Ślub kościelny po staremu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-31, 23:14   #1
Dodola
Przyczajenie

Ślub kościelny po staremu

Czyli jak to drzewiej bywało http://www.kosciol.pl/article.php/2004112614503747

a teraz jako modne wróciło
http://sanctus.pl/index.php?grupa=21...pa=312&doc=250
http://www.modnyslub.opole.pl/artykuly.php?id=89
Dodola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 02:53   #2
Kamil_1991
Raczkowanie

Dot.: Ślub kościelny po staremu

Masakra
Kamil_1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 09:27   #3
Iemand
Wtajemniczenie

GG do Iemand

Ja brałam ślub w rycie trydenckim. Co niedzielę uczestniczę w takiej Mszy więc inaczej sobie tego z mężem nie wyobrażaliśmy. Przysięga była oczywiście po polsku Sama swojego ślubu wychwalać nie chcę. Moi goście natomiast byli zachwyceni. Nareszcie widzieli coś co jest piękne i podniosłe. Wyjątkowe. Bo taka jest właśnie Msza trydencka. Jest tak uroczysta i wspaniała, że od razu widać różnicę pomiędzy nią a tą współczesną. Jest pełnią sacrum. Bije z niej świętość i człowiek zaczyna rozumieć co tam się tak naprawdę dzieje.
Iemand jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 23:41   #4
Dodola
Przyczajenie

Kamil, dlaczego masakra? Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl.
Myślę, że niejedna PM chciałaby wziąć ślub w takiej scenerii jak ta:
http://www.robertwroblewski.com/2012...dra-na-wawelu/
Dodola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 23:17   #5
Kamil_1991
Raczkowanie

Jak kto lubi. Ja bym tego nie wytrzymał, za dużo udziwnień. Ale to tylko moje zdanie
Stary 2013-09-13, 08:36   #6
Iemand
Wtajemniczenie

GG do Iemand

Cytat:
Napisane przez Kamil_1991 Pokaż wiadomość
Jak kto lubi. Ja bym tego nie wytrzymał, za dużo udziwnień. Ale to tylko moje zdanie
Udziwnień? Udziwnienia to są dopiero w nowej Mszy. Granie na gitarach elektrycznych, tańce, śmiechy... tego kiedyś nie było. Teraz mamy udziwnienia które odbierają temu wszystkiemu świętość. Weź pod uwagę, że dzisiejszą Mszę mamy dopiero 60 lat. Trochę krótko w porównaniu z Mszą trydencką.
Iemand jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-13, 10:46   #7
Nie_idealna5
Przyczajenie

podniosłe i wyjątkowe.
fajne.
Nie_idealna5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-16, 18:07   #8
Kamil_1991
Raczkowanie

No właśnie, podniosłość, świętość, to mnie najbardziej gryzie. Zawarcie związku małżeńskiego to formalność, najważniejsze jest to co się nosi w sercu i tylko to powinno się liczyć. Oczywiście jak ktoś lubi to może sobie robić takie ale każdy ma prawo do własnego zdania
Stary 2013-10-25, 15:17   #9
asta9126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kamil_1991 Pokaż wiadomość
No właśnie, podniosłość, świętość, to mnie najbardziej gryzie. Zawarcie związku małżeńskiego to formalność, najważniejsze jest to co się nosi w sercu i tylko to powinno się liczyć. Oczywiście jak ktoś lubi to może sobie robić takie ale każdy ma prawo do własnego zdania
Jak ktoś nie chce świętości to nie bierze ślubu w kościele, nie ma takiego obowiązku.
Stary 2015-11-30, 17:28   #10
Filifjonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Iemand Pokaż wiadomość
Ja brałam ślub w rycie trydenckim. Co niedzielę uczestniczę w takiej Mszy więc inaczej sobie tego z mężem nie wyobrażaliśmy. Przysięga była oczywiście po polsku Sama swojego ślubu wychwalać nie chcę. Moi goście natomiast byli zachwyceni. Nareszcie widzieli coś co jest piękne i podniosłe. Wyjątkowe. Bo taka jest właśnie Msza trydencka. Jest tak uroczysta i wspaniała, że od razu widać różnicę pomiędzy nią a tą współczesną. Jest pełnią sacrum. Bije z niej świętość i człowiek zaczyna rozumieć co tam się tak naprawdę dzieje.
Odświeżę wątek. My też mieliśmy ślub w rycie trydenckim i trudno mi sobie wyobrazić, gdyby miał się odbyć w novus ordo. Ja, uczestnicząc w trydencie, odczuwam ten majestat, wielkość Boga. U nas większość gości też była zachwyconych, chociaż zdarzyli się też narzekacze, że długo, nic z tego nie wiedzieli (mimo mszalików, które był rozdane) i muzyka trudna.
Filifjonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-05, 21:41   #11
201610281624
Konto usunięte

A ja gdybym miała możliwość, to bardzo chciałabym móc uczestniczyć w takiej uroczystości. Obecne śluby jakoś tracą tą swoją wyjątkowość, są takie zwyczajne i każdy niemal taki sam, na ostatnich 4 ślubach na jakich byłam to 3 kazania były identyczne, jakby to według takiego samego scenariusza się działo. Brawo dla zwolenników, oby ich więcej!
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-08, 18:26   #12
Elfir
Zakorzenienie

"posłuszeństwo męzowi" też slubujecie? Skoro ma być "jak dawniej"

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-09, 11:42   #13
Filifjonka
Raczkowanie

Bynajmniej. Przysięga małżeńska wygląda tak, jak ta w novus ordo.
Ja wolę po prostu tę starą mszę, na niej czuję się uroczyście. Wolę, gdy na mszy jest śpiewany chorał gregoriański, nie lubię oazowych i im podobnych piosenek. Tak ogólnie rzecz ujmując. Oboje z mężem wyznajemy zasadę, że związek to ma być partnerstwo, a nie dominacja jednej ze stron.
Filifjonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości