Olej lniany budwigowy - przepisy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2013-11-05, 15:08   #1
kosmetyk_ona
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-11
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 62

Olej lniany budwigowy - przepisy


Mam pytanie odnośnie przepisów na użycie tego oleju. Ja robię koktajl z jogurtu naturalnego, banana, pomarańczy, migdałów,miodu i 3-4 łyżek oleju. Piję to od dłuższego czasu, ale trochę mi się już przejadło . Próbowałam mieszać z twarogiem, niestety zapach i posmak tego oleju w twarogu powodował, że nie dawałam rady tego zjeść. Tak więc może możecie mi polecić jakieś fajne przepisy z użyciem tego oleju (najważniejsze żeby nie był bardzo wyczuwalny).
kosmetyk_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 10:48   #2
Dietetyk_IWNIRZ
Przyczajenie
 
Avatar Dietetyk_IWNIRZ
 
Zarejestrowany: 2013-11
Wiadomości: 8
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

Olej lniany pasuje do różnego typu kasz (jaglana, pęczak, gryczana itd).
Może spróbujesz danie obiadowe z olejem lnianym

Polędwiczka Wieprzowa z Kaszą gryczaną i warzywami z olejem lnianym:
  • Kasza gryczana / najlepiej luzem 200g
  • Dwie marchewki
  • Dwie pietruszki
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Boczek wędzony lub szynka
  • 400 g polędwiczki wieprzowe
  • Olej lniany lub z lnianki
  • Majeranek
  • Pieprz ziołowy
  • Liśc laurowy
  • Ziele angielskie

Sposób przygotowania:
Obrane marchewki i pietruszki kroimy w talarki, które wkładamy do wrzątku. Gotujemy wraz z zielem angielskim i liściem laurowym oraz pozostałymi przyprawami z listy. Osobno lekko podsmażamy, bez dodatku tłuszczu, pocięty w kostkę boczek lub szynkę. Do ugotowanych warzyw dodajemy luzem kaszę gryczaną, żeby wchłonęła wodę z warzyw. Kolejno dodajemy podsmażony w kostce boczek.
Polędwiczkę wieprzową kroimy w talarki i obsmażamy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu z każdej strony, aby tylko zmieniła kolor. Następnie wkładamy do piekarnika (temperatura 170 stopni) na ok. 10 – 15 minut.
Wykładamy polędwiczkę na talerz i przysypujemy warzywami z kaszą. Następnie polewamy olejem lnianym i dodajemy na wierzch pokrojoną natkę pietruszki i koperek.


Pulpety lniane z pęczakiem w towarzystwie brokułu
  • 500 g mięsa mielonego z szynki, lub piersi kurczaka/indyka
  • Olej lniany
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • 2 Ogórki kiszony
  • Cebula czerwona
  • Pęczak/luzem 200g
  • Pieprz ziołowy
  • Majeranek
  • Bazylia

Sposób przygotowania :
Do mięsa dodajemy świeżo skrojoną pietruszkę, koperek, skrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórki kiszone. Następnie dodajemy olej lniany, pieprz ziołowy, szczyptę soli, bazylię i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1-2h.
Po wyjęciu z lodówki formujemy z naszego mięsa pulpety i gotujemy zanurzone do połowy w wrzątku, pod przykryciem, przez około 10-15 minut.
Osobno gotujemy brokuł a następnie skrapiamy je delikatnie olejem lnianym.
W wodzie, w której gotowały się brokuły, wkładamy pęczak i gotujemy przez około 15 minut, a po wyjęciu dodajemy do niego pokrojony szczypiorek i polewamy olejem lnianym.
Ugotowane pulpety podajemy w otoczeniu pęczaku i brokułu.

Edytowane przez Dietetyk_IWNIRZ
Czas edycji: 2013-11-06 o 10:50
Dietetyk_IWNIRZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 11:46   #3
kosmetyk_ona
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-11
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 62
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

No dzięki za przepisy, z pewnością wypróbuję. Ten z polędwiczkami bardziej mi się podoba . Powiedz tylko czy posmak tego oleju w tej potrawie jest bardzo wyczuwalny?
kosmetyk_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 12:51   #4
Dietetyk_IWNIRZ
Przyczajenie
 
Avatar Dietetyk_IWNIRZ
 
Zarejestrowany: 2013-11
Wiadomości: 8
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

Oczywiście każdy ma inne podniebienie i smak ale dla mnie olej w tych potrawach jest prawie niezauważalny. Ważne jest też to jaki używasz olej lniany. Ja pracuje w państwowym Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, który jest producentem oleju lnianego BIOFLAX.

Wiadomo że każdy swoje chwali
ale mimo wszystko polecam nasz ponieważ ma delikatny smak i nie ma posmaku ryby i mocnej goryczy. Jest więc mniej wyczuwalny w potrawach.
A w pulpetach to prawie się go wcale nie wyczuwa.
__________________
<ciach_reklama>
Dietetyk_IWNIRZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 14:52   #5
kosmetyk_ona
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-11
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 62
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

Cytat:
Napisane przez Dietetyk_IWNIRZ Pokaż wiadomość
Oczywiście każdy ma inne podniebienie i smak ale dla mnie olej w tych potrawach jest prawie niezauważalny. Ważne jest też to jaki używasz olej lniany. Ja pracuje w państwowym Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, który jest producentem oleju lnianego BIOFLAX.

Wiadomo że każdy swoje chwali
ale mimo wszystko polecam nasz ponieważ ma delikatny smak i nie ma posmaku ryby i mocnej goryczy. Jest więc mniej wyczuwalny w potrawach.
A w pulpetach to prawie się go wcale nie wyczuwa.
No ja nawet nie wiem jakiej firmy miałam ostatnio, ale posmak ryby był mocno wyczuwalny (jak dla mnie). W takim razie chętnie wypróbuje ten co polecasz. Czy kupię go w każdej aptece ?
kosmetyk_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 20:24   #6
Dietetyk_IWNIRZ
Przyczajenie
 
Avatar Dietetyk_IWNIRZ
 
Zarejestrowany: 2013-11
Wiadomości: 8
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

Cytat:
Napisane przez kosmetyk_ona Pokaż wiadomość
No ja nawet nie wiem jakiej firmy miałam ostatnio, ale posmak ryby był mocno wyczuwalny (jak dla mnie). W takim razie chętnie wypróbuje ten co polecasz. Czy kupię go w każdej aptece ?
Instytut ma przedstawicieli na wszystkie regiony w Polsce więc mam nadzieję że w większości aptek i sklepów zielarskich jest, ale zapewne różnie to bywa
Jak chcesz to zapytam jutro w pracy które apteki we Wrocławiu mają nasz olej lub kup w sklepie internetowym Instytutu (adres w moim podpisie). Pewnie w nim będzie taniej bo od producenta.

Pozdrawiam
__________________
<ciach_reklama>
Dietetyk_IWNIRZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 20:43   #7
kosmetyk_ona
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-11
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 62
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

ok dzięki, jak możesz to spytaj Ten olej przecież musi być przechowywany w lodówce. W takim razie jak można go kupić przez internet ?
kosmetyk_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-07, 08:10   #8
Dietetyk_IWNIRZ
Przyczajenie
 
Avatar Dietetyk_IWNIRZ
 
Zarejestrowany: 2013-11
Wiadomości: 8
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

Olej musi być przechowywany w lodówce po otwarciu. Jak jest zamknięty to nie ma takiej potrzeby.
A jak zamówisz z naszego sklepu to jest większa szansa że będzie on świeższy bo produkcja działa cały czas

Pytałam przedstawiciela i mówił że do Wrocławia wysłali do hurtowni farmaceutycznej która rozprowadza dalej po aptekach więc dokładnie nie mogę powiedzieć, które już go mają.
__________________
<ciach_reklama>
Dietetyk_IWNIRZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 11:51   #9
la'Mbria
Zakorzenienie
 
Avatar la'Mbria
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Shmalzberg
Wiadomości: 7 002
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

Cytat:
Napisane przez Dietetyk_IWNIRZ Pokaż wiadomość
Olej musi być przechowywany w lodówce po otwarciu. Jak jest zamknięty to nie ma takiej potrzeby.
A jak zamówisz z naszego sklepu to jest większa szansa że będzie on świeższy bo produkcja działa cały czas

Pytałam przedstawiciela i mówił że do Wrocławia wysłali do hurtowni farmaceutycznej która rozprowadza dalej po aptekach więc dokładnie nie mogę powiedzieć, które już go mają.
taaaa..jasne nie musi być transportowany w chłodni? no to super trwały ten wasz olej, ciekawe jaki stosunek omegi 3 do 6 ma po takim przechowywaniu?!
Ja wolę kupować od takiego producenta, który od momentu wyciśnięcia oleju przetrzymuje go w lodówce, nawet na czas transportu, a termin przydatności ma do 3 miesięcy po wyprodukowaniu, a nie otwarciu butelki.
Na marginesie- też mają sklep internetowy i dostawy mają dosłownie błyskawiczne. Nie napiszę jaki to sklep, bo nie będę ich reklamować, nie mam nic z tego, ale łatwo znaleźć w necie. Ceny przyzwoite, nawet bardzo.
Osobiście piję olej w ilości 2 stołowe łyżki na dobę, ale pyszny to on nie jest i chętnie bym go używała w jakimś daniu- najlepiej żeby własnie nie było czuć zapachu, ani konsystencji. Mi nawet tak bardzo nie przeszkadza zapach czy smak lnianego, ale sama tłustość jest taka błeee...no ale to się tyczy każdego oleju czy to lniany, czy jakikolwiek inny
__________________
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...

Edytowane przez la'Mbria
Czas edycji: 2013-11-07 o 11:53
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 12:07   #10
Dietetyk_IWNIRZ
Przyczajenie
 
Avatar Dietetyk_IWNIRZ
 
Zarejestrowany: 2013-11
Wiadomości: 8
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

Olej lniany właściwie wytłoczony zachowuje właściwą proporcję kwasów tłuszczowych bez względu na temp. przechowywania przed otwarciem. Instytut tłoczy oleje od ponad 80 lat i przez ten czas opracowaliśmy opatentowaną technologie tłoczenia, dzięki której kwas ALFA-linolenowy utrzymuje się na poziomie ok 55% (w zależności od nasycenia tego kwasu w ziarnie).
Odsyłam również do autorytetu PHARMAKOPeI V, która jasno precyzuje kwestie tłoczenia oleju i jego przechowywania.
Oczywiście służymy aktualnymi badaniami co do poziomu kwasów w olejach przechowywanych poza lodówką.
__________________
<ciach_reklama>
Dietetyk_IWNIRZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 12:35   #11
la'Mbria
Zakorzenienie
 
Avatar la'Mbria
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Shmalzberg
Wiadomości: 7 002
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

Cytat:
Napisane przez Dietetyk_IWNIRZ Pokaż wiadomość
Olej lniany właściwie wytłoczony zachowuje właściwą proporcję kwasów tłuszczowych bez względu na temp. przechowywania przed otwarciem. Instytut tłoczy oleje od ponad 80 lat i przez ten czas opracowaliśmy opatentowaną technologie tłoczenia, dzięki której kwas ALFA-linolenowy utrzymuje się na poziomie ok 55% (w zależności od nasycenia tego kwasu w ziarnie).
Odsyłam również do autorytetu PHARMAKOPeI V, która jasno precyzuje kwestie tłoczenia oleju i jego przechowywania.
Oczywiście służymy aktualnymi badaniami co do poziomu kwasów w olejach przechowywanych poza lodówką.
chcesz powiedzieć, że można przechowywać NIE otwarty olej lniany poza chłodnią?
Np. w aptece na półce?
I jemu to nie zaszkodzi w żaden sposób?
__________________
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-07, 14:12   #12
Dietetyk_IWNIRZ
Przyczajenie
 
Avatar Dietetyk_IWNIRZ
 
Zarejestrowany: 2013-11
Wiadomości: 8
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

tak, dokładnie to chcę powiedzieć o NASZYM oleju lnianym BIOFLAX.
Mamy zrobione badania że NIE otwarty może stać w temperaturze pokojowej (oczywiście po dacie ważności już takiej gwarancji dać nie mogę).
__________________
<ciach_reklama>
Dietetyk_IWNIRZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 14:31   #13
kosmetyk_ona
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-11
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 62
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

No to ja myślałam, że musi stać w lodówce.... Kupując olej zwracałam zawsze szczególną uwagę aby był z lodówki
kosmetyk_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 12:43   #14
semm
Przyczajenie
 
Avatar semm
 
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 2
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

Czyli w składzie WASZEGO oleju BIOFLAX musi być dodatkowy składnik chemiczny przeciwdziałający utlenianiu. Ale w oficjalnym składzie WASZEGO oleju BIOFLAX nie został podany... ?

Edytowane przez semm
Czas edycji: 2014-06-20 o 12:48
semm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 15:07   #15
semm
Przyczajenie
 
Avatar semm
 
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 2
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy

Już doczytałam, że tym chemicznym dodatkiem jest witamina E. Jest to częsty konserwant przedłużający trwałość oleju- przeciwdziała zbyt szybkiemu utlenieniu kwasów nienasyconych. Chociaż wartości procentowe kwasów ładnie się prezentują na opakowaniu, wartość biologiczna i aktywność chemiczna oraz zdrowotna takiego oleju jest dużo mniejsza. Wystarczy przeczytać co na temat witaminy E pisała dr Budwig. Najzdrowsze są oleje bez dodatkowych składników, z krótką datą ważnością, wymagające przechowywania w lodówce przed i po otwarciu.

Przykre, że hasłami o większej skuteczności oleju świadomie oszukujecie klienta, którym często jest osoba chorująca na nowotwór, a tym samym obniżacie jej szanse na wyleczenie. Ważniejszy jest zysk niż czyjeś życie.
Szczególnie, że w składzie podajecie wyłącznie:
"Skład: olej lniany wysokolinolenowy tłoczony na zimno – 100%"

Edytowane przez semm
Czas edycji: 2014-06-20 o 16:11
semm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-06-20 15:07:58


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:04.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.