|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
owoce pigwy /???/
mama ostatnio wracajac zakradla sie w krzaki i zerwala reklamowke pelna owocow pigwy. teraz tak sie zastanawia co z tego zrobic...
podsuwajcie pomysly, moze wiecie co robia wasze mamy, babcie czy ciocie z tych owocow? w internecie znalazlam tylko alkohol, a to nas nie interesuje. pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: owoce pigwy /???/
Hmm, sorry ze tak glupio sie pytam, ale pigwy to te zólte owoce, które wygladaja jak jablka i slicznie pachna, tak?
Jezeli tak, to wiem, ze czesto sie z nich robi dzemy, nieraz tez o ciastach slyszalam. Na marmelade sie gotuje pigwy w malej ilosci wody az beda miekkie. Potem dodaje sie ta sama ilosc cukru zelujacego (aby bylo 1:1 ) i gotuje jeszcze 3-4 minuty. Goraca marmelade wlewamy do sloików. ![]() Tinker ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Zalozylam kiedys watek odnosnie wina z pigwy, ale niestety nie udalo mi sie uzyskac porad. Dopiero calkiem niedawno znalazlam wreszcie przepis na nalewke z pigwy. Wiem, ze z tych owocow robi sie doskonale konfitury, ale nie znam przepisu.
Nalewka z pigwy Umyte i osuszone pigwy drobno pokroic usuwajac gniazda nasienne, wrzucic do sloja, przesypujac cukrem (na1kg owocow 1kg cukru). Przykryc sciereczka i zostawic na 2-3 dni na sloncu, po czym zalac 70% alkoholem tak, aby przykryl owoce. Szczelnie przykryc i zostawic na 4 miesiace od czasu do czasu potrzasajac gasiorkiem. Po czym przefiltrowac, porozlewac do butelek, szczelnie zakryc. Nalewka niezwykle aromatyczna i smaczna, najlepsza po 3 latach lezakowania. Bardzo ważne jest, żeby owoce naprawdę drobno pokroić (kostka max 5 x 5 mm) - robota uciążliwa, ale warto. Druga uwaga - owoce zalane alkoholem rzeczywiście muszą stać ok. 4 miesięcy, krótszy czas znacznie zubaża walory smakowe nalewki. Niestety jest to robota dla cierpliwych (nalewka jest gotowa dopiero w lutym). Pozdrawiam serdecznie ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Matka mojej koleżanki robiła w słoiczki pokrojoną drobno pigwę z cukrem była rewelacyjna do herbaty, lepsza niż cytryna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
dziekuje za odzew
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
właśie ja polecam pigwę do herbatki - coś cudownego. Jeśłi chcesz - spytam moją mamę i jutro zamieszczę tu szczegółowy przepis co i jak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
调解人
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
rodzicielka wczoraj oskubala krzak pigwy i widze ze szykuje sie do robienia dzemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dużo jest roboty z oczyszczeniem jej z gniazd nasiennych, ale skórkę zostawiamy (oczywiście myjemy wcześniej). Można to kroić w cieniutkie plasterki, ale ja ułatwiam sobie robotę i wrzucam te pigwę od razu z cukrem do miksera (z nożykami) i miksuję ale nie na rzadko, tylko żeby zostały takie z półcentymetrowe grudki. To do słoików i zapasteryzować. Do herbaty pycha. Wiem, że nie chciałaś przepisów na alkohol, ale dla potomnych podam, że można tę masę dodać do wódki i odstawić na jakies dwa tygodnie (dla niecierpliwych tydzień) i będziemy mieli szybszą namiastkę nalewki, też dobra - ja dodawałam do drinków. Aha, w ten sam spesób mozna przygotowac żurawinę (oczywiście to się zmiksuje na gładko) - to jest dopiero PYYYSZNE |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Dzisiaj wlasnie zmagalam sie z owocami pigwowca, bo to o czym pisalyscie i co ja mam na ogrodku to pigwowiec. Bardzo latwo odroznic pigwe od pigwowca po obejrzeniu krzaczka, ale to w sumie temat na forum ogrodnicze ![]() Zrobilam dzisiaj konfiture i nalewke. Pracy sporo, ale mam nadzieje, ze warto. Pozdrawiam serdecznie ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Oj tak, gorąca herbata z sokiem z pigwy. Mniam mniam Tylko duuużo cukru trzeba.
![]() Keira, mogłabyś podać przepis na konfiturę z pigwy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
a moja mama po prostu kroi pigwe na kawalki, kladzie do sloika, zasypuje curkem (nie wiem czy troche wody tez dolewa) i kladzie do lodowki. mozna brac po trochu do herbaty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
1 kg pigwy
1 kg cukru Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, obgotować w niewielkiej ilości wody, po czym osączyć na sicie. Z cukru i prawie półtorej szklanki wody zagotować syrop. Włożyć do niego osączone owoce i gotować na wolnym ogniu, aż staną się szkliste. Z powierzchni konfitury usunąć szumowiny. Gotującą się konfiturę rozłożyć do gorących wyprażonych słoików i od razu je zakręcać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Przyznam się, że poszłam na łatwiznę z tą pigwą. Usunęłam gniazda nasienne, wrzuciłam do robota kuchennego (nie chciało mi się kroić) i wrzuciłam do odrobiny zaledwie wody, do której dodałam cukier. Pogotowałam ciut, aż zrobiła się szklista i gorącą powkładałam do słoiczków. Uprościłam sobie, ale przy małym dziecku w domu trzeba tak robić...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:40.