![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Nigdy nie byłam u ginekologa...
Niedługo stuknie mi 23 lata, a ja nigdy nie byłam u ginekologa.
No właśnie. Proszę tylko nie obrażać i nie ubliżać mi, bo wiem, że źle zrobiłam, że do tej pory nie poszłam. Sytuacja wygląda tak, że nigdy tym się nie interesowałam. W wieku 18 lat miałam problemy z miesiączkami i powiedziałam o tym mamie, a ona nic nie powiedziała. Sprawa przeszła bez słów, do ginekologa nie poszłam, bo po drodze spotkałam koleżanki, które bardzo chciały się dowiedzieć dokąd idę (byłam w przychodzi, małe miasteczko) Potem byłam w związku i wieku 20 lat też nie poszłam, bo mama mi powiedziała o warunkach u nas w miasteczku (gabinet tak usytuowany, że gdy ktoś zapuka i wejdzie to widać 'w całej okazałości pacjentkę'), a na prywatnego nie było mnie stać. Obecnie mam 22 lata i jest mi wstyd, że się tak zaniedbałam. Czytałam, że wiele kobiecych chorób jest bezobjawowo i boję się, że tyle lat minęło od pierwszej miesiączki, a ja nie byłam badana. Ostatnio rozmawiałam z mamą, że poszłabym do ginekologa, a mama do mnie "a coś się dzieje?", a ja na to "nie, chciałam sprawdzić czy wszystko OK", a mama do mnie "więc po co będziesz szła?" ![]() Załamałam się, bo nie mam w nikim wsparcia, koleżanki nie chodzą do ginekologa, a jak chodzą, to nie powiedzą, bo się wstydzą (mentalność małego miasteczka), nie wiem do kogo mam iść, przeglądam wątki o dobrych ginekologach w większym mieście, ale są negatywy i pozytywe do danej osoby. No i nie mam pojęcia jak się za to zabrać, wiem, że im bardziej będę przedłużać to być może nie wyleczę się z czegoś (jeśli mam jakąś przypadłość), bo za dużo czasu minęło. Nie wiem jak to rozegrać, nie mam pieniędzy, nie wiem czy iść prywatnie czy państwowo, czy do kobiety, czy do mężczyzny? Nie wiem, bo nigdy nie byłam! Proszę o jakieś wskazówki, wiem, że jestem dorosła i powinnam dawno to zrobić, i wiedzieć, ale ja nie wiem jak i co załatwić, mamy to nawet już nie pytam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nigdy nie byłam u ginekologa...
jest watek na forum o przygotowaniu do wizyty u gina.
jak sie przejmujesz tym ze zobacza cie w poczekalni ludzie z wioski to idz prywatnie w innej miejscowosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też mieszkam w małym miasteczku, ale w dzisiejszych czasach to normalne, że kobiety chodzą do ginekologa, nawet młode nastolatki. Swobodnie rozmawiam o tym z koleżankami, żadna się nie wstydzi, nie wiem co to za podejście u Was. Wg mnie dbanie o własne zdrowie jest oznaką szacunku do samej siebie.
To już nie te lata, jak się poszło do ginekologa to od razu były plotki, że pewnie w ciąży jest.
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Hehe...a jak mówiłam parę dni temu moim znajomym, że w małych miejscowościach jest dalej taka mentalność w tych kwestiach jak opisujesz, to się ze mną kłócili i wmawiali, że to bzdury. Pokażę im ten wątek.
Jak nie masz kasy na prywatną wizytę, to idź na NFZ. Normalnie idź do twojej przychodni, olej gadanie tych wioskowych dewot. I matkę weź ze sobą, pewnie też dawno się nie badała. Zacznij myśleć o sobie, a nie o tym co kumy powiedzą. Dotarło ? Czego się masz wstydzić ? Że idziesz do lekarza, zadbać o siebie ? Musisz zmienić swoje podejście do tego, bo wizyty u ginekologa i regularnie badanie się to jest absolutna norma ! Zacznij forsować takie podejście u znajomych ci kobiet, a nie planujesz jakieś durne uniki. Na początek możesz iść do kobiety gina, może będzie ci łatwiej psychicznie. No i możesz ją uprzedzić, że to twoja pierwsza wizyta. Edytowane przez Catjusza Czas edycji: 2013-12-12 o 11:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Każdy gin ma pozytywne i negatywne opinie. Wybierz takiego, który tych dobrych ma stosunkowo sporo.
Umów się. Przed wizytą zadbaj o higienę. Gin Cię zapyta o wszelkie potrzebne rzeczy: kiedy zaczęłaś miesiączkować, kiedy miałaś ostatnią miesiączkę, czy współżyjesz, czy masz regularny okres, czy w rodzinie występują jakieś choroby, czy Ty na coś chorujesz. Powiedz, że to Twoja pierwsza wizyta i będzie dobrze ![]() Dodam jeszcze, że znam kobitkę, która nie była u gina ponad 20 lat (odkąd urodziła młodsze dziecko). babka niegłupia, zadbana, a tak olewa sprawy zdrowotne... Ja chodzę do gina co najmniej raz na pół roku ![]() Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2013-12-12 o 11:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie wiem kogo wybrać, dlatego wolę gdzieś indziej, w większym mieście. A ja chcę brać tabletki, a ani u niej ani u dziadka nie będę pewna czy mi dobrze przepiszą. Chcę być pewna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zdziwiło mnie to, ponieważ to Ty dbasz o swoje zdrowie, a nie Twoje koleżanki i myślę, że tutaj wielkość miasta nie odgrywa roli. Ja też nie mieszkam w mieście 200 tys. tylko 60, chyba są dwa gabinety państwowe, no ale są one po to, żeby do nich chodzić. Po cześci rozumiem Twoje zakłopotanie, ale do ginekologa szłam z przekonaniem, że to lekarz i idę, żeby mi pomógł. Jeśli aż tak się obawiasz, radziłabym iść prywatnie. Popytaj ile kosztuje wizyta (czy wchodzi w cenę badanie, jeśli tak, to jakie), zrezygnuj z czegoś i odłóż pieniądze w miarę swoich mozliwości ![]() Ja za pierwszym razem byłam u kobiety, akurat państwowo. Szkoda, że już nie ma tej poradni, bo takiej fajnego, sympatycznego i ciepłego lekarza nie spotkałam.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Zawsze możesz spróbować zapisać się na NFZ w innej placówce. Może się zgodzą, jak uargumentujesz, że w twojej przyjmują ludzie z Twojego sąsiedztwa i to jest dla Ciebie krępujące.
Z tamtej dwójki wybrałabym dziadka. Nie wszyscy 60 latkowie są przestarzali. Koleżanki olej - zachorują to bedą same sobie winne nie musisz iść ich przykładem. 22 lata to w ogóle nie musisz z mamą o tym gadać, jej zgoda nie jest potrzebna, natomiast ona powinna iść bo w jej wieku to konieczność. No i jak dostaniesz tabletki to może być problem w domu, bo może właśnie z tego powodu Cię zniechęca... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlatego z nią na ten temat nie rozmawiam już, bo szkoda mi nerwów. I nie mam z kim porozmawiać, jak pisałam, moje koleżanki nie chodzą do ginekologów, bo "po co" - mają takie samo zdanie jak mama. Kiedyś próbowałam spytać koleżanki (taka bardziej rozgarnięta światowo) czy może zna jakiegoś ginekologa, a ona do mnie " po co będziesz iść? w ciąży nie jesteś, to po co?", no i o to mi bardziej chodzi, nie wiem co jak i w ogóle, nie mam nikogo z polecenia, bo nikt nie chodzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Możesz iść przeciez na NFZ do sąsiedniego miasta, czy pójdziesz do babki czy faceta to bez różnicy, powiesz że to twoja pierwsza wiyzta. Opiniami na necie o lekarzach też sie tak do końca nie sugeruj niestety każdy może pisać co chce, a opinie o lekarzach są skrajne. jeśli chcesz iść u siebie to też bym wybrała tego 60 to że jest stary to nie znaczy że sie nie zna i może mieć lepsze podejście do pacjentek niż ta babka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Hiyori - nie wszyscy są tacy nowocześni i do przodu jak ty.
Są tacy ludzie jak ja, ale widzę, że najłatwiej Ci wyśmiewać (jakie to śmieszne hahaha nie poszła do ginekologa hahah, co za zacofanie) Dziękuję tym, co podeszli do tematu bez obrażania mnie, wątki poczytam, przejrzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Nikt nie chce Cie tu obrażać tylko powinnaś zmienić podejście, nie sugeruj sie koleżankami "bo po co iść" tylko skoro odczuwasz potrzebę żeby sprawdzic czy wszystko jest ok to potraktuj to normalnie jak wizytę u każdego innego lekarza. Najtrudniej sie przełamać, ale sama zobaczysz że to nic strasznego, im dłużej zwlekasz to z czasem będzie Ci trudniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Więc tym bardziej juz wiesz że z takimi wizytami nie ma co czekać, poza tym wizysta u gin jest zwykle szybka i konkretna i na pewno mniej bolesna niż wiercenie w zębie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Ja czytałam opinie na znanylekarz.pl najlepiej jest najpierw obczaić jak się nazywają lekarze w innym mieście potem zgooglować. Na wizytę u nas czeka się nawet miesiąc, więc zapisz sie w tym drugim mieście wcześniej. No i na pierwszą wizytę warto mieć daty ostatniej lub kilku miesiączek. Lekarz może zrobić tylko takie ogólne badanie, lub z usg. Przy pierwszej wizycie zawsze ocenia się ułożenie macicy czy jest prawidłowe, ok. 25 r.ż. można zrobić cytologię (ocenę śluzówki z próbki). Robi się ją potem regularnie co 2 lata (lub zależnie od wyniku za rok).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Na pewno ciezko jest ci sie przelamac, ale pomysl to co zwykle nalezy w takich chwilach-to tylko lekarz, to jego zawod i praca
![]() To, ze do tej pory nie bylas u ginekologa to zadne zacofanie, pamietam swoje pierwsze wizyty i tez sie bardzo stresowalam, ale ja mialam oparcie w matce i nie spotykalam po drodze kolezanek-w innej sytuacji nie wiem jak by sie to u mnie potoczylo. Bardzo dobrze, ze sama zdajesz sobie sprawe z tego, ze na taka wizyte pojsc powinnas ![]() Poczytaj watki, przygotuj sie i powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Moja babcia dożyła 83 lata, urodziła sama 8 dzieci w domu i nigdy w życiu nie była u ginekologa. Ani u innego lekarza bo nie miała takiej potrzeby.
Nic jej nie dolegało. Ale dziś są inne czasy i nikogo nie dziwi nawet młodziutka dziewczyna u ginekologa. Bo chorób jest mnóstwo.Nie zawsze zawinionych przez kobietę. Ludzie niech sobie gadają. Pomyśl o swoim zdrowiu a nie o opinii innych nic nie znaczących dla ciebie osób. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
No i najlepiej wybrać termin na pierwszą połowę cyklu. Choć później też może być, byle w odległości od miesiączki, żeby nie trzeba było przekładać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyno nie chodzi o to że masz 22 lata i jeszcze nie byłaś u ginekologa bo zdarza się, przekładanie wizyty z roku na rok, strach, zapominalstwo no i trudno, chodzi o powody przez które u tego lekarza jeszcze nie byłaś. I nie mów że nie rozumiesz jak można pisać że to jest ciemnogród skoro to naprawdę jest ciemnogród, już uprawiasz lub być może będziesz uprawiała seks, za kilka lat będziesz matką a przejmujesz się tym co Twoje koleżanki powiedzą? Bo chcesz iść do lekarza? I w tak w ogóle to o czym niby tu można plotkować? "O popatrz, wczoraj widziałam ją jak szła do ginekologa..." no i co? Że ktoś powie że jesteś w ciąży? A co Cię to obchodzi? Niech sobie poplotkują a następnego dnia zapomną. I tak, to jest straszny ciemnogród żeby do tego stopnia przejmować się ludzką opinią, żeby przez to od x lat nie chodzić do lekarza. Dzwonisz do sąsiedniego miasteczka do przychodni, przez telefon zakładają Ci karte, imię, nazwisko, umawiasz wizytę przyjeżdżasz, wracasz i po sprawie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dokładnie tak jak Emma8 napisała- chodzi o powody. Edytowane przez Hiyori Czas edycji: 2013-12-12 o 13:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Kochana nie przejmuj się. Nie czytałam wszystkich porad, ale ja naprawdę cię bardzo dobrze rozumiem. Sama poszlam do gin dopiero jak miałam 23 lata, a spowodowane to było moim zajściem w ciążę. Boisz się że masz jakieś ukryte dolegliwości u mnie ich nie wykryli akurat, ale to lekarz i na pewno widział juz wiele więcej niż może ci się wydawać. Co do wyboru ja bym wybrała tego dziadka. Byłam w czasie u 3 ginów i dwie babki okazały się fatalne, ale facet bardzo dobrze się mną zajął, był delikatny, ale konkretny i miał na pewno po 50, a mega obeznany facet, więc wiek nie ma nic do rzeczy. Trzymam kciuki za wizytę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
Powodzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Naczelna Nastolatka
|
ja nie rozumiem takiego zacofanego podejścia, naprawdę. I autorki beztroski w kwestii własnego zdrowia też nie ogarniam. Skoro w twoim miasteczku nie ma ginekologa do którego chcesz iść, wystarczy się zarejestrować do lekarza w innej miejscowości.
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
a moze w innym miasteczku obok jest gabinet. ja tez dlugo z tym zwlekalam ale odwazylam sie i poszlam. lepiej isc i dowiedziec sie ze wszystko jest ok niz potem przez przypadek nie wiedziec ze sie jest chorym. niewazne czy pojdziesz do kobiety czy faceta. idz do kobiety i jesli nie przepisze ci tabletek to mozesz ja op.... musi ci je przepisac to jej psi obowiazek. zabierz ze soba mame.
---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- wiesz nadzerka dotyka w kazdym wieku. i nie wazne czy wspolzyjesz czy nie wiekszosc kobiet je ma niestety ![]() nie placisz na nfz nawet jak nie masz ukonczonych 25 lat, jesli wspolzyjesz. ale jak nie wspolzyjesz to tez robia nieodplatnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Cytologię wykonuje się niezależnie od wieku ! Jeżeli dziewczyna współżyje, to powinna mieć ją wykonaną obowiązkowo. Jeżeli nie współżyje to też zresztą - jeżeli są inne wskazania, np. stan zapalny. Nie dajcie sobie wmawiać, że jesteście na to badanie za młode. Wielu ginekologów przyjmujących w ramach NFZ okłamuje w ten sposób młode pacjentki, ale nie wierzcie temu. Jeżeli któryś tak gada, to trzeba iść do innego.
To nieprawda, nie wprowadzaj w błąd. Jeżeli twój lekarz gada ci takie bzdury, to zmień go na innego. Edytowane przez Catjusza Czas edycji: 2013-12-18 o 06:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Cytologia jest bezpłatna od 25 roku życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:32.