![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Zabijanie dla sportu/przyjemności/trofeów
Czy uważacie, że zabijanie zwierząt dzikich w celach innych, niż regulacja liczebności, zastepująca naturalne drapieżniki, których obecnie jest niedostatek, powinno być wciąż legalne, czy może powinno zostać zdelegalizowane? A może waszym zdaniem jakiekolwiek polowania powinny zostać zakazane? Chodzi mi w tym watku przede wszystkim o aspekty etyczne i moralne. Jakie macie zdanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zabijanie dla sportu/przyjemności/trofeów
Cytat:
Jestem jaroszem, nie jadam mięsa, więc tym bardziej jestem uczulona na takie zachowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
dla mnie jakiekolwiek zabijanie dla sportu jest bestialstwem, tak jak był krzyk o ubój rytualny tak do dzisiaj nikt z posłów nie pochylił się nad losem zwierzęcia które ucieka ciężko ranne przez las po postrzale myśliwego, sam raz w lesie widziałem obfite ślady krwi na dużym odcinku zakończone wielką kałużą przy której były ślady po samochodzie, wiadome było że zwierzyna uciekała aż w końcu padła i została zabrana do domu a potem trafiła na ścianę jako trofeum...
poza tym ci myśliwi nawet się za psy z nudów zabierają jak to kiedyś w Uwadze było pokazane a i nawet urządzają sobie masakry zwierzyny poprzez przygotowanie stanowisk wypełnionych olbrzymią ilością żywności gdzie oczywiście na ambonach czekają myśliwi i czekają żeby wybijać zwierzynę, co też jest niedozwolone lecz jest często praktykowane (zresztą to też było w Uwadze pokazane). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Z jednej strony powinno być to zdelegalizowane jak to ujęłaś w końcu są to dzikie żyjątka i dopóki nie przeszkadzają nam to nie powinniśmy my im przeszkadzać, z drugiej strony nieraz się słyszy że jakaś grupa zwierząt się tak namnożyła że zagraża to dalszemu ekosystemowi [ostatnio było o jakiś ptakach na Mazurach że chcą wybić ponad 100 sztuk bo zagrażają rybom ponoć 1 osobnik wcina więcej jak ileś tak kg na dzień]
Osobiście nie mógłbym wziąć broni i zacząć strzelać do sarny czy innego żyjącego stworzenia ![]()
![]() |
#5 | |
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
bo w tym lesie często polują właśnie myśliwi, a poza tym babcia mieszka tuż pod lasem i mniej więcej też wie kto tam często poluje i jak poluje (wiadomo las duży, ale jak mieszka przy głównej drodze prowadzącej do lasu to też widzi kto, gdzie i z czym jedzie), zresztą jej pies też został zastrzelony na polu które jest własnością dziadka a do psa na czyimś polu kłusownik by nie strzelał.
Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2013-08-25 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
damn good coffee
|
a skąd wiesz, że trafiła na ścianę jako trofeum?
zwierzyna jest własnością Skarbu Państwa, a nie myśliwego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
może i jest własnością skarbu państwa, lecz skoro została upolowana to myślisz że myśliwy ją komukolwiek by oddał tym bardziej gdy na polowaniu był sam lub z kolegami? nikt tego nie skontroluje, bo jak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Zabijanie dla zabawy - absolutnie nie. Zabijanie dla regulacji populacji - tak. Na terenach, na których wytrzebione zostały drapieżniki, trzeba niekiedy zmniejszyć populację roślinożerców, żeby ochronić ekosystem. Kilka lat temu w okolicach mojego miasta populacja saren tak się rozrosła, że regularnie niszczyły wszystkie nowe nasadzenia leśne. W takm przypadku podpuszczam odstrzał.
![]() |
#10 | |
damn good coffee
|
skontroluje, skontroluje, wszystko jest dokładnie ewidencjowane, żaden myśliwy nie zaryzykuje utraty dokumentu... właśnie, po co? Co miałby zrobić z tą sarną? Takie mięso tak czy owak musi zostać dokładnie przebadane przez weterynarza, a nie każdy się tym zajmuje.
Te wszystkie trofea, wielkie rozłożyste poroża które wiszą na ścianie, często sama znajdywałam w lesie, zwierzęta je po prostu zrzucają. Cytat:
Edytowane przez kawa_zmlekiem Czas edycji: 2013-08-25 o 20:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Copyraptor
|
Takasobie, zupełnie nie masz pojęcia o czym mówisz.
Legalne polowanie służy wyłącznie regulacji liczebności. Jest okres, w którym można polować na określone zwierzęta, i jest pozwolenie na zabicie określonej ilości zwierząt. Co więcej, myśliwy, który odstrzeli jakieś zwierzę, później musi je wykupić w związku myśliwskim (do którego płaci też składki). Te pieniądze służą później ochronie i rozmnażaniu zwierząt zagrożonych. Nie ma czegoś takiego, jak polowanie wyłącznie dla przyjemności, że idziesz sobie do lasu i zabijasz co chcesz - to jest kłusownictwo i to JEST nielegalne. Trofea są rzeczą dodatkową, mięso zwierząt jest wykupywane przez myśliwych, restauracje i inne miejsca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
nie jest ogrodzone, lecz pies był na swoim terenie, wcale nie tak daleko od budynków gospodarczych, nikt nie miał prawa go odstrzelić (tak też twierdziła policja, lecz nie było sprawców a czyn o niskiej szkodliwości więc nic nie zrobiono) no ale skoro niczego innego pod ręką nie miał to strzelał do tego co widział.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Dla mnie to okropne. Tak samo, jak zabijanie byków w Hiszpanii dla rozrywki. Nie wiem komu to może się podobać...ból, krew, cierpienie i śmierć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
damn good coffee
|
Cytat:
Teraz te przepisy się zmieniły, ale kiedyś jeśli pies znajdował się min 200m od domostw, w 'szczerym polu', myśliwy miał prawo go odstrzelić. BTW, czy takie puszczanie psa luzem jest aby rozsądne, zwłaszcza jeśli odlęgłość od lasu jest niewielka? Edytowane przez kawa_zmlekiem Czas edycji: 2013-08-25 o 20:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Zabijają dla przyjemności psychopaci - myśliwi nie idą do lasu i nie porywają zwierzątek ot tak, to są ludzie z licencją i tak dalej, płacą za to słone pieniądze i może to i forma spędzania wolnego czasu ale także zarobek - przecież skądś trzeba brać dziczyznę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
damn good coffee
|
Znam dobrze wielu myśliwych, dla nich polowanie to nie jest forma rozrywki, samo zabicie - czyli pociągnięcie za spust, to egzekucja, ktoś musi to robić, tak czy owak. W łowiectwie fascynujące jest coś innego - ten cały 'obrządek', tradycja, wytropienie zwierzyny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Jeżeli pies latał po terenach leśnych to myśliwy mógł go zastrzelić ponieważ płoszył zwierzęta leśne. Poza tym niekoniecznie musiał być to myśliwy, każdy może sobie kupić wiatrówkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Moje stanowisko w tej sprawie jest twarde. Myśliwy = człowiek, z którym nie chcę mieć nic wspólnego i któremu nie podam ręki. Brzydzi mnie idea polowania, bo to zwykłe zabijanie dla chorej przyjemności. Pod płaszczykiem dorobionej, fałszywej ideologii kryje się zwyczajne psychopatyczne wyżycie - takie jest moje zdanie, z którym wiele osób się nie zgodzi (co zupełnie mi nie przeszkadza).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Wasi władcy, urodzeni na tronie, mogą ponieść dwadzieścia klęsk militarnych, a mimo to zawsze wracają do swych rezydencji. Moje panowanie natomiast nie przetrwa nawet dnia, jeśli stracę siłę i przestaną się mnie bać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez BadLife Czas edycji: 2013-08-25 o 20:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Przeraża mnie to, jak mała świadomość panuje na temat myśliwych ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Kiedy widzę, jak ludzie marnują papier, mówię: 'ratujcie drzewa'. Ale kiedy słyszę techno... ☠☠☠☠a, nie wiem, z czego zrobione są płyty CD, ale ratujcie to!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
damn good coffee
|
Cytat:
Uwielbiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Nie mam pojęcia czy mylę myśliwych z kłusownikami. Chodzi mi wyłącznie o to, że każdy kto czerpie przyjemność z zabijania czegokolwiek - budzi we mnie odrazę i to tyle. Jeśli ktoś zabija, bo musi jeść - to trudno. Takie prawo dżungli (inne zwierzęta też się zabijają na wzajem). Chodzi o tą chorą przyjemność.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:48.