Detoks dla włosów ? dlaczego warto stosować szampony oczyszczające? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Artykuły i newsy

Notka

Artykuły i newsy Dyskusje o artykułach i newsach zamieszczanych na naszym portalu.

Narzędzia
Stary 2013-10-03, 14:03   #1
redakcja
(ro)BOT

Detoks dla włosów ? dlaczego warto stosować szampony oczyszczające?

Używasz odżywek, masek i produktów do stylizacji włosów? Większość z nich zawiera silikony, które obciążają włosy. Zobacz, jakich szamponów używać, żeby skutecznie oczyścić włosy! czytaj więcej
redakcja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 14:23   #2
Elessar
Wtajemniczenie

Dot.: Detoks dla włosów ? dlaczego warto stosować szampony oczyszczające?

Fajnie, że podajecie szampony, których już nie można kupić, np. szamponu z Oriflame od jakiś 2 lat już nie ma w ofercie firmy i nie można nigdzie go kupić z aktualną datą ważności.
Elessar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 14:30   #3
simsa22
Zadomowienie

Do oczyszczenia wystarczy zwykły ziołowy szampon typu familijny pokrzywowy, rumiankowy itp.
większość wizażowej elity studiuje na renomowanych uczelniach,rozwijają swoje ambitne hobby, spędzają aktywnie czas, mają swoich idealnych TŻ, i przyjaciół- więc skąd do cholery macie jeszcze czas na codzienne kilkugodzinne przesiadywanie na wizażu?
simsa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 14:33   #4
StarsBeachSunriseAndHe
Rozeznanie

Osobiście używam do takiego oczyszczania klasyku - szamponu Barwy - tego zwykłego za 3zł Spisuje się u mnie idealnie, z tego co wiem - u innych włosomaniaczek również

Proszę, przeszukaj swoje półki, zapytaj znajomych...
StarsBeachSunriseAndHe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 15:11   #5
vannessa
Raczkowanie

Słyszałam, że szampony Joico są super, ale jeszcze nie miałam okazji stosować. Zastanawiam się tylko czy taki szampon nie wypłucze też koloru z włosów farbowanych. Po każdym myciu zwykłym szamponem kolor mi się trochę spłukuje, a nie chciałabym go całkiem usunąć.
Stary 2013-10-03, 16:04   #6
ajdija
Raczkowanie

ja polecam barwę. tania, łatwo dostępna, dobrze oczyszcza włosy i nie zawiera niczego zbędnego
ajdija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 16:54   #7
Anahi1307
Raczkowanie

nie którym silikony służą ;P
Anahi1307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 18:08   #8
paulla777
Raczkowanie

Myje włosy codziennie- dwa razy- mycie pierwsze i drugie mycie podstawowe, więc używam delikatnego szamponu z naturalnym i przyjaznym składem- teraz używam płynu do higieny intymnej-Facelle jako szamponu. Świetnie oczyszcza i ma dobry skład. Używam odżywek, też naturalnych, ale spryskuję w zasadzie codziennie włosy lakierem czy raz na jakiś czas dodam mleczko do prostowania, więc by bardzo dobrze oczyścić włosy, raz na tydzień używam szamponu z silniejszymi detergentami- z SLS. Polecam Syoss bez silikonów i parafiny, parabenów.
paulla777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 21:40   #9
UnluckyCat
Przyczajenie

Nigdy osobiście nie miałam problemów z lekkością włosów i uczuciem świeżości. Ba - moje włosy są zbyt lekkie i łatwo lecą w pionowo w górę w najdrobniejszy wietrzyk. Ale aby uzyskać taki efekt, jeszcze większej lekkości, polecam szampon Timotei z Różą z Jerycha, Moc i Blask. Nie posiada parabenów i po dwóch myciach włosy są leciutkie.
Stary 2013-10-04, 12:28   #10
herrbata
Przyczajenie

GG do herrbata Send a message via Skype™ to herrbata

Używam numeru 3 Z reguły używam raz na 1,5 tyg. Ostatnio jednak użyłam parę razy z rzędu (chyba włosy miały dość olejowania) ale nie przesuszył włosów, poprawił ich częstotliwość przetłuszczania. Dobry artykuł. Polecam również pilingi skóry głowy

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Napisane przez simsa22 Pokaż wiadomość
Do oczyszczenia wystarczy zwykły ziołowy szampon typu familijny pokrzywowy, rumiankowy itp.
Niestety nie każdemu. Ja szukałam czegoś znacznie mocniejszego, chodziłam po salonach fryzjerskich. Choć nie stosuję nic do stylizacji, raz na jakiś czas muszę umyć włosy agresywnym szamponem.
herrbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-04, 20:52   #11
rzezuszka
Przyczajenie

ja kiedyś od mojej fryzjerki usłyszałam, że umyty włos "skrzypię a drogie szampony w stylu L'Oreal, Pantene, Dove pokrywają tylko włos takim śliskim "czymś" nie myjąc ich w ogóle. Dlatego przestawiłam się na tańsze, ziołowe i widzę efekt. W tej chwili używam szamponu z Green Pharmacy i włosy rosną jak szalone a ich kondycja znacznie się poprawiła.
rzezuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 07:48   #12
herrbata
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rzezuszka Pokaż wiadomość
ja kiedyś od mojej fryzjerki usłyszałam, że umyty włos "skrzypię a drogie szampony w stylu L'Oreal, Pantene, Dove pokrywają tylko włos takim śliskim "czymś" nie myjąc ich w ogóle. Dlatego przestawiłam się na tańsze, ziołowe i widzę efekt. W tej chwili używam szamponu z Green Pharmacy i włosy rosną jak szalone a ich kondycja znacznie się poprawiła.
O tak, zdrowy, goły włos skrzypi :P Ale nie każdy z nas ma piękne i zdrowe włosy. Poza tym "oblepiacze" chronią włosy. Kiedyś oczyściłam włosy głęboko, po czym następnego dnia wyszłam na mróz. Włosy pozbawione ochrony (no w przypadku tego szamponu pewno sebum też) najzwyczajniej zamarzły. Czarne pasma zrobiły się siwe - cieszę się że nie uszkodziłam sobie włosów ;/
Takie szampony też mają swoją funkcję. Ale jak pisze w artykule, trzeba czasem oczyszczać włos z tych substancji. Wtedy wszystko będzie ok.
Stary 2013-10-05, 15:16   #13
piniata
Rozeznanie

jakos do tej pory chyba za malo sie interesowalam pielegnacja wlosow, nie slyszalam o oczyszczaniu wlosow, dla mnie sprowadzalo sie to do zwyklego mycia szamponem ale po przeczytaniu innych watkow na forum postanowilam zakupic szampon i odzywke z fitomed i wyprobowac.moze rzeczywiscie moje okropne wlosy sie poprawia od tych specyfikow
piniata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 17:51   #14
84kaaniaa
Przyczajenie

Słyszałam że niektóre salony fryzjerskie oferują taki zabieg oczyszczania. Ciekawe czy efekt długo się utrzymuje. Swoją drogą jak często należy stosować taki oczyszczający szampon?
Wybrałam pielęgnację włosów z marką Braun
84kaaniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 19:46   #15
Burberry19
Przyczajenie

W moim przypadku raz w tygodniu oczyszczam włosy szamponem z dodatkiem łagodniejszej wersji silnego detergentu jakim jest SLES. Jest to szampon do włosów osłabionych i suchych z dodatkiem czarnej rzepy firmy Zielona Barwa. Szampon kosztuje niecałe 3 zł i jest ogólnodostępny. Włosy po nim są tępe w dotyku i aż ' piszczą '. Minusem jest jedynie ziołowy zapach, którego nie lubię.
Burberry19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 05:33   #16
Kittyknave
Przyczajenie

Ja oczyszczam włosy łagodnym szamponem dla dzieci. Nie ma on w składzie ani detergentu jakim jest SLS ani innych tego typu substancji. Oczyszcza mi świetnie włosy. Szampon z SLSem stosuję tylko wtedy gdy moje włosy są po zmęczone po stylizacjach na wyjątkowe okazje jakimi są wesela, imprezy - wtedy pomaga mi oczyścić z lakieru do włosów bądź gumy. Ale jak mówię to jednorazowo raz na jakiś czas. Dłuższe używanie takich szamponów powodowało u mnie wysuszenie skóry głowy i nadmierne przetłuszczanie się a w dodatku niemiłosierne swędzenie skóry głowy.
Kittyknave jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 06:34   #17
Renatka 01
Przyczajenie

Najtańszym i skutecznym środkiem jest zwykły szampon przeciwłupieżowy stosowany od czasu do czasu.
Renatka 01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 08:47   #18
mysha25xx
Rozeznanie

Do "detoksu" włosów nie potrzeba żadnych reklamowanych środków, wystarczy wspomniany prosty szampon, czyli najczęściej tani-podejrzanie tani, niereklamowany, stoi na najniższej półce w sklepie, jest rzadki i przezroczysty, w "obciachowym" opakowaniu, lista składników to zwykle 3 linijki. Np. szampony ziołowe Barwa, Pollena Eva, Familjjny Pollena Savona. Trzeba umyć włosy 2x szamponem i nałożyć odżywkę bez silikonów albo wypłukać w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym (domknie łuski, ułatwi rozczesywanie, ma właściwości odżywcze). Czasem takie oczyszczanie trzeba powtórzyć raz lub kilka razy jeśli przez lata używałyśmy tony silikonów i środków do stylizacji. Można również użyć wody z sodą oczyszczoną (1łyżka sody na 1 szkl. letniej wody) zamiast szamponu i w/w kwaśnej płukanki. Można też dodać 1łyżeczkę sody do szamponu, będzie szampon z delikatnym peelingiem skóry głowy-coś dla tłustej skóry głowy. Osobiście stosuję sodę i ocet jabłkowy naturalny (czyli mętny, ten z Rossmana) i wolę od szamponu. Moje kręcone włosy mają lepszy skręt niż po szamponie, no i soda zawsze jest w domu. Zwykle oczyszczanie stosuje się 1x w tygodniu. Sodą można myć co 4 dni w przypadku włosów tłustych, suche 1x w tygodniu lub rzadziej. Jak ze wszystkim wskazany umiar.

Edytowane przez mysha25xx
Czas edycji: 2013-10-06 o 08:51
mysha25xx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 11:40   #19
Leniszuek
Przyczajenie

A to włosy trzeba poddawać detoksowi ?? Pierwsze słyszę.
Leniszuek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-06, 16:46   #20
piniata
Rozeznanie

a czy trzeba kupowac jakies specjalne szampony do oczyszczania cz wystarczy np Timotei with Jericho Rose, Szampon do włosów `Moc i blask` ??w skladzie tez ma SLS wiec moze to wystarczy?myje nim wlosy co drugi dzien razem z szamponem dove do farbowanych i obowiazkowo odzywka lub maska..czy to wystarczy???
piniata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 21:16   #21
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Ja mam detoks w tańszej wersji- zwykle jest to szampon firmy Barwa Ziołowa, ew coś z Joanny.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2013-10-06 o 21:18
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 22:47   #22
amarenamena666
Raczkowanie

głównie je detoksuje po olejowaniu
Dziś olejowałam wiec umylam BB .
amarenamena666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-07, 08:40   #23
agie07
Raczkowanie

GG do agie07

Trochę przesada z tymi ciężko dostępnymi i drogimi szamponami. Jest wiele szamponów oczyszczających o wiele tańszych, np. : Szampony Barwa Natura (ok. 3 zł), Szampony Joanna Naturia (ok. 5 zł), Garnier Ultra Doux z rozmarynem (ok 10 zł).
Stary 2013-10-13, 13:48   #24
panimonka
Przyczajenie

Do oczyszczania polecam szampon Familijny z Czrna Rzepa pollena Savona, oczyszcza, po umyciu włosy skrzypia, są sypkie i mniej się przetłuszczaja. Dodatkowo używam mgiełki Radical ze skzypem. Wcieram ja po umciu i nie spłukuje. Przed myciem natomiast stosuję naftę kosmetyczną marki Anna, która wzmacnia włosy i równiez je oczyszcza. Nacieram nią skórę głowy na 20 miut przed myciem. Dodam, ze szampon familiny równiez zawiera SLS, ale ten skłądnik mją również żele pod pprysznic, więc wystepuje w wielu kosmetykach i niekoniecznie to on jest odpowiedzialny za oczyszczanie. To zapewne detergent pomocniczy
panimonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-14, 13:18   #25
NatalieHet
Przyczajenie

Na rynku jest pełno szamponów, które bardzo dobrze oczyszczają włosy i skórę głowy, głównie są one z pokrzywą, czarną rzepą, brzozowe i z rumiankiem. Producentami takich szamponów są Farmona, Elfa (Green Pharmacy, nie zawierają SLS), Barwa, Pollena Eva (Eva Natura), Joanna.
Ceny tych produktów wahają się od 3 do 7 zł. Powyższe produkty to strata pieniędzy, kiedy za śmieszną kwotę możemy dostać bardzo dobre szampony oczyszczające.
NatalieHet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 05:59   #26
agie07
Raczkowanie

GG do agie07

Green Pharmacy zawierają SLS, sama to sprawdzałam. Poza tym SLS jak i SLES są odpowiedzialne m. in za to, że dobrze myją i zmywają trudne do zmycia silikony. Szampony bez SLS/SLES nie są w stanie często zmyć ciężkiego silikonu, przez co wg mnie nie są oczyszczające ani trochę
Ja od zawsze używam szamponów z tym składnikiem i to na co dzień. Nie wpływa on jakoś negatywnie na moje włosy, poza tym lubię mieć je dobrze umyte i nieobciążone. Od roku nie używam silikonów w szamponach i naprawdę jest lepiej.
Stary 2013-10-15, 08:54   #27
herrbata
Przyczajenie

Jedne szampony Green Pharmacy mają slsy - inne nie. Dlatego trzeba czytać składy.
Droższe szampony oczyszczające różnią się np od takiego Timoteia z SLSami np tym, że w swoim składzie raczej niewiele ma środków pielęgnujących. Nie powinno być w nim nic ponadto, powinien tylko oczyszczać.
Stary 2013-10-15, 16:47   #28
Sa Binka
Przyczajenie

Moim zdaniem nie trzeba wydawać dużo by dobrze oczyścić włosy . Dobrym produktem oczyszczającym zarówno skórę głowy jak i włosy jest szampon Fructis z serii Detox . Jak dla mnie i kilku koleżanek rewelacja a cena przystępna.
Sa Binka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 16:41   #29
lovetoby
Przyczajenie

Ja używam szamponu oczyszczającego Joanna Professional i jestem zadowolona śmieszne jest wydawanie około stówy na kosmetyki...
lovetoby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-28, 15:46   #30
PiszacDniem
Wtajemniczenie

Ja stosuje najtańszy szampon z Barwy czy Tanii, za który daje 4 zł i sprawdza sie bardzo dobrze i dobrze oczyszcza włosy .

Believe in yourself and live happily !
PiszacDniem jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Artykuły i newsy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości