Lekkie zaczerwienienia na twarzy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-07, 14:22   #1
mieta08
Przyczajenie

Thumbs down

Lekkie zaczerwienienia na twarzy

Jestem dziewczyną i mam 16 lat. Na twarzy wyglądam tak jakbym się nigdy nie wyspała i jakbym cały czas była zmęczona. Mam też lekkie zaczerwieniena pod oczami co przez to nadaje wrażenie i za kija nie mogę się tego pozbyć! Jest też wilgoć i zasychają mi usta mimo tego, że używam maści z witaminą a czy c już nawet nie pamiętam, codziennie smaruje, ostatnio przestałam, bo jeszcze bardziej mi zaczęły zasychać i spróbowałam kremem nivea - nie jest jakoś dobrze, ale lepiej tylko, że i tak mi zasychają przez co nie wyraźnie mówię i czuje się strasznie niekomfortowo. Chciałam dodać też, że już od małego mam takie obrzęki, czy worki pod oczami ( lekko spuchnięte ) i nie wiem jak sobie z tym poradzić, cały czas mówią mi, że jest okej, nic nie widać jednak ja sama wiem lepiej Często też szczypią mnie oczy nie wiem czy to od ostrego światła, być może na coś choruję? Czuje się też wiecznie zmęczona. Chodzę spać o 22:30 zazwyczaj, kiedyś szłam dużo później, jednak sama może nie w porę, ale stwierdziłam, że muszę się wcześniej kłaść, bo to też może być powodem tego wszystkiego. Dodam też, że mam małe oczy i nie mam typowej urody, jak chinka, ale nawet chinki wyglądają lepiej niż ja! Ja wyglądam na wiecznie zmęczoną, niewyspaną dziewczyną, a rano zawsze wstaje z energią. Często staję się też zamyślona i bardzo często odczuwam wrażenie, że chce mi się spać od tego ostrego światła choćby np. w szkole. Mam wadę wzroku i nie noszę okularów, bo nie chcę wyglądać jak totalna idiotka, lub dawać wrażenie, że nie dbam o swój wygląd, chociaż to staje się powoli męczące. Jakieś rady? Bardzo proszę, twarz to według mnie jedna z najważniejszych części całego ciała i chcę o nią jak najlepiej zadbać tylko nie wiem jak się za to zabrać. I zawsze jak przychodzę z dworu, to później cały dzień mam lekkie zaczerwienienia w niektórych okolicach twarzy, pod oczami, na nosie <ale to nie jest tak, że tylko na chwilę, bo wiadomo, że jak się przyjdzie z dworu to jest się lekko czerwonym, bo z zimna, ale mi to zostaje na cały dzień> Baaaaardzo proszę o pomoc, zazwyczaj to przez wygląd twarzy się dołuję, bo nie umiem sobie z nią poradzić i mam humorki, przez to nie mogę się normalnie uczyć, bo cały czas się tym przejmuję i nic mi się przez to nie chce, bo wiem, że i tak na drugi dzień będę wyglądać tak samo.
mieta08 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 14:40   #2
lanalee
Raczkowanie

Dot.: Lekkie zaczerwienienia na twarzy

Za bardzo sie przejmujesz wygladem,skup sie na nauce. Postaraj sie. Co do wady wzroku,wstydzisz sie tego?wolisz nic nie widziec to ograniczenie z czasem przyjdzie,tzn wada wzroku sie pogorszy. A jak jednak nie chcesz okularow,to soczewki. Z problemami na twarzy idz najlepiej do dermatologa
lanalee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 15:05   #3
mieta08
Przyczajenie

No trochę się wstydzę, jednak wiesz w okularach wiem, że wyglądam o wiele gorzej. Wiem, że wzrok się pogarsza, bo się pogorszył ostatnio chodziliśmy wszyscy z klasy po koleii do higienistki, i sama zauważyłam, że zdecydowanie się pogorszył, okulary noszę, ale tylko w domu, bo tu czuje się swobodnie. Sama mam tego wszystkiego dość c:
mieta08 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 18:24   #4
lanalee
Raczkowanie

ja rowniez w domu nosze okulary,w szkole czasami ale to z powodow moich oprawek,ktore musze wymienic.

No,najlepszym rozwiazaniem to dermatolog bo ja za duzo ci nie poradze..
lanalee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-08, 22:11   #5
Antymionka
Asystent Administratora

Cytat:
Napisane przez mieta08 Pokaż wiadomość
No trochę się wstydzę, jednak wiesz w okularach wiem, że wyglądam o wiele gorzej. Wiem, że wzrok się pogarsza, bo się pogorszył ostatnio chodziliśmy wszyscy z klasy po koleii do higienistki, i sama zauważyłam, że zdecydowanie się pogorszył, okulary noszę, ale tylko w domu, bo tu czuje się swobodnie. Sama mam tego wszystkiego dość c:
Jeśli masz zaczerwienioną twarz, może to świadczyć że masz skłonność do rumienia, czyli po prostu naczynka krwionośne są wrażliwe m.in. na temperaturę. Na dzień możesz stosować na twarz krem ochronny, spróbuj od jakiegoś nawilżającego, może być do skóry naczynkowej, bądź dla młodzieży. Śmiało możesz też zacząć używać kremów pod oczy, być może to rozwiąże Twój problem. Spróbuj jakiegoś który zmniejsza obrzęki o opuchliznę, np. z Ziaji czy flos leku. Jeśli to nie pomoże- zostaje wizyta u dermatologa. A okulary lepiej nosić, ja tez nie wyglądam w nich zbyt korzystnie, ale cóż, chcę widzieć cały świat wyraźnie. Jest obecnie na rynku tyle świetnych oprawek, że znajdziesz pasujące do siebie, pracownicy salonó optycznych służą pomocą w dobieraniu do urody. Jeśli wada się pogarsza, to może powinnaś iśc do okulisty. Mi wizyta u okulisty uratowała wzrok, więc rekomenduję wszystkim systematycznośc, w szczególności jak coś się dzieje, lub po prostu mamy wadę wzroku.
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-15, 19:20   #6
adri_
BAN stały

zdecydowanie musisz kupic jakis specjalistyczny krem do twarzy z zaczerwienieniami, moja mama tez ma sklonnosc do rumienienia się, przejdz sie do apteki tam na pewno cos znajdziesz, najlepiej popros o rade farmaceutkę a jesli chodzi o worki pod oczami- nie wiem co moze Ci pomoc, ja chodze na zabieg mikrodermabrazji i on mi na to pomogl ale mam 22 lata i mam tez plamki na twarzy, wiec ten zabieg jest Ci zbedny, moze co jakis czas przejdz sie do kosmetyczki na jakis zabieg odpręzajacy, maseczke? jak pojdziesz i powiesz jaki masz problem to pomoze cos Ci dobrac
adri_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości