Sylwester w domu, Ty też? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-18, 21:19   #1
Tiger Lily
BAN stały

Sylwester w domu, Ty też?

Piszę, bo zdałam sobie sprawę, jaka to beznadzieja.
Nikt nigdzie mnie nie zaprosił na Sylwestra. Jest organizowana jedna impreza, na którą są zaproszeni wszyscy i idzie na nią mnóstwo osób, ale w tym roku nie stać mnie na to i musiałam zrezygnować. I tak wylądowałam w domu. Nie mam się gdzie wkręcić, mieszkam na małej wsi. Nie ma tutaj niczego, jedynie na jakąś domówkę bym się mogła łapnąć, a nikt nie zapraszał. Sama nie robię, bo i nie mam kogo zaprosić... I nikt by nie przyszedł. Wyjazd gdzieś dalej odpada, bo:
1. Nie mam gdzie.
2. Nie miałabym jak wrócić.
Rodzina odpada. W sumie uzmysłowiłam sobie właśnie, że chociaż jestem w miarę przyjaźnie nastawiona do wszystkich, staram się być miła i tak dalej, to jest jedna koleżanka, którą by obszedł mój los i poza tym nikt. Im bardziej jestem koleżeńska, tym bardziej ludzie mają mnie gdzieś. Mam 18 lat i nie byłam nigdy na Sylwestra poza domem. Paranoja.
Tiger Lily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 21:27   #2
kamila892
Raczkowanie

Dot.: Sylwester w domu, Ty też?

Nie łam się. Ja pomimo 24 lat też kilka razy spędziłam sylwestra w domu i to nie jest jakaś tragedia. Dla mnie to dzien jak codzien na studiach napewno twoje sylwestry się rozkręca
kamila892 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 21:44   #3
201803290936
Konto usunięte

We własnym domu, będąc tylko z TŻ, albo w mega małym gronie, zawsze mam udane Sylwestry. Natomiast imprezy wychodzące / wyjazdowe zawsze miałam nieudane lub nawet jeżeli nie nieudane, to raczej "takie sobie". Poza tym to naprawdę nie jest aż tak wyjątkowy dzień.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 22:00   #4
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488
Konto usunięte

ja zawsze spędzałam sylwestra z koleżankami w domu - ich lub moim, do 2009r. Później przez 2 lata byłam sama w domu w sylwestra, w ostatnim roku byłam na imprezie w dość nietypowym miejscu z bardzo fajnymi ludźmi.
W tym roku pierwszego sylwestra spędzę z TŻtem u jego znajomych.

Także nie łam się, zawsze trzeba widzieć plusy - przynajmniej ja tak mam W Twojej sytuacji plus jest taki, że zakładając, że impreza byłaby u Ciebie nikt nie obrzyga Ci kanapy, łóżka, dywanu itp, i że samej też można się nieźle bawić
Ja w sylwestra 2011 narąbałam się jak świnia aż wstyd o tym pisać. Oglądałam wtedy sylwestra z polsatem chyba lub dwójką no i oczywiście piłam wino, ale gdy się skończyło wzięłam się za jakąś wiśniówkę i 3 min przed północą wylądowałam w kibelku z głową w środku i najlepsze - ja wymiotuję a w telewizji odliczają 10,9,8...

Wiem, że nie każdego satysfakcjonuje powyższa wypowiedź i najlepiej spędziłby sylwestra z kimś, ale ja tylko tak piszę, żeby przedstawić różne wizje dobrej zabawy
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 22:01   #5
201610170910
Konto usunięte

Ja spędzę Sylwestra na zadupiu w Holandii z obcymi ludźmi i jakoś żyję
201610170910 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 22:11   #6
201801191006
Konto usunięte

ja zostaje w domu z tżtem, przyjedzie do nas kuzynka z chłopakiem i tyle.
żadna wielka impreza.

zresztą nawet nie chciałam nigdzie wychodzić ani się bawić do rana. sylwester mnie nie rusza wcale więc na Twoim miejscu bym się nie przejmowała jakbym była dama w domu.
głowa do góry!
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 22:11   #7
Asji
Zadomowienie

To może Sylwester...z wizażem? Gdzieś na plotkowym był wątek, w którym dziewczyny "spędzały razem" sylwestra, odliczały minuty do północy, piły wirtualnego szampana, czytałam go po Nowym Roku i wydaje mi się, że było miło
Pewnie wątek odżyje zaraz po świętach
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-18, 22:14   #8
Elfia4
DOMator

Ja przez trzydzieści lat swojego życia spędzałam sylwestry w domu. Ze dwa razy poza domem, na domówkach, ze dwa, trzy razy domówka była u mnie, parę razy witałam nowy rok na wizażu. Da się żyć, tylko trzeba wyluzować z tym Sylwestrowym świętowaniem.

W tym roku dla odmiany planuję spędzić Sylwestra daleko od domu i daleko od Polski, tak dla odreagowania tych domowych pieleszy
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 22:35   #9
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Przyznam, że nie spędzałam Sylwestra w domu już dawno, ale to dlatego, że w młodszym wieku (tak do końca gimnazjum) spędzałam go wraz z koleżankami z klasy, a od liceum do teraz mam stałą paczkę i zawsze razem spędzamy tę noc (wyjątkiem był sylwek rok temu, gdy ja pojechałam w góry ;p). Czasami mielismy plany, jechaliśmy gdzieś, a czasami wychodziła kapa i na ostatnią chwilę zbieraliśmy się u kogoś w domu i też było miło. W tym roku jedziemy do Wisły

Piszesz, że jestes koleżeńska dla innych. Może jakbyś w trakcie rozmowy wtrąciła, że nie masz planów na sylwka, to ktoś by jednak cię zaprosił? Sama tak kiedyś zrobiłam: robiliśmy jakąś imprezę i rozmówca wtrącił, że on ma nudny weekend, żadnych planów i będzie zamulał, to zaprosiłam go i było fajnie Czasami robiąc listę gości pomijamy właśnie kolegów/koleżanki, które są ok, ale jednak znajomość nie jest zażyła i czasami zakłada się "a ona/on na pewno ma swoich znajomych" czy coś takiego.

A jak jednak sylwek będzie w domu, to nie martw się, przeżyjesz to A za rok może być na pewno lepiej.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 23:04   #10
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
We własnym domu, będąc tylko z TŻ, albo w mega małym gronie, zawsze mam udane Sylwestry. Natomiast imprezy wychodzące / wyjazdowe zawsze miałam nieudane lub nawet jeżeli nie nieudane, to raczej "takie sobie". Poza tym to naprawdę nie jest aż tak wyjątkowy dzień.
Dokładnie. Nie wiem po co tak tragizować, że olaboga, sylwester w domu Zazwyczaj jest to impreza jak każda inna, tylko okraszona szampanem o północy, i na fajerwerki można się pogapić

Ja też w tym roku zostaję w domu, ew. może podjedziemy sobie do moich rodziców (ale to raczej mało prawdopodobne, bo nie chcę żeby psy się stresowały same w domu).
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 23:04   #11
Hayley__
BAN stały

A myślałaś może nad clubem? ja bym zaryzykowała pójście samej, na pewno kogoś poznasz. Cluby nie są kosmicznie drogie w sylwestra a często oferują naprawde super zabawy np tematyczne. Pierwsza godzina bedzie krepujaca, a potem nawet nie odczujesz ze przyszłaś sama, zobaczysz (byłam na sylwestrze w clubie, wiem jak to wyglada). Dobra szansa na poznanie nowych znajomych, fajnego faceta..
Naprawde polecam, troche odwagi i raczej nie powinnas załowac
Hayley__ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-18, 23:04   #12
laisla
Zakorzenienie

Mam wrażenie, że właśnie Sylwester sprawia, że ludzie czują się zmuszeni bawić się jakoś wyjątkowo i gdy ta wyjątkowość nie ma miejsca wpędzają się w jakieś frustracje. Obserwuję od lat dziwny sylwestrowy przymus:trzeba bawić się dobrze Wbrew temu, że czas ucieka, życie mija i lecą kolejne latka
Autorko, będziesz miała jeszcze wiele okazji do udanych imprez sylwestrowych, ciesz się po prostu wolnymi dniami, odpoczywaj i w ten wieczór rób to, co sprawia Ci największą przyjemność
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 23:10   #13
Pestka88
Zadomowienie

zdarzyło mi się dwa razy w życiu (nie licząc dzieciństwa) spędzić sylwestra samotnie w domu. Dwukrotnie z wyboru. Raz zrobiłam sobie maraton filmowy, a raz tak się zaczytałam, że mnie fajerwerki poinformowały o nowym roku. Miałam zdaje się zamiar się upić, ale mi nie wyszło Koleżanka od 4 lat pracuje w sylwestra i też żyje

Jeśli Ci bardzo zależy na wyjściu, to możesz popytać znajomych, czy coś organizują. A jak nie, to zorganizuj sobie jakoś wieczór. Przygotuj długą kąpiel z pianą, kup szampana, poszukaj fajnych filmów - wszystko co Cię zrelaksuje i sprawi przyjemność

2014:

książki: 12
filmy: 70
"Fizyka rzeczy niemożliwych" Michio Kaku
"Epidemia" Robin Cook

miesiąc z hula hop: 2/30
Pestka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 23:11   #14
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Ja w tym roku z różnych względów nie mogę iść nigdzie. Spędzam Sylwestra z TZtem. Może przed północą pójdziemy na chwilę na rynek, choć nie jestem pewna wcale mnie to nie martwi, jestem pewna, że bez hucznej imprezy też będzie miło: ) Sylwester jest ważny, ale nie aż tak żeby się dołować brakiem wyjścia. Ja na pierwszym S. poza domem byłam w wieku 19 lat, a pozniej przez kilka lat mialam super imprezy, także głowa do góry, wszystko przed Toba.

Wysłane z mojej el dziewiątki
Stary 2013-12-18, 23:26   #15
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Dziewczyny, ale jak piszecie, że zostajecie w domu i potem dodajecie liczbę mnogą czyli "pójdziemy może, podjedziemy może, spędzimy może" to raczej nie będziecie same w tym dniu (większość jak czytam z Tżtami). A dla mnie to trochę się różni od sytuacji Autorki. Bo jednak co innego posiedzieć z chłopakiem i spędzić mile czas razem, a co innego być tylko samemu i samemu sobie to jakoś zorganizować.

Pomysł z szampanem, kąpielą i filmami dosyć dobry
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
Stary 2013-12-18, 23:37   #16
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ale jak piszecie, że zostajecie w domu i potem dodajecie liczbę mnogą czyli "pójdziemy może, podjedziemy może, spędzimy może" to raczej nie będziecie same w tym dniu (większość jak czytam z Tżtami). A dla mnie to trochę się różni od sytuacji Autorki. Bo jednak co innego posiedzieć z chłopakiem i spędzić mile czas razem, a co innego być tylko samemu i samemu sobie to jakoś zorganizować.

Pomysł z szampanem, kąpielą i filmami dosyć dobry
No tak, w sumie to prawda. Ale myślę, że gdybym miała być sama, też nie miałabym wielkiego problemu Włączyłabym sobie noworoczny koncert, zrobiła coś dobrego do jedzenia, poczytała książkę, posiedziała na forum (praktycznie co roku na wizażu powstaje wątek w którym z prędkością światła pisze grupa wizażanek spędzających sylwestra w domu Jeden z moich zabawniejszych sylwestrów spędziłam właśnie na takim wątku z butelką wina ) albo pooglądała serial
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 23:45   #17
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Też to zauważyłam, takie chwalenie się ,,ja i mój man bawimy się dobrze sami" raczej humoru autorce nie poprawi. Dwie różne sytuacje, ich porównywanie jest... głupie.

Bez spiny, butelka szampana, ciepłe łóżko i jakieś filmy albo książka to też niezła opcja. Albo poszukaj pracy, dobrze można zarobić w Sylwestra, no i nie będziesz siedzieć sama w domu. Możesz sobie ułożyć listę planów na nowy rok albo posiedzieć na Wizażu/Kurniku/jakimś czacie. Ja mniej więcej taki spokojny sylwester planowałam w poprzednim roku, do tego pojawili się niezapowiedziani goście z wódką. Więc miałam wszystko w jednym, mam nadzieję, że Tobie też przydarzy się jakaś niespodzianka i Sylwester będzie co najmniej znośny.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 23:59   #18
coffee
and cigarettes

Mając 19 lat zbuntowałam się na Sylwestrowe imprezy, bo rok wcześniej jedna domówka skończyła się aferką koło 1, pojechałam na drugą, a tam 90% osób spała W tym buncie stwierdziłam, że poimprezuję sama, kupiłam pół litra wódki i szampana i wszystko wychlałam. Pół nocy gadałam na gg ze znajomym, całkiem sensownie. Do dziś nie ogarniam, jak to możliwe, że nie "umarłam" i trafiałam w klawiaturę. Wspomnienia mam całkiem dobre i wyjątkowe z tamtego Sylwestra. Moje pierwsze samotne picie na wesoło.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 00:18   #19
Candy_lips
Zakorzenienie

Nie przejmuj się, ja tak do 18 roku życia często sama spędzałam Sylwestra. Mam mało znajomych, można powiedzieć wręcz, że nigdy nie byłam nawet na żadnej domówce, serio. A Ci znajomi, których mam nie robią żadnych domówek itp, też w sumie to osoby, które nie mają wielu znajomych albo mają, ale nie czują wewnętrznej potrzeby robienia domówek

Można wręcz powiedzieć, że też wiele nie przeżyłam. Gdyby nie mój facet, to spędzałabym pewnie Sylwestra sama albo z przyjaciółką, bo ona raczej też często spędza sama w domu, tzn z rodzeństwem i rodzicami, ale wiecie o co chodzi. A tak to spędzam Sylwestra ze swoim facetem. Mówisz, że im jesteś milsza tym gorzej. To ja mam taką radę: może nie staraj się tak bardzo, ja zazwyczaj wręcz poznawałam kogoś, gdy za bardzo się nie starałam. Gdy starałam się tak bardzo, to było podobnie jak u Ciebie. Po prostu dla ludzi to może wręcz wydawać się sztuczne, że ktoś jest aż tak miły i tak zabiega, lepiej podejść do tego z większym luzem A jeśli spędzasz Sylwestra sama, to nie dołuj się tym, jakby nie patrzeć to jeden z dni w roku, dla jednych niezwykły, ale dla wielu ludzi zwyczajny- nie ma się czym przejmować

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2013-12-19 o 00:20
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 01:26   #20
pati949414
Rozeznanie

[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;44219511]Ja w sylwestra 2011 narąbałam się jak świnia aż wstyd o tym pisać. Oglądałam wtedy sylwestra z polsatem chyba lub dwójką no i oczywiście piłam wino, ale gdy się skończyło wzięłam się za jakąś wiśniówkę i 3 min przed północą wylądowałam w kibelku z głową w środku i najlepsze - ja wymiotuję a w telewizji odliczają 10,9,8...QUOTE]

Pocieszę Cię, bo tegoroczny spędzam w pracy

"To chyba żart. Do nieba ktoś Cię wezwał. Fatalny błąd w niebiańskich kartotekach" 17.10.2013

_________________________ __________

Odchudzam się z Wizażem!

luty 2013:
83,7 kg--> 83,2kg--> 82,0kg

CEL: 75 kg!!
pati949414 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 01:27   #21
peoplealwaysleave1
Przyczajenie

Ja też spędzam tego Sylwestra w domu, zresztą jak co roku. Nie robię w ten dzień nic specjalnego, po prostu siedzę przed telewizorem lub kompem. Dziwnie jest dopiero później, kiedy wszyscy gadają o tym jak spędzili Sylwestra i krzywo się na mnie patrzą gdy mówię, że siedziałam sama w domu. Ale niestety innej opcji nie mam.
peoplealwaysleave1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 07:08   #22
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, ale jak piszecie, że zostajecie w domu i potem dodajecie liczbę mnogą czyli "pójdziemy może, podjedziemy może, spędzimy może" to raczej nie będziecie same w tym dniu (większość jak czytam z Tżtami). A dla mnie to trochę się różni od sytuacji Autorki.
No masz rację, że tu nie o samo siedzenie w domu chodzi a o samotne. Ale tak jak pisałam w poprzednim poście, na pierwszego Sylwestra poszłam w wieku lat 19. Wcześniejsze spędziłam w domu z rodzicami i nie czuję, żeby wiele mnie ominęło.
Choć rozumiem, że to trochę taka presja, jak póżniej każdy pyta i opowiada jak sam super imprezował.

Wysłane z mojej el dziewiątki
Stary 2013-12-19, 08:09   #23
_ema_
Zakorzenienie

Ja pierwszego sylwestra poza domem spędziłam w wieku 20 lat
Kolejne też siedziałam w domu, tylko już z chłopakiem, więc było miło.
W tym roku wyjątkowo idę na domówkę, ale szczerze to wcale nie mam ochoty i z chęcią bym się wykręciła
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 08:14   #24
effcia82
Zakorzenienie

Imprezowanie w sylwestra jest nieekonomiczne. Drogo i tłoczno.
Z własnej woli nigdy nie wychodzę. Co drugi rok pod presją partnera. Taki kompromis.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 08:21   #25
Sarrai
Wtajemniczenie

U nas też w domu będzie
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 08:33   #26
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Konto usunięte

A ja chętnie bym nawiązała nowe znajomosc na 2014 rok !
Nie zamierzam tej nocy spędzic sama , a w realu brak przyjaciół ,była jedna bliższa koleżanka ale też się wszystko posypało.
Jak coś jestem z pomorza
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 11:09   #27
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Może jestem dziwna, ale zawsze mnie dziwią ludzie, którzy mają podejście w stylu: "sylwester to zwykła noc, czym się tu podniecać", "walentynki to kiczowe święto", "dzień kobiet święto komuny", "studniówka to tylko jednorazowa impreza", "urodziny przypominają o starości" itp. itd. Zauważyłam, że takie podejście jest na Wizażu dosyć częste Nie wiem, czy to dlatego, że to prawda, czy taki bunt w stylu "jestem wyjątkowa/inna", czy może tłumaczenie sytuacji "nie mam żadnych planów od xx lat, więc napiszę, że sylwester to normalny dzień bez szału" Oczywiście bez urazy

Ja tam uważam, że warto czasami poddać się niektórym uroczystością, bo naprawdę może to byc przyjemne i fajne.

No, a ja jestem z tych łazików, co uważają, że weekend bez wyjścia w miasto jest weekendem zamulającym Dlatego Sylwester też się wiąże z imprezowaniem, od kilku lat zazwyczaj kilkudniowym wyjazdem na narty
K&K

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 11:13   #28
bulka114
Wtajemniczenie

Autorko, nie będziesz sama. Miałam spędzać Sylwestra z moim tż, ale pewnie tak wyjdzie, że już nie będziemy razem i sylwestra spędzę sama.
Zróbmy konferencję na Skype

"Odważni nie żyją wiecznie ale ostrożni nie żyją wcale."
bulka114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 11:16   #29
Pestka88
Zadomowienie

Cytat:
Może jestem dziwna, ale zawsze mnie dziwią ludzie, którzy mają podejście w stylu: "sylwester to zwykła noc, czym się tu podniecać", "walentynki to kiczowe święto", "dzień kobiet święto komuny", "studniówka to tylko jednorazowa impreza", "urodziny przypominają o starości" itp. itd. Zauważyłam, że takie podejście jest na Wizażu dosyć częste Nie wiem, czy to dlatego, że to prawda, czy taki bunt w stylu "jestem wyjątkowa/inna", czy może tłumaczenie sytuacji "nie mam żadnych planów od xx lat, więc napiszę, że sylwester to normalny dzień bez szału" Oczywiście bez urazy
Też mnie to na wizażu czasem dziwi. Sylwestra samotnie spędzałam 2 razy i żadnej traumy nie mam. Jak wspominałam moja dobra koleżanka zwykle pracuje i też żyje. Ale to nie znaczy, że to dla mnie dzień jak co dzień. To jakiś taki symbol i pretekst do miłego spędzenia czasu. Czy to na imprezie, czy w domu z chłopakiem (moja opcja w tym roku, wybrana mimo propozycji imprez), czy balu, czy w barze, czy na imprezie na rynku - co komu podpasuje. Dlatego jeśli miałabym sama spędzać sylwestra to bym sobie właśnie go miło zorganizowała - nie trzeba iść na imprezę, ale bycie samemu z przymusu w tym dniu może być przykre, więc warto sobie czas umilić

2014:

książki: 12
filmy: 70
"Fizyka rzeczy niemożliwych" Michio Kaku
"Epidemia" Robin Cook

miesiąc z hula hop: 2/30

Edytowane przez Pestka88
Czas edycji: 2013-12-19 o 11:17
Pestka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 11:41   #30
Yin
Rozeznanie

Ja wyjątkowo w tym roku jadę na sylwestra do kogoś.
Coś mi się wydaję,że moja zła passa z znajomościami ulega zmianom

Tak to całe 18 lat w domu.
Yin jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości