Jaki wybrać dobry i nie szkodliwy szampon - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-23, 10:53   #1
RapOova
Przyczajenie

Question

Jaki wybrać dobry i nie szkodliwy szampon

Witam serdecznie mam takie pytanie Wiecie może jaki jest dobry i nie szkodliwy szampon ? głównie chodzi mi o taki który nie wysusza włosów i który nie ma szkodliwych substancji. Będę wdzięczna za każdą propozycję
RapOova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 10:57   #2
rousse
BAN stały

Dot.: Jaki wybrać dobry i nie szkodliwy szampon

Cytat:
Napisane przez RapOova Pokaż wiadomość
Witam serdecznie mam takie pytanie Wiecie może jaki jest dobry i nie szkodliwy szampon ? głównie chodzi mi o taki który nie wysusza włosów i który nie ma szkodliwych substancji. Będę wdzięczna za każdą propozycję
Szampon dla dzieci.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 12:19   #3
1c04c0ef348ca38f90d52b59e9c2f570f7211256_63ab873f96396
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Szampon dla dzieci.
Niestety nie każdemu szampony dla dzieci służą. Wielu osobom robią kuku jakiego autorka postu chce uniknąć Każdemu służy co innego dlatego po prostu trzeba z głową testowac i uważnie obserwować reakcję skalpu i włosów na dany kosmetyk.
1c04c0ef348ca38f90d52b59e9c2f570f7211256_63ab873f96396 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 13:40   #4
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Szampon dla dzieci.
Ile ja znam szamponów dla dzieci składowo mocniejszych od tych dla dorosłych
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;44270097]Niestety nie każdemu szampony dla dzieci służą. Wielu osobom robią kuku jakiego autorka postu chce uniknąć Każdemu służy co innego dlatego po prostu trzeba z głową testowac i uważnie obserwować reakcję skalpu i włosów na dany kosmetyk.[/QUOTE]
True W ogóle lubię urban legend o "szkodliwych składnikach", których na dobrą sprawę znam niewiele
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 14:18   #5
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
To zależy dla kogo. Szkodliwe może być prawie wszystko, w dużej mierze zależy to od dawki. Jedni są zachwyceni niektórymi szamponami dla dzieci i chwalą je za łagodne detergenty, a innym te same łagodne detergenty robią kopkę siana, której nie da się rozczesać. Ja np uwielbiam szampony Alterry, bo mam po nich gładkie i miękkie włosy, a innych uczulają, powodują łupież.
Nikt Ci tu nie udzieli złotej rady, trzeba testować.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 14:37   #6
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Ile ja znam szamponów dla dzieci składowo mocniejszych od tych dla dorosłych

True W ogóle lubię urban legend o "szkodliwych składnikach", których na dobrą sprawę znam niewiele
Nie miał być mocny tylko delikatny... Pozatym , autorka nie sprecyzowała o co właściwie jej chodzi, co to są szkodliwe składniki dla niej, czy ma być mocny, czy ma mieć silikony, czy własnie autorka ich nie chce, itp

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
To zależy dla kogo. Szkodliwe może być prawie wszystko, w dużej mierze zależy to od dawki. Jedni są zachwyceni niektórymi szamponami dla dzieci i chwalą je za łagodne detergenty, a innym te same łagodne detergenty robią kopkę siana, której nie da się rozczesać. Ja np uwielbiam szampony Alterry, bo mam po nich gładkie i miękkie włosy, a innych uczulają, powodują łupież.
Nikt Ci tu nie udzieli złotej rady, trzeba testować.
Są i tacy, co stosują płyny do higieny intymnej jako szampon kwaśny odczyn, nawilżają i delikatne. Tak na prawdę powinna autorka pytania poczytać o składnikach kosmetyków.
Stary 2013-12-23, 14:47   #7
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Nie miał być mocny tylko delikatny... Pozatym , autorka nie sprecyzowała o co właściwie jej chodzi, co to są szkodliwe składniki dla niej, czy ma być mocny, czy ma mieć silikony, czy własnie autorka ich nie chce, itp

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Są i tacy, co stosują płyny do higieny intymnej jako szampon kwaśny odczyn, nawilżają i delikatne. Tak na prawdę powinna autorka pytania poczytać o składnikach kosmetyków.
Odpowiedziałam na Twoją sugestię, że "szampon dla dzieci". Chyba nie zrozumiałaś mojej odpowiedzi Szamponów mocniejszych lub gorszych od szamponów dla dorosłych opisanych jako "baby" jest dużo, więcej, niż takich faktycznie "proeko".

Oprócz mydeł i niektórych dziwnych szamponów produkty do mycia w ogóle skóry mają odczyn kwaśny, taka dygresja
Stary 2013-12-23, 16:02   #8
SceneQueene
Zakorzenienie

Babydream, rumiankowa Barwa.

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 16:42   #9
rousse
BAN stały

Cytat:
Oprócz mydeł i niektórych dziwnych szamponów produkty do mycia w ogóle skóry mają odczyn kwaśny, taka dygresja
Nie zgodzę się z tym. Bawię się czasem papierkiem lakmusowym, rzeczy jak żele pod prysznic mają głównie lekko zasadowy odczyn, pH neutralne to osiągnięcie (i częściej widziałam w szamponach).

Pewnie, ze pełno bubli też w szamponach dla dzieci, silikony, poliquaternia, SLS, ale napisałam "dla dzieci" bo jakie pytanie, taka odpowiedź (nie czytam w myślach autorki, a ona o swoich włosach czy wymaganiach nic konkretnego nie powiedziała)

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2013-12-23 o 16:45
Stary 2013-12-23, 16:44   #10
ep41115
Przyczajenie

Również polecam szampon dla dzieci. Wybieraj te bez sylikonu.
Stary 2013-12-23, 16:50   #11
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zgodzę się z tym. Bawię się czasem papierkiem lakmusowym, rzeczy jak żele pod prysznic mają głównie lekko zasadowy odczyn, pH neutralne to osiągnięcie (i częściej widziałam w szamponach).
Eee, to widocznie mało miałam żeli do badania w laboratorium

Badam takie rzeczy zawodowo, pH-metrem, papierki są "orientacyjne" i te z ZSK mają granicę błędu 1-1,5 jednostki Wpadłam na to robiąc syntezę kiedyś - przesącz na papierku - obojętny. Na przyrządzie - 5,3

P.S. Papierkiem uniwersalnym, nie lakmusowym (to dwie różne rzeczy ).

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2013-12-23 o 16:51

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-23, 18:57   #12
rousse
BAN stały

Cytat:
Eee, to widocznie mało miałam żeli do badania w laboratorium

Badam takie rzeczy zawodowo, pH-metrem, papierki są "orientacyjne" i te z ZSK mają granicę błędu 1-1,5 jednostki Wpadłam na to robiąc syntezę kiedyś - przesącz na papierku - obojętny. Na przyrządzie - 5,3

P.S. Papierkiem uniwersalnym, nie lakmusowym (to dwie różne rzeczy ).
To nie bądź gołosłowna i rzuć nazwami tych wielu kwaśnych produktów myjących
Ja nie zajmuję się zawodowo kosmetykami, co znaczy, że pewnie jestem sprzątaczką?
Stary 2013-12-23, 19:47   #13
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie zajmuję się zawodowo kosmetykami, co znaczy, że pewnie jestem sprzątaczką?
Nic takiego nie powiedziałam. Jestem chemikiem i badam różne próbki (nie tylko kosmetyków ) po prostu, w mojej wypowiedzi nie ma drugiego dna Przestawiłam Ci tylko porównanie wyników otrzymywanych przeze mnie "na papierku" i na przyrządzie służącym do profesjonalnych pomiarów pH. Papierki są "bardzo, bardzo orientacyjne" i powie Ci to każdy z mojego grajdołka

Z szamponów ewidentnie zasadowych miałam jeden - Babydream, gdzieś 1,5 roku temu. Mój kumpel "mierzący go" niedawno twierdzi, że teraz pH ma niższe.

Kwaśne: Barwa piwna, jabłko antonówka, brzoza, Joanna Naturia pokrzywa i zielona herbata, Pollena Malwa rumiankowa, rzepowa, brzozowa Pollena Savona Trzy Zioła, Avea rzepowa, Biokap Anticaduta, Facelle, Intimelle

Mniej kwaśne: Dermedic Emolient Linum, Bingo kolagenowy, 7 ziół, serum czekoladowo pomarańczowe, Minerały z Morza Martwego, Alterra kofeinowa, bambusowa, perfumfrei.

Więcej w tej chwili nie pamiętam "z głowy", a mój zeszyt laboratoryjny jest 70 km ode mnie

pH kosmetyków warunkowane jest kwaśnym pH skóry, choć oczywiście jak zauważyłaś, zdarzają się zasadowe wyjątki. Mi, jak mówiłam, trafiło się ich niewiele

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2013-12-23 o 19:48
Stary 2013-12-24, 00:51   #14
rousse
BAN stały

1. To nie są najczęściej spotykane szampony na półkach, więc nie można mówić o większości, o cześci drugiej w ogóle nie słyszałam ani nie widziałam nigdzie... więc gdzie ta większość?
2. te 'bardziej kwasne' to szampony co wymieniłaś, a nie jak to wcześniej określiłaś ogólnie 'produkty myjące' , przez co rozumiałam np. żele pod prysznic, sama przyznałam, że szampony częściej maja pH neutralne, oczywiście są szampony z pH wyraźnie kwaśnym.
3. ja mam tylko naturię z tych ale inną (miód i cytryna) i wychodzi jej ph neutralne
4. nie myjemy włosów w labolatorium, woda w kranie nie jest destylowana, więc należy badać to w warunkach takich, w jakich będą używane nie uważasz?
5. wiem, jakie pH ma skóra
Stary 2013-12-24, 07:02   #15
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
4. nie myjemy włosów w labolatorium, woda w kranie nie jest destylowana, więc należy badać to w warunkach takich, w jakich będą używane nie uważasz?
Ale szampon niezależnie od tego, czy trzymasz go w laboratorium czy w domu, pH ma ciągle takie samo. Problem leży w narzędziu, którym je badasz. A wiadomo, że to im dokładniejsze, tym lepiej.
Stary 2013-12-24, 08:32   #16
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
1. To nie są najczęściej spotykane szampony na półkach, więc nie można mówić o większości, o cześci drugiej w ogóle nie słyszałam ani nie widziałam nigdzie... więc gdzie ta większość?
2. te 'bardziej kwasne' to szampony co wymieniłaś, a nie jak to wcześniej określiłaś ogólnie 'produkty myjące' , przez co rozumiałam np. żele pod prysznic, sama przyznałam, że szampony częściej maja pH neutralne, oczywiście są szampony z pH wyraźnie kwaśnym.
3. ja mam tylko naturię z tych ale inną (miód i cytryna) i wychodzi jej ph neutralne
5. wiem, jakie pH ma skóra
Cytat:
Ale szampon niezależnie od tego, czy trzymasz go w laboratorium czy w domu, pH ma ciągle takie samo. Problem leży w narzędziu, którym je badasz. A wiadomo, że to im dokładniejsze, tym lepiej.
1. Napisałam, że większość przebadanych przeze mnie produktów myjących. Dziennie badam około 80-100 próbek "różnych rzeczy" i przykro mi, ale nazw wszystkiego nie jestem w stanie zapamiętać. Napisałam Ci, że jak chcesz, to 7 stycznia znów będę w pracy - mogę się poświęcić i przepisać Ci jeszcze trochę przypadków Te zapamiętałam, bo sama ich używałam.
2. Chcesz żeli pod prysznic kilka? Ok Bingo Spa borowinowe, krem czekoladowy, algi pod prysznic, kolagenowy, Be Beauty mango, Garnier Neutralia, Isana kokos, mango, jogurt, Dermedic Emolient Linum żel - znów wypisałam te, które pamiętam ze względu na okoliczność używania. Nie mam aż takiej pamięci wbrew pozorom, ale zapiski są
3. Na pasku. Już Ci napisałam o różnicy wyniku na pasku i pH-metrze. Ale powtórzę - paski są orientacyjne i deklarowany przez producenta zakres błędu to 1-1,5. Więc z pH 7 może wyjść 5,5 albo 8,5 -> z czego jednak rzec muszę, że zwykle pH zawyżają.
4. Woda z kranu ma pH kwaśne (6,2-6,7 w zależności od pory roku, pogody, instalacji... a tak w ogóle woda dejonizowana - czystsza od destylowanej - ma pH 6,3-6,5 ) więc wielkiego wpływu na pH badanych próbek tego typu. Poza tym bada się odczyn produktu - w końcu konsument może się nawet roztworem sody oczyszczonej myć, nikt mu nie zabroni

Chimay jak zwykle najprościej napisała, o co mi chodzi

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2013-12-24 o 08:34
Stary 2013-12-24, 09:27   #17
rousse
BAN stały

Cytat:
1. Napisałam, że większość przebadanych przeze mnie produktów myjących. Dziennie badam około 80-100 próbek "różnych rzeczy" i przykro mi, ale nazw wszystkiego nie jestem w stanie zapamiętać. Napisałam Ci, że jak chcesz, to 7 stycznia znów będę w pracy - mogę się poświęcić i przepisać Ci jeszcze trochę przypadków Te zapamiętałam, bo sama ich używałam.
2. Chcesz żeli pod prysznic kilka? Ok Bingo Spa borowinowe, krem czekoladowy, algi pod prysznic, kolagenowy, Be Beauty mango, Garnier Neutralia, Isana kokos, mango, jogurt, Dermedic Emolient Linum żel - znów wypisałam te, które pamiętam ze względu na okoliczność używania. Nie mam aż takiej pamięci wbrew pozorom, ale zapiski są
3. Na pasku. Już Ci napisałam o różnicy wyniku na pasku i pH-metrze. Ale powtórzę - paski są orientacyjne i deklarowany przez producenta zakres błędu to 1-1,5. Więc z pH 7 może wyjść 5,5 albo 8,5 -> z czego jednak rzec muszę, że zwykle pH zawyżają.
4. Woda z kranu ma pH kwaśne (6,2-6,7 w zależności od pory roku, pogody, instalacji... a tak w ogóle woda dejonizowana - czystsza od destylowanej - ma pH 6,3-6,5 ) więc wielkiego wpływu na pH badanych próbek tego typu. Poza tym bada się odczyn produktu - w końcu konsument może się nawet roztworem sody oczyszczonej myć, nikt mu nie zabroni

1. Czyli to co Ty badasz, nie oznacza tego co jest najczęściej na półkach, znowu różnice miedzy tym co jest w laboratorium a w codziennym życiu Autorka pytania nie mieszka w laboratorium.
3. A jeszcze wyjaśnij, po co wywlekasz sprawę z pH, o którą nikt nie pytał? Bo ja tylko wspomniałam że żele intymne mają kwaśne, co było prawdą, nie zaprzeczyłaś, o "korepetycje" nie prosiłam... zwłaszcza, że nie bardzo masz rację.
4. Gdzie? chyba nie w Polsce. Woda z kranu nie ma kwaśniego pH, im bardziej twarda tym bardziej ma pH w kierunku zasadowego np. 7,5-8-8,5 u mnie np. jest twarda.

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
tak , jak zmieszasz coś o odcznynie kwaśnym z czymś o odczynie zasadowym to nic się nie stanie.....

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:

Chyba nie widzę sensu dłuższej dyskusji nie na temat .

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2013-12-24 o 09:29
Stary 2013-12-24, 09:41   #18
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
1. Czyli to co Ty badasz, nie oznacza tego co jest najczęściej na półkach, znowu różnice miedzy tym co jest w laboratorium a w codziennym życiu Autorka pytania nie mieszka w laboratorium.
4. Gdzie? chyba nie w Polsce. Woda z kranu nie ma kwaśniego pH, im bardziej twarda tym bardziej ma pH w kierunku zasadowego np. 7,5-8-8,5 u mnie np. jest twarda.

tak , jak zmieszasz coś o odcznynie kwaśnym z czymś o odczynie zasadowym to nic się nie stanie.....
1. Wiesz, nie my wybieramy firmy, tylko firmy nas, ale akurat wydaje mi się, że podałam dość popularne przykłady
4. Kraków, więc jest twarda Rozpuszczony dwutlenek węgla robi robotę.

Twoje stwierdzenie bazuje na tym, że wychodzą Ci wyniki "zasadowe". Mi wychodzą w większości "kwaśne", więc cóż, dla mnie kwaśne+kwaśne = kwaśne. To spór o wyniki otrzymane różnymi metodami, a nie korepetycje Próbki, jeśli trzeba rozcieńczać, traktuje wodą destylowaną, dejonizowaną lub z osmozy, w zależności od tego, czego normy ode mnie wymagają - każda z nich jest "kwaśna".

Życzę Wesołych Świąt
Stary 2013-12-25, 09:22   #19
danana
Zadomowienie

z takich drogeryjnych to ja uzywam green pharmacy i jest ok,nie swedzi mnie skora głowy po nim no a po alterze troszke tak ale to w ost,czasie moja skora głowy jak i cera stały sie wrazliwsze kiedys był ok
danana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 16:14   #20
xxxCoCoxxx
Raczkowanie

Najlepiej takie bez SLS, ale trudno mi powiedzieć jaki tobie przypadnie do gustu. Dla dzieci mogą być, ale tez nie każdemu przypadną. Polecam poczytać bloga anwen, tam znajdziesz wybrane najlepsze szampony ze wszytskich.
xxxCoCoxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 07:55   #21
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Szampony z Ives Rocher albo Wax z apteki.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 17:34   #22
simsa22
Zadomowienie

Z prostym, krótkim składem, wyciągami z ziółek
Na przykład Pollena Savona Trzy Zioła,Pollena Malwa, Pollena Eva - tanie i dobre
większość wizażowej elity studiuje na renomowanych uczelniach,rozwijają swoje ambitne hobby, spędzają aktywnie czas, mają swoich idealnych TŻ, i przyjaciół- więc skąd do cholery macie jeszcze czas na codzienne kilkugodzinne przesiadywanie na wizażu?
simsa22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 17:41   #23
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simsa22 Pokaż wiadomość
Z prostym, krótkim składem, wyciągami z ziółek
Na przykład Pollena Savona Trzy Zioła,Pollena Malwa, Pollena Eva - tanie i dobre
Wyciągi z ziółek potrafią wyrządzić sporo szkody, bo większość z nich wysusza. Niektóre włosy źle reagują na zioła.
Stary 2013-12-28, 19:55   #24
Ivyeth
Przyczajenie

.

Edytowane przez Ivyeth
Czas edycji: 2019-01-26 o 00:01
Ivyeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 20:44   #25
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivyeth Pokaż wiadomość
Podczepię się do wątku.
Zadam laickie pytanie - skoro już bez SLS to jaki byłby niezły i w miarę dobrze dostępny?
Biovax Naturalne Oleje, Babydream, Hipp. Jest też trochę szamponów ze składnikami podobnymi do SLES np Alterry.
Stary 2013-12-29, 14:18   #26
simsa22
Zadomowienie

Cytat:
Wyciągi z ziółek potrafią wyrządzić sporo szkody, bo większość z nich wysusza. Niektóre włosy źle reagują na zioła.
Można wybrać szampon ziołowy specjalnie do suchych włosów np https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ch.html&next=1
większość wizażowej elity studiuje na renomowanych uczelniach,rozwijają swoje ambitne hobby, spędzają aktywnie czas, mają swoich idealnych TŻ, i przyjaciół- więc skąd do cholery macie jeszcze czas na codzienne kilkugodzinne przesiadywanie na wizażu?
simsa22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości