|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
rodzinne kłótnie.
Cześć.
Spróbuję jak najkrócej a dobrze. Otóż mój ojciec ma brata, który mieszka na działce obok. Między nami jest mieszkanie babci (mamy mojego ojca i tego wujka), które przyklejone jest do naszego domu. Kiedy żył dziadek babcia z owym wujkiem-synem się nie odzywała tylko kłóciła. Darli koty niemal codziennie. Jak dziadek umarł w zeszłym roku to od tamtej pory wujek odzywa się z babcią normalnie. Kiedy dziadek żył nie odzywali się, bo to właśnie dziadek był jedyną osobą, która trafiała do rozumu babci. Po dzisiejszej kłótni wiadomo, że chodzi mu o to aby zagarnąć babci mieszkanie, które jest nasze i położone jest również na naszym placu. Nie wiem co robić, bo była interwencja policji już kilka razy. Ale babcia kłamie, że nic się nie dzieję. A owy wujek zwala wszystko na moją mamę. Boję się bo jak patrzę na babcię to myślę, że jest chora psychicznie po śmierci dziadka. Już nie pamięta tego co zrobił jej ten syn czyli mój wujek. Wujek jest osobą moim zdaniem chorą, wykończył już parę osób w naszej wsi, porozbijał im samochody, poniszczył podwórka. Ci ludzie składali na niego pisma, ale na tym się kończyło. Oczywiście nikt go za rękę nie złapał, ale my jako rodzina wiemy o tym. Tylko właśnie brak dowodów. Jak zainterweniować aby dał Nam żyć, bo teraz jego celem jesteśmy my? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: rodzinne kłótnie.
I szukasz odpowiedzi co zrobić aby ten wujek nie zabrał mieszkania babci? Jeżeli o to to niech babcia napisze testament że wszystko albo dom dostaje twój tata.
Jeżeli chodzi o to że masz problemy z wujkiem bo jest "chory psychicznie" jak to ujęłaś to pogadać z jego żoną, dziecmi i wtedy razem działać dość restrykcyjna myśl która mi wpadła to ubezwłasnowolnienie.
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Wszystkiego jest mojego Ojca, ale wujek twierdzi, że babcia może w każdej chwili przepisać kawałek swojego domku na Niego. Nie wiem czy to prawda. Wiem to, że Babcia pozwala na wszystko co robi teraz wujek, przychodzi do niej ale tak naprawdę jest na naszej działce. W momencie ubliżania nam nie powinien tu przebywać a przebywa za Babci zgodą.
Dzieci i Żona wujka są jak On. Knują, razem z Nim uczestniczyli we wszystkich chorych akcjach ale to On jest motorem napędowym. Dlatego nie wiem co robić?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
A to dom i plac na którym stoi oraz mieszkanie babci jest zapisane na Twojego tatę? Jeśli nie to babcia może zapraszać kogo chce bez względu na to co myślą Twoi rodzice.
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Wszystko jest Mojego ojca. Dom, działka, mieszkanie babci. A wujek za zgodą babci robi co chcę i kiedy chcę, ubliża Nam, rzuca się. Tylko jak przyjeżdża policja to on jest u siebie i babcia udaję, że owy wujek nic nie robił.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
To niech uda się do sądu, wtedy będzie miał zakaz wchodzenia na Waszą działkę i Twojej babci mogą kazać wynieść się z mieszkania o ile Twój tata nie zobowiązał się do opieki nad nią do śmierci w zamian za dom, mieszkanie.
|
|
|
#7 |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
jeżeli Twój tata jest właścicielem wszystkich nieruchomości to babcia może sobie i sto testamentów napisać, ale nie może rozporządzać cudzą własnością.
ten wujek ma rodzinę, żonę, dzieci? aha,doczytałam, że ma. można chyba wykluczyć chorobę psychiczną, bo wątpię, żeby wszyscy zachorowali. może zakaz wchodzenia na posesję rozwiązałby problem? Edytowane przez Damayanti Czas edycji: 2013-09-05 o 20:30 |
|
|
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Tak ma, pisałam wcześniej. Rodzina jest taka jak i On. Dzieci są małe ale są tak nauczone chamstwa, złego zachowania i kłamania, że szok. A Ciotka jest osobą, która rzuca prawnymi tekstami. Chcą Nam zakładać niebieskie karty, sprawy i inne. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Jeżeli ma u Was dożywocie to sprawa nie jest taka prosta,Twój ojciec chyba nie może kazać jej się wyprowadzić, a jeżeli nawet będzie mógł to będzie musiał się nią opiekować. Ale na pewno w sądzie wygra zakaz wchodzenia na Waszą posesję wujka i jego rodziny.
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
t
Cytat:
kto Twojemu ojcu przepisał mieszkanie babci i kiedy to było? Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-09-05 o 20:41 |
|
|
|
|
|
#11 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
Edytowane przez melanie_ Czas edycji: 2013-09-05 o 20:45 |
||
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
Jeżeli macie akt notarialny, jest to zapisane w księgach wieczystych , że właścicielem działek na którym stoi wasz dom i przyklejony dom babci jest twój ojciec to nie musicie się martwić , że wuj wam to zabierze.
Napisałaś, że babcia jest u was na dożywociu, ja rozumiem to , że kiedyś zrobiła darowiznę twojemu ojcu z działki i swojego domu. Jeżeli dobrze będziecie się nią opiekować to nie ma podstaw aby darowiznę odwołała. Można odwołać jeśli osoba, która w zamian za nieruchomość zobowiązała się opieki w rażący sposób opiekę tę zaniedbuje. |
|
|
|
|
#13 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez melanie_ Czas edycji: 2013-09-05 o 20:50 |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
-Twoi dziadkowie mieli działkę -podzielili ją na pół między Twojego tatę i wujka -Twój ojciec wybudował dom na swojej części -a wujek wybudował dom na swojej -dziadkowie przenieśli się do Was, ale mieli osobne wejście. więc: -gdzie w tym czasie/wcześniej mieszkali dziadowie??????? gdzie był rodzinny dom dziadków, Twojego ojca i wujka? czy nie było tak, że to Wy zrobiliście dobudówkę do domu dziadków? a babcia w zamian za dożywocie zapisała Wam cały jej dom z tą częścią działki? a w tym czasie wujek zbudował sobie swój dom obok na swojej częsści działki???? |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Kiedyś jak mnie nie było ten 3 pokojowy domek był rodzinnym domem mego ojca i wujka. Jeszcze to dodam. Edytowane przez melanie_ Czas edycji: 2013-09-05 o 21:13 |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Czy macie akt notarialny na swoją część działki? Czy jest tam wzmianka o dożywociu dla babci? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Droga autorko!
Jeżeli chodzi o stan prawny to wszystko jest w porządku i nie masz sie absolutnie czym przejmować, bo jeżeli działka jest własnością Twojego ojca, to także dom (w naszym prawie obowiązuje zasada że wszystko co na danym gruncie stoi - należy do wlaściciela gruntu). Natomiast jeżeli chodzi o wujka to: 1. Postaraj sie dzwonić na policje zawsze gdy on jest u Was i zachowuje sie nieodpowiednio. 2. Idz do prawnika i złóżcie wniosek do sądu. Myśle ze przy odpowiednich dowodach (zeznania Twojej rodziny, sąsiadów-porozmawiaj z nimi, jeżeli widzieli co wujek wyprawia to namów ich żeby pomogli wam w sądzie, no i dowody z protokołów policji) macie sprawę wygraną. Babcia zapewne boi sie wujka, nie chce źle mówic o swoim synu i dlatego milczy. Myśle że pomogłam, nie bój sie tego zgłosic. Prawo jest po waszej stronie
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Dziękuję bardzo, myślę, że sprawa jest już mi wyjaśniona i wiem co robić.
|
||
|
|
|
|
#19 |
|
BAN stały
|
Jest jeszcze taka niebezpieczna kwestia, że babcia ma prawo przyjmować kogo chce w "swojej"części waszego domu.
Wuj i jego rodzina mają prawo przychodzić do babci, nie możecie zabraniać gdyż jeżeli pójdzie to na drogę sądową to adwokat przeciwnej strony może wykorzystać przeciw wam to i zarzucić, że izolujecie babcię od rodziny, nie dopuszczacie najbliższej osoby czyli syna i wnuków. I już będzie argument, że ograniczacie prawa babci do swobodnego wyboru znajomych. I może skutkować odwołaniem darowizny. Jeżeli wuj przychodząc zachowuje się poprawnie, to ma prawo przychodzić jeśli babcia sobie tego życzy/ nie protestuje przeciw jego wizytom. Policję wzywać tylko wtedy gdy podczas wizyty robi coś przeciw wam. Nagrywać można gdy nieodpowiednio się zachowuje. |
|
|
|
|
#20 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Chcemy doprowadzić do tego aby on miał zakaz wchodzenia na naszą posesję bo jednak zawsze łamie przepisy. Ale również nie chcemy absolutnie odcinać babci od wujka, ciotki i wnuków, więc ona powinna przebywać u nich jeśli tak teraz bardzo są jej nagle potrzebni. To tyle. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.