Co kłamie? Lustro czy zdjęcia? Jak nas widzą inni ludzie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-05, 16:39   #1
adzixx
Raczkowanie

Wink

Co kłamie? Lustro czy zdjęcia? Jak nas widzą inni ludzie?

Wiem, że było wiele podobnych wątków, ale każdy pisze inaczej i sama już nie wiem a mam wiele pytań. Jak to jest naprawdę? Zaczeło mnie to ostatnio w sumie zastanawiać, bo naszło mnie na zrobienie sobie ''sesji zdjęciowej.'' Odpicowałam się jak ta lala, w lustrze wszystko ładnie, pięknie. Zaczełam robić zdjęcia będząc przekonana, że będzie dobrze. A tam co? Blada twarz. (w lustrze wyglądam na bardziej opaloną, lub pomalowaną - na zdjęciu tak tego efektu nie było widać.) bardziej okrągła twarz, no ogólnie wszystko inaczej niż w lustrze... Poza tym patrząc w lustrze, nie uważam się za brzydką, nawet się sobie podobam - na zdjęciach wręcz przeciwnie. Wiem, że wiele razy to było pisane i podobno wiele osób tak ma, ale zastanawia mnie od czego to zależy? Nie mając na myśli się chwaląc, mam duże powodzenie u facetów, ogólnie dużo osób uważa mnie za nie brzydką dziewczynę, ale jak patrzę na zdjęcia to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Wyglądam jak pół duupy zza krzaka i się zastanawiam co inni mogą we mnie widzieć. Chyba, że gustują w takich przypadkach to, to już inna sprawa.

Odnośnie tego, dlaczego osoby uważane za atrakcyjne, mogą wychodzić na zdjęciach gorzej niż wyglądają w rzeczywistości lub odwrotnie - osoby mniej atrakcyjne na zdjęciach wychodzą ładniej?

Kolejna kwestia... - lustra w przymierzalniach Jak to z nimi jest??

Domyślam się, że to wszystko zależy od oświetlenia, fotografa itd, ale naprawdę zrobiłam sobie ostatnio te zdjęcia i z kilkanastu wybrałam tylko 2. w dodatku po lekkiej przeróbce.

Zamiast skupić się i pokazać swoje atuty na zdjęciu, to ja wyglądam tragicznie...
adzixx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 16:44   #2
201605161006
Konto usunięte

Dot.: Co kłamie? Lustro czy zdjęcia? Jak nas widzą inni ludzie?

Też tak mam. W lustrze uważam siebie za przeciętną, a jak się dobrze wyśpię etc., to nawet za ładną, a na zdjęciach (nielicząc jakichś pojedynczych, na których dobrze wyjdę), jak ostatni pasztet, jak nie ja. Lutro (o ile jest równe, czesto są takie pofałdowane lustra co np. sprawia ze wyglądasz jakbys miala szersze biodro czy odstający policzek - zwlaszcza w miejscach publicznych takie są) odzwierciedla rzeczywistość, a aparat też lecz z jakimiś tam niedoskonałościami, wszystko też zależy od aparatu, czy oświetlenia. Jak np. pada światło bezpośrednio z góry i od wałów nadoczodołowych masz cień pod oczami to wyglądasz gorzej, niż jak np. słońce oświetla twarz, w ogóle sztuczne oświetlenie wg mnie szpeci.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 16:46   #3
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

W sklepach montuja lustra "wyszczuplajace". Nimi sie nie sugeruj.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2013-11-05 o 16:48
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 16:47   #4
Kolor Bzu
Zakorzenienie

To jak wychodzimy na zdjęciach zleży też w dużej mierze od fotografa i jego umiejętności. Czy światło dobrze pada, czy dobrał odpowiedni czas naświetlania, przesłonę, czy dobry balans bieli ma ustawiony, jakie jest źródło światła i miliarda innych rzeczy.
Z drugiej strony lustro też może przekłamać- w zależności od tego gdzie stoi, czy przyciemnia/rozjaśnia itp.
Nie wiem czy w ogóle da się obiektywnie na siebie spojrzeć.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 16:54   #5
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Ja w ogóle zauważyłam, że lepiej wychodzę na zdjęciach z zaskoczenia albo jak nie wiem, że ktoś mi cyka foto. Jak chcę przypozować, żeby było super, to wychodzi odwrotnie

Gdzieś kiedyś przeczytałam, że w lustrze widzimy się 5 razy atrakcyjniejszym niż jest w rzeczywistości - jak to jest prawda to....

I tak jak napisała koleżanka wyżej - w kwestii zdjęcia wszystko zależy od fotografa, sprzętu, oświetlenia i pozy modelki.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 16:58   #6
Magnifica
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43577035]W sklepach montuja lustra "wyszczuplajace"[/QUOTE]

Zgadza się

PS. Ale popatrzeć miło
Stary 2013-11-05, 16:59   #7
_Kari_
Zakorzenienie

A kto ci foty robił?? Bo może nie potrafił... amatorzy rzadko robią dobre zdjecia, bo i sprzęt słabszy... a piszesz coś o "sesji"... śwatło i poza też dają odpowiedni lub nieodpowiedni efekt...
A takie samoróbki w lustrze czy z ręki nigdy nie są ładne...ble ;/
_Kari_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:01   #8
201607040946
Konto usunięte

Właśnie, zdjęcia mogą kłamać. Ja w lustrze wyglądam normalnie, na zdjęciach = tragedia
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:02   #9
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
To jak wychodzimy na zdjęciach zleży też w dużej mierze od fotografa i jego umiejętności. Czy światło dobrze pada, czy dobrał odpowiedni czas naświetlania, przesłonę, czy dobry balans bieli ma ustawiony, jakie jest źródło światła i miliarda innych rzeczy.
Z drugiej strony lustro też może przekłamać- w zależności od tego gdzie stoi, czy przyciemnia/rozjaśnia itp.
Dokładnie.
Chociaż ma to też tę "dobrą" stronę, że najgorszy pasztet może wyjść dobrze na zdjęciu
A jak dodamy fotoszopa to w ogóle
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:05   #10
adzixx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Kari_ Pokaż wiadomość
A kto ci foty robił?? Bo może nie potrafił... amatorzy rzadko robią dobre zdjecia, bo i sprzęt słabszy... a piszesz coś o "sesji"... śwatło i poza też dają odpowiedni lub nieodpowiedni efekt...
A takie samoróbki w lustrze czy z ręki nigdy nie są ładne...ble ;/
Koleżanka mi robiła, tzn robiłyśmy sobie nawzajem i przyznam, że ona wychodziła ładniej na zdjęciach, jest też ładna w rzeczywistości.
Ja też niby uważana za ładną, wychodziłam dużo gorzej niż ona.

A takie zdjęcia z rąsi to w ogóle tragedia.
Stary 2013-11-05, 17:05   #11
Blobby
Raczkowanie

Kiedyś non stop się nad tym zastanawiałam. Ostatnio wpadł mi w oko pewien artykuł o kryminologii tzn. dokładnie portrety pamięciowe. Tam eksperci robili wybranym osobom zdjęcia i portrety. Okazało się, że człowiek wygląda zupełnie inaczej w rzeczywistości niż na zdjęciu czy w lustrze. Nawet bym rzec mogła, że każdy z nas wygląda lepiej niż uważa.

W każdym lustrze, lusterku, w każdym pomieszczeniu, na zewnątrz, przy różnym świetle moja twarz jest ładna, po prostu się sobie podobam. Na zdjęciach? wychodzę dobrze tylko wtedy, kiedy ktoś zrobi mi takie z zaskoczenia bądź nie jestem zestresowana i pozwolę na takie zdjęcie. Inaczej wyglądam tragicznie, komicznie i brak słów.

Lustra w przymierzalni. Też o tym kiedyś czytałam. Zazwyczaj spotykam lustra lekko pofałdowane, o matowej powierzchni, które rzeczywiście uatrakcyjniają twarz, sprawiają, że nie widać niedoskonałości. Dlatego ja się takimi lustrami nie sugeruję. Mam zwykłe, o czystej powierzchni i wiem jak naprawdę wyglądam.
Stary 2013-11-05, 17:09   #12
adzixx
Raczkowanie

Dziewczyny, ale już nawet nie chodzi o dobry aparat, fotografa lub programy do obróbki. Zastanawiają mnie zdjęcia teraz robione zwykłym aparatem, nawet z telefonu i samemu. Po prostu, ot takie zdjęcie. Znam osoby które nawet wyjdą ładnie robiąc tak zdjęcie, a na moje aż żal patrzeć.
Stary 2013-11-05, 17:13   #13
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez adzixx Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ale już nawet nie chodzi o dobry aparat, fotografa lub programy do obróbki. Zastanawiają mnie zdjęcia teraz robione zwykłym aparatem, nawet z telefonu i samemu. Po prostu, ot takie zdjęcie. Znam osoby które nawet wyjdą ładnie robiąc tak zdjęcie, a na moje aż żal patrzeć.
Jest wiele możliwych przyczyn. Jedna jest np. taka, że nie umiesz pozować, nie wiesz, z której strony i z jakim uśmiechem dobrze wyjdziesz itp.
Inna - że oczekujesz fotek jak z Miss Universe, a kiedy widzisz takie zwyczajne, to jesteś zwyczajnei rozczarowana i wydają Ci się gorsze niż naprawdę są.
Stary 2013-11-05, 17:15   #14
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Jest wiele możliwych przyczyn. Jedna jest np. taka, że nie umiesz pozować, nie wiesz, z której strony i z jakim uśmiechem dobrze wyjdziesz itp.
Inna - że oczekujesz fotek jak z Miss Universe, a kiedy widzisz takie zwyczajne, to jesteś zwyczajnei rozczarowana i wydają Ci się gorsze niż naprawdę są.
+ również taka możliwość, że nie jest się po prostu fotogenicznym
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
Stary 2013-11-05, 17:16   #15
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Otóż to. Chyba proporcje twarzy też wiele znaczą.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:17   #16
Amathea
Raczkowanie

To ciekawe, co piszecie o lustrach w przymierzalniach, bo osobiście akurat uważam, że właśnie tam wyglądam najgorzej. Dziwna, blada twarz, wszystkie niedoskonałości na pierwszym planie, nawet szminka wygląda do dupy. Zawsze zganiałam to na niekorzystne oświetlenie w przymierzalniach.
Amathea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:17   #17
adzixx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
zawsze myślałam, że osoba atrakcyjna będzie też taka na zdjęciu.
Stary 2013-11-05, 17:18   #18
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amathea Pokaż wiadomość
To ciekawe, co piszecie o lustrach w przymierzalniach, bo osobiście akurat uważam, że właśnie tam wyglądam najgorzej. Dziwna, blada twarz, wszystkie niedoskonałości na pierwszym planie, nawet szminka wygląda do dupy. Zawsze zganiałam to na niekorzystne oświetlenie w przymierzalniach.
Mam tak samo Nie cierpię luster w sklepach, bo mnie tylko dołują a nie zachęcają do zakupów
K&K
Stary 2013-11-05, 17:19   #19
adzixx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amathea Pokaż wiadomość
W pierwszym poście akurat to miałam na myśli, bo tak samo w lustrach w przymierzalniach wyglądam fatalnie.
Stary 2013-11-05, 17:19   #20
_ema_
Zakorzenienie

Według mnie oświetlenie jest kluczem do zagadki.
Poprzeglądaj się w różnych lustrach, w różnych miejscach i już zobaczysz różnicę. W jednym ze sklepów zawsze wyglądam jak słoń, w ulubionym ciucholandzie wyglądam ładnie, na uczelni jest takie swiatło w łazienkach, że mam strasznie wyłupiaste oczy i ostry nos czarownicy, w dawnej pracy było podobnie. U TŻta genialne lustra z oświetleniem z 4 stron pokazują, że jestem piękna
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:21   #21
201607111040
Konto usunięte

Ja jestem kompletnie niefotogeniczna. Na co dzień czy w lustrze jest dobrze, a na zdjęciu mniej Zwłaszcza na tych pozowanych
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:22   #22
coffee
and cigarettes

Pamiętajcie, że w lustrze widzicie się "odwrotnie". Jeśli jesteście przyzwyczajone do swojej twarzy w lustrzanym odbiciu, a macie jakieś asymetrie, to na zdjęciu będziecie dla siebie wyglądać dziwnie i właśnie "jak nie ja". Patrzenie na zdjęcie a patrzenie na siebie w lustrze to dwie inne sprawy.

W ramach eksperymentu:
Zróbcie zobie zdjęcie na wprost, w jakimś programie (nawet w paincie) przetnijcie na pół w pionie, po nosie, na środku czoła i ust, skopiujcie jedną stronę, obróćcie i przyłóżcie z drugiej strony - tak, by powstała cała twarz, idealnie symetryczna. I z drugiej strony to samo. Zobaczycie jak różne macie dwie połówki twarzy (o ile jesteście tak niesymetryczne jak ja ).
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:23   #23
_Kari_
Zakorzenienie

Cytat:
Koleżanka mi robiła, tzn robiłyśmy sobie nawzajem i przyznam, że ona wychodziła ładniej na zdjęciach, jest też ładna w rzeczywistości.
Ja też niby uważana za ładną, wychodziłam dużo gorzej niż ona.

A takie zdjęcia z rąsi to w ogóle tragedia.
To znaczy że ona nie umie robić fot...a ty lepiej robisz foty.

A tak na powąznie, nie wszyscy są fotogeniczni... i nic na to nie poradzisz
Ja nie umiem robić fto i wszyscy na moich wychodzą jak pokraki :P

Liczy się "na żywo"... wiec foty nei sa najwazniejsze
_Kari_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:24   #24
adzixx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Według mnie oświetlenie jest kluczem do zagadki.
Poprzeglądaj się w różnych lustrach, w różnych miejscach i już zobaczysz różnicę. W jednym ze sklepów zawsze wyglądam jak słoń, w ulubionym ciucholandzie wyglądam ładnie, na uczelni jest takie swiatło w łazienkach, że mam strasznie wyłupiaste oczy i ostry nos czarownicy, w dawnej pracy było podobnie. U TŻta genialne lustra z oświetleniem z 4 stron pokazują, że jestem piękna
Jest tak, bo sama widzę różnicę w różnych miejscach. ale teraz pytanie...

co odzwierciedla nasz rzeczywisty wygląd?

bo w jednym miejscu mogę wyglądać jak milion dolarów, a w drugim wręcz przeciwnie i jak jest naprwdę?
Stary 2013-11-05, 17:24   #25
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Otóż to. Chyba proporcje twarzy też wiele znaczą.
No ale właśnie o to chodzi. Mnie np. się wydaje, że na zdjęciu z półprofilu można jeszcze jakoś twarz tak ustawić, żeby jakoś wygądała, ale en face to już jaką kto mordę ma, taką ma
Z ręką na sercu - gdzie macie lepszą fotkę, w dowodzie osobistym z odsłoniętym uchem, czy w paszporcie biometrycznym en face?

Ale ja jestem fotograf amator, więc może mi się tylko wydaje
Stary 2013-11-05, 17:26   #26
adzixx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Kari_ Pokaż wiadomość
To znaczy że ona nie umie robić fot...a ty lepiej robisz foty.

A tak na powąznie, nie wszyscy są fotogeniczni... i nic na to nie poradzisz
Ja nie umiem robić fto i wszyscy na moich wychodzą jak pokraki :P

Liczy się "na żywo"... wiec foty nei sa najwazniejsze
wiem wiem, ale wlaśnie zastanawiam się jak wyglądam naprawdę?

tak jak na zdjęciach czy tak jak w lustrze?
Stary 2013-11-05, 17:27   #27
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Jest tak, bo sama widzę różnicę w różnych miejscach. ale teraz pytanie...

co odzwierciedla nasz rzeczywisty wygląd?

bo w jednym miejscu mogę wyglądać jak milion dolarów, a w drugim wręcz przeciwnie i jak jest naprwdę?
Ja optymistycznie zakładam, że prawdziwa jest wersja 'milion dolarów'
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:34   #28
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Ja zakładam że skoro ludzie na mój widok nie uciekają z krzykiem, policja nie uważa że właśnie z więzienia uciekłam i słyszę komplementy od ludzi to nie jest źle

Ja podejrzewam że nie jestem fotogeniczna plus na żywo roztaczam feromony i to dla tego na co dzień jest lepiej
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:34   #29
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Cytat:
W pierwszym poście akurat to miałam na myśli, bo tak samo w lustrach w przymierzalniach wyglądam fatalnie.
Widać każdy pieprzyk, pryszcza, zmarszczkę, kolor cery jak u nieboszczki po ekshumacji, no nic tylko się cieszyć Dlatego lepiej jest wyjść na sklep i tam się oglądać, zazwyczaj jest lepsze światło niż w przymierzalniach

Nie palę od 15.03.2015

"Traciliśmy czas bez siebie"
19.02.2016 17.02.2017 1.09.2018

Nick pochodzi z komiksu KokoArt "Wiśnia"
Kociaak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:42   #30
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
pytanie co to jest naprawdę "naprawdę" wyglądasz w ostrym słońcu, w zachmurzony dzień, w sztucznym świetle, w przytłumionym świetle?...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości