Jak nauczyć dziecko ssać smoczek? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-21, 15:27   #1
felek
Przyczajenie

Jak nauczyć dziecko ssać smoczek?

Witam. Wiem, wiem że temat powinien raczej brzmieć odwrotnie, ale u mnie jest właśnie ogromna potrzeba nauczenia dziecka ssania smoka. Otóż problem polega na tym, ze moje dziecko chce byc cały czas przy piersi. Nadmieniam ze ma 10 tyg. i karmie ją piersią. Jedyną metodą uśpienia jest własnie piers,ale niestety dziecko po odłozeniu sie budzi albo spi 5min. Nie mam mozliwosci zeby zrobic cokolwiek w domu bo ona ciagle chce cyca. Wiem ze sie najada bo znacznie przybiera na wadze i robi kupke co drugie karmienie. Mam w domu przeróżne smoczki iżaden jej nie odpowiada. Pomóżcie proszę jak ją zachęcić. Albo chociaż troszkę odsunąć od tej piersi.
felek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 16:26   #2
mamasierpniowa
Zadomowienie

Dot.: Jak nauczyć dziecko ssać smoczek?

dziecko ma 10 tygodni!! Ono najbardziej na świecie potrzebuje bliskości z mamą.Nie odbieraj mu tego Jest malutki, ssanie piersi daje mu poczucie bezpieczeństwa, uspokaja, zaspokaja potrzebę bliskości.Podawaj pierś kiedy tylko maluszek zechce i ciesz się ze nie chce smoka.
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 16:31   #3
Klarissa
Zakorzenienie

Możliwe, że się po prostu nie chce nauczyć i tyle. Mam dwoje dzieci, oboje były karmione piersią i córka ssała smoka bardzo chętnie, a syn nigdy nie chciał, wręcz płakał przy każdej próbie podania i zaprzestałam tego, z czasem nauczył się zasypiać miętoląc sobie pieluszkę w buzi.
Stary 2014-01-21, 16:34   #4
gosia261282
Gang Iren

Chyba poza podawaniem i próbowaniem niewiele można zrobic.
Są dzieci bezsmoczkowe,które nie chcą ani smoczka ani butelki.
Moja córka taka była.
Stary 2014-01-21, 16:43   #5
felek
Przyczajenie

Nie jest to takie proste bo mój mąż przebywa za granicą, a ja tez musze kiedys o siebie zadbac i o dom a z dzieckiem przy piersi jest to dosc ciezkie.Poza tym moje sie ze ona przez to wiszenie przy piersi zbyt duzo podjada i moze zbyt duzo przybiera na wadze.
Stary 2014-01-21, 18:42   #6
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez felek Pokaż wiadomość
Nie jest to takie proste bo mój mąż przebywa za granicą, a ja tez musze kiedys o siebie zadbac i o dom a z dzieckiem przy piersi jest to dosc ciezkie.Poza tym moje sie ze ona przez to wiszenie przy piersi zbyt duzo podjada i moze zbyt duzo przybiera na wadze.

Tere fere- nie ma smoka bo ma naturalnego pierś

Spytaj się męża czy woli Twoje piersi czy wolałby lalke lateksową

Polece Ci najlepszy sposób kup chuste albo nosidło ergonomiczne. W chuście możesz nawet karmić.

Pozdrawiam!
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 18:54   #7
anna_wawa
Rozeznanie

GG do anna_wawa

Też polecam chustę. Masz wtedy obie ręce wolne i możesz robić wszystko, a dziecko ma zaspokojone swoje podstawowe potrzeby. Mały niemowlak potrzebuje piersi mamy - nie zabieraj mu tego. Daj mu spokój ze smoczkiem. Żadnemu z moich dzieci nie podawałam smoczka, spokojnie można się zorganizować bez kneblowania niemowlaka.
anna_wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 18:55   #8
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
O to bym się nie martwiła. Na piersi dziecka na pewno nie przekarmisz. Pozostaje Ci jedynie próbować. A z tego wiszenia na piersi to córka pewnie powoli zacznie wyrastać...
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 19:25   #9
lutien
Wtajemniczenie

Sądzę, że rady typu "dawaj cyca kiedy chce" są równoznaczne z tym, że z chęcią zrobicie autorce wątku zakupy, posprzątacie w domu i obiad ugotujecie? Bo to się tak łatwo mówi, jak chłop na miejscu i wyręczy nas w części obowiązków...

Ja bym próbowała podawać tego smoka - może się przekona...
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 19:31   #10
gosia261282
Gang Iren

Ja też myślę,że rady by dziecko cały dzień było z cycem w buzi są lekko mówiąc dziwne. Dziecko ma już prawie 3 miesiące,a matka nie jest tylko cyckiem ale kobietą,istotą ludzką,z potrzebami.
Może nie powinna nawet iść się wysikać czy wziąć prysznic,bo przecież musi być cyckiem całodobowym.
Stary 2014-01-21, 19:40   #11
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
Napisane przez anna_wawa Pokaż wiadomość
Też polecam chustę. Masz wtedy obie ręce wolne i możesz robić wszystko, a dziecko ma zaspokojone swoje podstawowe potrzeby. Mały niemowlak potrzebuje piersi mamy - nie zabieraj mu tego. Daj mu spokój ze smoczkiem. Żadnemu z moich dzieci nie podawałam smoczka, spokojnie można się zorganizować bez kneblowania niemowlaka.
Też polecam spróbować z chustą. Uda się może zadbać o dom bez konieczności uszcześliwiania na siłę malucha smoczkiem, którego nie chce.
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 19:43   #12
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Sądzę, że rady typu "dawaj cyca kiedy chce" są równoznaczne z tym, że z chęcią zrobicie autorce wątku zakupy, posprzątacie w domu i obiad ugotujecie? Bo to się tak łatwo mówi, jak chłop na miejscu i wyręczy nas w części obowiązków...

Problem w tym, że są dzieci, które smoczka nigdy nie zaakceptują.
I w takich sytuacjach lepiej energię wpakować w lepszą organizację życia niż tracenie czasu (i pieniędzy) na próbowanie kolejnych smoczków.

Poza tym dziecko ma 10 tygodni. Całkiem niedługo autorka będzie mogła wprwadzac pokarmy stałe.
Stary 2014-01-21, 19:46   #13
żurawinka
Zakorzenienie

Moje dziecko też nie było fanem smoczka aż wylądowaliśmy w szpitalu gdzie poproszono żebym smoczka przyniosła bo będzie potrzebny np. przy badaniach gdzie niezbędne było żeby był spokojny, dodatkowo przebywał w inkubatorze z dala ode mnie, nie mogłam go brać na ręce ani karmić, b. dużo płakał a właściwie krzyczał (przy tym wyrywał wenflony i sondę). Tam dawali mu smoczek, przytrzymywali pieluszką tetrową, uspokajał się i zasypiał. Byłam w szoku gdy zobaczyłam jak tego smoczka ciągnie.
Jeśli Ci zależy możesz spróbować go np. nosić przez jakiś czas w pozycji jak do karmienia piersią ale zamiast piersi podawać mu smoczek w momencie usypiania, może to poskutkuje.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 19:50   #14
_Beata _
ja.

moze po prostu nie chciec i koniec. chustowanie jest bardzo dobrym pomyslem
_Beata _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 20:44   #15
Klarissa
Zakorzenienie

A spróbuj metodą mojego synka - włóż do buzi rożek pieluchy tetrowej
Stary 2014-01-21, 20:54   #16
lubiewiedziec
Raczkowanie

Mialam ten sam. problem tydzien temu, tez w 10 tyg. Doszlam do wniosku ze to moze byc kryzys laktacyjny ale chyba hednak nie byl. tak jak tu generalnie jestem zmuszona usypiac dziecko przy piersi a do tego kolysajac. ja czekalam az bylo jasneze dziecina chcialaby cos possac. siadalam, wtulalam glowke w piers ikolysalam,i teraz coraz czesciej zadowala sie smoczkiem.
lubiewiedziec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 21:07   #17
anna_wawa
Rozeznanie

GG do anna_wawa

Za 2 lata zadasz pytanie w jaki sposób odzwyczaić od smoczka dziecko, które teraz chcesz zmusić do ssania smoczka. Nie jest żadnym wyczynem zorganizować życie swoje i dziecka i ogarnąć dom bez wciskania dziecku smoczka. Zaraz dowiem się, że moje dziecko było nieabsorbujące i tylko mąż zajmował się sprawami domowymi. Niestety, dzieci mam troje: gdy bliźnięta były w wieku Twojego malucha, to starsza ledwo skończyła 3 latka i nie spała od dawna w dzień, tylko chciała bawić się ze mną. Mąż był w pracy, a ja normalnie funkcjonowałam bez zatykania niemowląt smoczkami. Poprostu jesteś teraz matką i musisz uwzględnić też potrzeby dziecka. Da się wszystko pogodzić, tylko trzeba chcieć i szukać sposobu, a nie wymówki. Dziecko będzie coraz mniej potrzebować piersi, ale teraz ich dostępność jest ważniejszą sprawą niż codzienne mycie podłóg lub malowanie paznokci ( a swoją drogą wszystkie te rzeczy możesz robić z dzieckiem w chuście bez odbierania mu piersi).
anna_wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 21:17   #18
mamasierpniowa
Zadomowienie

Tez uważam że jedno dziecko to nie problem żeby się zająć sobą, domem, ugotować coś, uprać a nawet zrobić makijaż Jakoś dawałam rade i miałam jeszcze trochę wolnego czasu żeby poczytać czy coś obejrzeć w tv.Ciężkie były tylko pierwsze 6 tygodni.
Ten najgorszy okres wiszenia przy cycku trzeba po prostu przeczekać.

Edytowane przez mamasierpniowa
Czas edycji: 2014-01-21 o 21:18
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 21:33   #19
_vixen_
Zakorzenienie

Sama smoczków bardzo nie lubię, bo są według mnie strasznie nadużywane, ale też bez przesady, rozsądni rodzice pozbywają się ich dość szybko, używają tylko do zasypiania, a na pewno nie pozwalają dziecku ponad rocznemu łazić non stop zatkanemu smokiem, bo to faktycznie nic dobrego, a widok niestety częsty.
Chociaż mnie tez przeraża, jak widzę w żłobku córki prawie 3 letnie dzieci używające smoczków do zasypiania.

Wszystko jest dla ludzi, warto tylko smoka używać z umiarem, wtedy, kiedy jest naprawdę potrzebny, a nie jako knebla czy zatyczki dla niemowlaka i przez swoje lenistwo i pójście na łatwiznę nie wpędzać dziecka w taki nałóg smoczkowy, bo wtedy faktycznie będzie problem z odzwyczajeniem.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 22:25   #20
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Próbuj różnych rodzajów smoków. Moja córka akceptowała tylko avent.
Ale może być tak, ze w ogóle nie będzie chciał.
Rozumiem Twoją potrzebę uwolnienia się od dziecka. Sama nie lubiłam tego wiszenia przy piersi, źle się wtedy czułam, zła i w ogóle. Wlałam dać smoka i być zrelaksowaną matką.
Chusta świetny pomysł.
I moje dziecko smoczka miało tylko do zasypiania, przed drugimi urodzinami była odsmoczkowana, co zajęło nam jeden dzień. Mowę ma lekką.
A bliskość nie polega na przyklejeniu dziecka do piersi

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 22:35   #21
_vixen_
Zakorzenienie

Trzeba brać też pod uwagę uczucia matki, po co ma się kobieta frustrowac wiszącym przy piersi godzinami niemowlakiem. Tylko trzeba uważać, zeby smoczek nie zaburzyl kp, bo tak czasem też się zdarza. I wziąć pod uwagę to, ze są dzieci nie akceptujące smoczków, to też należy uszanować i na sile nie pchac.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 22:44   #22
gosia261282
Gang Iren

Mój Eryk smoczka używał tylko do zasypiania.
Gdyby nie to używałby piersi,a wybudziwszy się mogłam mu smoczka podać,by zasnął. Też poczatkowo byłam przeciwna dawaniu smoczka,ale stwierdziłam,że nie ma co demonizować,bo użyty z umiarem nie zaszkodzi.
Zanim mój synek skończył półtora roku pożegnał się i ze smoczkiem i z butelką.
Stary 2014-01-22, 07:56   #23
lutien
Wtajemniczenie

U nas też smoczek nie był nadużywany i odstawiliśmy go w okolicach 1,5 roku. Bez większych problemów.
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 10:51   #24
felek
Przyczajenie

Problem polega również na tym, że kiedy mi już nawet uśnie i chce ją odłożyć to wtedy się budzi albo poleży 5 minut i na tym koniec. Może to śmieszne dla niektórych ale ja naprawde czasem mam problem żeby pójść do łazienki.
Możecie mi podpowiedzieć jaka chusta albo nosidełko będzie najlepsze?
Stary 2014-01-22, 11:20   #25
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Problem polega również na tym, że kiedy mi już nawet uśnie i chce ją odłożyć to wtedy się budzi albo poleży 5 minut i na tym koniec. Może to śmieszne dla niektórych ale ja naprawde czasem mam problem żeby pójść do łazienki.
Moja córka też tak robiła, tzn. budziła przy próbie odłożenia do np. łóżeczka, czy to w dzień czy w nocy. Ja po prostu przestałam ją odkładać i przekładać. Karmiłam na leżąco na łóżku i tam gdzie zasnęła tam spała.
Stary 2014-01-22, 11:35   #26
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość

Moje dziecko było z tym bezsmoczkowych, za to mocno cycowa. Miałam na głowie dziecko, psa, dom, zakupy... wszystko bo mąz albo na wyjeździe w pracy albo w ogóle w pracy. Przy dobrej organizacji można zrobić wszystko, ba, nawet się wyspać
Zdarzały się gorsze dni, ale nic nie trwa wiecznie.

Smoczki próbowałam wszystkie. Kupiłam po jednej sztuce z każdego rodzaju. I były fajnymi gryzakami przy ząbkowaniu

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 11:50   #27
felek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez boska latynoska Pokaż wiadomość
Moja córka też tak robiła, tzn. budziła przy próbie odłożenia do np. łóżeczka, czy to w dzień czy w nocy. Ja po prostu przestałam ją odkładać i przekładać. Karmiłam na leżąco na łóżku i tam gdzie zasnęła tam spała.
Ja też często karmię na leżąco, ale jak próbuje wstać to ona się budzi Jakby miała czujnik zamontowany
Stary 2014-01-22, 12:06   #28
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Nie pocieszę Cię Mój syn ma 5 miesięcy i do tej pory jest nieodkładalny. Ma wbudowany jakiś wyjątkowo wrażliwy czujnik ruchu Śpi tylko na rękach/kolanach po karmieniu albo w chuście na spacerze. Wieczorem usypiam go w naszym łóżku i z trudem wymykam się, kiedy już uśnie Na szczęście w ciągu dnia jest już w stanie sam się pobawić leżąc na macie na podłodze. Tu masz więc nieco pocieszenia z mojej strony Bo kiedy miał kilka tygodni do łazienki zdarzało mi się chodzić z synem w chuście
Stary 2014-01-22, 14:01   #29
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Moje dziecko było z tym bezsmoczkowych, za to mocno cycowa. Miałam na głowie dziecko, psa, dom, zakupy... wszystko bo mąz albo na wyjeździe w pracy albo w ogóle w pracy. Przy dobrej organizacji można zrobić wszystko, ba, nawet się wyspać
Zdarzały się gorsze dni, ale nic nie trwa wiecznie.

Smoczki próbowałam wszystkie. Kupiłam po jednej sztuce z każdego rodzaju. I były fajnymi gryzakami przy ząbkowaniu

Nic tak na pewno nie pomoże zdołowanej matce jak rady typy '' ja dałam rade to i Ty możesz''
Stary 2014-01-22, 14:14   #30
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez boska latynoska Pokaż wiadomość
Nic tak na pewno nie pomoże zdołowanej matce jak rady typy '' ja dałam rade to i Ty możesz''
to nie było do matki tylko odpowiedź na inny post

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości