|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
trądzik i sucha skóra
Witam. Od kilku miesięcy borykam się z krostkami na dekolcie. Nieestetyczny wygląd doprowadza mnie do szału. Nie miałam ich wcześniej, dlatego tak mnie to dręczy. Czy to trądzik? O podobnych objawach czytałam i opisywano to właśnie jako trądzik, ale nie jestem pewna. Podobne krostki mam również na nogach, ale z nimi męczę się już wiele lat. Może na początku nie zwracałam na nie uwagi, ale teraz zaczynam się martwić o ich wygląd
Próbowałam je szorować na setkę sposobów, bo to niby pomaga, ale nic. Głównie dziewczyny z podobnym problemem, pisały o ich wysuszaniu, może i fakt, zanikają w lato, bo wystawiam je na słońce itd. ale zimą nie jest już tak fajnie. Sposób na to jakiś? Bo mi już sił brakuje i cierpliwości No i właśnie, kolejny kłopot, to totalnie wysuszona skóra. Gdy swędzi - oczywiście drapię, potem lecą białe wiórki, a w miejscu zadrapania powstaje podrażnienie na białym tle. Przez miesiąc stosowałam specjalny olejek, do bardzo wysuszonej skóry, liczyłam, że mi pomoże (niestety nie pamiętam nazwy, ale kosztował mnie prawie 40zł), jednak się przeliczyłam. Kremy, nie kremy, nawilżające płyny do kąpieli, balsamy, olejki...... ale nie wiem. Ktoś tu jest z podobnym problemami? Na koniec dodam, że w tym roku skończę tylko 16 lat
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: trądzik i sucha skóra
Przymieszkowe rogowacenie. Poczytaj o tym - z tego co pamiętam, to kremy z mocznikiem pomagają, możesz np. kupić balsam Isana z 10% urea (8-9zł w Rossmanie, skład jak kilkukotnie droższe apteczne balsamy).
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Kiedyś miałam tego mnóstwo na dekolcie ale teraz się jakoś poprawiło. Bardzo sporadycznie mi coś wyskoczy na dekolcie głównie tylko wtedy jak nałoże puder a potem nie zmyję dokładnie. Kiedyś nawilżałam to miejsce różnymi kremami ale to tylko pogarszało całą sprawę. Nie wiem jak ty ale ja skórę na dekolcie mam lekko tłustą, ma tendencję do powstawania zaskórników więc wszystkie balsamy zapychały mi pory i stąd te wszystkie zmiany trądzikowe.
Jedyne czego używam to spirytus salicylowy ( na twarz nigdy bym się nie zdecydowała ale na dekolcie nie mam wrażliwej skóry więc mogę sobie pozwolić) naprawde od kiedy nie używam różnych kremów nawilżających które mnie zapychały i smaruję dekolt tylko spirytusem salicylowym moj problem stał się o 95% mniejszy. |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Co do przymieszkowego rogowacenia to może być całkiem możliwe. Przyznam szczerze, że moja dieta jest nieco uboga w witaminy, więcej spożywam węglowodanów.... tak więc muszę się tym zainteresować. Spróbuję tego kremu z mocznikiem, może podołamy
Skórę na twarzy, nogach i rękach mam wysuszoną, natomiast na dekolcie, plecach i brzuchu jest tłusta, to prawda. Dziwne. Na plecach też wyczułam kilka krostek. Spirytus salicylowy akurat posiadam
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przecież spirytus wysusza. Poprawa bedzie tylko chwilowa, a później zobaczysz jak Cię wysypie. Poza tym za kilka lat będziesz miała dekolt staruszki i obwisły biust bo skóra zrobi się wiotka i nie będzie go miala jak trzymać. Te partie skóry trzeba nawilżać. Balsam z mocznikiem na prawdę może tu pomóc. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
a czy krem z mocznikiem nie zwalcza czasem przesuszonej skóry?
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zauważyłam aby spirytus jakoś bardzo przesuszył moją skórę. Biust omijam szerokim łukiem gdyż krostki zazwyczaj mam znacznie wyżej także nie mam potrzeby smarowania tych okolic. Gdyby kiedyś problem się nasilił to spróbuję tego balsamu z mocznikiem. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Ogólnie kwa salicylowy zapobiega występowaniu nowych wyprysków, wiec warto patrzeć na to przy wyborze kosmetyków na trądzik wiem też że dobrze działa obecność kwasu glikolowego bo ogólnie oczyszcza i wygładza skórę a z takich ciekawostek bo ostatnio trochę mnie to interesuje to ekstrakt z kory wierzby hamuje też dobrze powstanie wyprysków
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam trochę krostek na dekolcie i plecach, ale nie robię z tym nic i nie jest źle. Czasami tylko przetrę hydrolatem, a tak to myję albo mydłem Aleppo, albo płynem do higieny intymnej (tym, czym akurat się myję i mam bardziej pod ręką). Trochę niby tego jest, jednak nie przeszkadza mi to w ogóle w porównaniu do twarzy. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
A może masz takie zwykłe "potówki"? Ja też tak czasem mam na dekolcie szczególnie, gdy się zgrzeję. Pomaga mi na to po prostu zostawienie ich w spokoju. Ewentualnie używam stary dobry krem sudocrem punktowo i już
ja np. nie mogę stosować na moja skórę oliwek - szczególnie tam, gdzie mam problemy bo mi zapycha. Na nogach też mam krostki, ale powodowane wrastającymi włoskami - peeling i ziaja albo nona i wystarcza
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
krostki są widoczne cały czas. większe lub mniejsze, naprawdę okropne, rozmieszczone po całym dekolcie czerwone punkty, które szpecą wygląd
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Spróbuj ten sudocrem. On jest tani (ok. 13 zł w aptece) a może Ci naprawdę pomóc
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
a na te nogi jakiś preparat specjalny polecicie oprócz peelingu?
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
A szukałaś w końcu jakiś kosmetyków z ekstraktu z kory wierzby? Tak jak wyżej Ci pisałam? To tak samo jak lukrecja jest dobra na wszystko to tutaj podobnie wiec warto w takie kosmetyki się zaopatrzyć
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Oprócz peelingów, a pamiętaj że one dużo bardzo dają, mogę polecić sudocrem właśnie, balsam na wrastające włoski Ziaja (taki biały) i ewentualnie tonizujący balsam z Nony. Balsamy będą Ci tę skórę nawilżać i łagodzić te miejsca krostek, a peelingi powinny ułatwić włoskom wydostanie się.
Depiluj się też wieczorami po kąpieli. Fajnie o tym mówiły dziewczyny tutaj:
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.

Próbowałam je szorować na setkę sposobów, bo to niby pomaga, ale nic. Głównie dziewczyny z podobnym problemem, pisały o ich wysuszaniu, może i fakt, zanikają w lato, bo wystawiam je na słońce itd. ale zimą nie jest już tak fajnie. Sposób na to jakiś? Bo mi już sił brakuje i cierpliwości
ale nie wiem. Ktoś tu jest z podobnym problemami? Na koniec dodam, że w tym roku skończę tylko 16 lat

] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - M