|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Cera 19 latki - proszę o pomoc w pielęgnacji. Ropne gule, rozszerzone pory.
Kochane wizażanki,
Chciałabym prosić o pomoc w doborze pielęgnacji. Dużo już czytałam, ale nie wiem, co byłoby dla mnie odpowiednie. Mam mieszaną cerę. Wypryski, bolące gule ropne pojawiają się na czole, w okolicach ust, policzki są w miarę czyste, czasami pojawi się mały wyprysk. Obecnie stosuję benzacne 5%, ale dowiedziałam się, że przyczynia się do powstawania wolnych rodników, więc zamierzam go stosować tylko punktowo, albo zastąpić AcneDerm, który może pomógłby mi na plamy po wypryskach (szczególnie na brodzie). Nie opalam się od roku (wcześniej smażyłam się na plaży, w solarium nie byłam nigdy), mam niestety dużą genetyczną skłonność do pieprzyków. Od pół roku stosuję filtry 50+ na codzień, krem przeciwzmarszczkowy 50+ ![]() ![]() Makijaż zmywam OCM, potem myję twarz szarym mydłem z otrębami i smaruję kremem / Benzacne. Od czasu do czasu robię maseczkę z zielonej lub białej glinki, nakładam olej Alterra pomarańczowy na noc. Od kilku dni czytam o retinoidach, zastanawiam się, czy to jeszcze nie za wcześnie, na razie myślałam o kupieniu AcneDermu i zrobieniu serum z wit. C i E, ale nie wiem, czy to wystarczy. Zależy mi na pozbyciu się zaskórników z nosa, usunięciu przebarwień i takich ropnych niespodzianek. Myślałam jeszcze o kupieniu Atrederm, ale nie wiem, co mam w końcu robić. Dodam, że miałam robione badania hormonalne - testosteron i hormony tarczycy, ze względu na nadmierne owłosienie ciała. Tarczyca była w normie, testosteron powyżej normy. Biorę tabletki antykoncepcyjne, ale włosy jak były tak są, więc podejrzewam, że nie zdziałały za dużo. Wstawiam kilka zdjęć podglądowych, dla łatwiejszego zobrazowania problemu. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź! ![]() Edytowane przez seven77 Czas edycji: 2013-08-25 o 15:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cera 19 latki - proszę o pomoc w pielęgnacji. Ropne gule, rozszerzone pory.
jak dla mnie to masz prawie idealna cerę, po co ty tu chcesz retinoidy ?!
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Cera 19 latki - proszę o pomoc w pielęgnacji. Ropne gule, rozszerzone pory.
Cytat:
5% aleppo rzeczywiście nie miało szans zadziałać, zwyczajnie mialo za slabe stężenie, myślę że 25% byloby dla Ciebie idealne. Serum z witaminą C-jak najbardziej -jest tak doskonałe, że powinno byc refundowane przez NFZ. Zwlaszcza samorobka z przepisu Basi Kwiatkowskiej /wrzuc w net przepis znajdziesz, nie mam pamięci do proporcji/Mam nadzieję ze przy skrzypovite łykasz z przerwami. Spróbuj przekonać się do jedzenia kaszy jaglanej-ma dużą zawartość skrzypu i jest po prostu smaczna i działa i na wlosy i na cerę. Napisz mi na co stosujesz kremy dla osób dużo starszych, bo patrząc po zdjęciach ja tu nie widzę potrzeby. I jeszcze jedno albo OCM albo mydło a nie jedno po drugim. Acne przy przebarwieniach może być, ale jeśli masz skłonność do powwstawania pieprzykow...postosuj do listoopada serum z witaminą C, a jak nadal będziesz niezadowolona ze stanu skory wtedy rozważyłabym Acne |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Mam takie płytkie zmarszczki na czole, po prawej stronie, dlatego wymyśliłam sobie te kremy ![]() Serum właśnie chciałam zrobić z przepisu Basi. Używałam mydła po OCM, bo miałam wrażenie, że skóra jest lepsza, niż przy używaniu samego oleju i lepiej wchłania krem. Retinoidy, bo z tego co przeczytałam, dobrze działają jako prewencja przecizmarszczkowa, ale może fakt, jeszcze nie na teraz ![]() Czyli na razie wystarczy to serum i AcneDerm zamiast Benzacne? Oczywiście przy dalszym stosowaniu filtrów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za profesjonalne rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.