|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kot w ogóle nie chce się załatwiać
Od kilku dni mam w domu dwumiesięcznego kocurka i zauważyłam że od 3 dni ani razu się nie wypróżnił. Dodam, że ma jedną kuwetę z 7 letnim kotem, któremu ten mały nie przeszkadza, więc czy jest to wina wspólnej kuwety czy może żwirku? z tego co wiem, to kotek od czasu kiedy zaczął korzystać z kuwety miał żwirek bentonitowy, a teraz ma silikonowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kot w ogóle nie chce się załatwiać
Kiedy koty zmieniają miejsce pobytu, stresują się i przez to przez kilka dni nie jedzą ani się nie wypróżniają. U moich kotów bywało różnie, jedne czuły się swobodnie jeszcze tego samego dnia, inne przyzwyczajały się przez kilka dni do tygodnia, natomiast moja kocica maine coon potrzebowała kilku tygodni. (Ale jadła po kilku dniach i się załatwiała, ale bała się podejść do kogoś).
To minie. Co do kwestii żwirku to nie powinno być problemu, aby się przyzwyczaił; gdy przygarnęłam dwumiesięczną kotkę rok temu, rodzaj żwirku był dla niej absolutnie obojętny. Jeśli jednak zauważysz, że kotek załatwia się nie tam , gdzie powinien (np. do brodziku, wanny), to możesz zrobić tak, że do tego żwirku co masz w kuwecie, dosypiesz żwirku, którego kotek wcześniej używał, aby powstała taka mieszanka, potem sukcesywnie będziesz zmniejszała ilość tego jego starego żwirku, aż w końcu przyjdzie czas, że przywyknie do tego którego masz. ![]() Obecnie opiekuję się kotką kolegi, ona potrzebowała niecałego tygodnia do zaaklimatyzowania się. Widać co kot to inna opinia. ![]() Edytowane przez cedrowa Czas edycji: 2013-07-20 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() A co kociak je? Był odrobaczony? Jeśli dłużej nie będzie się załatwiał, możesz zadzwonić do weta zapytać o poradę albo jechać z małym.
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym dała drugą kuwetę dla kociaka. I też bym na początek dała ten sam żwirek, a potem najwyżej przestawiała na inny. Od początku nie załatwia się u Ciebie czy przestał? Bo to ma znaczenie.. BTW 2 miesiące to jeszcze mały kociak i powinien być z mamą.. Skąd brałaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
KOTerator
|
Sprawdź za meblami bo aż dziwne, żeby takie maleństwo 3 dni wytrzymało...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Dziwne będzie, jak minie tydzień bez zmian.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nie depcze krokusów
|
Jak się ma kotek? Parę dni bez wypróżniania doprowadzi do zatrucia organizmu! Nie zdziwiłoby mnie to, gdyby się załatwiał po kątach, ale że wcale...?
- Czy kotek je? - Czy był masowany brzuszek, tak jak to robi maluszkom kocia mama? - Dlaczego został kotkowi drastycznie zmieniony rodzaj żwirku? Przyznam, że po 3 dniach pędziłabym do weterynarza zamiast pisać na forum...
![]() |
![]() |
#9 | |
KOTerator
|
Aha. To co, radzisz Autorce czekać jeszcze 4 dni
![]() ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nie depcze krokusów
|
Nie napisałaś tak, ale sugerujesz, że brak załatwiania się przez 3 dni u kociątka to nie jest nic dziwnego.
Autorka zniknęła, więc pewnie kociak ma się ok.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.