Aparat słuchowy ?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-18, 14:32   #1
change
Zadomowienie

Aparat słuchowy ??

Hej dziewczyny. Mam pytanie czy istnieje możliwość dobrania aparatu słuchowego dla osoby starszej ok 85 letniej bez wizyty u lekarza?
Moja babcia skarży się na to, że coraz gorzej słyszy i chciałabym jej jakoś ulżyć, niestety ponieważ mieszka w małej miejscowości i jest coraz słabsza a my bardzo daleko od niej to nie ma za bardzo możliwości, żeby zawieźć ją na badania i od razu to załatwić jeśli już dopiero za pare miesięcy, a takie coś bardzo babci uprzykrza życie, bo po śmierci dziadka mieszka sama..
Może istnieje jakiś uniwersalny aparat w jakimś rozsądnym przedziale cenowym?
Z góry dziękuję za podpowiedzi

I) 10 kg
II) 10 kg
change jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-18, 15:04   #2
madzia0007
Zadomowienie

Dot.: Aparat słuchowy ??

Z tego co mi wiadomo to moc aparatu sluchowego dobiera sie na podstawie badania ktore mozna np. za darmo przeprowadzic w salonie sprzedajacym takie aparaty. Dobre aparaty zaczynaja sie od 1500 zl wiec chyba lepiej nie ryzykowac wydawania pieniedzy na cos co nie wiadomo czy bedzie dla babci odpowiednie. W dodatku mozesz jej zrobic tym krzywde jezeli bedzie slyszala za cicho lub za glosno. To tak jak dobieranie okularow bez wizyty u optyka, niedobrane beda szkodzic i przeszkadzac.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-18, 15:47   #3
201605300922
Konto usunięte

Zapytać audiologa nie zaszkodzi, do mojej 96letniej prababci stomatolog przychodził do domu, bo przez prawie 20 lat nie wychodziła poza dom i obejście. Ale trzeba się liczyć z odmową.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-18, 16:18   #4
79 Marta
Wtajemniczenie

Badanie powinno się zrobić z pewnością. U znajomych przyjechała pani ze sklepu z aparatem do domu, owszem- ale wcześniej była na niego "recepta"- dobrany na podstawie badania słuchu
Stary 2013-11-18, 18:06   #5
Mini007
Zakorzenienie

Absolutnie nie można bez badania! Chociaż wiem, że na rynku są tzw. wzmacniacze, dzięki którym się słyszy głośniej, ale jakoś nie mam przekonania, czy to dobre wyjście.
Mini007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-18, 18:36   #6
Pani Zemsta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mini007 Pokaż wiadomość
Absolutnie nie można bez badania! Chociaż wiem, że na rynku są tzw. wzmacniacze, dzięki którym się słyszy głośniej, ale jakoś nie mam przekonania, czy to dobre wyjście.
mój ojciec sobie coś takiego sprawił i słuch mu się zdecydowanie pogorszył

https://artemisya-natural-beauty-handmade.blogspot.com/
Pani Zemsta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-18, 19:09   #7
madzia0007
Zadomowienie

Babci bedzie przyslugiwalo dofinansowanie do aparatu - kilkaset zlotych. Kolejki do laryngologa sa ogromne ale nie musicie nawet isc do lekarza, specjalistyczny salon z aparatami robi badania, dobiera aparat i w waszym imieniu sklada wniosek o dofinansowanie do NFZ. Takze nie musicie czekac i ciagac babci po lekarzach, mozliwe ze da sie wszystko bardzo szybko zalatwic.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-18, 19:51   #8
_czarny_kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia0007 Pokaż wiadomość
Z tego co mi wiadomo to moc aparatu sluchowego dobiera sie na podstawie badania ktore mozna np. za darmo przeprowadzic w salonie sprzedajacym takie aparaty. Dobre aparaty zaczynaja sie od 1500 zl wiec chyba lepiej nie ryzykowac wydawania pieniedzy na cos co nie wiadomo czy bedzie dla babci odpowiednie. W dodatku mozesz jej zrobic tym krzywde jezeli bedzie slyszala za cicho lub za glosno. To tak jak dobieranie okularow bez wizyty u optyka, niedobrane beda szkodzic i przeszkadzac.
tyle kosztują prawie najtańsze, najprostsze i nienajlepsze aparaty

ceny takich na średnim poziomie kształtują się od 3 tyś wzwyż za sztukę (jedno ucho)

moim zdaniem nie ma co kupowac tych najtańszych, szkoda na nie pieniędzy, coś w przedziale cenowym 2-2,5tys. powinno być w miarę ok
dofinansowanie nie pokryje nawet 1/3 kosztów

a odpowiadając na pytanie autorki: nie, nie da się dobrać aparatu bez wizyty u protetyka, wizyt będzie co najmniej dwie - pierwsza z badaniem słuchu, wybraniem aparatu, druga z przymierzeniem aparatu i dopasowaniem jego ustawień do danej osoby
(aparaty tak jak okulary nie są dostępne od ręki, trzeba kilka dni zaczekać na realizację zamówienia)

Edytowane przez _czarny_kot
Czas edycji: 2013-11-18 o 19:56
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-18, 20:41   #9
201708160922
Konto usunięte

A z kolejkami do laryngologa wcale nie jest tak źle.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-19, 08:21   #10
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
Napisane przez Mini007 Pokaż wiadomość
Te wzmacniacze, to jak "okulary do czytania" sprzedawane w marketach. Ludzie myślą, że zaoszczędzą czas na wizycie u lekarza, no i pieniądze o oferta taka dobra, a sami sobie tylko robią krzywdę. A producenci zacierają ręcę
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-19, 08:37   #11
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Jeśli chcesz babci ulżyć, to zorganizuj jej jakoś wizytę u lekarza. Może jakiś sąsiad za drobną opłatą mógłby ją podwieźć jeśli jest schorowana. Babcia słuch musi mieć zbadany i odpowiednio dobrany aparat. Ponadto trzeba zrobić wycisk , żeby aparat był wygodny, inaczej będzie bardzo bolało ją ucho. Jak już ktoś wspomniał dowiedz się o dofinansowaniu. Mojej znajomej zwrócili 50% kosztów.
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-25, 11:54   #12
madzia008
BAN stały

Hej. Oczywiście że możesz. Moja babcia kupiła sobie aparat słuchowy ze strony http://www.telezakupy.tv/zdrowie-apa...we-c-9_19.html i jest bardzo zadowolona z modelu klasycznego z akumulatorem. Już teraz nie muszę krzyczeć do babci POLECAM !!!!!
madzia008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-25, 20:50   #13
79 Marta
Wtajemniczenie

reklama opłacona?
Stary 2015-05-26, 06:39   #14
kamillaa12
BAN stały

Moi dziadkowie również posiadali ten aparat firmy ********. Babci nie odpowiadał, ale dziadek był zachwycony. Każdemu pasuje coś innego.

Edytowane przez klempaa
Czas edycji: 2015-07-01 o 13:05
kamillaa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 11:26   #15
tomanek12
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kamillaa12 Pokaż wiadomość
Moi dziadkowie również posiadali ten aparat firmy ******** Babci nie odpowiadał, ale dziadek był zachwycony. Każdemu pasuje coś innego.
Pdobny problem u mnie w rodzinie rozwiązał spec z ciach reklama- nowy rodzaj tego sprzętu naprawdę jest lepszy.

Edytowane przez klempaa
Czas edycji: 2015-07-01 o 13:05
tomanek12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-27, 11:56   #16
babyMoto
Przyczajenie

Babci załatwiałam taką wizytę domową w Audiocentrum.com - może się komuś przyda.
babyMoto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-12-09, 12:15   #17
teresja
Przyczajenie

Baterie do aparatów słuchowych powinny być maksymalnie wydajne, żeby wystarczyły na długo. Poza tym o aparat słuchowy trzeba odpowiednio dbać i go czyścić specjalnymi preparatami. Płyn służący do szybkiej dezynfekcji aparatów słuchowych oraz zawieszki zamówić na https://goenergia.pl/ również jako prezent świąteczny lub z okazji dnia Babci i Dziadka.

Edytowane przez teresja
Czas edycji: 2019-12-17 o 10:52
teresja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości