|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Studia a matura. :-)
W tym roku poprawiam maturę z matematyki (niestety, zdana na styk). Chcę iść na studia dzienne, z tym że... nie wiem co wybrać. Zastanawiam się pomiędzy Europeistyką na PG a Zdrowiem Środowiskowym (lub Publicznym) na UG. Obie uczelnie mają wysokie progi punktowe. By dostać się na Europeistykę musiałabym zdać dobrze dodatkową geografię a na Zdrowie ... biologię oraz chemię. Nie wiem, czy jest sens podchodzić do wszystkich tych przedmiotów, bo można robić jedną rzecz dobrze albo kilka średnio... Nie jestem super uzdolniona i nauka u mnie wymaga sporo wysiłku i pracy. Myślę też nad jakąś filologią, ale to studia humanistyczne więc bez problemu dostanę się z obecnym wynikiem. Jednak kuszą mnie te dwa kierunki które wymieniłam tu pierwsze...
Czy są tu studentki na tych uczelniach i mogłyby coś więcej powiedzieć? Udzielić informacji? Będę wdzięczna |
|
|
|
|
#2 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Studia a matura. :-)
Cytat:
![]() Cóż, podobno na geografię łatwiej się nauczyć. A biologię i chemię miałabyś zdawać rozszerzoną? Jak u Ciebie było z tymi przedmiotami? Dobrze? Źle? Tragicznie? Czy te dwa kierunki naprawdę Ci odpowiadają? Przeglądałaś programy studiów, siatki zajęć? Bo nie zawsze tak fajnie to wygląda, jak możesz sobie poczytać w opisach. Ja uważam, że jeśli komuś naprawdę na czymś zależy, to da radę. Ty chyba jeszcze do końca nie zdecydowałaś. Zamierzasz dopiero teraz przygotowywać się do tych przedmiotów? Bo jeśli tak, musiałabyś się spiąć i ostro przystąpić do pracy. A co do filologii, mam nadzieję, że nie jesteś jedną z tych osób, które uważają, że skoro to studia humanistyczne, to można siedzieć i nic nie robić. A nad jaką filologią myślisz? Konkretnie? Czy to tylko takie bujanie w obłokach i myśl: "Oj, pójdę na filologię jakąśtam, bo nie mam pomysłu na siebie"? Wiele takich na tych kierunkach się znajduje (zwłaszcza na filologii ang.), a potem połowa rezygnuje. I to kolejne pytanie: wiesz, jak naprawdę wyglądają studia filologiczne? Poczytaj, zastanów się i działaj.
|
|
|
#3 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Zdana na styk czyli zapewne coś w granicach 30-35%? Nie to żebym cię jakoś zniechęcał ale dostać się na europeistykę to wcale nie trzeba mieć niewiadomo jakich wyników tym bardziej że dużo osób zapewne startuje a później nie składa dokumentów.
Piszesz jeszcze że nauka idzie ci ciężko w liceum, nie wiem jaki tam masz poziom ale studia a lo to jak niebo a ziemia, zastanów się czy jest sens iść na studia tylko po to żeby iść i się męczyć z zaliczeniami i motywacją do nauki, czy może nie lepiej zrobić sobie jakąś policealną szkołę albo studium lub coś podobnego. Niby i tu i tu nauka jest no ale jednak... tym bardziej że tak troszkę sama nie wiesz co chcesz robić "a może europeistyka, albo środowisko albo może jednak filologia bo to human jest"
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ale przecież filologia to jest nauka humanistyczna. Czy może chodzi po prostu o to, że coraz powszechniejsze jest utożsamianie studiów humanistycznych ze studiami, które są banalne i generalnie łatwo jest zdać?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Tfu tfu
Co do nauki biologii- zawsze ją lubiłam i byłam dobra. Do chemii musiałabym się nieco spiąć. Nie mam generalnie problemów z nauką, wiadomo, jak pozakuwasz to później nie masz problemów z zaliczaniem. Wydaje mi się że na PG na europeistykę jednak trzeba mieć min. 50% z matmy, w końcu to wydział ekonomii :P Co do studiów humanistycznych- nie uważam że nie trzeba się na nich uczyć jednak wiem że nie miałabym problemów z dostaniem się np. na filologię polską. Z nauką na takich studiach raczej też bym podołała. Skończyłam technikum i właściwie cały swój czas mogę poświęcić teraz na naukę, ponieważ pracuję tylko dorywczo a do matury jeszcze 5 miesięcy. Najbardziej musiałabym kuć chemię bo z niej największe zaległości, no i egzamin wstępny na GUMed. Chętnie poczytam inne wypowiedzi na temat tych kierunków i uczelni
|
|
|
|
|
#7 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Chodzi o to, że ludzie tworzą dwa worki: "coś humanistycznego" i "coś ścisłego". A tak naprawdę nie da się w ten sposób rozdzielać kierunków. Ale to nie temat na taką dyskusję ![]() ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- A to nie lepiej sprawdzić, a nie "wydaje mi się"? Nazwy wydziałów nie mają tu nic do rzeczy.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.