|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Emigracja do Kanady
Witajcie,
Zakładam ten wątek, gdyż ostatnio moja mama wpadła na pomysł, by wyemigrować do Kanady i chciałabym jej w tym pomóc, coś doradzić w tym kierunku ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Emigracja do Kanady
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;42480913]ale dlaczego akurat kanada?[/QUOTE]
Generalnie mama chciałaby wyjechać ze względu na finanse, a akurat Kanada, ponieważ mamy tam właśnie wyżej wspomnianą ciotkę, z którą mimo odległości utrzymał się kontakt i z tego co wiem, mogłaby pomóc mamie na początku z mieszkaniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Obie chcecie wyjechać?
Jak z językiem ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ja zostaje w Polsce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
A w jakim wieku są rodzice, jeżeli wolno zapytać?
![]() Jeśli są jeszcze w takim wieku produktywnym, mają ambicje- zaryzykowałabym. Zawsze można przecież wrócić po paru miesiącach jak się nie uda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Z tego co wiem do Kanady nie potrzeba wizy. Wystarczy,że im udowodnisz,że stać Cię by tam być lub dostaniesz od kogoś zaproszenie. Jeśli chodzi o pracę,to z tego co wiem polacy nie mają zezwolenia na pracę,więc tu jest problem. Zresztą na stronie ambasady pewnie coś więcej będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wejdź na stronę ambasady i tam znajdziesz wszyskie informacje
a zresztą sama znalazłam.... http://www.cic.gc.ca/english/informa...tions/work.asp Powiem tak to nie jest dobry pomysł koszty i formalności mogą was przerosnąć. Może jednak Europa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Natrafilam na Twoj post przez przypadek. Nie wiem czy Twoi rodzice w dalszym ciagu sa zainteresowani wyjazdem do Kanady, ale chcialabym napisac kilka swoich przemyslen w zwiazku z tym co napisalas. Mam male doswiadczenie z Kanada, bo mieszkam tutaj od 2 lat. Na poczatku byl to roczny wyjazd zwiazany z nauka jezyka i checia przygody i tak zostalam ![]() Wracajac do Twojego pytania. Kanada jest ciekawym krajem, wielu kontrastow. Nie wiem do jakiej czesci Kanady chca wyjechac Twoi rodzice, ale mysle, ze to ma ogromne znaczenie. Bez jezyka bedzie im trudno, taka prawda. Beda musieli przygotowac sie na ciezka, fizyczna prace, na poczatku za najmniejsza stawke ok $11 na godzine (nie mnoz tego x 3, bo $11 to tak jak 11 zl w Polsce). Odnosnie pozwolenia na wyjazd. Majac paszport biometryczny moga wjechac do Kanady jako turysci, na 6 miesiecy. Wiza turystyczna jak sama nazwa mowi, nie pozwala na prace. Moga sprobowac pracowac nielegalnie, ale to jest bardzo ryzykowne. Zwlaszcza, ze pracodawcy tez nie sa chetni na zatrudnianie bez pozwolenia, poniewaz jest mnostwo osob z pozwoleniem, ktore chca dostac ta sama prace. Wyjazd legalny, z pozwoleniem na prace jest dosyc dlugi (jezeli ktos ma 18-35 lat moze wyjechac na rok w ramach programu IEC, ktory bardzo polecam). Powyzej 35 roku zycia zwiazane jest to z duza iloscia pracy papierkowej plus dosyc wysokimi kosztami. Do tego dochodzi 3 rzecz o ktorej ludzie czesto zapominaja: emigracja, zwlaszcza za ocean jest bardzo trudna, wiaze sie z ogromna tesknota i psychika tez potrzebuje czasu na przystosowanie sie. Na moim blogu mozesz poczytac troche jak wyglada zycie w Kanadzie (Toronto), jaka jest Kanada i jakie emocje towarzysza emigracji: xxxxxxx Jezeli masz wiecej pytan, pytaj smialo! Pozdrawiam Gapowiczka Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2013-10-18 o 12:19 Powód: link do bloga |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.