![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Praca w korpo vs w małych przedsiębiorstwach
Cześć
![]() Zastanawia mnie jakie są Wasze opinie o pracy w korporacjach, i w mniejszych firmach. O korpo dużo się nasłuchałam - 'białe kołnierzyki', wyścig szczurów, zostawanie w pracy do nocy. Ale również większe płace, prywatna opieka zdrowotna, multisport, łatwiejsze awansowanie, wyjazdy integracyjne, itp. Kiedyś pracowałam w 3 osobowej, małej firmie. Miałam 10 zł/h, po 2 miesiącach chciałam wracać na studia ale zaproponowano mi umowę o pracę i opłacenie połowy czesnego za studia. W sumie nie pracowało się źle, ale nie dogadywałam się ze współpracownikami, to nie była praca dla mnie. Teraz, pracuję w korporacji- co praca umowa zlecenie, ale stawka wyższa, świetne biuro w centrum Warszawy [to też plus ![]() Poza tym słucham opowieści znajomych o innych korporacjach - wprowadzają zasady, że mają 40 stanowisk pracy, pracowników jest 50, więc kto pierwszy przyjdzie do pracy ten ma gdzie siedzieć, a płacone jest oczywiście za dzień pracy [i to jest fakt, nie bd mówić jaka to firma]. Że trzeba siedzieć od rana do wieczora, a za nadgodziny nie płacą, ale możesz je wykorzystać jako płatny urlop [ale nie da się wziąć np. 3 tygodni wolnego pod rząd, tylko 2-3 dni...]. Z perspektywy mojej 3-miesięcznej 'kariery' niedużo mogę powiedzieć, ale jak jest u Was? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Praca w korpo vs w małych przedsiębiorstwach
Chyba nie zrozumiałam. W przykładzie, który podałaś 10 pracowników nie ma warunków do pracy i co wtedy robi?? Idzie do domu czy jak??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;44674941]Chyba nie zrozumiałam. W przykładzie, który podałaś 10 pracowników nie ma warunków do pracy i co wtedy robi?? Idzie do domu czy jak??
![]() Tak. Każdy ma swoją szafkę na osobiste rzeczy w recepcji, ale biurek jest tylko 40. Więc 10 ostatnich osób, które przyjdą najpóźniej do pracy nie mają gdzie pracować i idą do domu=nie dostają kasy. W ten sposób firma pośrednio nakazuje przychodzić do pracy jak najwcześniej.... I tak jest moim zdaniem to jest chore :| |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://oleosa.blogspot.com Kobiety-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie. Obiecuję, że nie będzie statystyki. Edytowane przez Tutli Czas edycji: 2014-01-18 o 16:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
A co do pytania tytułowego: korporacja korporacji nie równa. Wszystkie korporacje wsadzają do jednego worka osoby, które nigdy w żadnej nie pracowały albo ci, którzy projektują swoje złe doświadczenia na inne firmy. Po pierwsze, styl pracy zależy od branży i tego, czy Twoja praca wychodzi na zewnątrz (praca dla klienta), czy nie. Wiadomo, że jeśli pracujesz np. w consultingu, to kupę czasu zabierają duperele związane z obsługą klienta, deadline'y są rzeczą świętą, mnóstwo czasu pochłania polityka. W pracy dla własnej firmy jest inaczej, te rzeczy w znacznej mierze odpadają. Pracowałam do tej pory w dwóch korporacjach i nie da się tego porównać: w pierwszej pracy (na studiach) miałam na dzień dobry niezłą pensję, umowę o pracę, totalny socjal, praca po godzinach była dla chętnych i płatna, ogólnie pracowało się na serio tylko w czasie sezonu, który był dość krótki, wiele tygodni wyglądało tak, że wszyscy spędzali 8 h. siedząc na kawach, na fejsie etc., bo zwyczajnie nie było nic do roboty. Co do samej pracy: była nieskomplikowana, dla mnie nudna, powtarzalna, w zasadzie niczego się tam nie nauczyłam i po pół roku byłam szczęśliwa, że kończę. Pewnie podobnie wygląda praca w budżetówce...
Do drugiej pracy poszłam od razu po studiach na program stażowy, zależało mi na dostaniu się, bo była to praca stricte w moim zawodzie, dlatego obniżyłam wymagania płacowe i zaczęłam od kiepskiej płacy. Ciężka praca, zarówno u siebie, jak i u klienta, wymagająca intelektualnie, są dni, kiedy nie mam czasu nawet sprawdzić prywatnej poczty a także kiedy cały zespół wyrabia kupę nadgodzin, bo klient musi dostać projekt do końca miesiąca; różnorodność projektów, mnóstwo nauki, świetna atmosfera. Po okresie stażu dostałam umowę o pracę i przyzwoitą pensję, mimo dosyć krótkiego stażu mam dużą odpowiedzialność, koordynuję część międzynarodowych projektów, w 2 lata nauczyłam się tyle, ile w innych firmach ludzie uczą się przez 5. I naprawdę nie da się wrzucić korpo do jednego worka.
http://oleosa.blogspot.com Kobiety-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie. Obiecuję, że nie będzie statystyki. Edytowane przez Tutli Czas edycji: 2014-01-18 o 18:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Też mi się tak wydaje.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Paranoja ![]() Bardzo fajny temat postu swoją drogą. Właśnie jestem na etapie szukania pracy w Polsce i chętnie poczytam sobie Wasze opinie na ten temat ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rany brzmi fatalnie..może pracoholik? może rodzina mu się rozpada i odwraca uwagę praca ponad siły? W każdym razie szaleństwo ![]() Mam wrażenie, że już nie chciałabym pracować w korporacji. Prawie pięć lat w takiej firmie doprowadziło mnie do stanu takiego, że marzy mi się praca w małym środowisku, gdzie ludzie są wobec siebie uczciwi i mogą na sobie tak normalnie po ludzku polegać. Ale czy taka pracę znajdę? Jak mi się uda, to dam Wam znać czy było warto ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Jeszcze nie ma rodziny i wątpię, by ją w najbliższym czasie założył,
jak nie ma czasu na sen, to jak może mieć czas na poznanie kobiety? ![]()
![]() |
#14 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
znam takie osoby... w poprzedniej [tej małej, 3 osobowej!] firmie był taki pracoholik... prócz bycia głównym projektantem miał swoją własną firmę i grał w zespole... ciągle chodził na energetykach... w obecnej firmie kolega opowiada o swojej żonie, księgowej z korporacji. Są dni, gdy musi siedzieć od 9 do 22... np. 5 dni pod rząd. jakiś projekt zamykają. Ja osobiście nie rozumiem takich ludzi. Żadne pieniądze nie wynagrodzą im ŻYCIA, ich pasji, znajomych, rodziny, czasu z dziećmi.... ---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Buc
|
Cytat:
![]() ja cenie sobie korporacje za możliwość rozwoju, międzynarodowe środowisko pracy plus oczywiście cały socjal. zresztą tak jak napisała koleżanka wcześniej - korporacja korporacji nierówna.
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że teraz wiele osób nadużywa słowa korporacja. Odnosząc się np. do pierwszego posta: w korpo umowa zlecenie? Nigdy się z tym nie spotkałam, no chyba, że na praktykach wakacyjnych. Więc może należałoby na początku określić co znaczy dla nas korporacja bo mam wrażenie, że niektórzy to widzą inaczej niż jest w rzeczywistości...
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2014-01-19 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlaczego? Dlatego, że liczba zatrudnionych jest jedynym z czynników wpływających na oficjalne wyniki finansowe firmy, wiadomo, że lepiej, jak zysk rozkłada się na mniej osób ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
W korpo traktuje sięczlowieka jak maszynę, która ma konkretny cel i musi go spełnić. Wiadomo, jest dżo zalet, jak chocby czesto ajny socjal, karty multisport itp. Ale ogolnie wydaje mi sie, ze lepsza jest zwykla, mala firma w ktorej mozna sie spokojnie rozwijac bez zbednych ciśnień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;44685873]Niekoniecznie, też miałam umowę zlecenie, a nie były to praktyki wakacyjne. Znajoma w innej korporacji też miała zlecenie, aż się nią pan z pipu na kontroli zainteresował, dlaczego ma tak długo umowę zlecenie. W efekcie została zwolniona.[/QUOTE]
a ile czasu pracowała na umowę zlecenie? ja osobiście myślałam, że to normalne mieć na początku umowę śmieciową. wg tego co mówi mój szef, miałabym ją przez 9 miesięcy [minimum]. chociaż dużo osób przychodzi do nas z konkurencyjnych firm i od razu mają umowe o pracę :p ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
wszyscy mi zazdrościli, że jako ta z umową śmieciową nie muszę tego wypełniać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Buc
|
Cytat:
dokładnie.
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Myślę, że w małych firmach często jest inna kultura organizacji. Jest bardziej przyjazna, ludzie są mocniej zżyci nie tylko na polu organizacji. Korporacje bardziej nastawione są na wyścig szczurów, gdzie często istnieje duzy dystans do władzy, czuje się duży dysonans między pracownikami najnizszego szczebla a dyrekcją. W mniejszych firmach relacje są bardziej bezpośrednie. Mówię tu o moim doświadczeniu, co nie znaczy, że w każdej firmie tak to wygląda.
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Wiele zależy co robimy, jakie mamy umiejętności stanowisko. Przy pewnych naszych predyspozycjach lepsza będzie korporacja, przy innych mała firm lub nawet własna firma.
Jak zostało to podane powyżej korporacja korporacji nie równa i mała firma firmie nie równa. Napewno w korporacji możemy liczyć na normalną umowę. niestety w wielu małych firmach to zatrudnianie jest bez umowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Buc
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
zielony stworek
|
Może i korporacje są różne,ale ja trafiłam do takiej, która zatrudniała przez ostatnie kilka lat na umowę zlecenie i przez agencję pracy tymczasowej.
![]() Ja miałam jeszcze umowę o pracę,ale moje koleżanki już nie. Żadnych multisportów (o czymś takim się z wizażu dowiedziałam), pakietów zdrowotnych,paczek na święta...tzn paczki tylko dla dzieci,ale kto te dzieci miał skoro zatrudniano w dużej mierze studentów? Kierownik i jeszcze 2 czy 3 osoby w dziale. Nadgodziny niepłatne,bo pracowało się na tzw premie uznaniowa. Siedziałeś i robiłeś na premie,która nie zawsze wypłacono,bo była ona uznaniowa i jak chcieli to dali te extra max 300zl,a jak nie to nie. Ktoś napisze,że można się było kłócić,a można było,bo przekaz od kierownictwa był jasny,że nie ma obowiązku pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O rany brzmi fatalnie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Jeśli nie lubi się pracy w korporacji, czy w małej firmie, zawsze można próbować założyć coś swojego lub nawet stać się freelancerem, ale to już wymaga mocnych nerwów, bo praca raz jest raz nie ma. A z prowadzeniem własnej firmy to wiadomo - od rana do wieczora
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Jednak ludzie z firmy szybko uciekają (dużo już po roku),a szefostwo dziwi się dlaczego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.