trądzik i sucha skóra - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-17, 20:27   #1
orchis_27
Raczkowanie

Cool

trądzik i sucha skóra

Witam. Od kilku miesięcy borykam się z krostkami na dekolcie. Nieestetyczny wygląd doprowadza mnie do szału. Nie miałam ich wcześniej, dlatego tak mnie to dręczy. Czy to trądzik? O podobnych objawach czytałam i opisywano to właśnie jako trądzik, ale nie jestem pewna. Podobne krostki mam również na nogach, ale z nimi męczę się już wiele lat. Może na początku nie zwracałam na nie uwagi, ale teraz zaczynam się martwić o ich wygląd Próbowałam je szorować na setkę sposobów, bo to niby pomaga, ale nic. Głównie dziewczyny z podobnym problemem, pisały o ich wysuszaniu, może i fakt, zanikają w lato, bo wystawiam je na słońce itd. ale zimą nie jest już tak fajnie. Sposób na to jakiś? Bo mi już sił brakuje i cierpliwości No i właśnie, kolejny kłopot, to totalnie wysuszona skóra. Gdy swędzi - oczywiście drapię, potem lecą białe wiórki, a w miejscu zadrapania powstaje podrażnienie na białym tle. Przez miesiąc stosowałam specjalny olejek, do bardzo wysuszonej skóry, liczyłam, że mi pomoże (niestety nie pamiętam nazwy, ale kosztował mnie prawie 40zł), jednak się przeliczyłam. Kremy, nie kremy, nawilżające płyny do kąpieli, balsamy, olejki...... nic nie pomaga. Inni radzili mi, żebym zainteresowała się kwestią diety ale nie wiem. Ktoś tu jest z podobnym problemami? Na koniec dodam, że w tym roku skończę tylko 16 lat
orchis_27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 12:39   #2
v-x-n
Wtajemniczenie

Dot.: trądzik i sucha skóra

Przymieszkowe rogowacenie. Poczytaj o tym - z tego co pamiętam, to kremy z mocznikiem pomagają, możesz np. kupić balsam Isana z 10% urea (8-9zł w Rossmanie, skład jak kilkukotnie droższe apteczne balsamy).
[ Biegam ] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - M
v-x-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 13:37   #3
eva94
Raczkowanie

Kiedyś miałam tego mnóstwo na dekolcie ale teraz się jakoś poprawiło. Bardzo sporadycznie mi coś wyskoczy na dekolcie głównie tylko wtedy jak nałoże puder a potem nie zmyję dokładnie. Kiedyś nawilżałam to miejsce różnymi kremami ale to tylko pogarszało całą sprawę. Nie wiem jak ty ale ja skórę na dekolcie mam lekko tłustą, ma tendencję do powstawania zaskórników więc wszystkie balsamy zapychały mi pory i stąd te wszystkie zmiany trądzikowe.

Jedyne czego używam to spirytus salicylowy ( na twarz nigdy bym się nie zdecydowała ale na dekolcie nie mam wrażliwej skóry więc mogę sobie pozwolić) naprawde od kiedy nie używam różnych kremów nawilżających które mnie zapychały i smaruję dekolt tylko spirytusem salicylowym moj problem stał się o 95% mniejszy.
eva94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 15:05   #4
orchis_27
Raczkowanie

Co do przymieszkowego rogowacenia to może być całkiem możliwe. Przyznam szczerze, że moja dieta jest nieco uboga w witaminy, więcej spożywam węglowodanów.... tak więc muszę się tym zainteresować. Spróbuję tego kremu z mocznikiem, może podołamy

Skórę na twarzy, nogach i rękach mam wysuszoną, natomiast na dekolcie, plecach i brzuchu jest tłusta, to prawda. Dziwne. Na plecach też wyczułam kilka krostek. Spirytus salicylowy akurat posiadam
Stary 2014-01-19, 13:53   #5
Xymena85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eva94 Pokaż wiadomość
Kiedyś miałam tego mnóstwo na dekolcie ale teraz się jakoś poprawiło. Bardzo sporadycznie mi coś wyskoczy na dekolcie głównie tylko wtedy jak nałoże puder a potem nie zmyję dokładnie. Kiedyś nawilżałam to miejsce różnymi kremami ale to tylko pogarszało całą sprawę. Nie wiem jak ty ale ja skórę na dekolcie mam lekko tłustą, ma tendencję do powstawania zaskórników więc wszystkie balsamy zapychały mi pory i stąd te wszystkie zmiany trądzikowe.

Jedyne czego używam to spirytus salicylowy ( na twarz nigdy bym się nie zdecydowała ale na dekolcie nie mam wrażliwej skóry więc mogę sobie pozwolić) naprawde od kiedy nie używam różnych kremów nawilżających które mnie zapychały i smaruję dekolt tylko spirytusem salicylowym moj problem stał się o 95% mniejszy.
Spirytus salicylowy na dekolt?...
Przecież spirytus wysusza. Poprawa bedzie tylko chwilowa, a później zobaczysz jak Cię wysypie. Poza tym za kilka lat będziesz miała dekolt staruszki i obwisły biust bo skóra zrobi się wiotka i nie będzie go miala jak trzymać. Te partie skóry trzeba nawilżać.
Balsam z mocznikiem na prawdę może tu pomóc.
Xymena85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-19, 21:13   #6
orchis_27
Raczkowanie

a czy krem z mocznikiem nie zwalcza czasem przesuszonej skóry?
Stary 2014-01-20, 14:50   #7
eva94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Xymena85 Pokaż wiadomość
Przecież spirytus wysusza. Poprawa bedzie tylko chwilowa, a później zobaczysz jak Cię wysypie. Poza tym za kilka lat będziesz miała dekolt staruszki i obwisły biust bo skóra zrobi się wiotka i nie będzie go miala jak trzymać. Te partie skóry trzeba nawilżać.
Stosuje spirytus salicylowy na dekolt od bardzo dawna ale sporadycznie i punktowo tylko wtedy jak mi coś wyskoczy i jeszcze nigdy mnie nie wysypało. W lecie w ogóle go nie stosuje ponieważ słońce jakoś pozytywnie oddziaływuje na moją skórę na dekolcie Nie zauważyłam aby spirytus jakoś bardzo przesuszył moją skórę. Biust omijam szerokim łukiem gdyż krostki zazwyczaj mam znacznie wyżej także nie mam potrzeby smarowania tych okolic.
Gdyby kiedyś problem się nasilił to spróbuję tego balsamu z mocznikiem.
eva94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-21, 00:19   #8
gajana_
BAN stały

Ogólnie kwa salicylowy zapobiega występowaniu nowych wyprysków, wiec warto patrzeć na to przy wyborze kosmetyków na trądzik wiem też że dobrze działa obecność kwasu glikolowego bo ogólnie oczyszcza i wygładza skórę a z takich ciekawostek bo ostatnio trochę mnie to interesuje to ekstrakt z kory wierzby hamuje też dobrze powstanie wyprysków
gajana_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-23, 10:16   #9
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Xymena85 Pokaż wiadomość
Ale przecież kwas salicylowy może bardzo pomóc, bo właśnie zapobiega powstawaniu nowych zmian i sam w sobie nie wysusza, gorzej w połączeniu z alkoholem.

Ja mam trochę krostek na dekolcie i plecach, ale nie robię z tym nic i nie jest źle. Czasami tylko przetrę hydrolatem, a tak to myję albo mydłem Aleppo, albo płynem do higieny intymnej (tym, czym akurat się myję i mam bardziej pod ręką). Trochę niby tego jest, jednak nie przeszkadza mi to w ogóle w porównaniu do twarzy.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-23, 15:24   #10
pieronica
Raczkowanie

A może masz takie zwykłe "potówki"? Ja też tak czasem mam na dekolcie szczególnie, gdy się zgrzeję. Pomaga mi na to po prostu zostawienie ich w spokoju. Ewentualnie używam stary dobry krem sudocrem punktowo i już

ja np. nie mogę stosować na moja skórę oliwek - szczególnie tam, gdzie mam problemy bo mi zapycha.

Na nogach też mam krostki, ale powodowane wrastającymi włoskami - peeling i ziaja albo nona i wystarcza
Stary 2014-01-23, 21:37   #11
orchis_27
Raczkowanie

krostki są widoczne cały czas. większe lub mniejsze, naprawdę okropne, rozmieszczone po całym dekolcie czerwone punkty, które szpecą wygląd
Stary 2014-01-24, 08:51   #12
pieronica
Raczkowanie

Spróbuj ten sudocrem. On jest tani (ok. 13 zł w aptece) a może Ci naprawdę pomóc
Stary 2014-01-27, 20:21   #13
orchis_27
Raczkowanie

a na te nogi jakiś preparat specjalny polecicie oprócz peelingu?
Stary 2014-01-27, 23:29   #14
gajana_
BAN stały

A szukałaś w końcu jakiś kosmetyków z ekstraktu z kory wierzby? Tak jak wyżej Ci pisałam? To tak samo jak lukrecja jest dobra na wszystko to tutaj podobnie wiec warto w takie kosmetyki się zaopatrzyć
gajana_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 08:13   #15
pieronica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez orchis_27 Pokaż wiadomość
a na te nogi jakiś preparat specjalny polecicie oprócz peelingu?
Oprócz peelingów, a pamiętaj że one dużo bardzo dają, mogę polecić sudocrem właśnie, balsam na wrastające włoski Ziaja (taki biały) i ewentualnie tonizujący balsam z Nony. Balsamy będą Ci tę skórę nawilżać i łagodzić te miejsca krostek, a peelingi powinny ułatwić włoskom wydostanie się.

Depiluj się też wieczorami po kąpieli. Fajnie o tym mówiły dziewczyny tutaj:

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości