|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Chrzciny-będę mamą chrzestną!
Witam wszytkie forumowiczki
Mam nie lada zagłostkę, moja najlepsza przyjaciolka poprosiła mnie o bycie chrzestną jej synka. Wiem, że nie miałaby innej osoby na tę okoliczność więc się zgodziłam, tyklo że... Do kościoła nie chodzę, nie wierzę księżom i całej kościelnej organizacji i ona o tym doskonale wie. Mam iść do spowiedzi, dostałam już karteczkę z pieczątką i mam sie wyspowiadać. Oczywiście, że tego nie zrobię. Pytanie tylko, czy spotkałyście się kiedys z sytuacją kiedy ksiądz na 5 min przed mszą stwierdził, że karteczka jest fałszywa i nie dopuścił kogoś do sakramentu?? Pytam poważnie, wiem że jestem sztanem, nieuczciwą babą itd, wiele juz na ten temat poczytalam i nie zamierzam się wykłócać o ważność sakramentó itd. Jak podpisują się księża?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Chrzciny-będę mamą chrzestną!
Odpuść sobie, bo jakby mi tak chrzestna zrobiła, że nie poszła i nagle okazuje się, że chrztu nie będzie, bo kartka nieważna to w kościele bym jej chyba przylała.
Wali mnie, że nie wierzysz, twoja sprawa, ale żal pl w związku z tym, co chcesz zrobić. |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
ale o co chodzi z tą karteczką?
musi być na niej podpis księdza? |
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Tak, jak mniemam, autorka chce podrobić podpis. Kartkę otrzymuje się od księdza z parafii, w której ma być chrzest, na niej ma być podpis księdza spowiednika.
BTW, na naszej ksiądz dawał pieczątkę parafii. |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Żal.pl to dobre podsumowanie całej tamtej rodzinki. Z przyjaciółki niezłe ziółko i daleko jej do wzoru prawdziwego chrześcijanina. Kłamie, zdradza, kombinuje, do kościoła chodzi bo tak wypada. Ślub kościelny wzięła bo ładniej wyszły zdjęcia a dziecko chrzci bo jej mama nalega. W całym tym bajzlu moja sfałszowana karteczka to akurat pikuś
![]() Mogłabym iśc do tej spowiedzi, jednak musiałabym tez nakłamać, bo jak ksiądz usłyszy, że zyję w nieżądzie (mieszkam z chlopakiem bez ślubu) to i tak mnie nie rozgrzeszy Więc albo pójde i nie wyznam wszytkich grzechów co będzie złe ale dostane podpis, albo pójde wyznam ale skłamię mówiąc że żałuję że znim mieszkam bez ślubu i że zamierzamy go wziąć co też będzie kłamstwem i dostanę podpis, albo podpiszę sama co też będzie oszustwem Wolę trzecią opcję niż udawać coś kim i czym nie jestem... I moja przyjaciółka dobrze o tym wie. Sama mi mówila abym sie tylko nie przyznawała, bo mi rozgrzeszenia nie dadzą, więc sprawę sumienia itd zostawmy na boku. Chodzi tylko o to jak sie podpisać aby sie nie zorientowali.---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Mam karteczkę z pieczątką. Jest na niej miejsce na podpis spowiednika. Mogę np powiedzieć, że spowiadawłam się w Pipidówie Dolnej i podpisał mi ksiądz Kowalski?
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
Może lepiej odpuścić sobie tą całą szopkę...
![]() Niektórzy księża się znają..są baardzo różne okoliczności..nie raz się o tym przekonałam. Mówić, że się spowiadało w jakiejś pipidówce jak dla mnie grubymi nićmi szyte. Więc jeśli kłamstwo wyjdzie tuż przed chrzcinami..to ja współczuję. |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Przy calym tym zaklamaniu to jednak najlepsza opcja bedzie pojsc do spowiedzi i naklamac ksiedzu, zeby ci dal prawdziwa karteczke i zby kolezanka tuz przed chrztem nie miala problemu. Skoro masz taki stosunek do ksiezy to jaka roznice robi ci to, czy mu klamiesz i czy rozgrzeszenie jest prawdziwe?
Sent from my iPad using Tapatalk - now Free |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
W ogóle się nie spowiadaj, i tak możesz być chrzestną bez spowiedzi.
To że dostałaś kartkę nie obliguje Cię do natychmiastowego biegnięcia do konfesjonału. |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Pogadaj z koleżanką i spytaj czy ona oczekuje, żebyś podrabiała podpis czy kłamała na spowiedzi
![]() Nie ogarniam proszenia niewierzących o bycie rodzicami chrzestnymi. |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem do komunii pójdziesz ? no bo przecież w spowiedzi "byłaś" Nie potępiam Cię, że nie wierzysz bo sama mam z tym problem ale jako takie chociaż poszanowanie powinno się mieć. To, że nie wierzysz nie znaczy że masz mieć w dupie wszystko bo "przyjaciółka" chce Cie za chrzestną. Może liczy na dobry prezent
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Po jaką cholerę w ogóle zgodziłaś się brać udział w tej całej szopce? Współczuję dziecku, od samego urodzenia otoczone przez samych hipokrytów
Ja w momencie, kiedy byłam u spowiedzi przed chrztem mojej chrześniaczki mieszkałam z chłopakiem bez ślubu, a rozgrzeszenie dostałam z problemami co prawda, ale jednak wszystko zależy od księdza tak naprawdę. Aczkolwiek podrabianie podpisu jest żałosne i gówniarskie....
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
jak dla mnie niezła żenada.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Koleżanka woli żebym poszła ale powiedziała "lekkie" rzeczy i dostała podpis, na zasadzie odfajkowania. Chrzciny całe robi też mam wrażenie, że dla rodziny, żeby wstawić ładnie zdjęcia na fb, bo tak wypada, dla odfajkowania. Wczoraj byłam z nią na spotkaniu rodziców chrzestnych i ksiądz opwowiadał o sakramentach. Nawet dla mnie mówił nawet ładnie, a ona po wyjściu z kościoła stwierdziła: Boże ale pierniczył głupoty. Także mówię wam. To że żenada, dziecinana, gówniartwo, hipokryzja itd to wiem od samego pocztąku. Zgodziłam się bo widziałam ze bardzo jej zależy na tych chrzcinach a nie ma kogo wziąć.. Nawet ojcem chcrzestyn jest mąż koleżanki z porodówki bo nie było innych kolegów...
|
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
Skoro robi chrzest dla rodziny, to niech poprosi kogoś z rodziny na chrzestnych...
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem tylko tyle- nie zdarzylo mi sie nie dostac rozgrzeszenia z powodu wspolzycia i mieszkania z partnerem przed slubem. Mysle, ze musialabys miec duzego pecha, aby trafic na takiego ksiedza. Nie wiem czemu z gory zalozylas, ze nie dostsniesz rozgrzeszenia ani podpisu. Jesli juz masz isc do spowiedzi to moze zaryzykuj ta szczerosc. Ale czy to wszystko ma sens
![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- A z ta kartka do spowiedzi to niefart nasz ksiadz juz nie wymaga ani od chrzestnych ani od swiadkow na slubie, od nikogo w sumie. Mowi tylko aby skorzystac z tego sakramentu i pozostawia to wlasnemu sumieniu.Skoro chrzciny robi dla rodziny, tzn ze ma jakichs bliskich, dlaczego wiec prosi "obcych" na chrzestnych? |
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
I to "przyjaciółkę"
|
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43138636]I to "przyjaciółkę"
[/QUOTE]To jeszcze ujdzie, ale mąż koleżanki z porodówki? ludzie to mają pomysły... U mnie utarło się, że jeden rodzic chrzestny jest od strony matki dziecka, a drugi od strony ojca. |
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Nie dostałam karteczki z parafii rodziców, sama musiałam iśc do księdza po zaświadczenie. Cała rozmowa wyglądała czy jestem wierząca i praktykująca, wypisał co miał wypisać, podpisał się, przystawił pieczątkę. I gotowe.
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Niezła z Ciebie przyjaciółka, skoro na wstępie - tłumacząc swoje zachowanie - elegancko jej obrobiłaś tyłek...
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
coś chyba mamusia słabo Ciebie zna,że dała Ci kartkę i w ogóle poprosiła o bycie matką chrzestną-przecież to sakrament nie ważny jak taka osoba pójdzie z podrobionym podpisem!Nie krzywdź tego maluszka!
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
Tak, tak.. wiem, że to brzmi jakbym się usprawiedliwiała pisząc, że ona jest taka i owaka więc ja też oszukam i podrobię podpis... Ale znając tę rodzinę, wiem doskonale że ich nie obchodzi sakrement jakiś, Bóg czy prawdomówność. Ważne jak wszytko wygląda, ważne że będzie przyjęcie, jakie dania itd... a sam sakrament jak określiła mama dziecka to pierniczenie... więc sama sobie myślę po co mi ma zależeć skoro nikomu nie zależy.. Jak powiedziałam jej dziś, że nie pójdę do spowiedzi to powiedziała: Pójdziesz pójdziesz, powiesz byle co aby tylko podpisali... Ot.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym się na Twoim miejscu wymiksowała z tej sytuacji. Skoro matka dziecka chce odgrywać teatrzyk, to niech zatrudni aktorkę
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio nie kumasz? to że ci ludzie tak a nie inaczej postępują nie uprawnia Ciebie do czegoś takiego ![]() I absolutnie nie bronię tutaj instytucji kościelnej. Ale to takie mogę robić źle bo inni robią źle. a to gó*no a nie usprawiedlwienie.
|
|
|
#28 | |
|
Przyczajenie
|
Askawtn - nawet nie wiesz jak bym chciała się wymiksować!! Na początku w ogóle odmówilam (tak jak w przypadku jej starszego dziecka i ślubu) ale wróciła do mnie błagając i płacząc, że już nie ma kogo innego i się zgodziłam ;/
---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
A może postąp zgodnie ze swoim sumieniem.
Idź do spowiedzi, wyspowiadaj się szczerze (o ile coś takiego uznajesz). I albo dostaniesz ten podpis albo nie (bo rozgrzeszenie pewnie tak). Dla niektórych księży ważny jest już fakt przystąpienia do spowiedzi jako motywacja do chęci zmiany czegoś w sobie. Taki pierwszy krok. Jeżeli podpisu nie dostaniesz, będziesz mogła bez krętactw i z czystym sumieniem powiedzieć, że ksiądz nie wyraził zgody abyś była chrzestną.
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
do kościoła nie chodzisz, bo nie wierzysz.. więc ten Chrzest to dla Ciebie też będzie jedna wielka farsa.
I rozumiem,że ta Twoja koleżanka sytuację zna? i wie, że od lat kościół jest Tobie obcy.. postępowania Jej zatem zrozumiec nie potrafię .. no chyba, że dziecko Chrzci tylko dlatego , że jest Mamusią Perfekcjonistką O Mój Boże!
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:42.

Mam nie lada zagłostkę, moja najlepsza przyjaciolka poprosiła mnie o bycie chrzestną jej synka. Wiem, że nie miałaby innej osoby na tę okoliczność więc się zgodziłam, tyklo że... Do kościoła nie chodzę, nie wierzę księżom i całej kościelnej organizacji i ona o tym doskonale wie. Mam iść do spowiedzi, dostałam już karteczkę z pieczątką i mam sie wyspowiadać. Oczywiście, że tego nie zrobię. Pytanie tylko, czy spotkałyście się kiedys z sytuacją kiedy ksiądz na 5 min przed mszą stwierdził, że karteczka jest fałszywa i nie dopuścił kogoś do sakramentu?? Pytam poważnie, wiem że jestem sztanem, nieuczciwą babą itd, wiele juz na ten temat poczytalam i nie zamierzam się wykłócać o ważność sakramentó itd. Jak podpisują się księża? 

Więc albo pójde i nie wyznam wszytkich grzechów co będzie złe ale dostane podpis, albo pójde wyznam ale skłamię mówiąc że żałuję że znim mieszkam bez ślubu i że zamierzamy go wziąć co też będzie kłamstwem i dostanę podpis, albo podpiszę sama co też będzie oszustwem 

jak dla mnie niezła żenada.
nasz ksiadz juz nie wymaga ani od chrzestnych ani od swiadkow na slubie, od nikogo w sumie. Mowi tylko aby skorzystac z tego sakramentu i pozostawia to wlasnemu sumieniu.