|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Kryzys wieku średniego faceta
Hej!
![]() Jestem nowa na tym forum, więc wybaczcie jakieś niedociągnięcia i pomyłki ![]() Chciałabym Was bardzo prosić o radę. Sprawa wygląda następująco. Mój facet (38 lat) ma chyba kryzys wieku średniego. Przejmuje się siwymi włosami, zmarszczkami i ogólnie swoim wiekiem. Ja jestem od niego o wiele młodsza, więc może stąd te jego kompleksy... Przez przypadek usłyszałam też fragment jego rozmowy z kolegą, w którym mówił: "jak ja się mogę podobać takiej młodej dziewczynie z moim wyglądem 45-latka" (absurd, wiem!!!!). Robię od zawsze wszystko, żeby mu pokazać, jak bardzo go kocham i jak bardzo mnie pociąga. Zresztą to jest prawda i mam na to ochotę. Sypiamy ze sobą codziennie, staram się wyglądać najładniej jak potrafię nie tylko dla samej siebie, ale także dla niego. Kocham go za to jaki jest, również z tymi (jak dla mnie uroczymi Co zrobić, żeby on w to uwierzył? Nie jest zakompleksiony, jest pewnym siebie facetem, tylko nie wiem czemu tak bardzo przejmuje się swoim wiekiem.... ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- I jeszcze jedno - niedawno się zaręczyliśmy, jest nam dobrze w związku. Tylko ten jego chwilowy "dół" bardzo mnie martwi...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kryzys wieku średniego faceta
no jest zakompleksiony, skoro się przejmuje. Wczęśniej po prostu to skrywał sam przed sobą.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niewiele możesz zrobić poza ciągłym budowaniu jego samooceny. Tak to jest, ze człowiek w pewnym okresie życia sumuje go .zastanawia się co jeszcze poprawić ,co zmienić , a co kontynuować.widocznie pragnie do ciebie dorównać wyglądem. powiedz mu, ze zmarszczki i siwe włosy dodają mężczyźnie powagi i dlatego wybrałaś jego ,a nie rówieśnika Wysłane z mojego GT-I9300
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
Chce mi dorównać?
To bez sensu. Kobiety i mężczyzny nie sposób porównać. Poza tym ja wcale nie jestem doskonała. Może jestem młoda i szczupła, ale mimo młodego wieku mam już "kreseczki" pod oczami i muszę uważać co jem - w przeciwieństwie do niego - może jeść wszystko i nie przytyje ![]() Powtarzam mu niemal codziennie, jak się cieszę że go spotkałam, a on chyba w to nie wierzy |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla niego jesteś ideałem i obawia się, że mogłabyś znaleść innego młodszego i lepszego dlatego tak ważne jest aby wiedział że on też dla ciebie ideałem na to potrzeba czasu cierpliwość Wysłane z mojego GT-I9300
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
I nie widzi tego, że młodzi nie dorastają mu do pięt? :/
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
A co będzie, jak ty się zestarzejesz, przytyjesz i takie tam? Jak zareaguje? Czy kocha cię za wyglad?
|
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Nie, nie o to chodzi.
Chodzi o to, że on ma kompleksy, że może mi się nie podobać...
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli to wasze początki, to nic w tym dziwnego- moim zdaniem (chyba że jesteście ze sobą już od długiego czasu). Oznacza chyba tylko że cię kocha, widzi w tobie ideał i ten ideał wydaje mu się byż zadobry dla niego.
W dodatku nowa sytuacja, nowy człowiek, duża zmiana = niepewność. Mnie też się zadaża nawet po tych 6 latach w związku zwątpić i stwierdzić: jestem taka głupiutka i wcale nie piękna za co tym mnie wogóle kochasz?. Nie wspomne już ile razy mój luby stwierdzał: "Lepiej znajdz sobie kogoś lepszego i nie marnuj ze mną życia." Co zrobić? - Powtarzać do upadłego że ci sie podoba i za co, aż zapamięta i zacznie widzieć siebie twoimi oczyma. |
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
Jesteśmy ze sobą już prawie 2 lata. Więc powinien być pewny, że go kocham i akceptuje
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
U mnie, Autorko, to samo
Do tego przytyło mu się i wyskoczyły nowe zmarszczki (jest ciut starszy). Czasem po pijaku mówi, że taka różnica wieku, że ja młoda, ładna itp. itd., że po prostu się boi, że kiedyś go zostawię. Często mu mówię, że dla mnie jest najprzystojniejszy, najwspanialszy itp. Zawsze robi się czerwony , ale widzę, że go to uszczęśliwia, hehe. Zresztą po iluś latach wygląd staje się sprawą drugorzędną-wiadomo, że każdy się zmienia i prawdę mówiąc ja nie zwracam uwagi na te dodatkowe kilogramy czy głębsze zmarszczki. Pokochałam tego człowieka i zmieniający się wygląd już tego nie zmieni. Tak mu tłumacze i działa (mam nadzieję).Do dziewczyn, które piszą o "kochaniu za wygląd" itp.- w związkach z dużą różnicą wieku starsza strona może bardziej obawiać starzenia się niż w związkach równolatków. Równolatkowie starzeją się razem i nie ma obawy, że np. za 20 lat x będzie jeszcze młoda/y a y starym dziadem. Każdy chce być atrakcyjnym dla swojego partnera, także w aspekcie wizualnym, to chyba normalne? |
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
Heh, mój jest chudy a może jeść wszystko.
Jak ja mu tego zazdroszcze! Ja dla swoich 48 kilo muszę się ostro pilnować a on je wszystko na co ma ochote - sprawiedliwość...
|
|
|
|
|
#13 |
|
BAN stały
|
Pij zieloną herbatę. Słyszałem, że pomaga na przemianę materii. Ja cały czas jem tyle samo i jakoś 2 miesiące temu zacząłem pić zieloną herbatę i z 97 zeszło mi na 93-94, a przestałem ćwiczyć oraz zima idzie.
|
|
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
Ja się nie odchudzam, tylko utrzymuję
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
38 lat i kryzys wieku średniego? Chyba deko za wcześnie. Mój jeden był po 50tce i takowego czegoś nie miał, mój obecny ex ma teraz - planuje sobie kolczyk zrobić
ale jest mocno po 40tce a nie koleś 38letni gdzie powinien mieć w sumie najlepszy okres (do 40tki to faceci mają tzw. "okres życia"). Może ma jakieś problemy? A może przeszkadza mu różnica wieku i myśli, że odejdziesz do innego (mój np. bał się, że go zostawię jak mu przestanie stawać więc zostawił mnie 1wszy bo było to dla niego nie do przejścia). Różne są przyczyny zdołowania. Ale nikt mi nie wmówi, że 38 letni kolo ma kryzys wieku średniego. To co on ze sobą zrobi jak 50tki będzie dobijał?
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
eee... ja słyszałam, że właśnie przed 40stką mają, że 40stka to jakaś granica - coś jak w 39 i pół
![]() No i pytałam kolegi, który ma 35 lat i mówił że właśnie zaraz przed 40stką im ciężko. Mój TŻ martwi się chyba raczej o wygląd niż o seks. Znaczy wiem od dawna, że ma kompleks na tym punkcie, że szybko osiwiał (stres i geny - jego ojciec też osiwiał szybko) i że wygląda na jakieś 45-47 lat a ma 38. Co do seksu to raczej ja jestem niepewna siebie - on jest doświadczony, a dla mnie jest pierwszym facetem i się boję, że nie podołam ![]() On w łóżku jest idealny i wszystko mu "pracuje" jak należy. W dodatku często moje koleżanki, które mają facetów rówieśników żalą się na seks, a ja złego słowa powiedzieć nie mogę ![]() Co do kryzysu wieku średniego - po tym jak pierwszy raz poszliśmy do łóżka (oj trochę dawno już to było, z półtora roku temu, wyszło nieplanowane, bo ja najpierw się długo "ociągałam" i bałam że będzie bolało - straszny tchórz ze mnie na co dzień - a na służbowym wyjeździe mnie poniosło) on leżał dłuższą chwilę taki zamyślony i się nie odzywał. Zapytałam go o czym myśli. Odpowiedział "o tym że jesteś taka młoda, a ja mam ostatnio problem z tym że młody nie jestem".... ![]() P.S. Girlonthebridge - bardzo fajny blog Wegetarianka? (pytam, bo sama jestem wegetarianką )
Edytowane przez Mirrranda Czas edycji: 2013-11-01 o 23:22 |
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Z facetami to różnie bywa, ten, który się bał, że nie podoła był dla mnie guru sexu, serio najlepszy facet jakiegokolwiek miałam. No ale miał lęk nie do przejścia, na nic było moje przekonywanie. Jeszcze ciągle sobie roił coś w głowie np. kiedyś byliśmy na spacerze w łazienkach i ktoś podszedł do niego i mu pogratulował (on akurat był po meczu, zdobył tytuł) a on se ubzdurał we łbie, że zaczepił go ktoś i pogratulował mu córki - w sensie mnie. Mówię Wam tragedia.
Znam wielu starszych facetów dlatego ten wiek mnie zdziwił, no ja znam większość takich, którym dopiero po 40tce odwala a nie przed. Stąd mój szok. co do bloga - wegetarianka, nie - chciałabym i próbuję. Na chwilę obecną jestem ogromną przeciwniczką hodowli przemysłowych (jak już jem, głównie ryby to tylko złowione przez mojego ojca - więc mega rzadko), kosmetyków testowanych na zwierzętach i ogólnie wykorzystywania i eksploatacji zwierząt ale i też natury. Pisałam pracę o etyce współczucia wobec zwierząt chciałabym kiedyś napisać doktorat z bioetyki dot. wytworzenia symbiozy między ludźmi a naturą (bo każdego na wege nie da się przeciągnąć) za dużo pisania . Ale dzięki
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
Ja już jestem wege od 3 lat (w Wigilię minie, taki prezent dla zwierzaków
)Mnie raz jakiś daleki znajomy mojego TŻ wziął za jego córkę... strasznie mi było wtedy głupio ![]() Ale najczęściej biorą mnie za jego żonę (jest rozwiedziony od 4 lat, no ale niektórzy nie wiedzą/nie pamiętają), więc nie jest źle Ja się tam nie przejmuję, że myślą że jestem jego 34 letnią żoną
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
ja chyba jestem na dobrej drodze, żeby też być w sumie dzięki temu uczę się gotować
![]() mi się wydaję, że kobiety tak różnicy nie odczuwają (możliwe, że byłoby inaczej gdybyś to Ty była starsza a on młodszy), ja przez swoje "upodobania" zawsze ląduje z facetem i jego kompleksami dot. właśnie różnicy wieku. I deko mnie to wkurza. Bo jeszcze "jestem dla Ciebie za stary" jak miałam 18 lat brzmiało rozsądnie. Ale jak dobijam 30tki to już jest naprawdę męczące. Dlatego obecnie jestem sama, muszę odpocząć od kompleksów innych bo na mnie przechodzą
|
|
#20 |
|
BAN stały
|
Ja mam 21, no niecałe 22, jesteśmy razem ponad półtora roku (ciężko stwierdzić ile dokładnie, bo była to płynna granica, zaczęliśmy się spotykać prawie 2 lata temu) i dobrze wiedziałam, że chcę starszego od siebie faceta. A on ma jakieś chore kompleksy. :/
Podobnie jak Ty nie gustuję w zbyt młodych ![]() Ok, uciekam do TŻ, bo marudzi ![]() Dobranoc
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zerwałam z każdym po niedługim czasie pod byle pretekstem, dłużej utrzymał się związek z 30+ latkiem (ten z kolei preferował znajomość czysto łóżkową ale ja jeszcze nie chciałam, więc też się rozstaliśmy, wyjechał i adieu). Teraz powoli dojrzewam do zmian, jednak wiem że nie chcę rówieśnika tylko przynajmniej z 4 lata starszego
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Pytam z ciekawosci. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
BAN stały
|
Szczerze mówiąc na modę i elektronikę nie zwracałam uwagi.
Wiem, że to trochę egoistyczne podejście, ale zawsze bardziej przejmowałam się losem zwierząt. ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
Tego nie powiedziałam
Ale jak dla mnie dużo łatwiej wyeliminować jest mięso (do czego mam jeszcze dodatkową motywację - ładna cera, lepsza figura) niż nie kupować ciuchów przy produkcji których pracowały dzieci. Ja po prostu nie jestem w stanie zrezygnować z zakupów w Zarze, H&M czy Orsay'u. Albo z butów Pumy czy Adidasa - do biegania najlepsze. |
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#27 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
))tyle, że u mnie to nie kwestia dzieci bo to nie wina dzieci, że tam pracują a rządu a w Polsce jest za wiele rzeczy do zarzucenia naszym rządzącym, żebym się miała jeszcze w politykę Chin pchać, tylko o ekologię (widziałaś domy dziecka w Chinach, założę się, że te w fabrykach mają milion razy lepiej - najpierw poznaj kraj i jego politykę a potem oceniaj konsumentów). Ostatnio np. oglądałam dokument w Chinach i te dzieci dziękowały Bogu, że mogą pracować. Podobnie w Indiach przy elektrośmieciach. Na wszystko nie patrzy się pod kątem pryzmatu, ja żyję w Polsce i u nas takie rzeczy się nie dzieją. Wiele z tego co tam się dzieje to wina RZĄDZĄCYCH i ICHNIEJSZEGO PRAWA. Zresztą są na ten temat specjalne wątki i filmy czy dokumenty. Ludzie walczą o coś o czym nie mają zielonego pojęcia. Np. zamknęli jedną firmę i powyrzucali te dzieci z pracy tak bo mają się uczyć i takie 5letnie dziecko płakało do kamery i mówiło - a za co ja teraz będę jadł? Ale zazwyczaj ludzie zabierają głos w sprawach, na których się nie znają i ocenianie co tam dzieci - są zwierzęta to dla mnie po prostu nieznajomość tematu.
|
|
|
#29 |
|
BAN stały
|
Ja od pewnego czasu nauczyłam się nie potępiać polityków i rządu. Mój TŻ mocno się "bawi" w politykę, ja w sumie też powoli zaczynam (ale z racji wieku czeka mnie jeszcze baaaardzo długa droga
) i nauczyłam się jednego - nie da się podjąć decyzji, która nikogo nie skrzywdzi...
|
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, to nie wątek o wege
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.

ale jest mocno po 40tce a nie koleś 38letni gdzie powinien mieć w sumie najlepszy okres (do 40tki to faceci mają tzw. "okres życia"). Może ma jakieś problemy? A może przeszkadza mu różnica wieku i myśli, że odejdziesz do innego (mój np. bał się, że go zostawię jak mu przestanie stawać więc zostawił mnie 1wszy bo było to dla niego nie do przejścia). Różne są przyczyny zdołowania. Ale nikt mi nie wmówi, że 38 letni kolo ma kryzys wieku średniego. To co on ze sobą zrobi jak 50tki będzie dobijał?