|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Mamy na emigracji- wszystkie kraje łączcie się:)
Hej dziewczyny,
Nie widzę wątku ogolnoemigracyjnego. Jedynie UK jest mocno reprezentowane i Niemcy niezle. A ja bym chciała tez dla innych mam wątek założyć. Niedługo mąż wyjeżdża do Norwegii a kilka miesięcy po nim ja z małym. Mam tez od razu pytanie do doświadczonych w tym mam: Co zabieralyscie dla dziecka z kraju a co wolalyscie kupić na miejscu? Musialyscie mocno ograniczać bagaż czy moglyscie pozwolić sobie na zabranie ☠☠☠☠☠☠☠? Jak z ubraniami? Czytałam, ze nie ma sensu do Norwegii brać polskich ciuchów, bo nie odpowiadają ichniejszym warunkom pogodowym. Mimo, ze tam są sporo droższe, to jednak nie opłaca się zabrać stad za dużo. I jak mieszkaliscie na początku emigracji? Od razu wynajmowaliacie mieszkanie czy jakieś pokoje we wspólnym domu? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy na emigracji- wszystkie kraje łączcie się:)
Gratuluje decyzji
![]() My wynajelismy mieszkanie. Nie wiem jakie sa realia w Norwegii,ale byc moze na poczatek maz moze wynajac pokoj lub mieszkanie tymczasowe i spokojnie rozgladac sie za czyms odpowiednim dla calej rodziny. W Szwajcarii min. okresem wynajmu mieszkania jest 12 mcy. Wyjatkiem sa wlasnie takie mieszkania tymczasowe. Z Polski wzielismy tylko lozka dzieci (byly nowe i szkoda mi bylo) oraz ubrania na dany sezon. Reszte kupowalam tutaj albo zamawialam z pl sklepow internetowych. Z waznych rzeczy to karta szczepien (z tlumaczeniem),dokumenty wiadomo. No i sporo pieniedzy na poczatek
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Nie bardzo pomoge, bo moje dzieci urodzone juz na emigracji sa
![]() Dlaczego akurat Norwegia? Piekny to kraj fakt, brat Tz byl jakis czas temu na wycieczce rowerowej po Fiordach (szalony), zdjecia przepiekne Powodzenia
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Porownalismy sobie standard zycia, zarobki, ilosc imigrantow z Polski i latwosc w znalezieniu pracy. Tak jakos wyszla nam Norwegia z tego
Gdyby nie problemy z wystepowaniem po wizy to bylaby Australia, ale kto wie, kto wie? Moze za kilka lat...
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma chetnych do pogadania mam? Jakie kraje mamy na mzk reprezentowane?
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My tu przyjechaliśmy z roczną córką, brałam jej łożeczko (nie wiem po co, jak z niego nie korzystała ) i ciuchy na jeden sezon, resztę kupowałam tutaj. Zorientuj się jak z lekami, ja niektóre leki (np rutinoskorbin)czy maści (np tormentiol) zawsze mam z Polski.
|
|
|
#7 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- pogrubione jak najbardziej .... biorac pod uwage, czy to mieszkanie np z 1 sypialnia - to koszt okolo 7 - 10 tys NOK, z 2 sypialami miedzy 9 a 13 tys NOK, plus Depozyt zawzyczaj koszta 1-2 czynszow ... no i z czegos trzeba zyc do 1wszej wyplaty, wiec oszczednosci jak najabrdziej sie przydadza ... tak sobie mysle ze 10tys NOK powinno wsyatczec na 2 - 3 miesiace jedzenia ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#8 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Każda inaczej to rozwiązała. Jedna prawie cała wyprawka z Polski (w tym wózek, fotelik, ubranka),a druga kupiła prawie wszystko w Szwecji lub używane. Nie wiem gdzie będziecie mieszkać, ale warto rozważyć opcję wyjazdów po zakupy do Szwecji, bo nawet żywność dla dzieci, ubranka, buty itp są tu naprawdę mega drogie. Z drugiej strony ciuszki, śpiworki i inne akcesoria można zakupić za grosze w dobrym często stanie używane na portalu www.finn.no i to rozwiązanie warto rozważyć zwłaszcza na początku. W wózkach jeżdżą dzieci nawet w przedszkolu, co mnie z początku lekko szokowało ![]() Z paracetamolem niestety prawda...wszędzie i na wszystko wg tutejszych lekarzy działa
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
A wlasnie, leki. Sama nie wiem co mialabym brac, bo moj syn jeszcze na nic nie chorowal i poza nurofenem przy bardzo ciezkim zabkowaniu to i tak nic nie bral. Ja tez nie lykam niczego, maz rowniez.
Z tym finn to juz siespotkalam w tylu miejscach, ze chyba wszyscy tam wszystko kupuja Z tego, co na razie nam sie wydaje, to bedziemy mieszkac na poludniowym zachodzie, wiec do Szwecji nieszczegolnie blisko A czy z Polski ktos moze mi wysylac rzeczy, czy nie wychodzi to oplacalnie? Sent from my iPad using Tapatalk - now Free |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.