![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
zbyt wczesne zaręczyny
Mam chłopaka - znamy się 9 miesięcy, jestesmy ze sobą 5. Kochamy się, jest nam ze sobą dobrze jest dla mnie tekze przyjcielem ufam mu i czuje sie przy nim bezpiecznie. On czuje to samo i niedawno poruszył temat zaręczyn. Powiedział ze juz wie ze jestem tą jedyną i chce byc zemną do konca życia, ze jestem jedyną osobą w życiu która naprawde go kocha i w której ma oparcie. Zapytał czy miałabym cos przeciwko gdyby jakoś na wiosne mi się oświadczył. Czyli byłoby to po niecałym roku związku. Dodał ze nie musimy śpieszyć sie ze ślubem ale chciałby żebysmy juz byli oficjalnie "określeni". Ślub byłby jak skończę studia i zacznę pracować - jakoś w lecie 2017. Po 3 latach więc mielibysmy jeszcze czas - to nie tak hop siup i do ołtarza, ale tez nie czekalibysmy latami. Mam 20 lat on 25. Ja studiuję dziennie, on pracuje. Z jednej strony wiem ze go kocham i chciałabym z nim byc na zawsze oraz ze "nadaje się" na męża". Z drugiej - jestem bardzo mloda, jeszcze się uczę. Nie wiem czy po tak krótkim czasie związku ktokolwiek weźmie zaręczyny na poważnie (rodzice, znajomi)- czy nie zostaniemy wyśmiani? Co jesli po jakims czasie okaze się ze to jednak nie to (choć takiej opcji w 99% nie przewiduję ale wiadomo róznie w zyciu bywa) niby to tylko zaręczyny a slub byłby w odpowiednim czasie czujemy ze tego chcemy ale obawiam się reakcji otoczenia i tego czy to będzie dobra decyzja. często rozmawiamy o ślubie i wspólnym życiu planujemy co bysmy chcieli itd. co myślicie? ps - gdyby to zalezalo tylko odemnie i nie było by "skutków ubocznych" o ktorych pisalam - nie wahałabym się
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: zbyt wczesne zaręczyny
Jeśli masz wątpliwości to poczekaj, to jeszcze nikomu nie zaszkodziło
![]() Trochę się dziwię skąd taki pośpiech u TŻ.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
❤ bee happy ❤
|
Mieszkacie ze sobą? Wiesz jaki jest na co dzień?
Ja bym na początek najpierw zamieszkała, a potem zaręczyny. Myślę, że to o wiele za krótki czas by wiedzieć na 100% że to ten jedyny i że będzie on dobrym mężem. Poza tym gdybyś była pewna na 100%, że tego chcesz nie patrzyłabyś na to co powiedzą inni.
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Planowanie i rozsądne podejście do tematu - na plus. Za dużo planów, za dużo myślenia o tym, co będzie jutro, a za mało skupiania się na teraźniejszości - na minus. Przystopujcie trochę. Co ma być to będzie. Za kilka lat może będziecie małżeństwem, a może facet będzie wspomnieniem z przeszłości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Jeżeli się wahasz to wiadomo, że jeszcze nie czas
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
sissy that walk
|
Według mnie nie ma sensu po tak krótkim czasie zaręczać się, żeby brać ślub za 3 bądź 4 lata. Tzn. nie widzę niczego złego w dlugim okresie zaręczyn, nie każdy musi brac ślub natychmiast po założeniu pierścionka na palec, ale po co się AŻ TAK spieszyć? Jesteście ze sobą nawet nie pół roku, na etapie motylków i tęczy, nie znacie się praktycznie. Nie chodzi o to, żebyście czekali aż coś się popsuje, tylko żebyście w momencie tego określania się - "tak, chcę spędzić z Tobą resztę życia" - mieli pełen obraz siebie, a ten się zmieni z czasem. Dostrzeżecie wady, o których nie mielibyście pojęcia, będziecie mieć za sobą spory i kłótnie, które bardzo wiele powiedzą o Was i Waszym związku, napotkacie różne przeciwności losu podczas których zobaczycie, czy w ogóle jest Wam razem po drodze i czy w trudnych chwilach też sprawdzacie się jako "drużyna". Co nagle to po diable - mnie też się na początku bardzo do wszystkiego spieszyło, a teraz z biegiem czasu dochodzę do wniosku, że o wiele lepiej będę się czuła podejmując taką decyzję i biorąc taką odpowiedzialność później. Nie dlatego, że nie jestem pewna albo nie chcę, tylko dlatego, że to smakuje jeszcze lepiej gdy czlowiek jest w pełni świadomy tego, z kim jest i jaki sam jest w związku. Przed Wami jeszcze tyle jako para, że szkoda sobie tego "zabierać" i podejmować już tak ogromnie ważne, bardzo zobowiązujące decyzje.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-01-11 o 16:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie zdecydowanie za wcześnie. Zamieszkajcie razem najpierw.
Poza tym ja jestem z tych, którzy nie uznają zaręczania się po to, żeby być zaręczonym ![]() Argument o 'określeniu się' do mnie nie przemawia, przecież to WY między sobą macie wiedzieć, jakie macie plany życiowe, czy wspólne itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Osobiście zaręczyłam się po troszkę ponad 7 miesiącach związku, znaliśmy się kilka lat, ale najpierw tylko z widzenia, potem jakieś rozmowy na imprezach, stosunki kolega, koleżanka. Żadnych randek itp.
Nie żałuje, wszyscy byli zaskoczeni, pytali czy ciąża itp, ale nic z tych rzeczy. Na razie ślubu nie planujemy, gdyż chcemy skończyć szkołę i się czegoś dorobić. Jeśli jeszcze raz miała bym się zaręczyć po tak krótkim czasie, zrobiła bym to znowu. No i pamiętajmy, że to zaręczyny, a nie kredyt na 40 tysięcy, zawsze jeśli facet okażę się jakimś psycholem można po prostu odejść i nigdy więcej go nie oglądać. A i dodam jeszcze, że jeśli mój poprzedni chciał by oświadczyć się po tak krótkim czasie (a przyjaźniliśmy się jeszcze przed związkiem jakiś rok), nie zdecydowała bym się, mówiła bym że za wcześnie itp. bo to po prostu nie był ten facet, przy obecnym TŻ nie miałam żadnych wątpliwości.
matka chemia kocha swoje dzieci i nie pozwoli im umrzeć w samotności Edytowane przez Lilth Czas edycji: 2014-01-11 o 16:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Bez sensu zaręczać się, kiedy ma się myśli w stylu "a co jeśli okaże się, że to jednak nie "TO"?" Zaręczyć się można jak się jest przekonanym do wspólnego życia i do partnera na 100%.
![]() ![]() ![]() http://8-pietro.blogspot.com/ ![]() ![]() ![]() Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy ![]() Zapraszam na pierwszego bloga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A co zmienią te zaręczyny w waszym życiu? Nic. Ale jeśli czujesz, że tego nie chcesz to mu o tym powedz lub powiedz"nie" gdy kleknie z pierścionkiem
![]() Zaręczyny to nie kredyt, zawsze mozna sie rozstać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() autorko, odpowiedz sobie na pytanie czy jeśli mielibyście ślub wziąć od razu po zaręczynach, to czy jesteś gotowa teraz na zmianę stanu cywilnego i zostanie żoną? bo jeśli nie, to znaczy, że na zaręczyny też gotowa nie jesteś. okres narzeczeństwa, to czas planowania ceremonii, a nie dojrzewania do ślubu. bo co jeśli dojdzie do daty ślubu i się okaże, że jednak nadal nie jesteś na to gotowa? przyjmując zaręczyny trzeba być zdecydowanym na ślub, a nie tylko na narzeczeństwo. już pomijając fakt, że jesteście razem krótko. ja byłam w trzyletnim związku, jakbyśmy szli takim tempem jak wy planujecie, to już bym była po rozwodzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Za bardzo wybiegasz myślami do przodu- tzn. dobrze jest mieć plany i mniej więcej określić gdzie się chce być za te 3 lata, ale ty się martwisz że 2017 (!!!) rok w lecie ślub i że za szybko? Ty jeszcze do tego czasu możesz trzech potencjalnych mężów poznać
![]() Jak dla mnie same zaręczyny jako tak wiele ze sobą nie niosą- są jedynie deklaracją ze się o sobie poważnie myśli, nic pozatym między wami nie zmienią. Z pierścionkiem na palcu czy nie- czas pokaże czy się dotrzecie i będziecie razem czy nie.
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
nic zlego nie ma w takich zareczynach, chociaz to dlugie czekanie na slub
![]() co Cie w oogle obchodzi co sobie pomysl jakas ciotka czy kolezanka? dosc wczesnie, ale dla mnie np lepiej wczesniej niz pozniej...zareczyny po 4 latach bycia razem jakos nie maja wiele uroku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się widywałam z TŻtem codziennie, zanim zamieszkaliśmy razem, po kilka godzin dziennie, w weekendy nocowaliśmy u siebie, wyjeżdżaliśmy razem itd. Również robiliśmy zakupy, sprzątaliśmy razem itd. ALE jednak dało się znacząco odczuć różnicę, jak zamieszkaliśmy ze sobą pełną parą ![]() Cytat:
1. Ani ślub ani zaręczyny nie są gwarantem szczęśliwego małżeństwa, ALE przed zaręczynami i ślubem wypadałoby jednak poznać tego wybranka. 5 m-cy to bardzo krótko na poznanie kogoś. 2. Nie rozumiesz tego, że można kogoś kochać, chcieć z nim być, ale do poważnych decyzji jak zaręczyny, małżeństwo, wspólne mieszkanie, dzieci, trzeba dojrzeć? Nie wszyscy robią wszystko na hop siup, niektórzy potrzebują czasu. Ok, ja mogę powiedzieć, że byłam (i jestem) mega zakochana w TŻcie, ale mimo to po 5 m-cach nie chciałabym oświadczyn, bo zwyczajnie nie byłam na to gotowa. Co nie przeszkodziło mi w przyjęciu oświadczyn, ale po ponad 1.5 roku (i wspólnym mieszkaniu). 3. Tak, jak chłop ma być zły, to będzie, ale w początkowej fazie związku mamy różowe okulary i nie widzimy wieeelu rzeczy. Poczytaj wątki na wizażu, niektóre dziewczyny same przyznają, że pewne rzeczy były od początku, ale przez miłość, zauroczenie, ich nie zauważały/nie chciały widzieć/wypierały itd. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja bym nie patrzyła na to, co mówia inni. I tak bedą gadać- ze za szybko, albo w innym wypadku, ze za wcześnie; inni beda mowić, ze chlopak nie ten, jeszcze inni że jesteś za młoda itp... Olać ich. Mama moje przyjaciółki opowiadała, że poznała swojego faceta w czerwcu. A rok później też w czerwcu brali już ślub. I są małżeństwem prawie 30 lat. Nie ma reguły
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
3. owszem wiem ze jest takie ryzyko ale ono zawsze jest, z moim facetem nie jest tak ze jest rózowo, widzimy swoje wady, słabości, popełniamy błędy ALE umiemy ze sobą o tym rozmawiać i konstruktywnie rozwiązywać problemy, gdy cos jest nie tak nikt nie ma oporów przyjść i bez oporów prosto z mostu wprost o tym powiedzieć nazywając rzeczy po imieniu i wtedy rozmową załatwiamy sprawę dochodząc do kompromisu, co często w związkach nawet kilkuletnich nie ma miejsca patrząc na posty włąśnie użytkowniczek w innych tematach - zamiast rozmowy z facetem temat na wizażu a chop o niczym nie wie i nie ma szansy wypowiedzi ponadto duzo rozmawiamy ogólnie o nas o zyciu o poglądach na wazne sprawy, mój TZ nigdy nie nie zawiódł nie skrzywdził moge na nim polegac ufam mu jest odpowiedzialny i ma dojrzałe poglądy na życie, zbierzne z moimi, jesli nawt czyms sie roznimy - umiemy ustalic kompromis i rozwiązanie dlatego mysle ze z takim własnie mężczyzną chcę spędzić resztę życia, pozatym po zaręczynach będzie jeszcze 3 lata czasu - nie jest to wiec takie hop siup moim zdaniem zaręczymy powinny mieć miejsce gdy oboje ludzi moze stwierdzić ze chce byc z tym człowiekim całe życie i wziąć ślub - pytanie czy wyjdziesz za mnie? tak lub nie - niezależnie kiedy to ma być, w tym konkretnym momencie deklaruję ze chcę z nim ślubu w przyszłości, a ze niektózy myslą ze po roku nadal nie będziemy się znac - tak jak pisałąm jesli po roku ktos nie umie okreslic czy chce byc z daną osobą to związek nie ma sensu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Mówi się za wcześnie, za wcześnie, czasami za późno. Kiedy wg Was będzie dobry czas na zaręczyny? Moi rodzice po roku już byli małżeństwem, nic ich nie nagliło z własnej woli i co? 34 lata po ślubie są.
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
No ale właśnie o to chodzi, powiedz mi, jaki jest sens zaręczać się teraz, skoro ślub ma być za 3 lata? Ja rozumiem zaręczyć się i już planować ślub, zaklepać salę, itd itd, ale 3 lata?
Tu widzę zaręczyny tylko dla innych, bo nie dla siebie. Przecież skoro wiesz, że chcesz z nim być, to Ci oficjalne zaręczyny niepotrzebne. Aha, no i gdybyś była na 100% pewna, że tego chcesz, to byś nie zakładała tematu na forum ![]() Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2014-01-11 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
No o tym właśnie mówię. Nie ma jakiejs jednej reguły co do tego kiedy jest/bedzie odpowiedni czas na zaręczyny/ślub. Jeśli autorka go kocha i chce z nim być, to niech się zaręczają, co niby stoi na przeszkodzie? To nie ślub żeby ciężko było się rozstać (tego nie zakładam, ale wiadomo, że w zyciu bywa różnie). Dlatego ja nie widzę przeszkód w ogóle. Powinnismy sie cieszyć, ze ludzie sie kochają, co w tym zlego...
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dlaczego wykluczasz zaręczyny dla siebie? czemu niepotrzebne? to rownie dobrze po co związek? kochacie sie to oficjalne bycie ze sobą niepotrzebne po co masz go przedstawiac jako swojego chłopaka? Edytowane przez megalaska Czas edycji: 2014-01-11 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Megalaska napisała:
nie rozumiem jak ktos potrzebuje 3> lat na "poznanie się" ludzie sie az tak nie zmieniają jak ktos po roku nadal nie jest pewny milosci oraz tego ze chce byc z daną osobą nie wieze ze po 3 latach magicznie to sie zmieni wiec skoro po roku ktos nie wie czy chce byc z daną osobą po co dalszy związek i czekanie? Ależ przez 3 lata wiele się zmieni- chociażby twoje nastawienie do niego i PEWNOŚĆ odnośnie ślubu. Np. poznajesz chłopaka i jesteś z nim 7miesięcy- mimo że go kochasz i jesteście oboje jeszcze w fazie fascynacji to masz obawy czy to ten na całe życie. Za 3 lata o tej porze już nie masz obaw tego typu- poznałaś go, twoje uczucia są ustabilizowane i jesteś na tyle pewna tego ślubu w przyszłości że sie nie musisz zastanawiać co otoczenie pomyśli. Pozatym ludzie całe życie się poznają ![]() ![]()
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zbyt wczesne - to chyba nie brzmi pozytywnie, raczej ma inny wydźwięk. Wykluczam zaręczyny dla siebie, bo nie rozumiem po co być zaręczonym 3 lata? Napisałam: dla mnie xzaręczyny = przygotowanie do ślubu, nie jakiś tam stan, w którym trwam 5 czy 10 lat tylko po to, żeby mnie TŻ nazywał 'narzeczoną'. Wiadomo, że zrobisz, co będziesz chciała, ale gdybyś nie miała wątpliwości, temat by nie powstał, proste. Szkoda, że to kolejny wątek, w którym autorka otrzymując inną odpowiedź od tej, którą oczekiwała, i tak robi wszystko, by pokazać, że decyzja A, a nie B, jest właściwa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Właściwie to nie wiem jaki jest problem
![]() ![]() Ale jest w Tobie wyraźna wątpliwość co do nich - zwyczajnie powiedz chłopakowi aby się z nimi nie śpieszył, w końcu to wasza wspólna decyzja.
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Prawdopodobnie chodziło o "zbyt wczesne" jako wczesne w porównaniu do innych. W takim sensie, że inne pary zareczają się po kilku latach, a Autorka po niecałym tylko roku. A nie "zbyt wczesne" jako "nie jestem gotowa i nie wiem co odpowiedzieć".
![]() |
![]() |
#30 |
.
|
coś w obliczeniach się miotasz. najpierw piszesz, że związek trwa 5 miesięcy i na wiosnę facet chce się oświadczyć. później, że to będzie rok związku i 1,5 roku znajomości. no nie powiem, trochę manipulujesz liczbami, a w tym przypadku ma to pewne znaczenie. jeśli facet mówi w styczniu o czymś takim to wiosna byłaby raczej w marcu, kwietniu. a rok waszego związku przypada dopiero w sierpniu. gdyby zaręczyny były najwcześniej w sierpniu/wrześniu nie stwierdziłabym, że są aż tak wcześnie. jednak... w waszym przypadku byłabym przeciwna. po pierwsze - dziecinne przejmowanie się, co ludzie powiedzą. to wasza sprawa i niczyja więcej. po drugie - nie widzę sensu zaręczania się 3,5 roku przed ślubem.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:30.