Roztargnienie, brak organizacji, ciapowatość - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-25, 15:04   #1
Estimate
Raczkowanie

Roztargnienie, brak organizacji, ciapowatość

Znacie jakieś metody pracy nad tym, aby nie zapominać o istotnych sprawach rzeczach oraz być bardziej zaradnym życiowo?

Ja np. bez przerwy o czymś zapominam, albo coś gubię. Dodatkowo czasem ciężko mi załapać o co chodzi drugiej osobie. Może i jestem głupi, ale chciałbym coś zrobić w tym kierunku, aby nie odstawać od normy w negatywnym znaczeniu.
Estimate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 15:09   #2
tambourinist
Rozeznanie

Dot.: Roztargnienie, brak organizacji, ciapowatość

Kalendarz/ organizer. Jak masz konto na gmailu to automatycznie masz dobry kalendarz, który nawet możesz tak ustawić, żeby Ci przypomnienia wysyłał.
tambourinist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 15:14   #3
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Estimate Pokaż wiadomość
Znacie jakieś metody pracy nad tym, aby nie zapominać o istotnych sprawach rzeczach oraz być bardziej zaradnym życiowo?

Ja np. bez przerwy o czymś zapominam, albo coś gubię. Dodatkowo czasem ciężko mi załapać o co chodzi drugiej osobie. Może i jestem głupi, ale chciałbym coś zrobić w tym kierunku, aby nie odstawać od normy w negatywnym znaczeniu.
Zacząć od drobiazgów w stylu przygotowywanie sobie rzeczy na rano do pracy już wieczorem, sprawdzanie wszystkiego dwa razy, powtarzanie sobie w myślach lub na głos co jest jeszcze do zrobienia, zapisywanie sobie w kalendarzu rzeczy do zrobienia od razu, gdy się o nich dowiemy.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 15:18   #4
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Nosic ze soba notatnik i notowac wszystko, co masz do zrobienia. Bez wyjatku.

Ja nosze zawsze notatnik w torebce.
Dodatkowo korzystam z funkcji kalendarza w telefonie.

Co do "zalapania o co chodzi drugiej osobie" to ciezko mi sie do tego odniesc. Wydaje mi sie, ze gry logiczne (nawet zwyczajne Sudoku) i czytanie ksiazek moga przyniesc jakas poprawe.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2013-07-25 o 15:21
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 15:51   #5
MadiMe
Raczkowanie

Może spróbuj medytacji, czy pracy z oddechem lub innej pasującej Ci metody rozwoju/doskonalenia...znajdziesz masę informacji na ten temat w internecie. Polecam również jogę. Myślę, że warto również zająć się ciałem, "rozkojarzenie" może być efektem "zatrucia" mózgu lub wątroby metalami ciężkim np. rtęcią, co zdarza się w dzisiejszym świecie dość często...woda, odpowiednie zioła,srebro koloidalne,odkwaszenie organizmu,zmiana kosmetyków np. pasta bez fluoru i wiele, wiele innych sposobów. Temat jest bardzo szeroki i trudno go ująć w krótkim komentarzu, jednak Wujek Google odpowie na każde Twoje pytanie. Po prostu zacznij działać a efekty same przyjdą i nie załamuj się bo nie jesteś sam, bardzo wiele osób w ostatnim czasie skarży się na podobne problemy!!!
MadiMe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 16:14   #6
ahsen
Rozeznanie

Jeśli chodzi o organizację - zrób sobie plan dnia, co kiedy i o której. Niech w Twoim życiu zawita harmonia. Po tygodniu poczujesz, że jest już pewien porządek. Jeśli uda Ci się zapanować nad podstawowymi codziennymi zajęciami, może przestaniesz zapominać o innych rzeczach. Krok po kroku i będzie lepiej
Stary 2013-07-25, 21:03   #7
maniowa
Zakorzenienie

Proponuję zapisać na kartce datę i godzina po godzinie rozpisać plan dnia, wykonane skreślać, najważniejsze zapisywać na czerwono. A kartka niech będzie niewielka, żebyś mógł nosić ją zawsze przy sobie, ewentualnie tak jak pisały poprzedniczki, notatniczek, który będziesz mieć przy sobie.
maniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-25, 21:15   #8
shine_sky
Zakorzenienie

Dla mnie w organizacji czasu bardzo ważne jest zapisywanie sobie wszystkiego. Mam zeszyt, w którym mam kategorie dotyczące zakupów kosmetycznych, żywnościowych, akcesoriów do mieszkania(coś co na przykład mi się zepsuło, lub brakuje mi jakiegoś bajeru w kuchni, na którego aktualnie nie mam kasy, wtedy wracam do zeszytu i wiem co miałam kupić). Robie też często plany dotyczące obiadów na cały tydzień - w ten sposób układam listę zakupów i w tygodniu nie muszę już myśleć co zrobię na obiad
Zapisuję też plany dotyczące załatwienia spraw urzędowych, badań u lekarza, a nawet spotkania ze znajomymi, bo nie raz z kimś się umówię na zasadzie" zgadamy się", a potem wypada mi to z głowy. Lubię mieć w ten sposób wszystko poukładane, wtedy wiem, że nic mi z głowy nie wypadnie. Polecam prowadzenia takiego kajeciku, mi bardzo pomaga, bo wtedy wiem, że wszystko mam pod kontrolą.

Co do gubienia rzeczy - musisz się postarać, aby wszystko miało swoje miejsce, lub ustal jedno w którym na chwilę odłożysz jakąś rzecz bo na przykład się spieszysz, a później odniesiesz je na odpowiednie miejsce.
shine_sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 21:22   #9
maniowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shine_sky Pokaż wiadomość
Dla mnie w organizacji czasu bardzo ważne jest zapisywanie sobie wszystkiego. Mam zeszyt, w którym mam kategorie dotyczące zakupów kosmetycznych, żywnościowych, akcesoriów do mieszkania(coś co na przykład mi się zepsuło, lub brakuje mi jakiegoś bajeru w kuchni, na którego aktualnie nie mam kasy, wtedy wracam do zeszytu i wiem co miałam kupić). Robie też często plany dotyczące obiadów na cały tydzień - w ten sposób układam listę zakupów i w tygodniu nie muszę już myśleć co zrobię na obiad
Zapisuję też plany dotyczące załatwienia spraw urzędowych, badań u lekarza, a nawet spotkania ze znajomymi, bo nie raz z kimś się umówię na zasadzie" zgadamy się", a potem wypada mi to z głowy. Lubię mieć w ten sposób wszystko poukładane, wtedy wiem, że nic mi z głowy nie wypadnie. Polecam prowadzenia takiego kajeciku, mi bardzo pomaga, bo wtedy wiem, że wszystko mam pod kontrolą.

Co do gubienia rzeczy - musisz się postarać, aby wszystko miało swoje miejsce, lub ustal jedno w którym na chwilę odłożysz jakąś rzecz bo na przykład się spieszysz, a później odniesiesz je na odpowiednie miejsce.
Ten zeszyt jest bardzo ciekawą formą. Chyba wprowadzę to u siebie.
maniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 23:31   #10
dziennikarka93
Raczkowanie

Cytat:

Ja przygotowuję sobie listę-zapisuję od myślników, co danego dnia mam do zrobienia i później 'odznaczam' No i kalendarzyk, w którym zapisuję sobie, co na kiedy mam zrobić, z kim się spotkać, na co nauczyć i jakie prace przygotować.
Stary 2013-07-26, 11:58   #11
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam podobnie
To raczej cecha,którą ciężko zmienić,ale da się.

Kalendarz.Konsekwencja i do roboty

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 15:24   #12
nadijka
Rozeznanie

A od kiedy masz ten problem? "od zawsze", czy ostatnio się to pojawiło? Jeśli problem pojawił się nie tak dawno, możesz też zbadać poziom magnezu i potasu oraz zrobić morfologię krwi, czasem takie roztargnienie jest spowodowane niedoborami.
nadijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 22:30   #13
_chocolate
Zakorzenienie

Autorze, zrób sobie badania, może to być jakiś problem medyczny. Może być też takie otępienie na tle psychicznym, coś podobnie jak depresja. Wysypiasz się? Odżywiasz się zdrowo? Pijesz kawę, herbatę zieloną? Uprawiasz sport?

Cytat:
Napisane przez shine_sky Pokaż wiadomość
Mam zeszyt, w którym mam kategorie dotyczące zakupów kosmetycznych, żywnościowych, akcesoriów do mieszkania(coś co na przykład mi się zepsuło, lub brakuje mi jakiegoś bajeru w kuchni, na którego aktualnie nie mam kasy, wtedy wracam do zeszytu i wiem co miałam kupić).
Mam taki sam zeszyt bardzo przydatna rzecz.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-11, 20:35   #14
czasoPrzestrzen
Przyczajenie

Ja korzystań z różnych aplikacji online do notowania. Mam to zawsze pod ręką (w telefonie). Wszystkie notatki mam odpowiednio opisane i katalogowane, więc nie ma tam bałaganu. Można też dodawać tam daty i godziny przypomnień, więc trochę to działa jak kalendarz.
Stary 2017-03-11, 21:29   #15
bonasera
Zadomowienie

Zapisuję sobie wszystko, korzystając z Trello.
Potworzyłam kilka tablic - np rzeczy do zrobienia w ciągu tygodnia zapisuję sobie w tablicy "tydzień", każdy dzień ma swoją rubryczkę i zapisuję sobie dosłownie wszystko, nawet to, w jaki dzień zrobię pranie czy zabiorę się za prasowanie lub co będę jadła danego dnia na obiad (żeby zorganizować sobie zakupy na cały tydzień).
Kiedyś pisałam wszystko na karteczkach, które notorycznie gubiłam, teraz działam na Trello - taki zeszycik, jak tu któraś z dziewczyn wyżej pisała, tyle że elektroniczny. Już wyrobiłam sobie taki nawyk, że pierwszą rzeczą z rana jest otwarcie strony i sprawdzenie, cóż tam sobie na dziś wymyśliłam.
bonasera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-01-27, 16:33   #16
czasoPrzestrzen
Przyczajenie

Postaraj się zapisywać i "myśleć na papierze". To pozwoli Ci na bardziej analityczne podejście do życia.

Korzystaj z kalendarza lub aplikacji internetowych. Zakładaj sobie cele i rób plan ich realizacji.
Stary 2018-01-27, 16:40   #17
linaya
astro-loszka

Również polecam kalendarz/organizer/zrobienie planu dnia, tygodnia, miesiąc i trzymanie się go.

Swoją drogą, zauważyłam, że osobom które mają więcej wolnego czasu/mniej absorbującą pracę/mniej rzeczy do zrobienia, trudniej się "zebrać do kupy". Widzę to też u siebie np. po zwolnieniu lekarskim/urlopie/innym "luźniejszym" czasie, taką rozlazłość i niemożność zabrania się za coś. Mija, gdy znów mam masę rzeczy do zrobienia, wówczas, w natłoku obowiązków paradoksalnie łatwiej zarządzać czasem

Co co pamięci i zrozumienia ludzi, polecam dużo czytać, pisać i grać w gry logiczne, polegające na zapamiętywaniu.
Stary 2018-01-27, 19:46   #18
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez czasoPrzestrzen Pokaż wiadomość
Ja korzystań z różnych aplikacji online do notowania. Mam to zawsze pod ręką (w telefonie). Wszystkie notatki mam odpowiednio opisane i katalogowane, więc nie ma tam bałaganu. Można też dodawać tam daty i godziny przypomnień, więc trochę to działa jak kalendarz.
Możesz podrzucić jedną lub kilka z tych aplikacji, które polecasz? Może być na priv.
Mam podobny problem i korzystam ze standardowego kalendarza, ale nie zawsze chce mi się go ze sobą nosić.

Chociaż u mnie główny problem niestety jest nie tyle w niepamiętaniu konkretnych rzeczy do zrobienia, co wlaśnie w roztargnieniu - potrafię nie pamiętać, gdzie coś położylam 5 sekund temu, bo mój mózg jakoś tego nie zarejestrował, mam też problemy z szybkim a adekwatnym reagowaniem do sytuacji. Niestety moja praca tego wymaga, a ja często, gdy muszę podjąć decyzję natychmiast, nie biorę pod uwagę wszystkich opcji, nie antycypuję, mylę fakty... (gdybym miała więcej czasu na zastanowienie nie byłoby problemu). Nie wiem, czy da się coś na to poradzić. Wydaje mi sie, że w duzej mierze wynika to ze zmęczenia, ale niestety nie potrafię nie być zmęczona wstając o 5 rano.

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Co co pamięci i zrozumienia ludzi, polecam dużo czytać, pisać i grać w gry logiczne, polegające na zapamiętywaniu.
Dużo czytam, zdarza mi się tez coś samej sklecić, znam b. dobrze 2 języki obce i uczę się trzeciego, gram w Sudoku - widocznie to nie wystarczy
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-28, 08:50   #19
ratunku261
Raczkowanie

Cytat:

Kalendarz, organzer skreslanie.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości