|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kotka ze wsi do miasta
Niestety nigdzie nie moglam znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Od kilku lat jeżdze na wakacje na wies i rok temu przybłedała się tam kotka. W tym roku istnieje możliwość zabrania jej ze soba do miasta. I tu rodzi sie pytanie czy kota ok 2 letniego można zabrac do miasta? Czy nie zrobilibysmy jej tym krzywdy? Gdy mieszkalismy na wsi caly czas z nami byla spała u nas w domku i sprawiala wrażenie ze idealnie wpasowalaby sie w mieszkanie.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: Kotka ze wsi do miasta
Cytat:
![]() Ja bym spróbowała na Waszym miejscu. Jak napisałaś, powoli idzie zima, kotce może być ciężko. Jak masz jeszcze czas, zastanów się, gdzie ustawisz kuwetę (miejsce zaciszne, nie może stać 'na środku salonu' , 3 miski (woda, mokre i suche jedzenie). Kotka może mieć legowisko, ale może spać też np. na fotelu itd. Gdyby się zadomowiła, możesz z czasem kupić drapak. Po zabraniu kotki odwiedźcie weta, żeby obejrzał kotkę czy nie ma jakiś pasożytów (pchły, świerzb- nie przenosi się na ludzi) i który doradzi, na co ewentualnie zaszczepić. Osobiście doradzam sterylizację ![]() ![]() ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2013-09-03 o 04:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
bierzcie ją, to na pewno lepsza opcja niż zostawienie jej tam na wsi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]()
a macie może rady ? na sam początek? to moj pierwszy kot.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
kup kilka kuwet na początek i ze dwa rodzaje żwirku, zobaczysz, co kotce najbardziej pasuje. Postaw kuwety w kilku miejscach domu. To muszą być spokojne miejsca i daleko od misek.
Koty są czyste i prawdopodobnie kotka od razu zacznie grzebać w kuwecie i będzie się tam załatwiać, ale przygotuj sie psychicznie na inną możliwość. Możliwe, że na początku jednak czasem się jej zdarzy załatwić gdzieś indziej, więc nie denerwuj się, kup sobie coś do usuwania zapachu, myj zasikane miejsce i stawiaj tam kuwetę. Możesz na początku napełnić kuwetę piaskiem, bo na dworze kotka pewnie załatwiała się na piasku. Po więcej porad zapraszam do wątku "Koty" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mój kot jest wzięty "z natury" jako 1,5-roczny egzemplarz. Kuweta jest bezbłędnie wykorzystywana od pierwszego pokazania, że jest. Kot czasem płacze za wolnością, ale coś za coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Oczywiście, że weźcie ją do domu!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Zgadzam się m.in. z powyższym komentarzem. Myślę, że gdy tylko minie trochę czasu, zwierzak przyzwyczai się do nowego otoczenia i je zaakceptuje. Grunt, że masz dobre serce i chcesz mu zapewnić nowy dom
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Z załatwianiem pewnie nie będzie problemu bo koty bardzo szybko, instynktownie uczą się korzystać z kuwety. Boję się jednak o co innego. Taki kot na wsi to lubi sobie wychodzić samemu z mieszkania. Kot lubi sobie zapolować na myszę, jaszczurkę, sikorkę (oprócz tego mój złowił nawet wiewiórkę) więc taki przyzwyczajony już do wsi w mieście może się bardzo męczyć.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Mój kocur wiejski
![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 | |
|
Cytat:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/zaba...a/interaktywne
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Może i nie będzie tak źle, jednak ja jestem przeciwny trzymaniu takich zwierząt w mieście bo one po prostu potrzebują naturalnie żeby sobie poganiać i jeśli nie mogą to zawszę trochę się będą męczyć. Zwierzątko do miasta to chomik, papuga, rybki albo coś innego co siedzi w terrarium/akwarium.
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
|
Cytat:
Ja wolę moje koty trzymać w domu niż widzieć ich po 3 dniach na asfalcie ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nimfa20 - co do kotów na asfalcie to nie zdarza się to często bo koty w przeciwieństwie do psów nie biegną szczekać na samochody i już częściej zdarza się to w mieście bo po prostu jest więcej samochodów niż na wsi
![]() |
![]() |
#17 | |
|
Cytat:
U mnie jest dużo samochodów. Nie dość, że krzyżówka , to jeszcze dużo zabytków + (nielegalne) kąpieliska. Główna droga prowadzi do sporo oddalonej miejscowości. Po bokach same pola, więc kierowcy mniej więcej od mojego bloku dają gazu. Ludziom strach tędy chodzić, a co mówić o zwierzętach. Widzisz, moje koty siedzą w domu 4 rok. Moja babcia mieszka na wsi (ale typowej wsi) , jeden kot został uśpiony , bo miał raka (może gdyby siedział w domu, szybciej by się zauważyło, że coś z nim nie tak ), a drugi nie wrócił (babcia była w szpitalu, a on jak jej nie było nie wchodził do domu) . Są koty szczęśliwe w mieszkaniach (persy), a są koty dożywające starości , które wychodzą.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety ja widzę na poboczu tyle samo potrąconych kotów, co psów ![]() Nie rozumiem krótkowzroczności niektórych opiekunów, ale oni zmienią zdanie, gdy ich zwierzę i przyjaciel kiedyś nie wróci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Podsumowując: wszystko zależy od właściciela, może i na wsi zaniedbane zwierzęta domowe zdarzają się częściej niż w mieście ale nie można tego uogólniać. Zadbany kot na wsi na pewno nie ma gorzej niż ten w mieście.
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
![]()
Niestety
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
w takim razie to świetny momenty żeby wybrać się po kotka do schroniska
![]()
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
dokladnie.albo jedz do schroniska i zaadoptuj sobie koteczka albo dogadaj sie z wlascicielem moze sie uda.kot w dom bóg w dom
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:47.