Powtarzanie przedmiotu. Jak to załatwić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-19, 01:54   #1
201709071045
Konto usunięte

Powtarzanie przedmiotu. Jak to załatwić?

Powinnam skończyć studia, ale oblałam przedmiot (przedmiot trwał trzy semestry, ćwiczenia mam zaliczone, oblałam egzamin). Byłam ze sprawą u p. Dziekan. Powinnam napisać podanie o powtarzanie przedmiotu, ale dostanę odpowiedź, że nie ma takiej możliwości, bo nie ma roku niżej. Nie ma też możliwości, żebym zrealizowała przedmiot ze studentami dziennymi (musiałabym wtedy robić różnice programowe). Dziekan powiedziała mi, że jedyne rozwiązania to: urlop dziekański w tym roku i powtarzanie przedmiotu w następnym roku lub skreślenie z listy studentów i powtarzanie roku w następnym roku. Dziekan wyraźnie powiedziała mi, że wyjścia są dwa. Ja jednak pomyślałam, że być może ktoś wyrazi zgodę na eksternistyczne zaliczenie przedmiotu (Kierownik Katedry wyznaczyłby osobę odpowiedzialną za taki tryb). Moje pytanie brzmi: jak to załatwić najsensowniej? Napisać podanie o powtarzanie przedmiotu do dziekan, a po odmowie napisać podanie o powtarzanie w sposób eksternistyczny? Czy jeśli mimo to odmówi pisać do rektora? Wydaje mi się to najrozsądniejsze.

Regulamin studiów nie mówi nic o takich przypadkach (no, chyba, że źle szukałam regulamin)

Ogólnie, uważam, że to trochę nie fair, że nie mogę powtarzać przedmiotu i staram się z tego jakoś wybrnąć. Wiem, że na innych uczelniach są różne możliwości, znajomi powtarzali nawet przedmiot, którego już nie było w toku studiów. Szkoda mi tracić aż dwa lata.
201709071045 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 08:43   #2
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Powtarzanie przedmiotu. Jak to załatwić?

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 12:45   #3
201709071045
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dziękuję Ci za odpowiedź

Wiadomo, że jeśli miałabym wybór, to wolałabym dziekankę (swoją drogą, na dziekance podbijają legitymację? )

Jak pisałam, dziekan dała mi dwa wyjścia - urlop lub skreślenie, nie brałam pod uwagę możliwości egzaminu komisyjnego. Egzamin jest ustny W sumie to nie ma znaczenia, czy ja zaliczę ten przedmiot teraz, czy za rok - i tak, jeśli wyślą mnie na dziekankę, mam dwa lata w plecy. Ale ogólnie myślę, że w sesji zimowej mogłabym podejść do egzaminu. Jednak, jak mówię, to nie ma znaczenia... Myślałam też o ITSie. Kurczę, ludzie różne cuda robią, jeśli chodzi o zaliczanie, rok w dwa lata, dwa lata w rok, studia z zagranicy (laska przyjeżdża tylko na egzaminy i zaliczenie), a ja mam problem z jednym przedmiotem
Stary 2013-10-19, 13:07   #4
Bea_91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez egao101 Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci za odpowiedź

Wiadomo, że jeśli miałabym wybór, to wolałabym dziekankę (swoją drogą, na dziekance podbijają legitymację? )

Jak pisałam, dziekan dała mi dwa wyjścia - urlop lub skreślenie, nie brałam pod uwagę możliwości egzaminu komisyjnego. Egzamin jest ustny W sumie to nie ma znaczenia, czy ja zaliczę ten przedmiot teraz, czy za rok - i tak, jeśli wyślą mnie na dziekankę, mam dwa lata w plecy. Ale ogólnie myślę, że w sesji zimowej mogłabym podejść do egzaminu. Jednak, jak mówię, to nie ma znaczenia... Myślałam też o ITSie. Kurczę, ludzie różne cuda robią, jeśli chodzi o zaliczanie, rok w dwa lata, dwa lata w rok, studia z zagranicy (laska przyjeżdża tylko na egzaminy i zaliczenie), a ja mam problem z jednym przedmiotem
Nawet nie mysl o skreśleniu bo za przywrócenie na liste się płaci a przez ten czas nie masz żadnych praw studenta jak zniżki i praca na zlecenie dla studentów. Mysle też że skoro to jest twój ostatni egzamin to nie oglądaj się na nikogo i składaj podanie o egzamin komisyjny! Dziekan Ci o nim nie powie bo w teorii to oznacza że egzaminator popełnił błąd lub był niesprawiedliwy, a praktyce każdy to bierze. Jeżeli resztę przedmiotów masz zaliczoną i ćwiczenia z tego przedmiotu także to mysle że nie bedzie problemu, jednak musisz sie dowiedziec czy nie jest za pozno poniewaz np. u mnie max 3 dni od terminu egzaminu mozna takie podanie złożyć.

A jeżeli to był egza ustny to tym bardziej można na komisa iść, bo z pisemnego to po prostu Ci znowu ta samą prace sprawdzą a z ustnego od nowa przepytają, a poziom jest raczej żenujący na takim komisie.

Edytowane przez Bea_91
Czas edycji: 2013-10-19 o 13:12
Bea_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 14:42   #5
Kalini
Zakorzenienie

Myślę, że byłaby też opcja, aby przenieść się na inną uczelnię i zaliczać tylko ten przedmiot, jeśli jest on w programie i ma podobną ilość ECTS-ow. Znam sytuację, gdzie zlikwidowali na jednej uczelni całkiem kierunek i ktoś w Twojej sytuacji przeniósł się na inna powtarzał tylko ten jeden przedmiot i też seminarium magisterskie, miał dyplom innej uczelni, ale to była jego jedyna szansa, aby skończyć studia. No i w takim przypadku, trzeba aby zaliczyli wszelkie różnice programowe.

Ale myślę, że prościej będzie pogadać z koordynatorem przedmiotu, abyś mogła go zaliczać na dyżurach.

I szczerze mówiąc, myślę, że dziekan robi Ci bardzo pod górę nie pozwalając zaliczać przedmiotu ze studentami dziennymi. Różnice programowe są zapewne niewielkie (pewnie dotyczą ilości godzin przedmiotów), no i jednak to ten sam kierunek, na tej samej uczelni. I myślę, że ona mogłaby Ci je zaliczyć. Albo nawet pozwolić go powtarzać jako studentce zaocznej. U mnie jeśli ktoś z dziennych nie mógł chodzić na zajęcia, mógł jakiś przedmiot zaliczyć na zajęciach dla zaocznych, a Ci zaoczni mogli pojedyńcze przedmioty robić na dziennych (np. właśnie gdy nie było roku niżej, a musieli powtarzać przedmiot). I nikt nie robił z tego wielkich problemów. Może jeszcze raz złóż podanie o to zaliczenie tego przedmiotu na dziennych, a w przypadku braku zgody, odwołaj się do rektora.
Bo szczerze mówiąc pachnie to trochę wyciąganiem kasy np. przywrócenie na listę studentów, co tanie nie jest.

A jeśli już zostaną Ci te dwie opcje, bierz dziekański.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-20, 09:11   #6
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-20, 18:34   #7
201709071045
Konto usunięte

Dziękuję za odpowiedzi

Cytat:
Napisane przez Bea_91 Pokaż wiadomość
Nawet nie mysl o skreśleniu bo za przywrócenie na liste się płaci a przez ten czas nie masz żadnych praw studenta jak zniżki i praca na zlecenie dla studentów. Mysle też że skoro to jest twój ostatni egzamin to nie oglądaj się na nikogo i składaj podanie o egzamin komisyjny! Dziekan Ci o nim nie powie bo w teorii to oznacza że egzaminator popełnił błąd lub był niesprawiedliwy, a praktyce każdy to bierze. Jeżeli resztę przedmiotów masz zaliczoną i ćwiczenia z tego dowiedziec czy nie jest za pozno poniewaz np. u mnie max 3 dni od przedmiotu także to mysle że nie bedzie problemu, jednak musisz sie terminu egzaminu mozna takie podanie złożyć.

A jeżeli to był egza ustny to tym bardziej można na komisa iść, bo z pisemnego to po prostu Ci znowu ta samą prace sprawdzą a z ustnego od nowa przepytają, a poziom jest raczej żenujący na takim komisie.
Jak już pisałam, nie myślę o skreśleniu Nie wiem, jaka jest praktyka, ale zakładanie, że na egzaminie komisyjnym poziom jest żenujący jest po prostu głupie, moim zdaniem. Termin złożenia podania o egzamin komisyjny minął.

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Myślę, że byłaby też opcja, aby przenieść się na inną uczelnię i zaliczać tylko ten przedmiot, jeśli jest on w programie i ma podobną ilość ECTS-ow. Znam sytuację, gdzie zlikwidowali na jednej uczelni całkiem kierunek i ktoś w Twojej sytuacji przeniósł się na inna powtarzał tylko ten jeden przedmiot i też seminarium magisterskie, miał dyplom innej uczelni, ale to była jego jedyna szansa, aby skończyć studia. No i w takim przypadku, trzeba aby zaliczyli wszelkie różnice programowe.

Ale myślę, że prościej będzie pogadać z koordynatorem przedmiotu, abyś mogła go zaliczać na dyżurach.

I szczerze mówiąc, myślę, że dziekan robi Ci bardzo pod górę nie pozwalając zaliczać przedmiotu ze studentami dziennymi. Różnice programowe są zapewne niewielkie (pewnie dotyczą ilości godzin przedmiotów), no i jednak to ten sam kierunek, na tej samej uczelni. I myślę, że ona mogłaby Ci je zaliczyć. Albo nawet pozwolić go powtarzać jako studentce zaocznej. U mnie jeśli ktoś z dziennych nie mógł chodzić na zajęcia, mógł jakiś przedmiot zaliczyć na zajęciach dla zaocznych, a Ci zaoczni mogli pojedyńcze przedmioty robić na dziennych (np. właśnie gdy nie było roku niżej, a musieli powtarzać przedmiot). I nikt nie robił z tego wielkich problemów. Może jeszcze raz złóż podanie o to zaliczenie tego przedmiotu na dziennych, a w przypadku braku zgody, odwołaj się do rektora.
Bo szczerze mówiąc pachnie to trochę wyciąganiem kasy np. przywrócenie na listę studentów, co tanie nie jest.

A jeśli już zostaną Ci te dwie opcje, bierz dziekański.
Opcja przeniesienia się nie wchodzi w grę. Z różnych względów.

Problemem nie jest to, że nauczyciel nie chce się zgodzić, żebym zaliczyła przedmiot na dyżurach. Chodzi o to, że według prawa nie zaliczyłam III roku. I tu już "góra" musi wyrazić zgodę na to, żebym mogła zdać indeks później. I o to mi chodzi, żebym mogła to zrobić do czerwca 2014, a nie do czerwca 2015.

Dziekan mi nie robi problemu, żeby zaliczyć przedmiot ze studentami dziennymi, ale powiedziała, że musiałabym zrobić różnice programowe z trzech lat studiów. W takim przypadku wolę poczekać dwa lata Różnice nie są niewielkie Nie chce się zgodzić na to, bym powtarzała przedmiot jako studentka studiów zaocznych. to jest dziwne, nawet bardzo dziwne, ponieważ do nas na zajęcia przychodziły studentki studiów dziennych, by zaliczyć przedmiot Równi i równiejsi

Wrócę do moich wariantów podania. Nie wiem, jak je sformułować, żeby jak najszybciej uzyskać jednoznaczną odpowiedź. Czy napisać: proszę o powtarzanie przedmiotu (tu dziekan może odpisać: urlop, skreślenie i powtarzanie za rok)? Czy napisać: proszę o powtarzanie przedmiotu, wiem, że III roku nie ma, ale może mogłabym z dziennymi lub eksternistycznie? Chodzi mi o to, żeby napisać jak najkonkretniej, ale żeby nie uznała, że jestem zbyt roszczeniowa. I żeby nie musiała pisać miliona podań (np.ja: proszę o powtarzanoie przedmiotu, dziekan: nie ma III roku, nie pozwalam na owtarzanie w tym roku, ja: ale może chociaż z dziennymi lub eksternistycznie). Nie chcę rozeźlić dziekan, gdy z nią rozmawiałam powiedziała mi, że są dwa wyjścia, ale regulamin studiów nie mówi nic o takich przypadkach, więc może można to załatwić inaczej. Może Wam się wydaje, że mnożę problemy, ale regulamin studiów nie mówi w tej kwestii zbyt wiele, chcę się przygotować.

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Nie brałam pod uwagę z różnych względów (teraz już nieistotnych), ale jak już wyżej napisałam - termin złożenia podania o egzamin komisyjny minął.

Edytowane przez 201709071045
Czas edycji: 2013-10-20 o 18:49
Stary 2013-10-20, 20:07   #8
Bea_91
Zadomowienie

Ale ja nigdzie nie napisałam że zakładam że komis jest prosty jak drut. To informacja potwierdzona przez wielu moich znajomych po komisie

Edytowane przez Bea_91
Czas edycji: 2013-10-20 o 20:08
Bea_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-20, 20:28   #9
201709071045
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Bea_91 Pokaż wiadomość
Ale ja nigdzie nie napisałam że zakładam że komis jest prosty jak drut. To informacja potwierdzona przez wielu moich znajomych po komisie
Chodziło mi o to, że ja zakładając, że komis jest prosty jak drut popełniłabym głupstwo. Nie znam żadnej osoby, która zdawałaby egzamin komisyjny.
Stary 2013-10-20, 20:54   #10
Bea_91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez egao101 Pokaż wiadomość
Chodziło mi o to, że ja zakładając, że komis jest prosty jak drut popełniłabym głupstwo. Nie znam żadnej osoby, która zdawałaby egzamin komisyjny.
Rozumiem Tylko chyba lepiej przygotować się na egzamin komisyjny i podejść do niego niż czekać 2 lata. Czemu nie brałaś go pod uwagę?

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości