|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Olej lniany budwigowy - przepisy
Mam pytanie odnośnie przepisów na użycie tego oleju. Ja robię koktajl z jogurtu naturalnego, banana, pomarańczy, migdałów,miodu i 3-4 łyżek oleju. Piję to od dłuższego czasu, ale trochę mi się już przejadło
. Próbowałam mieszać z twarogiem, niestety zapach i posmak tego oleju w twarogu powodował, że nie dawałam rady tego zjeść. Tak więc może możecie mi polecić jakieś fajne przepisy z użyciem tego oleju (najważniejsze żeby nie był bardzo wyczuwalny).
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Olej lniany budwigowy - przepisy
Olej lniany pasuje do różnego typu kasz (jaglana, pęczak, gryczana itd).
Może spróbujesz danie obiadowe z olejem lnianym Polędwiczka Wieprzowa z Kaszą gryczaną i warzywami z olejem lnianym:
Sposób przygotowania: Obrane marchewki i pietruszki kroimy w talarki, które wkładamy do wrzątku. Gotujemy wraz z zielem angielskim i liściem laurowym oraz pozostałymi przyprawami z listy. Osobno lekko podsmażamy, bez dodatku tłuszczu, pocięty w kostkę boczek lub szynkę. Do ugotowanych warzyw dodajemy luzem kaszę gryczaną, żeby wchłonęła wodę z warzyw. Kolejno dodajemy podsmażony w kostce boczek. Polędwiczkę wieprzową kroimy w talarki i obsmażamy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu z każdej strony, aby tylko zmieniła kolor. Następnie wkładamy do piekarnika (temperatura 170 stopni) na ok. 10 – 15 minut. Wykładamy polędwiczkę na talerz i przysypujemy warzywami z kaszą. Następnie polewamy olejem lnianym i dodajemy na wierzch pokrojoną natkę pietruszki i koperek. Pulpety lniane z pęczakiem w towarzystwie brokułu
Sposób przygotowania : Do mięsa dodajemy świeżo skrojoną pietruszkę, koperek, skrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórki kiszone. Następnie dodajemy olej lniany, pieprz ziołowy, szczyptę soli, bazylię i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1-2h. Po wyjęciu z lodówki formujemy z naszego mięsa pulpety i gotujemy zanurzone do połowy w wrzątku, pod przykryciem, przez około 10-15 minut. Osobno gotujemy brokuł a następnie skrapiamy je delikatnie olejem lnianym. W wodzie, w której gotowały się brokuły, wkładamy pęczak i gotujemy przez około 15 minut, a po wyjęciu dodajemy do niego pokrojony szczypiorek i polewamy olejem lnianym. Ugotowane pulpety podajemy w otoczeniu pęczaku i brokułu. Edytowane przez Dietetyk_IWNIRZ Czas edycji: 2013-11-06 o 10:50 |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
No dzięki za przepisy, z pewnością wypróbuję. Ten z polędwiczkami bardziej mi się podoba
. Powiedz tylko czy posmak tego oleju w tej potrawie jest bardzo wyczuwalny?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście każdy ma inne podniebienie i smak ale dla mnie olej w tych potrawach jest prawie niezauważalny. Ważne jest też to jaki używasz olej lniany. Ja pracuje w państwowym Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, który jest producentem oleju lnianego BIOFLAX.
Wiadomo że każdy swoje chwali ![]() ale mimo wszystko polecam nasz ponieważ ma delikatny smak i nie ma posmaku ryby i mocnej goryczy. Jest więc mniej wyczuwalny w potrawach. A w pulpetach to prawie się go wcale nie wyczuwa.
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Jak chcesz to zapytam jutro w pracy które apteki we Wrocławiu mają nasz olej lub kup w sklepie internetowym Instytutu (adres w moim podpisie). Pewnie w nim będzie taniej bo od producenta. Pozdrawiam
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
ok dzięki, jak możesz to spytaj
Ten olej przecież musi być przechowywany w lodówce. W takim razie jak można go kupić przez internet ?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Olej musi być przechowywany w lodówce po otwarciu. Jak jest zamknięty to nie ma takiej potrzeby.
A jak zamówisz z naszego sklepu to jest większa szansa że będzie on świeższy bo produkcja działa cały czas ![]() Pytałam przedstawiciela i mówił że do Wrocławia wysłali do hurtowni farmaceutycznej która rozprowadza dalej po aptekach więc dokładnie nie mogę powiedzieć, które już go mają.
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to super trwały ten wasz olej, ciekawe jaki stosunek omegi 3 do 6 ma po takim przechowywaniu?! Ja wolę kupować od takiego producenta, który od momentu wyciśnięcia oleju przetrzymuje go w lodówce, nawet na czas transportu, a termin przydatności ma do 3 miesięcy po wyprodukowaniu, a nie otwarciu butelki. Na marginesie- też mają sklep internetowy i dostawy mają dosłownie błyskawiczne. Nie napiszę jaki to sklep, bo nie będę ich reklamować, nie mam nic z tego, ale łatwo znaleźć w necie. Ceny przyzwoite, nawet bardzo. Osobiście piję olej w ilości 2 stołowe łyżki na dobę, ale pyszny to on nie jest i chętnie bym go używała w jakimś daniu- najlepiej żeby własnie nie było czuć zapachu, ani konsystencji. Mi nawet tak bardzo nie przeszkadza zapach czy smak lnianego, ale sama tłustość jest taka błeee...no ale to się tyczy każdego oleju czy to lniany, czy jakikolwiek inny
Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2013-11-07 o 11:53 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Olej lniany właściwie wytłoczony zachowuje właściwą proporcję kwasów tłuszczowych bez względu na temp. przechowywania przed otwarciem. Instytut tłoczy oleje od ponad 80 lat i przez ten czas opracowaliśmy opatentowaną technologie tłoczenia, dzięki której kwas ALFA-linolenowy utrzymuje się na poziomie ok 55% (w zależności od nasycenia tego kwasu w ziarnie).
Odsyłam również do autorytetu PHARMAKOPeI V, która jasno precyzuje kwestie tłoczenia oleju i jego przechowywania. Oczywiście służymy aktualnymi badaniami co do poziomu kwasów w olejach przechowywanych poza lodówką.
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. w aptece na półce? I jemu to nie zaszkodzi w żaden sposób?
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
tak, dokładnie to chcę powiedzieć o NASZYM oleju lnianym BIOFLAX.
Mamy zrobione badania że NIE otwarty może stać w temperaturze pokojowej (oczywiście po dacie ważności już takiej gwarancji dać nie mogę).
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
No to ja myślałam, że musi stać w lodówce.... Kupując olej zwracałam zawsze szczególną uwagę aby był z lodówki
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Czyli w składzie WASZEGO oleju BIOFLAX musi być dodatkowy składnik chemiczny przeciwdziałający utlenianiu. Ale w oficjalnym składzie WASZEGO oleju BIOFLAX nie został podany... ?
Edytowane przez semm Czas edycji: 2014-06-20 o 12:48 |
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Już doczytałam, że tym chemicznym dodatkiem jest witamina E. Jest to częsty konserwant przedłużający trwałość oleju- przeciwdziała zbyt szybkiemu utlenieniu kwasów nienasyconych. Chociaż wartości procentowe kwasów ładnie się prezentują na opakowaniu, wartość biologiczna i aktywność chemiczna oraz zdrowotna takiego oleju jest dużo mniejsza. Wystarczy przeczytać co na temat witaminy E pisała dr Budwig. Najzdrowsze są oleje bez dodatkowych składników, z krótką datą ważnością, wymagające przechowywania w lodówce przed i po otwarciu.
Przykre, że hasłami o większej skuteczności oleju świadomie oszukujecie klienta, którym często jest osoba chorująca na nowotwór, a tym samym obniżacie jej szanse na wyleczenie. Ważniejszy jest zysk niż czyjeś życie. Szczególnie, że w składzie podajecie wyłącznie: "Skład: olej lniany wysokolinolenowy tłoczony na zimno – 100%" Edytowane przez semm Czas edycji: 2014-06-20 o 16:11 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:04.

. Próbowałam mieszać z twarogiem, niestety zapach i posmak tego oleju w twarogu powodował, że nie dawałam rady tego zjeść. Tak więc może możecie mi polecić jakieś fajne przepisy z użyciem tego oleju (najważniejsze żeby nie był bardzo wyczuwalny).

no to super trwały ten wasz olej, ciekawe jaki stosunek omegi 3 do 6 ma po takim przechowywaniu?!
jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...