Jak zostać Geishą? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-01, 20:44   #1
klaudunia135
BAN stały

Thumbs up

Jak zostać Geishą?

Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy w Polsce są jakieś szkoły/kursy dla gejsz czy coś w tym rodzaju. Chodzi mi o miejsca gdzie mogłabym zgłębiać ich umiejętności tzn. gry na instrumentach, tańce, ceremonia parzenia herbaty, ikebana itd.
Jestem nimi zafascynowana od dziecka i nie wystarcza mi już czytanie książek. Chciałabym wyjechać do Japoni i tam właśnie pracować jako geisha, jednak nie jestem przekonana czy to możliwe. Czy ma może ktoś jakieś informacje na ten teamt? Byłabym wdzięczna.

Edytowane przez klaudunia135
Czas edycji: 2014-01-01 o 21:03
klaudunia135 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 20:49   #2
201703061208
Konto usunięte

Dot.: Jak zostać się Geishą?

najpierw wypadałoby popracować nad pisownią, gejsze to raczej umiejące się wysłowić kobiety
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 20:52   #3
misia880
Zakorzenienie

ojej. watek bez sensu

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 20:53   #4
zakonna
Naczelna Nastolatka

http://www.youtube.com/watch?v=uP1BBw3IYco
Stary 2014-01-01, 20:58   #5
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Po sposobie wyrażania się, nie sądzę że zagłębiłaś się w lektury o których wspominasz, także zrób sobie cieplą Herbatkę i poczytaj, zanim kolejny raz zaczniesz twierdzić, że już przeczytałaś wszystko co możliwe.
Bo gdyby tak było, to też raczej nie pytalabyś się o rzeczy które tak naprawdę wielkiego oczytania nie wymagają.
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 21:03   #6
klaudunia135
BAN stały

Ileż jadu w waszych wypowiedziach Jeżeli ktoś ma zamiar pisać rzeczy typu ,,jesteś nieoczytana'' czy ,,popracuj nad ortografią'' to podziękuję.
Nie chciałam uzyskać tego rodzaju informacji, więc moje drogie popracujcie nad czytaniem ze zrozumieniem. Mimo tego że przeczytałam wiele pozycji, to zawsze mogłam coś przeoczyć, stąd ten temat.
Stary 2014-01-01, 21:04   #7
zakonna
Naczelna Nastolatka

obejrzyj film z linku
Stary 2014-01-01, 21:04   #8
Arrianna
Zakorzenienie

Hmmm szczerze mówiąc to raczej trudno jest gaijinom zostać gejszami (nie jest to niemożliwe, są takie przypadki), Najwięcej tradycyjnych domów, w których trenuje się gejsze jest pewnie w Kyoto ale trening zaczyna się od małego. Musiałabyś tam pojechać, trenować i zadebiutować, żeby stać się gejszą. Nie słyszałam o żadnych takich placówkach poza granicami Japonii. W Polsce możesz zainteresować się czy przy różnych Japonistykach na Uniwersytetach nie ma kółek, w których uczą się Ikebany, kaligrafii, ceremonii parzenia herbaty czy wiązania różnych kimon, może nawet uda się pouczyć trochę gry na bębnach - gorzej z grą na shamisenie. No i zazwyczaj te kółka są dla studentów, więc musiałabyś znać kogoś, żeby się wkręcić. Plus bez znajomości japońskiego to tyłek blady, bo gejsze muszą też znać poezję i umieć zabawiać rozmową.

Edytowane przez Arrianna
Czas edycji: 2014-01-01 o 21:04 Powód: literówka
Arrianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 21:17   #9
klaudunia135
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
obejrzyj film z linku
Właśnie oglądam, dziękuję za link

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Arrianna Pokaż wiadomość
Hmmm szczerze mówiąc to raczej trudno jest gaijinom zostać gejszami (nie jest to niemożliwe, są takie przypadki), Najwięcej tradycyjnych domów, w których trenuje się gejsze jest pewnie w Kyoto ale trening zaczyna się od małego. Musiałabyś tam pojechać, trenować i zadebiutować, żeby stać się gejszą. Nie słyszałam o żadnych takich placówkach poza granicami Japonii. W Polsce możesz zainteresować się czy przy różnych Japonistykach na Uniwersytetach nie ma kółek, w których uczą się Ikebany, kaligrafii, ceremonii parzenia herbaty czy wiązania różnych kimon, może nawet uda się pouczyć trochę gry na bębnach - gorzej z grą na shamisenie. No i zazwyczaj te kółka są dla studentów, więc musiałabyś znać kogoś, żeby się wkręcić. Plus bez znajomości japońskiego to tyłek blady, bo gejsze muszą też znać poezję i umieć zabawiać rozmową.
Zastanawiałam się nad studiowaniem Japonistyki ale cóż...życie jest okrutne i po owym kierunku pracy bym raczej za łatwo nie znalazła.
A muszę zarobić jakieś pieniądze aby utrzymać się za nie chociaż na początku pobytu tam. Z drugiej strony studia trwają 5 lat. teraz mam 19, więc najwcześniej wyjechałabym w wieku 24 lat. To stosunkowo późno i wtedy napewno nie będzie już szansy na to żeby zostać geishą Okropna sytuacja. Szkoda że nie ma żadnych tego typu szkół w Polsce. Wtedy mogłabym i studiować i uczyć się na geishe. Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam.
Stary 2014-01-01, 21:19   #10
zakonna
Naczelna Nastolatka

http://www.japan-guide.com/forum/que...y.html?0+99298
Stary 2014-01-01, 21:22   #11
Arrianna
Zakorzenienie

Nie wiem jak to jest z Japonistyką ale po Koreanistyce ludzie spokojnie znajdują pracę - w większości wyjeżdżają do Korei i układają sobie życie tam. Niektórzy pracują dla dużych koncernów i też nie wiedzie im się źle. Ja jestem zdania że jeśli ktoś jest zaradny to po każdych studiach znajdzie pracę a jak ciapa to mu żaden prestiżowy kierunek nie pomoże :P
Arrianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-01, 21:44   #12
chwast
Zakorzenienie

Nie wiem się jak zostać się gejszą nie wiem czy są nie-skośne gejsze.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 22:26   #13
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Z tego co słyszałam od znajomych, to dużo ludzi nawet nie kończy japonistyki, po na 2-3 roku mają już bardzo dobrą pracę. Nie wiem, skąd Twoje wiadomości, że pracy nie ma.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 00:00   #14
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudunia135 Pokaż wiadomość
Zastanawiałam się nad studiowaniem Japonistyki ale cóż...życie jest okrutne i po owym kierunku pracy bym raczej za łatwo nie znalazła.
A muszę zarobić jakieś pieniądze aby utrzymać się za nie chociaż na początku pobytu tam. Z drugiej strony studia trwają 5 lat. teraz mam 19, więc najwcześniej wyjechałabym w wieku 24 lat. To stosunkowo późno i wtedy napewno nie będzie już szansy na to żeby zostać geishą Okropna sytuacja. Szkoda że nie ma żadnych tego typu szkół w Polsce. Wtedy mogłabym i studiować i uczyć się na geishe. Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam.
Nie mas się co obrażać na trzeźwe odpowiedzi w twoim wątku. Jeśli w ogóle cudzoziemka miałaby zostać gejszą, trzeba dobrze znać japoński i posiąść parę innych umiejętności, a także wykazać się pewnymi cechami charakteru.

Prawda jest taka, że znasz temat tylko powierzchownie, bo nawet nie wiesz, jak się pisze "gejsza". Robisz banalne błędy pisząc po polsku, a musiałabyś się dobrze nauczyć japońskiego. To nie są osobiste złośliwości, tylko obserwacje ważne dla tematu.

Akurat wiekiem bym się na twoim miejscu nie martwiła, nie dość że obecnie szkolenia na gejszę nie zaczyna się w dzieciństwie, jak w dawnych czasach, to jeszcze jako cudzoziemka i tak musiałabyś dołączyć na nieco innych zasadach.

Imho główne problemy:
-Czy naprawdę wiesz, na czym polega ten zawód oraz czy miałaś kiedyś okazję zetknąć się z kulturą japońską, czy tylko masz jakieś romantyczne wyobrażenia po obejrzeniu filmów. Na pewno nie jest to lekka czy łatwa praca.
Np. pyskowanie starszym, nawet kiedy cię krytykują ostro raczej nie byłoby tolerowane.
-Czy jesteś w stanie nauczyć się wszystkich rzeczy, które musiałabyś umieć - język, gra na instrumentach, śpiew, taniec, inne umiejętności.
- Finansowe na pewno, bo nie jest to tylko kwestia pojechania do Japonii i utrzymania się, ale raczej drogiej edukacji, stroje też są bardzo drogie i inne akcesoria, nie wiem jak to jest z pracą, ale być może coś trzeba wpłacić, żeby przyłączyć się do herbaciarni.
Stary 2014-01-02, 09:24   #15
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

O mamo-jak zostać arystokratką?Jak zostać geishą?Czego to ludzie jeszcze nie wymyślą

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 09:47   #16
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
O mamo-jak zostać arystokratką?Jak zostać geishą?Czego to ludzie jeszcze nie wymyślą
Niedługo zostanie założony temat: Jak zostać skoczkiem narciarskim płci męskiej, będąc otyłą 20-latką, która nigdy nie jeździła na nartach?
Czyżby ogłoszono konkurs na najdziwniejszy wątek?
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 10:23   #17
SOCKI
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Niedługo zostanie założony temat: Jak zostać skoczkiem narciarskim płci męskiej, będąc otyłą 20-latką, która nigdy nie jeździła na nartach?
Czyżby ogłoszono konkurs na najdziwniejszy wątek?
Ot, plebiscyt Perełek i tyle.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 10:34   #18
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Jak to jest? Czy czasem dzieci w wieku szkolnym nie mają przerwy świątecznej aż do 6 stycznia ? Tak właśnie wczoraj się zastanawiałam, jak to rozegrano .

(\__/)
{ ^y^}

Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 10:41   #19
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
Jak to jest? Czy czasem dzieci w wieku szkolnym nie mają przerwy świątecznej aż do 6 stycznia ? Tak właśnie wczoraj się zastanawiałam, jak to rozegrano .

Nie-eee już dzisiaj w szkole są.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 12:06   #20
klaudunia135
BAN stały

Czy ulżyło wam po napisaniu tych pojedynczych, nic nie znaczących wypowiedzi? Jak już wspomniałam, jeśli nie masz co napisać to najlepiej nic nie pisz.
Ot, taka dobra rada dla hejterów.
Tak więc link dla tych ,,mądrych'';
http://wiadomosci.onet.pl/prasa/gejsza-z-zachodu/rqbqb
Jak widać, jeśli się chce to można osiągnąć wszystko. Trzeba mieć tylko motywacje i chęci. Myślę, że co poniektóre z was powinny się nad sobą zastanowić.

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Wampierz Pokaż wiadomość
Nie mas się co obrażać na trzeźwe odpowiedzi w twoim wątku. Jeśli w ogóle cudzoziemka miałaby zostać gejszą, trzeba dobrze znać japoński i posiąść parę innych umiejętności, a także wykazać się pewnymi cechami charakteru.

Prawda jest taka, że znasz temat tylko powierzchownie, bo nawet nie wiesz, jak się pisze "gejsza". Robisz banalne błędy pisząc po polsku, a musiałabyś się dobrze nauczyć japońskiego. To nie są osobiste złośliwości, tylko obserwacje ważne dla tematu.

Akurat wiekiem bym się na twoim miejscu nie martwiła, nie dość że obecnie szkolenia na gejszę nie zaczyna się w dzieciństwie, jak w dawnych czasach, to jeszcze jako cudzoziemka i tak musiałabyś dołączyć na nieco innych zasadach.

Imho główne problemy:
-Czy naprawdę wiesz, na czym polega ten zawód oraz czy miałaś kiedyś okazję zetknąć się z kulturą japońską, czy tylko masz jakieś romantyczne wyobrażenia po obejrzeniu filmów. Na pewno nie jest to lekka czy łatwa praca.
Np. pyskowanie starszym, nawet kiedy cię krytykują ostro raczej nie byłoby tolerowane.
-Czy jesteś w stanie nauczyć się wszystkich rzeczy, które musiałabyś umieć - język, gra na instrumentach, śpiew, taniec, inne umiejętności.
- Finansowe na pewno, bo nie jest to tylko kwestia pojechania do Japonii i utrzymania się, ale raczej drogiej edukacji, stroje też są bardzo drogie i inne akcesoria, nie wiem jak to jest z pracą, ale być może coś trzeba wpłacić, żeby przyłączyć się do herbaciarni.

Stąd ten wątek na forum. Nie umiem Japońskiego, kulturę Japoni jako tako znam. Obyczaje gejsz również. Jeśli chodzi o to czy byłabym w stanie opanować wszystkie ich sztuki to cóż...dawałabym z siebie wszystko, jednak pewności mieć nie mogę. Co masz na myśli przez stwierdzenie że nie wiem jak się pisze gejsza?

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Z tego co słyszałam od znajomych, to dużo ludzi nawet nie kończy japonistyki, po na 2-3 roku mają już bardzo dobrą pracę. Nie wiem, skąd Twoje wiadomości, że pracy nie ma.
A od mojej rodziny. Chodzi o to, że nie ma później zbyt dużo opcji tzn. tłumacz, nauczyciel albo pracownik ambasady.

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Arrianna Pokaż wiadomość
Nie wiem jak to jest z Japonistyką ale po Koreanistyce ludzie spokojnie znajdują pracę - w większości wyjeżdżają do Korei i układają sobie życie tam. Niektórzy pracują dla dużych koncernów i też nie wiedzie im się źle. Ja jestem zdania że jeśli ktoś jest zaradny to po każdych studiach znajdzie pracę a jak ciapa to mu żaden prestiżowy kierunek nie pomoże :P
Zgadzam się z Tobą Ale po samej japonistyce nie dostanę raczej pracy w Japoni. Przecież dla nich to nic nadzwyczajnego, że ktoś potrafi mówić po japońsku Tak więc sądzę, że powinnam wziąść drugi kierunek studiów, jednak wtedy zanim wyjechałabym tam, to byłabym już po 30-stce.
Stary 2014-01-02, 12:12   #21
rickybobby
Wtajemniczenie

Cytat:

A od mojej rodziny. Chodzi o to, że nie ma później zbyt dużo opcji tzn. tłumacz, nauczyciel albo pracownik ambasady.
Nie słuchaj rodziny w takim razie.Osoby znające mało popularne w Polsce języki sa baaaardzo pożądane na rynku pracy i mogą przebierać w propozycjach,szczególnie w wielkich miedzynarodowych koncernach,kasa adekwatna do unikalnej umiejętnosci.
Co do twojego marzenia to skoro znasz jako tako kulturę Japonii i charakterystykę zawodu który cie tak zauroczył to chyba wiesz,że gejsze to osoby o nienagannym sposobie bycia i klasie,widzisz u siebie te cechy?
rickybobby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 15:08   #22
201607111004
Konto usunięte

Cytat:
Ileż jadu w waszych wypowiedziach Jeżeli ktoś ma zamiar pisać rzeczy typu ,,jesteś nieoczytana'' czy ,,popracuj nad ortografią'' to podziękuję.
Nie chciałam uzyskać tego rodzaju informacji, więc moje drogie popracujcie nad czytaniem ze zrozumieniem. Mimo tego że przeczytałam wiele pozycji, to zawsze mogłam coś przeoczyć, stąd ten temat.
A Japoński znasz? I nie na poziomie Kali jeść, kali płakać ale biegle, wręcz poetycko. Takim językiem mają się posługiwać prawdziwe gejsze, piękną japońszczyzną z jej wszelkimi niuansami.
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 15:09   #23
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Nie-eee już dzisiaj w szkole są.
No co Ty. U mnie w większości szkół dopiero 7 stycznia idą.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-02, 15:15   #24
201607111004
Konto usunięte

Cytat:
Czy ulżyło wam po napisaniu tych pojedynczych, nic nie znaczących wypowiedzi? Jak już wspomniałam, jeśli nie masz co napisać to najlepiej nic nie pisz.
Jak widać, jeśli się chce to można osiągnąć wszystko. Trzeba mieć tylko motywacje i chęci. Myślę, że co poniektóre z was powinny się nad sobą zastanowić.
Tak, wszystko, jasne. Tylko, że ta kobieta od małego miała okazję wsiąknąć w tę kulturę i poznać język a do tego stać jej rodziców było na to by tam się kształciła. A u Ciebie wręcz przeciwnie.
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 15:33   #25
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość
A Japoński znasz? I nie na poziomie Kali jeść, kali płakać ale biegle, wręcz poetycko. Takim językiem mają się posługiwać prawdziwe gejsze, piękną japońszczyzną z jej wszelkimi niuansami.
Otóż to, w dodatku z odpowiednim akcentem i bawić się słowami.
Stary 2014-01-02, 15:41   #26
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
No co Ty. U mnie w większości szkół dopiero 7 stycznia idą.

Moje podstawówkowe już dzisiaj było Może to od szkoły zależy? Albo od ustaleń kuratorium?
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 15:43   #27
rasta hime
Raczkowanie

Cytat:
Tak więc sądzę, że powinnam wziąść drugi kierunek studiów, jednak wtedy zanim wyjechałabym tam, to byłabym już po 30-stce.
Nie mam więcej pytać

Jak zostać arystokratką/gejszą, zaraz będzie pytanie o bycie szefem google, cokolwiek. Ludzie, serio się nudzicie w domu?
rasta hime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 15:46   #28
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:

Stąd ten wątek na forum. Nie umiem Japońskiego, kulturę Japoni jako tako znam. Obyczaje gejsz również. Jeśli chodzi o to czy byłabym w stanie opanować wszystkie ich sztuki to cóż...dawałabym z siebie wszystko, jednak pewności mieć nie mogę. Co masz na myśli przez stwierdzenie że nie wiem jak się pisze gejsza?
Bo pisałaś "geisha".

Przede wszystkim się zastanów, czy faktycznie dużo wiesz o tym zawodzie oraz kulturze Japonii i jakie masz realne szanse.

Np. reagując na krytykę w taki sposób jak w tym wątku to nie masz w Japonii szans na żadną pracę Owszem, cudzoziemcom się więcej wybacza, ale też nie wszystko, a jeśli ktoś chce być gejszą to już nie ma taryfy ulgowej i musi mieć nienaganne maniery. Kultura japońska to nie tylko ładne stroje i ciekawostki, to inna kultura, niektóre zasady są inne...

Poza tym już w artykule jest napisane, że:
-odsiew kandydatek jest ogromny
-szkolenie jest bardzo trudne, wstąpienie do zawodu drogie - stać cię chociaż na jedno kimono? Nie sądzę.

Obecnie zawód gejszy nie wygląda jak w dawnych czasach i szkolenie nie zaczyna się w dzieciństwie. Tamta "dziewczyna" zrobiła doktorat z antropologii społecznej zanim została gejszą, więc nie wiem co ci się tak śpieszy. Lisa Dalby też najpierw zrobiła studia a potem została gejszą. Wykształcenie i poważne podejście do pracy jest tu naprawdę dużo ważniejsze niż wiek.

Jeśli faktycznie myślisz serio, to zacznij się uczyć japońskiego, pomyśl właśnie o odpowiednich studiach. Na polskich studiach filologicznych uczy się nie tylko języka, ale również o kulturze.
Stary 2014-01-02, 16:18   #29
Ewelina_Waw
Raczkowanie

A Geisha przypadkiem nie jest taką "ekskluzywną prostytutką"?
Ewelina_Waw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 16:22   #30
zakonna
Naczelna Nastolatka

nie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości