów i tutaj są wypisani prowadzący. Tyle że nie wiem czy to jest aktualne
![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Jeśli chodzi o Erasmusa to zależy od średniej i od miejsca gdzie chce się jechać. Podobno żeby pojechać do Francji trzeba mieć coś koło 4,5. Są jeszcze miejsca w Belgii, Hiszpanii, Portugalii we Włoszech, Turcji i na Słowacji (w kolejności gdzie najtrudniej się dostać). Począwszy od Portugalii jest w miarę łatwo. Podobno jest dwóch native speakerów języka francuskiego, ale na pierwszym i drugim roku raczej nie ma z nimi zajęć. Jeśli chodzi o język angielski to znajoma się nie orientuje. - oczywiście wiadomość cytowana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
oferta erazmusów z tego co wiem jest zmienna, może za rok będzie Wielka Brytania. Na ten temat zawsze można pogadać z koordynatorem wyjazdów. No ale to jeszcze masa czasu, plus nie wiem od którego roku można jechać, pewnie od 2. A do tego czasu trzeba się utrzymać, no i mieć jakąś średnią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.