|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Aparat słuchowy ??
Hej dziewczyny. Mam pytanie czy istnieje możliwość dobrania aparatu słuchowego dla osoby starszej ok 85 letniej bez wizyty u lekarza?
Moja babcia skarży się na to, że coraz gorzej słyszy i chciałabym jej jakoś ulżyć, niestety ponieważ mieszka w małej miejscowości i jest coraz słabsza a my bardzo daleko od niej to nie ma za bardzo możliwości, żeby zawieźć ją na badania i od razu to załatwić jeśli już dopiero za pare miesięcy, a takie coś bardzo babci uprzykrza życie, bo po śmierci dziadka mieszka sama.. Może istnieje jakiś uniwersalny aparat w jakimś rozsądnym przedziale cenowym? Z góry dziękuję za podpowiedzi ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Aparat słuchowy ??
Z tego co mi wiadomo to moc aparatu sluchowego dobiera sie na podstawie badania ktore mozna np. za darmo przeprowadzic w salonie sprzedajacym takie aparaty. Dobre aparaty zaczynaja sie od 1500 zl wiec chyba lepiej nie ryzykowac wydawania pieniedzy na cos co nie wiadomo czy bedzie dla babci odpowiednie. W dodatku mozesz jej zrobic tym krzywde jezeli bedzie slyszala za cicho lub za glosno. To tak jak dobieranie okularow bez wizyty u optyka, niedobrane beda szkodzic i przeszkadzac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Zapytać audiologa nie zaszkodzi, do mojej 96letniej prababci stomatolog przychodził do domu, bo przez prawie 20 lat nie wychodziła poza dom i obejście. Ale trzeba się liczyć z odmową.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Badanie powinno się zrobić z pewnością. U znajomych przyjechała pani ze sklepu z aparatem do domu, owszem- ale wcześniej była na niego "recepta"- dobrany na podstawie badania słuchu
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Absolutnie nie można bez badania! Chociaż wiem, że na rynku są tzw. wzmacniacze, dzięki którym się słyszy głośniej, ale jakoś nie mam przekonania, czy to dobre wyjście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Babci bedzie przyslugiwalo dofinansowanie do aparatu - kilkaset zlotych. Kolejki do laryngologa sa ogromne ale nie musicie nawet isc do lekarza, specjalistyczny salon z aparatami robi badania, dobiera aparat i w waszym imieniu sklada wniosek o dofinansowanie do NFZ. Takze nie musicie czekac i ciagac babci po lekarzach, mozliwe ze da sie wszystko bardzo szybko zalatwic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ceny takich na średnim poziomie kształtują się od 3 tyś wzwyż za sztukę (jedno ucho) moim zdaniem nie ma co kupowac tych najtańszych, szkoda na nie pieniędzy, coś w przedziale cenowym 2-2,5tys. powinno być w miarę ok dofinansowanie nie pokryje nawet 1/3 kosztów a odpowiadając na pytanie autorki: nie, nie da się dobrać aparatu bez wizyty u protetyka, wizyt będzie co najmniej dwie - pierwsza z badaniem słuchu, wybraniem aparatu, druga z przymierzeniem aparatu i dopasowaniem jego ustawień do danej osoby (aparaty tak jak okulary nie są dostępne od ręki, trzeba kilka dni zaczekać na realizację zamówienia) Edytowane przez _czarny_kot Czas edycji: 2013-11-18 o 19:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
A z kolejkami do laryngologa wcale nie jest tak źle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chcesz babci ulżyć, to zorganizuj jej jakoś wizytę u lekarza. Może jakiś sąsiad za drobną opłatą mógłby ją podwieźć jeśli jest schorowana. Babcia słuch musi mieć zbadany i odpowiednio dobrany aparat. Ponadto trzeba zrobić wycisk , żeby aparat był wygodny, inaczej będzie bardzo bolało ją ucho. Jak już ktoś wspomniał dowiedz się o dofinansowaniu. Mojej znajomej zwrócili 50% kosztów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Hej. Oczywiście że możesz. Moja babcia kupiła sobie aparat słuchowy ze strony http://www.telezakupy.tv/zdrowie-apa...we-c-9_19.html i jest bardzo zadowolona z modelu klasycznego z akumulatorem. Już teraz nie muszę krzyczeć do babci
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
reklama opłacona?
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Moi dziadkowie również posiadali ten aparat firmy ********. Babci nie odpowiadał, ale dziadek był zachwycony. Każdemu pasuje coś innego.
Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2015-07-01 o 13:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Pdobny problem u mnie w rodzinie rozwiązał spec z ciach reklama- nowy rodzaj tego sprzętu naprawdę jest lepszy.
Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2015-07-01 o 13:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Babci załatwiałam taką wizytę domową w Audiocentrum.com - może się komuś przyda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Baterie do aparatów słuchowych powinny być maksymalnie wydajne, żeby wystarczyły na długo. Poza tym o aparat słuchowy trzeba odpowiednio dbać i go czyścić specjalnymi preparatami. Płyn służący do szybkiej dezynfekcji aparatów słuchowych oraz zawieszki zamówić na https://goenergia.pl/ również jako prezent świąteczny lub z okazji dnia Babci i Dziadka.
Edytowane przez teresja Czas edycji: 2019-12-17 o 10:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:10.