martwy ząb - prosze o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-02, 18:48   #1
niieznana
Raczkowanie

Lightbulb

martwy ząb - prosze o pomoc

Jeśli ktoś miał to samo to proszę o pomoc.
Złamał mi się ząb , martwy ząb.... tydzień temu byłam na wizycie u stomatologa i zapytałam się przy okazji co mogę zrobić z tym zębem aby nie dokładać do niego. Pani doktor zaproponowała mi w tym miejscu zęba na ćwieka i porcelanowe wykończenie za 500 z ł, nie ukrywam że nie mam na 1, 2, 3 takiej kwoty do wydania. Moje pytanie brzmi czy ktoś był w podobnej sytuacji? Jak można inaczej odbudować zęba aby ten koszt nie był aż tak drogi,.,,,kurcze niby NFZ ...a ceny kolosalne. A może jest jakaś inna możliwość na tymczasowe zastąpienie tego ćwieka///??/
niieznana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 18:57   #2
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Dot.: martwy ząb - prosze o pomoc

moja siostra miała podobną sytuację.... niestety powiem ci, ze nie ma innej opcji raczej... chodziła od dentysty do dentysty a na końcu wydała 2 tysiące na implant zęba...

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 22:39   #3
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

Widocznie jest zbyt mocno ułamany do samego doklejania, stąd na wkładzie. I tak lepiej jeszcze na wkładzie i doklejany niż wyrywanie i implant, bo cenowo jest ogromna różnica.
Niestety żyjemy w czasach, gdzie zrobienie zębów potrafi kosztować więcej niż wypłata niejednego człowieka.
Paranoja...
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 22:42   #4
201604181004
Konto usunięte

Nic z tym nie zrobisz, na NFZ to co najwyżej wyrwiesz za... 3 miesiące ;-p

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

Poza tym ej 500 zł za uratowanie zęba, to jest mało :| samo kanałowe potrafi tyle kosztować a mówimy o martwym pokruszonym zębie.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 07:48   #5
Chatul
ma zielone pojęcie

Ja polecam jednak rozważyć opcję korony na własnym korzeniu. Nie wiem, jak wygląda teraz Twój ząb, możliwe, że dałoby się go odbudować i połatać bez wkładania sztyftu, ale raz, że taki ząb jest duuużo słabszy niż sztuczna korona, a dwa, że może po czasie pęknąć i uszkodzić również korzeń zęba. I wtedy już nie będzie można zrobić korony na korzeniu, tylko trzeba będzie usunąć ząb i wstawić implant. A wstawianie implantu jest dużo droższe i dużo bardziej ingerujące w organizm niż korona na sztyfcie włożonym w korzenie.

Najlepiej będzie jak pogadasz o tym z dentystą. Dentysta powinien umieć przedstawić Ci wady i zalety różnych rozwiązań
Stary 2013-09-03, 08:12   #6
paula78
Zakorzenienie

Zapytaj o mozliwości zapłaty na raty- wielu dentystów ma taka opcję.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 11:16   #7
Anex
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Zapytaj o mozliwości zapłaty na raty- wielu dentystów ma taka opcję.
To chyba najlepsze wyjście jak nie masz możliwości wyłożyć od razu 500. Zresztą mało kogo stać zapłacić od razu za całość więc dentystka na pewno nie będzie robić problemu.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Nic z tym nie zrobisz, na NFZ to co najwyżej wyrwiesz za... 3 miesiące ;-p

Poza tym ej 500 zł za uratowanie zęba, to jest mało :| samo kanałowe potrafi tyle kosztować a mówimy o martwym pokruszonym zębie.
Dlaczego za 3 miesiące? :-D Zgadza się, ze 500 złotych za odbudowę zęba (koronka+wkład koronowo-korzeniowy) to atrakcyjna cena. Co do cen leczenia kanałowego... Ja za kanałowe płaciłam rok temu 800 złotych, płąkałam i płaciłam :-(

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
moja siostra miała podobną sytuację.... niestety powiem ci, ze nie ma innej opcji raczej... chodziła od dentysty do dentysty a na końcu wydała 2 tysiące na implant zęba...
O, ale to cena chyba samego implanta bez koronki?
Anex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-03, 11:26   #8
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niieznana Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś miał to samo to proszę o pomoc.
Złamał mi się ząb , martwy ząb.... tydzień temu byłam na wizycie u stomatologa i zapytałam się przy okazji co mogę zrobić z tym zębem aby nie dokładać do niego. Pani doktor zaproponowała mi w tym miejscu zęba na ćwieka i porcelanowe wykończenie za 500 z ł, nie ukrywam że nie mam na 1, 2, 3 takiej kwoty do wydania. Moje pytanie brzmi czy ktoś był w podobnej sytuacji? Jak można inaczej odbudować zęba aby ten koszt nie był aż tak drogi,.,,,kurcze niby NFZ ...a ceny kolosalne. A może jest jakaś inna możliwość na tymczasowe zastąpienie tego ćwieka///??/
sprawdź u innego stomatologa najlepiej innej przychodni która ma kontrakt z nfz-tem bo ceny są kolosalne. Ja za kanałowe np mam: 110zł (1 kanał), 130zł (2 kanały) i 150zł ( 3 kanały), w innej przychodni z nfz zaczynają się ceny od 350zł

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 11:51   #9
niieznana
Raczkowanie

jejku dziewczyny zapomniałam dodać że 4 lata temu ten martwy ząb mi sie złamał i odratowano 1 ściankę i do niej doklejono mi plombę ...aż do wczoraj mi trzymała... kurcze a to chyba zmienia postać rzeczy co do leczenia go dalej...
Stary 2013-09-03, 12:00   #10
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
jejku dziewczyny zapomniałam dodać że 4 lata temu ten martwy ząb mi sie złamał i odratowano 1 ściankę i do niej doklejono mi plombę ...aż do wczoraj mi trzymała... kurcze a to chyba zmienia postać rzeczy co do leczenia go dalej...
Co masz na myśli pisząc, że to zmienia postać rzeczy?
Stary 2013-09-03, 12:14   #11
niieznana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Co masz na myśli pisząc, że to zmienia postać rzeczy?
....może to że usuną mi zęba z korzeniem ....i czekać będzie mnie implant

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-03, 12:16   #12
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
....może to że usuną mi zęba z korzeniem ....i czekać będzie mnie implant
A dentystka nie oglądała Twojego zęba? Ot tak rzuciła pomysł korony na korzeniu? Ja myślę, że skoro zaproponowała Ci już konkretne leczenie, to korzeń już obejrzała i możliwe jest w Twoim przypadku zrobienie sztyftu w korzeniu i umieszczenie na sztyfcie korony. Na pewno nie ma się co porywać na usuwanie korzenia, jeśli nie jest to absolutnie konieczne.
Stary 2013-09-03, 13:59   #13
201604181004
Konto usunięte

Poza tym autorko wątku jeśli chodzi o takie sprawy zębowe gdy chodzi o ratowanie naturalnego uzębienia - idź, skonsultuj się jeszcze prywatnie ze specjalistami!!!
Stary 2013-09-03, 14:29   #14
niieznana
Raczkowanie

no tak ...ale 1 powie tak a 2 siak... tylko po to aby zedrzeć pieniądze, chciałam tylko zapytać i dowiedziec sie o cene oraz oczekiwanie
Stary 2013-09-03, 14:43   #15
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
no tak ...ale 1 powie tak a 2 siak... tylko po to aby zedrzeć pieniądze, chciałam tylko zapytać i dowiedziec sie o cene oraz oczekiwanie
A Wizażanki powiedzą co innego
No cóż, to nie jest wina dentysty, że masz problem z zębami. Ja chodzę do dentysty i mam cennik widoczny (a nie, że na oko), dodatkowo wszystkie usługi wyszczególnione na początku. Kanałowe kosztowało mnie krocie, a teraz czeka mnie kolejny wydatek. Zęby to nie jest tania sprawa, ale ja bym nie szła do pierwszego lepszego miejsca, bo taniej...
Ceny są bardzo różne, w Warszawie jest duuużo drożej, niż w Płocku. A ja znalazłam sobie taniej np. wyrywanie 8 jeszcze gdzie indziej, jakość za to była lepsza, niż w Płocku pani mi próbowała w buzi majstrować
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-03, 14:46   #16
201604181004
Konto usunięte

No to idź do trzech i zobacz jaka opinia przeważa, jezu jak ja miałam mieć wyrywane zęby do aparatu ortodontycznego to konsultowałam się z czwórką - serio to nie było dla mnie problemem w obliczu wyrywania zdrowych zębów do aparatu, trzy osoby ustaliły takie samo leczenie, jedna inne
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości