"Zaprogramowana" długość włosów? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-01, 20:18   #1
Lorelai88
Raczkowanie

"Zaprogramowana" długość włosów?

Do tej pory nie zwracałam większej uwagi na długość włosów, lubiłam siebie w półdługich - kilka cm za ramiona. Od ok roku bardzo dbam o włosy, regularnie czytam wizaż i blogi włosowe i moje "hery" dzięki tym wszystkim olejom, odżywkom, maskom i wcierkom są w całkiem dobrym stanie. Zadowolona z ich stanu postanowiłam po raz pierwszy od bardzo dawna zapuścić znacznie dłuższe włosy - marzy mi się długość trochę za biust. Mam jednak dziwny problem z tym zapuszczaniem i powoli zaczynam się denerwować Ostatni raz u fryzjera byłam jakieś 3 miesiące temu - chciałam lekko podciąć końcówki (1-2 cm), ale oczywiście skończyło się na utracie kilku dobrych cm Takie historie nigdy mnie jednak nie wyprowadzały z równowagi, bo moje włosy bardzo szybko rosną. Po każdej wizycie u mojej fryzjerki, (która nie bardzo rozumie co to 2 cm) włosy odrastały mi bardzo szybko - aż sama nie mogłam w to uwierzyć bo 1,5-2 miesiące po wizycie znów miałam takie same jak przed...Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale mierzyłam je dokładnie, moje otoczenie też to potwierdzało...Z tak szybkim przyrostem zapuszczenie długich włosów nie powinno być problemem...Jednak po osiągnięciu pewnej długości ( a konkretnie 44 cm) moje włosy jakby "stają" i tak jest już od półtora miesiąca Nawet 0,5 cm więcej Pomimo wcierania Joanny Rzepy, masaży skalpu, chuchania na nie i dmuchania nie chcą dalej rosnąć Bardzo mnie to frustruje, bo pierwszy raz w życiu mam taką chcicę na długie włosy Czy to możliwe, że moje włosy są w jakiś dziwny sposób zaprogramowane do tej długości? Że się niejako "przyzwyczaiły" i czekają aż je zaraz ciachnę?Zazwyczaj właśnie w tym momencie zaczynały mi przeszkadzać i biegłam do fryzjera lekko je "podciąć". Kończyło się na długości ok 37-38 cm, ponownym zapuszczaniem do tych 44 cm i znów ścinaniem... Nie wiem co mam robić, bo marzy mi się jeszcze przynajmniej 10 cm... Czy ktoś spotkał się z takim dziwnym przypadkiem?
Lorelai88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-01, 23:27   #2
201607250926
Konto usunięte

Dot.: "Zaprogramowana" długość włosów?

Cytat:
Napisane przez Lorelai88 Pokaż wiadomość
Do tej pory nie zwracałam większej uwagi na długość włosów, lubiłam siebie w półdługich - kilka cm za ramiona. Od ok roku bardzo dbam o włosy, regularnie czytam wizaż i blogi włosowe i moje "hery" dzięki tym wszystkim olejom, odżywkom, maskom i wcierkom są w całkiem dobrym stanie. Zadowolona z ich stanu postanowiłam po raz pierwszy od bardzo dawna zapuścić znacznie dłuższe włosy - marzy mi się długość trochę za biust. Mam jednak dziwny problem z tym zapuszczaniem i powoli zaczynam się denerwować Ostatni raz u fryzjera byłam jakieś 3 miesiące temu - chciałam lekko podciąć końcówki (1-2 cm), ale oczywiście skończyło się na utracie kilku dobrych cm Takie historie nigdy mnie jednak nie wyprowadzały z równowagi, bo moje włosy bardzo szybko rosną. Po każdej wizycie u mojej fryzjerki, (która nie bardzo rozumie co to 2 cm) włosy odrastały mi bardzo szybko - aż sama nie mogłam w to uwierzyć bo 1,5-2 miesiące po wizycie znów miałam takie same jak przed...Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale mierzyłam je dokładnie, moje otoczenie też to potwierdzało...Z tak szybkim przyrostem zapuszczenie długich włosów nie powinno być problemem...Jednak po osiągnięciu pewnej długości ( a konkretnie 44 cm) moje włosy jakby "stają" i tak jest już od półtora miesiąca Nawet 0,5 cm więcej Pomimo wcierania Joanny Rzepy, masaży skalpu, chuchania na nie i dmuchania nie chcą dalej rosnąć Bardzo mnie to frustruje, bo pierwszy raz w życiu mam taką chcicę na długie włosy Czy to możliwe, że moje włosy są w jakiś dziwny sposób zaprogramowane do tej długości? Że się niejako "przyzwyczaiły" i czekają aż je zaraz ciachnę?Zazwyczaj właśnie w tym momencie zaczynały mi przeszkadzać i biegłam do fryzjera lekko je "podciąć". Kończyło się na długości ok 37-38 cm, ponownym zapuszczaniem do tych 44 cm i znów ścinaniem... Nie wiem co mam robić, bo marzy mi się jeszcze przynajmniej 10 cm... Czy ktoś spotkał się z takim dziwnym przypadkiem?
Nie mam pojęcia co Ci poradzić, być może jakieś wcierki? Np Jantar? Wiele osób zachwala Wydaje mi się że już był ten temat poruszany niejednokrotnie i być może uda Ci się znaleźć jakąś wskazówkę w tych wątkach
201607250926 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 01:20   #3
little_dhampir
Raczkowanie

Chyba nieczęsto zdarza się taka 'zaprogramowana' długość włosów, ale jeśli już, to raczej nie będzie to 44 cm.. Moim zdaniem Twoje włosy mają teraz po prostu taki okres, że nie rosną- na to może mieć wpływ m.in. pora roku, stan zdrowia, samopoczucie. Podejrzewam, że prędzej czy później ruszą i znowu urosną Jak Koleżanka powyżej, polecam Jantar, potrafi dać włosom niezłego kopa
Hmm, i przyszło mi do głowy inne rozwiązanie- włosy mogą rosnąć, a końce się wykruszać. Co sprawia, że stoją w miejscu. Piszesz, że włosy są w dobrym stanie, ale dla pewności sprawdziłabym, czy na końcówkach nie ma białych kulek, czyli miejsc, w których włos się wykruszy/ł. Wtedy podcięcie paru cm jest jedyną rozsądną rzeczą.. No ale zawsze można to zrobić samemu w domu, zamiast marnować nerwy na fryzjerów nie znających się na centymetrach
Stary 2013-08-03, 16:42   #4
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lorelai88 Pokaż wiadomość
Kochana, każdy ma zaprogramowaną długość włosów. U jednych to jest do pasa, u innych do kolan, u jeszcze innych - do łopatek.

Czasem taka blokada jest wywołana jakimś problemem ze skórą głowy (łojotok, grzybica) lub ew. ogólnym osłabieniem włosów z powodu jakichś problemów zdrowotnych, ale na ogół to jest po prostu wrodzona długość włosów.

Mojej mamie np. nigdy włosy nie chciały urosnąć więcej niż do łopatek mniej więcej. Mi rosną do pasa i tam się zatrzymują. I nie ma bata, żeby wycisnąć dodatkowe centymetry.

Możesz tylko kontynuować pielęgnację, żebyś miała ładne końcówki u mogła unikać podcinania. Jeśli szczególnie ci zależy na dłuższych, to możesz tylko doczepić treskę lub kosmyki.
Stary 2013-08-03, 17:00   #5
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Jz zapuszczam od 4 lat i cały czas ma do łopatek
Już się pogodziłam z tym, że nigdy nie będą za biust (takie mi się marzą).

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-03, 19:30   #6
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Nie ma czegoś takiego jak zaprogramowana długośc wlosów. Wszystko zależy od stanu skóry i włosów. Jeśli są farbowane stylem:farba na farbę, suche i zniszczone to po prostu się kruszą na końcach.

Ty masz włosy zdrowe, więc powyższe problemy Cię nie dotyczą. Z tym, że podcinanie końcówek nie przyspiesza wzrostu włosów. Ja mam pytanie: czy czeszesz mokre wlosy szczotką? Jeśli tak to błąd. Mokre czesz rzadkim grzebieniem a szczotką dopiero po wysuszeniu i to zaczynając delikatnie od końcówek a dopiero potem na całej długości.
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-03, 22:12   #7
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego jak zaprogramowana długośc wlosów. Wszystko zależy od stanu skóry i włosów. Jeśli są farbowane stylem:farba na farbę, suche i zniszczone to po prostu się kruszą na końcach.

Ty masz włosy zdrowe, więc powyższe problemy Cię nie dotyczą. Z tym, że podcinanie końcówek nie przyspiesza wzrostu włosów. Ja mam pytanie: czy czeszesz mokre wlosy szczotką? Jeśli tak to błąd. Mokre czesz rzadkim grzebieniem a szczotką dopiero po wysuszeniu i to zaczynając delikatnie od końcówek a dopiero potem na całej długości.
Owszem jest i to dawno temu jest udowodnione. Włosy nie rosną w nieskończoność - poczytaj sobie o fazach rośnięcia włosa.

Cytat:
anagen – trwa kilka lat, w tym czasie następuje wzrost nowego włosa.
katagen – okres trwający od 2 do 3 tygodni, w czasie którego włos obumiera.
telogen – trwa kilka miesięcy, podczas niego martwy włos zostaje wypchnięty przez noworosnący, zrogowaciała opuszka wznosząc się w kierunku powierzchni naskórka pozostawia za sobą w mieszku włosowym pasmo komórek, które łączy ją z zanikającą brodawką.
^I długość tych faz ma znaczenie, bo po jakimś czasie włos przestaje rosnąć, siedzi sobie w skórze parę miesięcy bez rośnięcia, a następnie wypada.

Od długości fazy rośnięcia zależy długość włosów, a jest ona różna u różnych osób. Dlatego ludzie mają różną długość włosów i są np. rekordy Guinessa. Gdyby było inaczej, każdy mógłby sobie staranną pielęgnacja wyhodować włosy do kostek.

Włosy bardzo suche albo zniszczone mogą się faktycznie łamać, ale to są raczej skrajne wypadki. Autorka wątku napisała, że włosy ma w dobrym stanie i dobrze wypielęgnowane, czyli zakładam, że sienie wykruszają drastycznie.
Stary 2013-08-03, 22:26   #8
Lorelai88
Raczkowanie

Dziękuję Wam za dotychczasowe odpowiedzi. Mam nadzieję, że jednak niedługo coś się ruszy i moje włosy "zaprogramowane" są na więcej niż te 44 cm i urosną jeszcze te parę cm. Póki co chcę dobić chociaż do magicznej 50-tki!

Co do pytań dotyczących stanu końcówek: nie zaobserwowałam żadnych "białych kulek" ani tym podobnych niepokojących rzeczy. Staram się je dobrze zabezpieczać po myciu - teraz mam silikonowe serum termoochronne Marion.

Mijanou - co do Twojego pytania: czeszę mokre włosy plastikowym grzebieniem o szeroko rozstawionych zębach, po wyschnięciu też go często używam, na zmianę ze szczotką

layla_lbn - w sensie, że one w ogóle przez te 4 lata nie ruszyły z miejsca ani o 1 cm? Czy w międzyczasie ścinałaś?

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie opinie, mam nadzieję, że pojawi się coś jeszcze. Może ktoś miał podobne doświadczenia i zechce się podzielić?

Edytowane przez Lorelai88
Czas edycji: 2013-08-03 o 22:33
Lorelai88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-04, 13:20   #9
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Ścinałam, ale tylko końcówki.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości