|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Ala jest chłopcem, a Jaś dziewczynką
Przypadkowo natknęłam się dzisiaj na artykuł, dotyczący wprowadzania do przedszkoli ideologii gender. Unia Europejska przekazała na ten projekt ponad milion złotych w ramach Narodowej Strategii spójności.
Link do artykułu: http://wsumie.pl/tylko-u-nas/72208-a...s-dziewczynka# Oczywistym jest, że przez źródło artykułu, problem jest przedstawiony stronniczo, jednak moim zdaniem, mają trochę racji. Dlatego też dla bardziej dociekliwych, tutaj cała rozpiska projektu w formacie PDF wraz ze scenariuszami zajęć: http://maleprzedszkola.pl/content/do...51495398,d.d2k Jestem bardzo ciekawa waszych opinii. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ala jest chłopcem, a Jaś dziewczynką
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;42644034]Przypadkowo natknęłam się dzisiaj na artykuł, dotyczący wprowadzania do przedszkoli ideologii gender. Unia Europejska przekazała na ten projekt ponad milion złotych w ramach Narodowej Strategii spójności.
Link do artykułu: http://wsumie.pl/tylko-u-nas/72208-a...s-dziewczynka# Oczywistym jest, że przez źródło artykułu, problem jest przedstawiony stronniczo, jednak moim zdaniem, mają trochę racji. Dlatego też dla bardziej dociekliwych, tutaj cała rozpiska projektu w formacie PDF wraz ze scenariuszami zajęć: http://maleprzedszkola.pl/content/do...51495398,d.d2k Jestem bardzo ciekawa waszych opinii.[/QUOTE] Słyszałam o tym. Jedyne co mogę powiedzieć to: chore. Rozumiem niechęć do wciskania dzieci w ustalone przez społeczeńśtwo ramy, ale są inne metody na uczenie chłopców wrażliwości i dziewczynek zaradności, niż udawanie, że są odmienną płcią. Chore, chore, chore. |
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Poroniony pomysl. Poza tym swietny sposob na wyrzucanie unijnych pieniedzy w bloto.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Przedszkole przedszkolem ale jednak się zniesmaczyłam. Niby zabawa, niby przebieranki, ale uważam że pewne rzeczy mają jakieś granice. Taka jest moja opinia, podkreślam: moja. Kto chce może zezwalać na tego typu akcje, ja bym nie pozwoliła.
|
|
|
|
|
#5 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Nie kumam po co to komu, dla mnie to wywalone w błoto pieniądze.
Jestem dziewczynką Jako dziecko normalnie słuchałam standardowych bajek (zresztą o silnych kobitach też trochę było - Królowa Śniegu np ), w przedstawieniach szkolnych grałam role damskie, a poza tym non stop miałam poobdzierane kolana od łażenia po drzewach, uwielbiałam bawić się samochodzikami i grać w kapsle. Mało tego, doskonale od czasów mocno małoletnich zdawałam sobie sprawę z tego, że są mamusie pracujące. Mój chłop też został wychowany bez pomysłów unijnych, a umie i lubi gotować (czego ja szczerze nie cierpię). No bez jaj, jak ktoś jest w domu przesiąknięty krzywdzącymi stereotypami, to przedszkole/szkoła tego nie uratuje, a jak ktoś ma dobre wzorce pozaszkolne, to żaden Kopciuszek płci żeńskiej grzebiący w popiele mu nie zaszkodzi. Paranoja totalna, jak mają za dużo kasy, to niech mi spłacą kredyt mieszkaniowy :P
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie osobiście jest to skandal. Gdybym dowiedziała się, że mojemu dziecku próbuje się wcisnąć w przedszkolu coś takiego, to dzień, w którym bym się o tym dowiedziała, byłby ostatnim dniem mojego dziecka w takiej placówce. Panie zbierające materiały do projektu odwiedzały chyba bardzo, ale to bardzo dziwne miejsca, po tej wypowiedzi prawie pokulałam się pod stół: "Na nakręconym w 2004 roku filmie widzimy trzy-, czteroletnie dziewczynki podające grzecznie szklanki z mlekiem i talerze z ziemniakami swoim niecierpliwym kolegom." - ktoś kiedyś widział takie zachowania? A może któraś z koleżanek podawała talerzyki z jedzeniem na kolanach? Dla mnie to śmieszne, chodziłam do przedszkola wcale nie takie długie lata temu - chciałam bawić się samochodzikami, to się bawiłam, chciałam lalkami, to się bawiłam, chciałam bębenkiem, to się bawiłam, nie było żadnych różnic w traktowaniu dziewczynek i chłopców, nie mieli oni żadnych przywilejów, mieli takie same zadania, na równi sprzątali, nosili, układali, za przewinienia obie płcie były karane dokładnie tak samo. A teraz widzę już czteroletni chłopcy zarzucają na swoje rówieśniczki jarzmo patriarchatu
Czepianie się dziecięcych bajek (zmienianie Kopciuszka w chłopca przejmującego się wyglądem?! No ludzie...) i wierszyków, które "powielają niebezpieczne stereotypy np. o babciach piekących ciasta, a dziadkach opowiadających o przyrodzie" to już dla mnie totalna abstrakcja. Oczywiście są też plusy, jak zwrócenie uwagi na aktywną rolę ojca/partnera w obowiązkach domowych i wychowaniu dzieci, co jest bardzo, ale to bardzo ważne, jednak te nieliczne pozytywy przysłania "Zachęcanie chłopców do wykonywania robótek ręcznych", ubieranie im peruk, czy "Zachęcaj dzieci do przełamywania ról: np. chłopcy sprzątają, a dziewczynki coś budują", co jest przegięciem w drugą stronę, bo najpierw wołają o równości, a potem wciskają coś takiego. Ponadto, nie sądzę, by opowiadanie dzieciom trzyletnim o ruchach emancypacyjnych, sufrażystkach, czy molestowaniu seksualnym, było dobrym pomysłem, ponieważ dzieciaki w tym wieku kompletnie niczego z tego nie będą rozumieć i niepotrzebnie namiesza im się w głowach, ale widać lepiej mówić im o tym, niż uczyć wczesnego pisania i czytania. Pomijam już kwestię tego, że na nowoczesne technologie produkcji i fabryki pieniędzy nie ma, a na taki chory pomysł zawsze się znajdą |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z przedmówczyniami. Jak dla mnie to chore. Jak można robić dzieciom taką sieczkę w mózgu i to już od przedszkola?
Nie rozumiem co to ma na celu, przecież nikt nie zabrania dziewczynkom zabawy samochodami ani chłopcom lalkami jeśli tego chcą, nie zauważyłam trzymania dzieci w sztywnych ramach płci, takie zachowania naturalnie wychodzą. Uważam, że ten program zrobi więcej złego niż dobrego, nie chciałabym, żeby moje potencjalne dziecko uczestniczyło w czymś takim.
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Zacytuję Kinga:
Wrócić do dziewiętnastego wieku, kiedy mężczyźni, byli mężczyznami. Dla mnie też poroniony pomysł, wywalenie kasy w błoto i robienie dzieciom wody z mózgu. Nie jestem przeciwna zmianie płci, pod warunkiem ze decyduje sie na nią dorosła, przebadana przez specjalistów osoba, a takie mącenie w głowach dzieciom może im tylko zaszkodzić. |
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42644262]Poroniony pomysl. Poza tym swietny sposob na wyrzucanie unijnych pieniedzy w bloto.[/QUOTE]
dokładnie tak jest za te przewalone pieniądze mogliby wybudować więcej przedszkoli lub zapewnić szkołom obiady dla biednych dzieci |
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
Dla mnie też to jest chore.
Już było kiedyś coś o Tubisiu z torebką. Mam nadzieję, że dzieci same zaprotestują. |
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Fakt, że jest to jak rozumiem artykuł z Gościa Niedzielnego wiele wyjaśnia. Powodzenia w walce o kontynuację ciemnoty w Polsce.
|
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
I jeszcze mam nadzieję, że autorkom tego "pomysłu"nie przyszło do głowy aby oprócz takich akcesoriów jak peruki z warkoczykami i kokardkami dla chłopców a dal dziewczynek wąsy i brody ,zastosować jeszcze przyczepiane sztuczne biusty a dla dziewczynek sztuczne penisy coby wiarygodniej wyglądało.
Rodzice przedszkolaków powinni zbojkotować te programy. |
|
|
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-09-05 o 12:03 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
Też o tym dziś przeczytałam. Porażka, świat chyba schodzi na psy (nie obrażając psów).
Człowiek oddając swoje dziecko do przedszkola, ufa że powierza je w dobre ręce, że trafiło pod dobrą opiekę, będzie się tam dobrze bawiło, pozna kolegów, nauczy się czegoś pożytecznego. A tu ktoś jeden z drugim nagle będzie wciskał, że bajki są złe, po promują stereotypy? O tempora, o mores! Czy nie można pozwolić dziecku się bawić po prostu tym, na co ma ochotę? Ja jako mała dziewczynka lubiłam bawić się samochodzikami i klockami lego (zestawy z autami, koparkami i takie tam) Tak miałam i już. Lalki mnie w tym okresie średnio interesowały, choć miałam kilka. Tylko, że mnie nikt do tego nie zmuszał. Miałam ochotę bawić się samochodami - nikt mi tego nie zabraniał, miałam ochotę pobawić się w dom z moją lalką jako dzidziusiem, to nikt nie wrzeszczał, że "to stereotyp i tak nie wolno". Kiedy chodziłam do zerówki, a było to lat temu 19, to również nikt nie zabraniał mi bawić się "męskimi" zabawkami. Jest dokładnie tak, ja pisze elvegirl - większość z nas wychowała się bez dziwacznych unijnych pomysłów, a mimo to jakoś żyjemy, funkcjonujemy i jesteśmy szczęśliwi. A tutaj? Chcą te biedne dzieciaki uszczęśliwiać na siłę, robiąc im wodę z mózgu. Strach dziecko teraz posłać do przedszkola
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Nie posłałabym własnego dziecka do takiej placówki
|
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam wrażenie, ze Autor artykułu nieco (mocno? a nawet bardzo mocno) dramatyzuje.
Z tego co przeczytałam w programie - nie chodzi o to, że nagle chłopiec ma udawać dziewczynke i odwrotnie. Ten program ma być DODATKIEM do edukacji przedszkolnej w takiej formie, jak jest teraz. Bardzo podoba mi się ułożony na potrzeby tego programu wierszyk Cytat:
Zamiast się burzyć - przeczytajcie program.
|
|
|
|
#19 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ani ja - moje dziecko (jak już będę je mieć) będzie się bawiło tym, na co ma ochotę, żaden unijny program nie będzie mu tego narzucać.
Mam nadzieję, że większość przedszkoli w moim mieście zbojkotuje ten wariacki pomysł, bo jak nie to będzie kiepsko. Cytat:
Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-09-05 o 12:15 |
|
|
|
|
|
#20 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przeczytałaś, że to, czy dzieci chcą się przebrać na odwrót, zależy od ich własnej decyzji? Nie? Bo zapewne przeczytałaś wyłącznie artykuł i nie sięgnęłaś do programu. Polecam - ja osobiście nie widzę tam żadnych szkodliwych czy oburzających treści. Cytat:
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2013-09-05 o 12:13 |
||
|
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
Klempaa, ja program przeczytałam w całości i jak pisałam, ma on swoje plusy, jak to, co pisałaś, ale w całości treści, w niektórych scenariuszach, zdecydowanie mnie niepokoi.
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle nie wiem o co chodzi, jak chodziłam do przedszkola to nie było czegoś takiego i chyba wszystko ze mną ok
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;42645097]Klempaa, ja program przeczytałam w całości i jak pisałam, ma on swoje plusy, jak to, co pisałaś, ale w całości treści, w niektórych scenariuszach, zdecydowanie mnie niepokoi.[/QUOTE]
Konkretnie - co?
|
|
|
#24 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
|
#25 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nic tylko się załamać. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
Poza tym ja uważam, ze zacieranie granic pomiędzy społecznymi rolami płci jest czymś złym. Prawa powinny być jak najbardziej równe, ale na siłe zacieranie typowo męskich i typowo kobiecych zachowan nie jest dobra droga. Dla mnie facet to powinien byc facet i nie mam tu na mysli jakichs idiotycznych zachowan - ze nie powinien gotowac, sprzatac, ze powinien chodzic zarosniety i sie nie myc, ze powinien pierdziec i glosno bekac. Mam na mysli ze nie podobaja mi sie faceci z grzywkami jak u kobiet, w damskich rurkach i w damskich torebkach, malujący się, chodzący w ''zniewieściały'' sposób. Naprawde nie rozumiem tego zmieniania na siłe męzczyzn w bardziej zniewieściałych, a kobiet zenskie macho. Jak ktos chce taki byc, ok, ale promowanie tego przez co jest co raz wiecej takich zachowan, jest wg mnie nie na miejscu. A promowanie tego widzimy w necie, w reklamach, serialach, showach, teraz nawet narzuca nam to unia.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-09-05 o 12:22 |
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A serio - nigdy nie poczułaś się dyskryminowana dlatego, że jesteś kobietą? Bo mi się niestety zdarzyło. Przykład, który mi najbardziej utkwił w pamięci: pewien pan doktor na bloku operacyjnym. Natknęłam się na niego niedługo po tym, jak zaczęłam dyżurować. Przyszłam na salę, przedstawiłam się. Zmierzył mnie wzrokiem po czym rzucił: Męża szukać i dzieci rodzić, a nie się tu pani szlaja. Zaniemówiłam. W czasie tego jednego dyżuru usłyszałam co najmniej 5 podobnych tekstów, hitem było "A mówią, że kobiety wykształciły już połączenie między macicą a mózgiem - wiedziałem, że to ściema". Po tym tekscie wyszłam, a sprawę zgłosiłam.
|
|
|
|
#29 |
|
Konto usunięte
|
Przeczytałam program i zdania nie zmienię. Uważam to wręcz za zbędne. Zresztą w przedszkolu gdzie chodził syn były fajne zajęcia, gdzie przychodzili pan policjant i pani policjantka, pani inżynier itd. Poprzez zwykłe zajęcia można dzieciaka nauczyć nieulegania stereotypom, nie trzeba specjalnych programów unijnych. A ten mnie niepokoi.
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Klempaa, ale ten pan powiedział Ci tak nie dlatego, że go w przedszkolu projekt unijny zabawy lalkami nie nauczył, tylko dlatego, że był burakiem. Buraki były, są i będą. I nie zmieni tego projekt ubierający chłopców w spódniczki. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.

Jako dziecko normalnie słuchałam standardowych bajek (zresztą o silnych kobitach też trochę było - Królowa Śniegu np ), w przedstawieniach szkolnych grałam role damskie, a poza tym non stop miałam poobdzierane kolana od łażenia po drzewach, uwielbiałam bawić się samochodzikami i grać w kapsle. Mało tego, doskonale od czasów mocno małoletnich zdawałam sobie sprawę z tego, że są mamusie pracujące.
Czepianie się dziecięcych bajek (zmienianie Kopciuszka w chłopca przejmującego się wyglądem?! No ludzie...) i wierszyków, które "powielają niebezpieczne stereotypy np. o babciach piekących ciasta, a dziadkach opowiadających o przyrodzie" to już dla mnie totalna abstrakcja.
Nie rozumiem co to ma na celu, przecież nikt nie zabrania dziewczynkom zabawy samochodami ani chłopcom lalkami jeśli tego chcą, nie zauważyłam trzymania dzieci w sztywnych ramach płci, takie zachowania naturalnie wychodzą. Uważam, że ten program zrobi więcej złego niż dobrego, nie chciałabym, żeby moje potencjalne dziecko uczestniczyło w czymś takim.