|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Roztargnienie, brak organizacji, ciapowatość
Znacie jakieś metody pracy nad tym, aby nie zapominać o istotnych sprawach rzeczach oraz być bardziej zaradnym życiowo?
Ja np. bez przerwy o czymś zapominam, albo coś gubię. Dodatkowo czasem ciężko mi załapać o co chodzi drugiej osobie. Może i jestem głupi, ale chciałbym coś zrobić w tym kierunku, aby nie odstawać od normy w negatywnym znaczeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Roztargnienie, brak organizacji, ciapowatość
Kalendarz/ organizer. Jak masz konto na gmailu to automatycznie masz dobry kalendarz, który nawet możesz tak ustawić, żeby Ci przypomnienia wysyłał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nosic ze soba notatnik i notowac wszystko, co masz do zrobienia. Bez wyjatku.
Ja nosze zawsze notatnik w torebce. Dodatkowo korzystam z funkcji kalendarza w telefonie. Co do "zalapania o co chodzi drugiej osobie" to ciezko mi sie do tego odniesc. Wydaje mi sie, ze gry logiczne (nawet zwyczajne Sudoku) i czytanie ksiazek moga przyniesc jakas poprawe. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2013-07-25 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Może spróbuj medytacji, czy pracy z oddechem lub innej pasującej Ci metody rozwoju/doskonalenia...znajdziesz masę informacji na ten temat w internecie. Polecam również jogę. Myślę, że warto również zająć się ciałem, "rozkojarzenie" może być efektem "zatrucia" mózgu lub wątroby metalami ciężkim np. rtęcią, co zdarza się w dzisiejszym świecie dość często...woda, odpowiednie zioła,srebro koloidalne,odkwaszenie organizmu,zmiana kosmetyków np. pasta bez fluoru i wiele, wiele innych sposobów. Temat jest bardzo szeroki i trudno go ująć w krótkim komentarzu, jednak Wujek Google odpowie na każde Twoje pytanie. Po prostu zacznij działać a efekty same przyjdą i nie załamuj się bo nie jesteś sam, bardzo wiele osób w ostatnim czasie skarży się na podobne problemy!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o organizację - zrób sobie plan dnia, co kiedy i o której. Niech w Twoim życiu zawita harmonia. Po tygodniu poczujesz, że jest już pewien porządek. Jeśli uda Ci się zapanować nad podstawowymi codziennymi zajęciami, może przestaniesz zapominać o innych rzeczach. Krok po kroku i będzie lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Proponuję zapisać na kartce datę i godzina po godzinie rozpisać plan dnia, wykonane skreślać, najważniejsze zapisywać na czerwono. A kartka niech będzie niewielka, żebyś mógł nosić ją zawsze przy sobie, ewentualnie tak jak pisały poprzedniczki, notatniczek, który będziesz mieć przy sobie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie w organizacji czasu bardzo ważne jest zapisywanie sobie wszystkiego. Mam zeszyt, w którym mam kategorie dotyczące zakupów kosmetycznych, żywnościowych, akcesoriów do mieszkania(coś co na przykład mi się zepsuło, lub brakuje mi jakiegoś bajeru w kuchni, na którego aktualnie nie mam kasy, wtedy wracam do zeszytu i wiem co miałam kupić). Robie też często plany dotyczące obiadów na cały tydzień - w ten sposób układam listę zakupów i w tygodniu nie muszę już myśleć co zrobię na obiad
![]() Zapisuję też plany dotyczące załatwienia spraw urzędowych, badań u lekarza, a nawet spotkania ze znajomymi, bo nie raz z kimś się umówię na zasadzie" zgadamy się", a potem wypada mi to z głowy. Lubię mieć w ten sposób wszystko poukładane, wtedy wiem, że nic mi z głowy nie wypadnie. Polecam prowadzenia takiego kajeciku, mi bardzo pomaga, bo wtedy wiem, że wszystko mam pod kontrolą. Co do gubienia rzeczy - musisz się postarać, aby wszystko miało swoje miejsce, lub ustal jedno w którym na chwilę odłożysz jakąś rzecz bo na przykład się spieszysz, a później odniesiesz je na odpowiednie miejsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To raczej cecha,którą ciężko zmienić,ale da się. Kalendarz.Konsekwencja i do roboty ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
A od kiedy masz ten problem? "od zawsze", czy ostatnio się to pojawiło? Jeśli problem pojawił się nie tak dawno, możesz też zbadać poziom magnezu i potasu oraz zrobić morfologię krwi, czasem takie roztargnienie jest spowodowane niedoborami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Autorze, zrób sobie badania, może to być jakiś problem medyczny. Może być też takie otępienie na tle psychicznym, coś podobnie jak depresja. Wysypiasz się? Odżywiasz się zdrowo? Pijesz kawę, herbatę zieloną? Uprawiasz sport?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Ja korzystań z różnych aplikacji online do notowania. Mam to zawsze pod ręką (w telefonie). Wszystkie notatki mam odpowiednio opisane i katalogowane, więc nie ma tam bałaganu. Można też dodawać tam daty i godziny przypomnień, więc trochę to działa jak kalendarz.
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Zapisuję sobie wszystko, korzystając z Trello.
Potworzyłam kilka tablic - np rzeczy do zrobienia w ciągu tygodnia zapisuję sobie w tablicy "tydzień", każdy dzień ma swoją rubryczkę i zapisuję sobie dosłownie wszystko, nawet to, w jaki dzień zrobię pranie czy zabiorę się za prasowanie lub co będę jadła danego dnia na obiad (żeby zorganizować sobie zakupy na cały tydzień). Kiedyś pisałam wszystko na karteczkach, które notorycznie gubiłam, teraz działam na Trello - taki zeszycik, jak tu któraś z dziewczyn wyżej pisała, tyle że elektroniczny. Już wyrobiłam sobie taki nawyk, że pierwszą rzeczą z rana jest otwarcie strony i sprawdzenie, cóż tam sobie na dziś wymyśliłam. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Postaraj się zapisywać i "myśleć na papierze". To pozwoli Ci na bardziej analityczne podejście do życia.
Korzystaj z kalendarza lub aplikacji internetowych. Zakładaj sobie cele i rób plan ich realizacji.
![]() |
#17 |
astro-loszka
|
Również polecam kalendarz/organizer/zrobienie planu dnia, tygodnia, miesiąc i trzymanie się go.
Swoją drogą, zauważyłam, że osobom które mają więcej wolnego czasu/mniej absorbującą pracę/mniej rzeczy do zrobienia, trudniej się "zebrać do kupy". Widzę to też u siebie np. po zwolnieniu lekarskim/urlopie/innym "luźniejszym" czasie, taką rozlazłość i niemożność zabrania się za coś. Mija, gdy znów mam masę rzeczy do zrobienia, wówczas, w natłoku obowiązków paradoksalnie łatwiej zarządzać czasem ![]() Co co pamięci i zrozumienia ludzi, polecam dużo czytać, pisać i grać w gry logiczne, polegające na zapamiętywaniu.
![]() |
#18 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam podobny problem i korzystam ze standardowego kalendarza, ale nie zawsze chce mi się go ze sobą nosić. Chociaż u mnie główny problem niestety jest nie tyle w niepamiętaniu konkretnych rzeczy do zrobienia, co wlaśnie w roztargnieniu - potrafię nie pamiętać, gdzie coś położylam 5 sekund temu, bo mój mózg jakoś tego nie zarejestrował, mam też problemy z szybkim a adekwatnym reagowaniem do sytuacji. Niestety moja praca tego wymaga, a ja często, gdy muszę podjąć decyzję natychmiast, nie biorę pod uwagę wszystkich opcji, nie antycypuję, mylę fakty... (gdybym miała więcej czasu na zastanowienie nie byłoby problemu). Nie wiem, czy da się coś na to poradzić. Wydaje mi sie, że w duzej mierze wynika to ze zmęczenia, ale niestety nie potrafię nie być zmęczona wstając o 5 rano. ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.