![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Jak zostać Geishą?
Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy w Polsce są jakieś szkoły/kursy dla gejsz czy coś w tym rodzaju. Chodzi mi o miejsca gdzie mogłabym zgłębiać ich umiejętności tzn. gry na instrumentach, tańce, ceremonia parzenia herbaty, ikebana itd.
Jestem nimi zafascynowana od dziecka i nie wystarcza mi już czytanie książek. Chciałabym wyjechać do Japoni i tam właśnie pracować jako geisha, jednak nie jestem przekonana czy to możliwe. Czy ma może ktoś jakieś informacje na ten teamt? Byłabym wdzięczna. Edytowane przez klaudunia135 Czas edycji: 2014-01-01 o 21:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak zostać się Geishą?
najpierw wypadałoby popracować nad pisownią, gejsze to raczej umiejące się wysłowić kobiety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ojej. watek bez sensu
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Naczelna Nastolatka
|
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Po sposobie wyrażania się, nie sądzę że zagłębiłaś się w lektury o których wspominasz, także zrób sobie cieplą Herbatkę i poczytaj, zanim kolejny raz zaczniesz twierdzić, że już przeczytałaś wszystko co możliwe.
Bo gdyby tak było, to też raczej nie pytalabyś się o rzeczy które tak naprawdę wielkiego oczytania nie wymagają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Ileż jadu w waszych wypowiedziach
![]() Nie chciałam uzyskać tego rodzaju informacji, więc moje drogie popracujcie nad czytaniem ze zrozumieniem. Mimo tego że przeczytałam wiele pozycji, to zawsze mogłam coś przeoczyć, stąd ten temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Naczelna Nastolatka
|
obejrzyj film z linku
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Hmmm szczerze mówiąc to raczej trudno jest gaijinom zostać gejszami (nie jest to niemożliwe, są takie przypadki), Najwięcej tradycyjnych domów, w których trenuje się gejsze jest pewnie w Kyoto ale trening zaczyna się od małego. Musiałabyś tam pojechać, trenować i zadebiutować, żeby stać się gejszą. Nie słyszałam o żadnych takich placówkach poza granicami Japonii. W Polsce możesz zainteresować się czy przy różnych Japonistykach na Uniwersytetach nie ma kółek, w których uczą się Ikebany, kaligrafii, ceremonii parzenia herbaty czy wiązania różnych kimon, może nawet uda się pouczyć trochę gry na bębnach - gorzej z grą na shamisenie. No i zazwyczaj te kółka są dla studentów, więc musiałabyś znać kogoś, żeby się wkręcić. Plus bez znajomości japońskiego to tyłek blady, bo gejsze muszą też znać poezję i umieć zabawiać rozmową.
https://www.youtube.com/watch?v=FMaK4DS_ulE Edytowane przez Arrianna Czas edycji: 2014-01-01 o 21:04 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Właśnie oglądam, dziękuję za link
![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Cytat:
A muszę zarobić jakieś pieniądze aby utrzymać się za nie chociaż na początku pobytu tam. Z drugiej strony studia trwają 5 lat. teraz mam 19, więc najwcześniej wyjechałabym w wieku 24 lat. To stosunkowo późno i wtedy napewno nie będzie już szansy na to żeby zostać geishą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Naczelna Nastolatka
|
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak to jest z Japonistyką ale po Koreanistyce ludzie spokojnie znajdują pracę - w większości wyjeżdżają do Korei i układają sobie życie tam. Niektórzy pracują dla dużych koncernów i też nie wiedzie im się źle. Ja jestem zdania że jeśli ktoś jest zaradny to po każdych studiach znajdzie pracę a jak ciapa to mu żaden prestiżowy kierunek nie pomoże :P
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem się jak zostać się gejszą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Z tego co słyszałam od znajomych, to dużo ludzi nawet nie kończy japonistyki, po na 2-3 roku mają już bardzo dobrą pracę. Nie wiem, skąd Twoje wiadomości, że pracy nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawda jest taka, że znasz temat tylko powierzchownie, bo nawet nie wiesz, jak się pisze "gejsza". Robisz banalne błędy pisząc po polsku, a musiałabyś się dobrze nauczyć japońskiego. To nie są osobiste złośliwości, tylko obserwacje ważne dla tematu. Akurat wiekiem bym się na twoim miejscu nie martwiła, nie dość że obecnie szkolenia na gejszę nie zaczyna się w dzieciństwie, jak w dawnych czasach, to jeszcze jako cudzoziemka i tak musiałabyś dołączyć na nieco innych zasadach. Imho główne problemy: -Czy naprawdę wiesz, na czym polega ten zawód oraz czy miałaś kiedyś okazję zetknąć się z kulturą japońską, czy tylko masz jakieś romantyczne wyobrażenia po obejrzeniu filmów. Na pewno nie jest to lekka czy łatwa praca. Np. pyskowanie starszym, nawet kiedy cię krytykują ostro raczej nie byłoby tolerowane. ![]() -Czy jesteś w stanie nauczyć się wszystkich rzeczy, które musiałabyś umieć - język, gra na instrumentach, śpiew, taniec, inne umiejętności. - Finansowe na pewno, bo nie jest to tylko kwestia pojechania do Japonii i utrzymania się, ale raczej drogiej edukacji, stroje też są bardzo drogie i inne akcesoria, nie wiem jak to jest z pracą, ale być może coś trzeba wpłacić, żeby przyłączyć się do herbaciarni.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
O mamo-jak zostać arystokratką?Jak zostać geishą?Czego to ludzie jeszcze nie wymyślą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyżby ogłoszono konkurs na najdziwniejszy wątek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ot, plebiscyt Perełek i tyle.
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |||
BAN stały
|
Czy ulżyło wam po napisaniu tych pojedynczych, nic nie znaczących wypowiedzi? Jak już wspomniałam, jeśli nie masz co napisać to najlepiej nic nie pisz.
Ot, taka dobra rada dla hejterów. Tak więc link dla tych ,,mądrych''; http://wiadomosci.onet.pl/prasa/gejsza-z-zachodu/rqbqb Jak widać, jeśli się chce to można osiągnąć wszystko. Trzeba mieć tylko motywacje i chęci. Myślę, że co poniektóre z was powinny się nad sobą zastanowić. ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
Stąd ten wątek na forum. Nie umiem Japońskiego, kulturę Japoni jako tako znam. Obyczaje gejsz również. Jeśli chodzi o to czy byłabym w stanie opanować wszystkie ich sztuki to cóż...dawałabym z siebie wszystko, jednak pewności mieć nie mogę. Co masz na myśli przez stwierdzenie że nie wiem jak się pisze gejsza? ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do twojego marzenia to skoro znasz jako tako kulturę Japonii i charakterystykę zawodu który cie tak zauroczył to chyba wiesz,że gejsze to osoby o nienagannym sposobie bycia i klasie,widzisz u siebie te cechy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
No co Ty. U mnie w większości szkół dopiero 7 stycznia idą.
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Otóż to, w dodatku z odpowiednim akcentem i bawić się słowami.
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jak zostać arystokratką/gejszą, zaraz będzie pytanie o bycie szefem google, cokolwiek. Ludzie, serio się nudzicie w domu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przede wszystkim się zastanów, czy faktycznie dużo wiesz o tym zawodzie oraz kulturze Japonii i jakie masz realne szanse. Np. reagując na krytykę w taki sposób jak w tym wątku to nie masz w Japonii szans na żadną pracę Owszem, cudzoziemcom się więcej wybacza, ale też nie wszystko, a jeśli ktoś chce być gejszą to już nie ma taryfy ulgowej i musi mieć nienaganne maniery. Kultura japońska to nie tylko ładne stroje i ciekawostki, to inna kultura, niektóre zasady są inne... Poza tym już w artykule jest napisane, że: -odsiew kandydatek jest ogromny -szkolenie jest bardzo trudne, wstąpienie do zawodu drogie - stać cię chociaż na jedno kimono? Nie sądzę. Obecnie zawód gejszy nie wygląda jak w dawnych czasach i szkolenie nie zaczyna się w dzieciństwie. Tamta "dziewczyna" zrobiła doktorat z antropologii społecznej zanim została gejszą, więc nie wiem co ci się tak śpieszy. Lisa Dalby też najpierw zrobiła studia a potem została gejszą. Wykształcenie i poważne podejście do pracy jest tu naprawdę dużo ważniejsze niż wiek. Jeśli faktycznie myślisz serio, to zacznij się uczyć japońskiego, pomyśl właśnie o odpowiednich studiach. Na polskich studiach filologicznych uczy się nie tylko języka, ale również o kulturze.
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
A Geisha przypadkiem nie jest taką "ekskluzywną prostytutką"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Naczelna Nastolatka
|
nie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.