![]() |
#1 |
(ro)BOT
|
Detoks dla włosów ? dlaczego warto stosować szampony oczyszczające?
Używasz odżywek, masek i produktów do stylizacji włosów? Większość z nich zawiera silikony, które obciążają włosy. Zobacz, jakich szamponów używać, żeby skutecznie oczyścić włosy! czytaj więcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Detoks dla włosów ? dlaczego warto stosować szampony oczyszczające?
Fajnie, że podajecie szampony, których już nie można kupić, np. szamponu z Oriflame od jakiś 2 lat już nie ma w ofercie firmy i nie można nigdzie go kupić z aktualną datą ważności.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Do oczyszczenia wystarczy zwykły ziołowy szampon typu familijny pokrzywowy, rumiankowy itp.
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Osobiście używam do takiego oczyszczania klasyku - szamponu Barwy - tego zwykłego za 3zł
![]() ![]()
Na mojej wymiankowej wish znajduje się tylko jedna rzecz: SZUKAM KSIĄŻKI "GANDŻA" autorstwa Zygmunta MUŃKA Staszczyka !!! Jeśli ją posiadasz - DAJ ZNAĆ! Proszę, przeszukaj swoje półki, zapytaj znajomych... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Słyszałam, że szampony Joico są super, ale jeszcze nie miałam okazji stosować. Zastanawiam się tylko czy taki szampon nie wypłucze też koloru z włosów farbowanych. Po każdym myciu zwykłym szamponem kolor mi się trochę spłukuje, a nie chciałabym go całkiem usunąć.
#6 |
Raczkowanie
|
ja polecam barwę. tania, łatwo dostępna, dobrze oczyszcza włosy i nie zawiera niczego zbędnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
nie którym silikony służą ;P
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Myje włosy codziennie- dwa razy- mycie pierwsze i drugie mycie podstawowe, więc używam delikatnego szamponu z naturalnym i przyjaznym składem- teraz używam płynu do higieny intymnej-Facelle jako szamponu. Świetnie oczyszcza i ma dobry skład. Używam odżywek, też naturalnych, ale spryskuję w zasadzie codziennie włosy lakierem czy raz na jakiś czas dodam mleczko do prostowania, więc by bardzo dobrze oczyścić włosy, raz na tydzień używam szamponu z silniejszymi detergentami- z SLS. Polecam Syoss bez silikonów i parafiny, parabenów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Nigdy osobiście nie miałam problemów z lekkością włosów i uczuciem świeżości. Ba - moje włosy są zbyt lekkie i łatwo lecą w pionowo w górę w najdrobniejszy wietrzyk. Ale aby uzyskać taki efekt, jeszcze większej lekkości, polecam szampon Timotei z Różą z Jerycha, Moc i Blask. Nie posiada parabenów i po dwóch myciach włosy są leciutkie.
#10 | |
Przyczajenie
|
Używam numeru 3
![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
ja kiedyś od mojej fryzjerki usłyszałam, że umyty włos "skrzypię a drogie szampony w stylu L'Oreal, Pantene, Dove pokrywają tylko włos takim śliskim "czymś" nie myjąc ich w ogóle. Dlatego przestawiłam się na tańsze, ziołowe i widzę efekt. W tej chwili używam szamponu z Green Pharmacy i włosy rosną jak szalone a ich kondycja znacznie się poprawiła.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Takie szampony też mają swoją funkcję. Ale jak pisze w artykule, trzeba czasem oczyszczać włos z tych substancji. Wtedy wszystko będzie ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
jakos do tej pory chyba za malo sie interesowalam pielegnacja wlosow, nie slyszalam o oczyszczaniu wlosow, dla mnie sprowadzalo sie to do zwyklego mycia szamponem ale po przeczytaniu innych watkow na forum postanowilam zakupic szampon i odzywke z fitomed i wyprobowac.moze rzeczywiscie moje okropne wlosy sie poprawia od tych specyfikow
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
W moim przypadku raz w tygodniu oczyszczam włosy szamponem z dodatkiem łagodniejszej wersji silnego detergentu jakim jest SLES. Jest to szampon do włosów osłabionych i suchych z dodatkiem czarnej rzepy firmy Zielona Barwa. Szampon kosztuje niecałe 3 zł i jest ogólnodostępny. Włosy po nim są tępe w dotyku i aż ' piszczą '. Minusem jest jedynie ziołowy zapach, którego nie lubię.
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Ja oczyszczam włosy łagodnym szamponem dla dzieci. Nie ma on w składzie ani detergentu jakim jest SLS ani innych tego typu substancji. Oczyszcza mi świetnie włosy. Szampon z SLSem stosuję tylko wtedy gdy moje włosy są po zmęczone po stylizacjach na wyjątkowe okazje jakimi są wesela, imprezy - wtedy pomaga mi oczyścić z lakieru do włosów bądź gumy. Ale jak mówię to jednorazowo raz na jakiś czas. Dłuższe używanie takich szamponów powodowało u mnie wysuszenie skóry głowy i nadmierne przetłuszczanie się a w dodatku niemiłosierne swędzenie skóry głowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Najtańszym i skutecznym środkiem jest zwykły szampon przeciwłupieżowy stosowany od czasu do czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Do "detoksu" włosów nie potrzeba żadnych reklamowanych środków, wystarczy wspomniany prosty szampon, czyli najczęściej tani-podejrzanie tani, niereklamowany, stoi na najniższej półce w sklepie, jest rzadki i przezroczysty, w "obciachowym" opakowaniu, lista składników to zwykle 3 linijki. Np. szampony ziołowe Barwa, Pollena Eva, Familjjny Pollena Savona. Trzeba umyć włosy 2x szamponem i nałożyć odżywkę bez silikonów albo wypłukać w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym (domknie łuski, ułatwi rozczesywanie, ma właściwości odżywcze). Czasem takie oczyszczanie trzeba powtórzyć raz lub kilka razy jeśli przez lata używałyśmy tony silikonów i środków do stylizacji. Można również użyć wody z sodą oczyszczoną (1łyżka sody na 1 szkl. letniej wody) zamiast szamponu i w/w kwaśnej płukanki. Można też dodać 1łyżeczkę sody do szamponu, będzie szampon z delikatnym peelingiem skóry głowy-coś dla tłustej skóry głowy. Osobiście stosuję sodę i ocet jabłkowy naturalny (czyli mętny, ten z Rossmana) i wolę od szamponu. Moje kręcone włosy mają lepszy skręt niż po szamponie, no i soda zawsze jest w domu. Zwykle oczyszczanie stosuje się 1x w tygodniu. Sodą można myć co 4 dni w przypadku włosów tłustych, suche 1x w tygodniu lub rzadziej. Jak ze wszystkim wskazany umiar.
Edytowane przez mysha25xx Czas edycji: 2013-10-06 o 08:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
A to włosy trzeba poddawać detoksowi ?? Pierwsze słyszę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
a czy trzeba kupowac jakies specjalne szampony do oczyszczania cz wystarczy np Timotei with Jericho Rose, Szampon do włosów `Moc i blask` ??w skladzie tez ma SLS wiec moze to wystarczy?myje nim wlosy co drugi dzien razem z szamponem dove do farbowanych i obowiazkowo odzywka lub maska..czy to wystarczy???
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
zawsze mam racje
|
Ja mam detoks w tańszej wersji- zwykle jest to szampon firmy Barwa Ziołowa, ew coś z Joanny.
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2013-10-06 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
głównie je detoksuje po olejowaniu
![]() Dziś olejowałam wiec umylam BB . ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Trochę przesada z tymi ciężko dostępnymi i drogimi szamponami. Jest wiele szamponów oczyszczających o wiele tańszych, np. : Szampony Barwa Natura (ok. 3 zł), Szampony Joanna Naturia (ok. 5 zł), Garnier Ultra Doux z rozmarynem (ok 10 zł).
#24 |
Przyczajenie
|
Do oczyszczania polecam szampon Familijny z Czrna Rzepa pollena Savona, oczyszcza, po umyciu włosy skrzypia, są sypkie i mniej się przetłuszczaja. Dodatkowo używam mgiełki Radical ze skzypem. Wcieram ja po umciu i nie spłukuje. Przed myciem natomiast stosuję naftę kosmetyczną marki Anna, która wzmacnia włosy i równiez je oczyszcza. Nacieram nią skórę głowy na 20 miut przed myciem. Dodam, ze szampon familiny równiez zawiera SLS, ale ten skłądnik mją również żele pod pprysznic, więc wystepuje w wielu kosmetykach i niekoniecznie to on jest odpowiedzialny za oczyszczanie. To zapewne detergent pomocniczy
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Na rynku jest pełno szamponów, które bardzo dobrze oczyszczają włosy i skórę głowy, głównie są one z pokrzywą, czarną rzepą, brzozowe i z rumiankiem. Producentami takich szamponów są Farmona, Elfa (Green Pharmacy, nie zawierają SLS), Barwa, Pollena Eva (Eva Natura), Joanna.
Ceny tych produktów wahają się od 3 do 7 zł. Powyższe produkty to strata pieniędzy, kiedy za śmieszną kwotę możemy dostać bardzo dobre szampony oczyszczające. |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Green Pharmacy zawierają SLS, sama to sprawdzałam. Poza tym SLS jak i SLES są odpowiedzialne m. in za to, że dobrze myją i zmywają trudne do zmycia silikony. Szampony bez SLS/SLES nie są w stanie często zmyć ciężkiego silikonu, przez co wg mnie nie są oczyszczające ani trochę
![]() Ja od zawsze używam szamponów z tym składnikiem i to na co dzień. Nie wpływa on jakoś negatywnie na moje włosy, poza tym lubię mieć je dobrze umyte i nieobciążone. Od roku nie używam silikonów w szamponach i naprawdę jest lepiej.
#27 |
Przyczajenie
|
Jedne szampony Green Pharmacy mają slsy - inne nie. Dlatego trzeba czytać składy.
Droższe szampony oczyszczające różnią się np od takiego Timoteia z SLSami np tym, że w swoim składzie raczej niewiele ma środków pielęgnujących. Nie powinno być w nim nic ponadto, powinien tylko oczyszczać. |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem nie trzeba wydawać dużo by dobrze oczyścić włosy . Dobrym produktem oczyszczającym zarówno skórę głowy jak i włosy jest szampon Fructis z serii Detox . Jak dla mnie i kilku koleżanek rewelacja a cena przystępna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Ja używam szamponu oczyszczającego Joanna Professional i jestem zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Ja stosuje najtańszy szampon z Barwy czy Tanii, za który daje 4 zł i sprawdza sie bardzo dobrze i dobrze oczyszcza włosy .
|
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.