|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Czy to źle, że kobiety mają wymagania?
Dziewczyny, gnębi mnie ostatnio jedna kwestia. Większość znanych mi kobiet uważa, że facet ma po prostu być. I nic więcej. A ja mam jednak trochę wymagań, które powinien spełniać facet, żeby być ze mną. No i właśnie niedawno dowiedziałam się (od kobiet), że mam za duże wymagania i żaden mnie nie zechce.
A pierwsze lepsze z brzegu - facet powinien mieć prawo jazdy. Nie mówię, że musi mieć samochód, bo auto można pożyczyć, ale prawko zawsze jest potrzebne. Prosty przykład mojej współlokatorki, facet zaprosił ją na dużą imprezę, ona wiadomo, odstrzelona, sukieneczka, cienkie rajstopy, szpileczki i... przez całe miasto musiała się tłuc autobusem, w środku zimy w tych szpilkach. Poza tym o 23 powrót do domu, bo później autobusu nie ma, a facet nie poprosi nikogo o podwózkę, współlokatorka też mało osób zna i nie ma kogo poprosić. Albo dla mnie ważne jest, żeby facet miał pracę i umiał dysponować pieniędzmi. Nie chodzi mi o 3 tysiące miesięcznie, żeby mnie sponsorował, kupował mi biżuterię i ciuchy, bieliznę albo buk wie co, ale żeby miał na własne wydatki i potrafił przeżyć miesiąc. Mam dobrego kolegę z uczelni, mieszka z rodzicami, zarabia 1200 zł miesięcznie + 250 zł stypendium, ma kasę tylko na swoje wydatki, 2 tygodnie po wypłacie nie ma już kasy. Nie wyobrażam się z kimś takim związać. Czy to rzeczywiście takie złe, że mamy takie a takie wymagania? Przecież na wizażu pełno jest tematów o misiaczkach, i jak mantra jest powtarzane "tak to jest jak się kobieta byle jakich męskich gaci łapie". Jeśli znajdę faceta który NIC nie jest w stanie mi zagwarantować, to czy jest sens z kimś takim się wiązać? |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy to źle, że kobiety mają wymagania?
My to chyba czytamy zupełnie inne forum, bo ja tu widzę coś wręcz przeciwnego, niż mówienie, że mamy za duże wymagania
![]() Poza tym, masz przecież wolność wyboru, z kim się zwiążesz, każda z nas ma ten wybór i może robić co chce - od chwytania się każdej pary gaci, która się nawinie, do czekania na księcia na białym koniu. Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2014-01-24 o 11:57 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem o co chodzi, ale proponuję samej sobie wszystko gwarantować.
p.s 3 tys miesiecznie to za dużo ci kupic tez nie kupi. mieszkanie, jedzenie, utrzymanie auta i na brylanty już nie wiele zostanie
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44776282]My to chyba czytamy zupełnie inne forum, bo ja tu widzę coś wręcz przeciwnego, niż mówienie, że mamy za duże wymagania
[/QUOTE]No właśnie na forum czytam, że mamy za małe wymagania i łapiemy byle jakich facetów, zamiast wiedzieć konkretnie czego chcemy. A ja dość często od koleżanek słyszałam, że facet ma tylko być. |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Dziwne są te wymagania, bo dotyczą tylko i wyłącznie aspektów materialnych
![]() Rozumiem to, że czasy są ciężkie i w zasadzie każda kobieta oczekuje od mężczyzny samowystarczalności i niezależności. Jednak szczerze zawiedziona jestem tematem - liczyłam jednak na to, że czegoś innego będą one dotyczyły. Co do samej idei wymagań - nie, nie są one złe, a w związku partnerskim są wręcz konieczne. Choćby po to, aby kochający się ludzie starali się dla siebie wzajemnie, nie spoczęli na laurach ("już zdobyłem, to teraz mogę sobie pierdzieć w kanapę") i wciąż się rozwijali. |
|
|
|
|
#6 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Co do kwestii wymagań: warto mieć wymagania i nie zaspokajać się związkiem z byle kim, tylko dlatego, że ta osoba jest i nie a innej.
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, ze kobiety mają wymagania, ale lepiej by było, gdyby miały nie tylko materialne. Co mi z tego, ze facet będzie mnie obsypywał brylantami, miał świetne auto, dom z ogrodem i zarabiał kupę kasy, jak poza tym będzie burakiem, który mnie nie szanuje i leje dzień w dzień?
|
|
|
|
|
#8 |
|
astro-loszka
|
Oczywiście, że można i trzeba mieć wymagania wobec potencjalnej drugiej połówki - to kwestia bardzo indywidualna. Ale z drugiej strony, czy nie lepiej samej móc sobie zapewnić wymienione przez Ciebie rzeczy? Przecież możesz równie dobrze możesz mieć prawo jazdy/samochód i być sama sobie szoferem, nie liczyć na łaskę-nie łaskę znajomych czy taksówkę. Możesz też dążyć do zdobycia docelowo takiej pracy, która da Ci pełną satysfakcję finansową, żebyś sama siebie sponsorowała, swoje wydatki i najwymyślniejsze zachcianki. Podobają Ci się niebieskie diamenty, więc masz, bo Cię stać. Czy do tego potrzebny jest facet?
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wymagam, aby mężczyzna być inteligentny, zaradny, potrafił troszczyć się o swoje interesy. Wymagam też minimum odpowiedzialności.
Tak, pracę też wypada aby miał. Rzadko który z moich kolegów pracuje. Ba, nie czują potrzeby. Tata da pieniążki, mama obiadek ugotuje. Po co iść do roboty? Wręcz panowała ogólna radość kiedy dowiedzieli się, że ja pracuję. Cóż, może dlatego wolę starszych mężczyzn...
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą )Miłośniczka butów wszelakich Podskakuję z Mel B. Joga Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' Edytowane przez Paszczurek666 Czas edycji: 2014-01-24 o 12:10 Powód: literówka |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie dziwne jest zakładanie szpilek w środku zimy i wymaganie, żeby ktoś w związku z tym wiózł moją dupę samochodem.
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamy XXI wiek. Mam możliwość pracy, rozwijania się, więc z tego korzystam. Uważam, ze samochód i prawo jazdy jest potrzebne?Mam i jedno i drugie i nie muszę się na nikogo oglądać. |
|
|
|
|
|
#12 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Poza tym, jeździć można nie tylko swoim samochodem. Mogli przecież poprosić kogoś o podwózkę albo zamówić taksówkę. A jak zdecydowali się na jazdę autobusem, to dziewczyna mogła ubrać się w zimowe buty, a szpilki wrzucić do torebki i założyć je dopiero na imprezie ![]() Nie mówiąc o tym, że prawo jazdy jest fajne, ale może być zupełnie nieprzydatne, gdy się chce na imprezie wypić piwko albo aktualnie przyjmuje się leki, które są przeciwwskazaniem do prowadzenia samochodu. Cytat:
Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką świadomego wybierania sobie partnera, który nam odpowiada w kwestiach dla nas fundamentalnych. Każdy z nas ma jakieś wymagania i każdy z nas do tych wymagań ma prawo. W końcu związek ma dawać szczęście, a nie powodować frustrację.
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
szpilki można wziąć na przebranie :d
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
Wydaje mi się to normalne że wchodzi się w związek z pewnymi oczekiwaniami wobec partnera. Może to być oczekiwanie patrzenia w oczy i trzymania za rękę (jak ma się 16 lat), lub w Twoim przypadku żeby to był facet ogarnięty, z planami na przyszłość, umiejący oszczędzać i nie żyjący ponad stan. Są to rozsądne oczekiwania wobec partnera życiowego.
|
|
|
|
|
#15 | |
|
sissy that walk
|
Oczywiście, że to dobrze, ze mają wymagania. Analogicznie mężczyźni również powinni takie mieć.
Co do Twoich wymagań - jeśli chodzi o pracę, to rozumiem w 100%, bo trudno planować życie z dużym koniem, który np. nie ma pracy. Co do prawa jazdy - przesada, kobiety też przecież mogą prowadzić, nie jesteśmy w Arabii Saudyjskiej, sama możesz sobie zrobić prawko i pożyczać samochód jeśli Ci na tym zależy Facet nie musi być szoferem kobiety.W wątkach tutaj widzę głównie brak wymagań jakichkolwiek, nawet odnośnie elementarnego szanowania drugiej osoby, posiadania poczucia obowiązku i niebycia burakiem. Bardziej sprecyzowane wymagania też są spoko - wykształcenie, pozycja materialna, cechy wyglądu... Przecież każdy może wymagać tego, czego tylko chce. Mnie to pasuje, dopóki sam ma tyle samo do zaoferowania.
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Zauważyć jednak chciałam, że tu chyba nie idzie o samorealizację, a wymagania wobec potencjalnego partnera. Bo co z tego, że będę mieć świetną pracę, jeśli partner będzie takim Ferdkiem Kiepskim? Rozwijam się, więc wymagam aby i mój mężczyzna się rozwijał. Żeby miał chęć do tego. Nie chodzi o to, żeby samej leżeć, pachnieć i szukać jelenia, który zapewni dostanie życie, ale o to, aby samej takim jeleniem nie zostać.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą )Miłośniczka butów wszelakich Podskakuję z Mel B. Joga Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
To może zabrzmieć trochę nieładnie, ale Tinkerbell kojarzę sporo Twoich opowieści o facetach i różnych ich numerach, jakie Ci wykręcali i stoi mi to w jakiejś opozycji z tym co piszesz. Wcześniej wielokrotnie opisywałaś tak marne męskie jednostki, że mam wrażenie, że masz jakieś zasady, ale zupełnie ich nie wcielasz w życie, tylko spotykasz się z facetami, którzy "po prostu są" i nic więcej. Już abstrahując od tych dziwnych przykładach o szpilkach, czy 3 tysiącach miesięcznie.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Wymagania trzeba mieć
Ale to prawko? Nie każdy musi i nie każdy powinien je mieć. A jeśli chodzi o imprezę, to np. w Krakowie nie mam pojęcia, jak by tu jechać autem... Wokół rynku nie ma gdzie zaparkować, pomijam kwestię strefy parkingowej, która się rozrasta w nieskończoność, napić nawet piwka się nie można, a autobusy nocne chodzą co godzinę, o taksówkach nie wspomnę. I ja się w zimie w szpilkach nie wyrywam, a w lecie zdarzało mi się jechać w nich autobusem i korona mi z łba nie spadła. Pewnie, że wolę, żeby facet prawko miał. Ja mam, ale jeżdżę mało. Zawsze wygodniej wziąć samochód i jechać w góry, albo do znajomych na wieś, ale nie jest to żadne kryterium na chłopaka.
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#20 | |
|
sissy that walk
|
Aha, ale jeszcze jedna, bardzo ważna kwestia - nie możemy winić kogoś, że naszych wymagań nie spełnia, skoro "widziały gały co brały". Do szału doprowadzają mnie wątki typu "mój facet nie chce zmienić pracy na lepszą", "mój facet nie chce schudnąć, a zawsze był gruby", "mój facet mieszka w kawalerce, jak go namówić na M3?" itp. Wymagać można na początku, gdy się człowieka poznaje i decyduje się ewentualnie na wejście w związek, oraz wtedy, gdy zaszła w super partnerze zmiana na minus, i chcemy powrotu do stanu pierwotnego. Nie znoszę, gdy wykształcone, ambitne dziewczyny po np. 3 czy 5 latach związku żalą się, że ich facet nie ma matury i nie chce jej pod naciskiem zrobić, że zarabia tylko tyle i tyle i jak na złość nie szuka lepiej płatnej pracy, albo że o siebie nie dba, bo od 5 lat jada co wieczór chipsy, i jak na złość nie chce tych chipsów przestać jeść. To niedorzeczne wiązać się z kimś, o kim mamy nienajlepsze zdanie, i obwiniać go o to, że po X latach się w magiczny sposób nie zmienił w księcia z bajki. Nie znoszę ludzi którzy uważają, że jeśli oni są super ambitni, idą jak burza, mają 3 fakultety i pracę w korporacji, a do tego uprawiają jogging 2 razy dziennie i ogólnie robią wszystko to, co teraz jest bardzo promowane jako "sukces życiowy", to wszyscy mają obowiązek również tego pragnąć.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-01-24 o 12:26 |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wychodzę z założenia, że te same wymagania trzeba mieć wobec siebie. Ja coraz częściej widzę pośród kobiet postawę niemal roszczeniową. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2014-01-24 o 12:31 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
Pamiętaj, że ty też musisz mieć coś do zaoferowania
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zgadzam się, żeby wymagać trzeba mieć coś do zaoferowania
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą )Miłośniczka butów wszelakich Podskakuję z Mel B. Joga Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie te wymagania są dziwne. Prawo jazdy? No litości. Miałam dość proszenia o podwożenie mnie więc zrobiłam prawo jazdy. Miałam dość pożyczania samochodu od znajomych i rodziny to sobie kupiłam. Nie potrzebuję faceta, który mi to zapewni skoro mogę to zrobić sama. Jakby mi facet powiedział (jak nie miałam prawka), że jestem super, ale mnie skreśla, bo nie mam prawa jazdy i nie zarabiam 3 tysięcy miesięcznie to zwyczajnie pomyślała bym, że jest wygodnicki a ja mu jestem potrzebna jako szofer a nie partnerka.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
ja tam się zgadzam z Autorką, dla mnie te wymagania wcale nie są dziwne.
prawo jazdy - przykład z życia wzięty: moja ciocia ma dość specyficznego partnera, że tak to określę. mają teraz małe dziecko, on nie ma ani prawa jazdy ani samochodu, mieszkają na zadupiu. i teraz tak - z dzieckiem trzeba jechać do lekarza, o ile wiadomo o tym wcześniej to można to jakoś zorganizować, poprosić sąsiada czy coś. ale wtedy zaangażowany jest też sąsiad, bo musi jechać z nimi, a gdyby ten pan miał prawko, to by tylko pożyczył samochód. to opcja optymistyczna, a gorzej jak dziecko się rozchoruje w nocy i nagle trzeba gdzieś jechać. wtedy są w czarnej dupie. ciocia nie ma prawa jazdy, chyba ze względów zdrowotnych - coś tak kiedyś słyszałam, ale pewna nie jestem. osobiście nie wyobrażam sobie czegoś takiego, że z dzieckiem jadę do lekarza, a mój tż nie ma prawa jazdy. poza tym wymagam wykształcenia, samodzielności i ogólnie ogarnięcia życiowego. o szacunku i miłości chyba nie muszę wspominać, bo to odstawa podstaw. mało tego - wszystko to, czego wymagam od faceta mam w moim związku, a tż nigdy nie narzekał, więc wygląda na to, że sama też mam coś do zaoferowania. czyli da się. |
|
|
|
|
#27 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Aha. A jak TZet jest na delegacji lub leży z gorączką, albo nie daj Boże po ciężkim dniu do kolacji wypije jedno piwo i nie będzie mógł tak po prostu wsiąść do auta, to sobie wyobrażasz?
Tapnięte z mojego HTC ONE V |
|
|
|
|
#30 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:31.

)