|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Stretching - zawroty głowy
Hej,
mam jeden mały problem. Zapisałam się na WF na uczelni na stretching - oczywiście z myślą, że będą to spokojne, lajtowe zajęcia. Tak nie jest, są trochę ciężkie (wprowadzone elementy jogi, etc.), a ja jestem osobą bardzo nierozciągniętą i ogólnie na pewno nie typem sportowca. Wysiłku się nie boję i ogólnie uważam, że może mi się przydać, ale zauważyłam, że zaczynam mieć porządne zawroty głowy, mniej więcej od czasu, kiedy zaczęłam chodzić na zajęcia. Dochodzi do tego ból głowy, na który nigdy szczególnie nie narzekałam. Prowadzący przed rozpoczęciem zajęć uprzedzał o tym, że na tego typu ćwiczenia powinny uważać osoby, które chorują, ale ja nic nie zgłaszałam, bo raczej nie należę do osób z problemami. Miałam trochę zawirowań z ciśnieniem, ale nigdy w takim stopniu, żeby regularnie brać leki i chodzić na kontrole lekarskie.Planuję porozmawiać jeszcze o tym z prowadzącym, ale pytam również tutaj, bo nie mogę znaleźć w internecie żadnej opinii albo osoby z takimi doświadczeniami. Miałyście może coś podobnego? Z czego to może wynikać? Biorę pod uwagę ewentualne niedobory w składnikach żywieniowych, ale jem zdrowo, bardzo dbam o to, żeby niczego mi nie brakowało. Pozdro i dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Stretching - zawroty głowy
Najpierw dobrze się przebadaj, potem możesz myśleć o ćwiczeniu. Zacznij codziennie mierzyć ciśnienie, rano, w południe,wieczorem, na leżąco, na stojąco, po wysiłku itp. wszystko zapisuj i dymaj do lekarza kobieto
|
|
#3 |
|
Rzabbocop
|
Możliwe, z e pospinałaś sobie jakies mięśnie w odcinku szyjnym lub/i nie potrafisz prawidłowo oddychać w trakcie ćwiczeń
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
O, o! Możesz to trochę rozwinąć z tym oddychaniem i jak to jest z tymi mięśniami? Bardzo byś mi pomogła
Co do badań - ciśnienie w normie, mierzę często + morfologia również. |
|
|
|
|
#5 |
|
Rzabbocop
|
[1=8355f3214928e8ca593bbc8 26fae52348aebc2a8_60ac301 5b60c0;43705181]O, o! Możesz to trochę rozwinąć z tym oddychaniem i jak to jest z tymi mięśniami? Bardzo byś mi pomogła
Co do badań - ciśnienie w normie, mierzę często + morfologia również.[/QUOTE] Na plecach jest wiele różnych mięśni, czasem jak ktoś nie wie jak prawidłowo technicznie wykonywać jakieś ćwiczenia albo niektóre mięśnie ma słabsze niż inne lub jakieś ma przykurczone, zaczyna sobie brak techniki lub siły rekompensować poprzez napinanie nie tych mięśni co trzeba albo nadmierne napinanie niektórych. Takie coś może być praktycznie nieodczuwalne albo jedynie jako niewielki dyskomfort a może skutkować bólami i zawrotami głowy. Takie napięte mięśnie potrafią naciskać na nerwy albo naczynia krwionośne. Jeśli chodzi o oddech, to najlepiej jak poprosisz instruktora o skontrolowanie techniki oddechu, bo to ciężko wytłumaczyć słowami, dużo łatwiej skontrolować i skorygowac na żywo. Lekkie niedotlenienie też może dawać opisane przez Ciebie objawy. Przyczyna może być też zupełnie inna, jedynie zbiegła się w tym samym czasie z rozpoczeciem przez Ciebie zajęć. |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki wielkie za pomoc, skonsultuję to jak najszybciej z prowadzącym, a jeśli nie, to z lekarzem.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:31.

Wysiłku się nie boję i ogólnie uważam, że może mi się przydać, ale zauważyłam, że zaczynam mieć porządne zawroty głowy, mniej więcej od czasu, kiedy zaczęłam chodzić na zajęcia. Dochodzi do tego ból głowy, na który nigdy szczególnie nie narzekałam. Prowadzący przed rozpoczęciem zajęć uprzedzał o tym, że na tego typu ćwiczenia powinny uważać osoby, które chorują, ale ja nic nie zgłaszałam, bo raczej nie należę do osób z problemami. Miałam trochę zawirowań z ciśnieniem, ale nigdy w takim stopniu, żeby regularnie brać leki i chodzić na kontrole lekarskie.