![]() |
#1 |
BAN stały
|
Męskie zapachy dla kobiet, damskie zapachy dla mężczyzn
nie mógłbym pachnieć jak moja kobieta - tracimy odrębność płciową (ze wszystkimi jej wadami/zaletami
![]() z moją poprzednią mieliśmy układ, że jak ktoś złapał kogoś na używaniu jego EDT/EDP miał prawo lać "po łapach" - oddzielne "zapachowe zbiory" na osobnych półkach. skądinąd parę razy sam oberwałem za Tobacco Vanille, ale to przecież męskie EDP ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Najbardziej seksowny zapach dla kobiety
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Już sobie wyobraziłam te dwie śliczne półeczki i na obu w rządkach: Interlude meskie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
nie widzę problemu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Mój mąż od kilku lat używa wyłącznie "podbieranych" perfum. Ma wyznaczone, co podbierać wolno, a co nie, bo gdyby mi się zlał Eau du Fier czy L'Eau Trois niechybnie by mnie trafił szlag w sosie pomidorowym. Nie dla profanów takie cuda. ![]() Argument o traceniu odrębności płciowej jest dla mnie niezrozumiały. Mam głębokie przekonanie, że na mnie każde perfumy, nawet te powszechnie uważane za męskie będą kobiece. Doszczętnie i bezwzględnie. Kropka. Moja odrębność płciowa świetnie sobie radzi w każdym zapachu, każdym stroju i każdej sytuacji. ![]() Nie zawsze wali po oczach, uszach i nosie, ale to nie ma znaczenia dla mojego samopoczucia. Czy to nie jest coś w stylu problemów robionych przez panie, kiedy ktoś na przyjęciu ma taką samą sukienkę?
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeżeli przyjmiesz, że dany zapach odpowiada Ci (świetnie się w nim czujesz, otoczenie pozytywnie Cię odbiera) to nie widzę przeciwskazań do jego użytkowania ![]() Nie jestem od ocenienia/wyznaczania trendów - po prostu dziwi mnie fakt używania przez kobiety "kompozycji nie jako z urzędu przypisanych męskiej stornie - dym, przyprawowo-pieprze, ostre drewno"... obecnie zaciera się granica między kobieta/mężczyzna - często to babka chodzi w spodniach (utrzymuje dom), pracuje w męskim zawodzie, przebywając w męskim towarzystwie (chcąc nie chcąc)upodabnia się bijącego testosteronem osobnika. Nie wyobrażam sobie sytuacji (20 lat temu) i białogłowy "ubranej" w Dior Fahrenheit vintage (dziś pewnie odwróciłbym głowę, ba pewnie by się jeszcze uśmiechnął ![]() Kwestię odrębność/indywidualności zapachowej oczywiście pomijam Ps. Tak krótko trzymasz swojego faceta? /"ma wyznaczone co wolno a co nie"/ - istny szowinizm ![]() Edytowane przez celtiklovesperfume Czas edycji: 2014-02-08 o 11:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Nie mogę się powstrzymać...
Gender wkradł się na wizaż ??? ![]() ![]() ![]() Co do zapachów, to przede wszystkim ważne jest jak dany zapach nosimy. Najbardziej męskie nuty odpowiednio zaprezentowane przez kobietę (odpowiednią kobietę) będą tylko podbijać jej kobiecość. Myślę, że jeśli kobieta jest kobieca, to męski zapach tylko to podkreśla na zasadzie pięknego kontrastu. Taki zapach intryguje, zaciekawia. Jeśli to typ mocnej chłopczycy, to męski zapach może tu jeszcze wzmocnić efekt. To taka moja refleksja na temat zapachów męsko damskich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||||||
Wiedźma
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przepraszam, ale nie mogę inaczej. Według tej teorii ze względu na swoje wykształcenie, pracę, pasje i szczególne umiejętności odróżnienie mnie od "bijącego testosteronem osobnika" dawno już wymaga testów genetycznych. ![]() Cytat:
Czy kobieta czytająca Kinga czy Cusslera traci swoją tożsamość? Cytat:
![]() Prowokować tak, żeby to było zabawne i zaskakujące trzeba umieć.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeśli tak przywiązujesz wage do arbitralnych podziałów, to może, biorac pod uwage preferencje użytkowniczek tego forum ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do dawnych lat - to taki Bandit np i Marlena Dietrich w garniturze - czego jak czego, ale kobiecości jej nie brakowało. Diva, nawet Youth Dew, Safari, Eau du Soir - to nie były zapachy dla kobieciątek Mam wrażenie, że właśnie kiedyś bardziej śmiało były kreowane zapachy dla kobiet. Kobiecość ma wiele wymiarów ![]() Cytat:
Co do krótkiego trzymania - ja osobiście nie byłabym zadowolona, gdyby ktokolwiek z domu podbierał mi unikaty, nie produkowane. I nie przyszłoby mi do głowy, że to zachowanie w najmniejszym nawet stopniu niewłaściwe. ---------- Dopisano o 00:25 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Cytat:
![]() a tu słyszę o przemocy fizycznej ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
nie liczyłem na tak duże zainteresowanie swoją wypowiedzią...
przedstawiłem (jakże odmienny z zastanym tu na wizażu) męski punkt widzenia ![]() szanuje każdą z wypowiedzi - zwłaszcza od osób legitymujących się szerszą wiedzą "praktyka/teoria" wyszedłem na najmłodszego (wiekiem) zacofanego konserwatystę perfumowego, który /powierzchownie/ szufladkuje "niszę" perfumową na męską i damską... seksistowskie docinki/koszarowy humor - szczególnie mocno działają na piękniejszą część społeczeństwa, wywołując popłoch/poruszenie, skłaniają do refleksji i wypowiedzenia własnej /odmiennej/ opinii. Moim celem było wywołanie dyskusji o zasadności używania przez K+M tych samych pachnących produktów - nie jestem przedstawicielem średniowiecznego kościoła walczącym z herezją/indywidualizmem wśród kobiet... (całkiem prywatnie - kocham kobiety dosłownie i w przenośni a największym magnesem w bliższych kontaktach są różnice występujące między "nami") widać: pełna identyfikacja/rozszyfrowanie "przykładowo pachnącej" kobiety to dla faceta w dalszym ciągu misja z gatunku niemożliwych... podoba mi się zdanie, które chyba najlepiej spuentuje nasze powyższe wypociny: "Kobiecość ma wiele wymiarów..." |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie przedstawiłeś "męskiego" punktu widzenia - przedstawiłeś jedynie swój punkt widzenia. Nie kreuj się na "przedstawiciela męskiej opinii", bo jak widać, jesteś odosobniony w swoich poglądach - żaden z moich męskich znajomych nie widzi w używaniu przez kobiety męskich perfum nic dziwnego. A przepraszam, jeden widzi - tępy osiłek o małym rozumku z siłowni - poza tym miły facet, tylko prosty jak konstrukcja cepa... Wszedłeś na forum perfumoholików - i poroniona dyskusja o podziale na damskie i męskie jest równie sensowna, co wejście do decathlona i robienie rabanu, dlaczego kobiety kupują buty wspinaczkowe, bo to męski sport. Nie wywołujesz ani popłochu, ani poruszenia, i na pewno nie skłaniasz do refleksji - jesteś żałosny i męczący. Na marginesie - buty wspinaczkowe radzę kupować w sklepach outdoorowych, w decathlonie sama cienizna w tej materii... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny spokojnie!!!! On nikogo nie obraził a wy prawie go zlinczowalyscie i podpalilyscie na stosie agresji i złości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
jestem odosobniony w swoich opiniach? - jestem jedynym facetem na tym forum...
widać obracamy się po różnych orbitach - wielu moich znajomych (także kobiety) "rozczula"/śmieszy/wywołuje zgorszenie bezpłciowe używanie perfum. widać trafiłem w miękkie - "jesteś żałośny i męczący..." co Cię tak zabolało? facet przedstawiający swoja opinię (niezgodną z Twoim wydumanym widzi mi się) to tępy osiłek? każdy w Twoim odczuciu "odmieniec zapachowy" - zasługuje na potępienie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie jesteś jedynym facetem na tym forum.
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ja myślę, że nie ma się co kłócić
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na początku celtik się może i zdziwił, OK ale kilka razy zostało mu wytłumaczone jak to jest z płcią perfum, jak my to widzimy itp. Ale oczywiście on z wrodzonym sobie wdziękiem i w zawoalowany sposób nas obrażał, ja w każdym razie czułam się bardzo niefajnie czytając jego posty... Dorabianie sobie ideologii do tego, że czasami używamy wód dedykowanych przeciwnej płci jest śmieszne po prostu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() edit: no właśnie i skoro celtik za perfumomaniaka się uważa, to troche dziwne że rozgranicza zapachy na "damskie" i "męskie" i tak sztywno trzyma się zasad :P raczej u perfumoholików takie podejście jest niespotykane, u laików- jak mój TŻ, jak najbardziej ![]()
"Obie ręce oparłszy o poręcz drewnianą, rzekł z uporem, że ducha zobaczył dziś rano." Edytowane przez lexxi Czas edycji: 2014-02-09 o 10:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Analogia wspinaczkowa - bo z tym środowiskiem mam styczność. Jeśli nie rozumiem, po co ludzie jeżdżą w Himalaje, nie zadaję na forum wspinaczkowym dziesiątków pytań z argumentacją, że to bez sensu etc. Forum wspinaczkowe jest dużo mniej kulturalne i usłyszałabym dużo wcześniej niż tutaj słowo, którego nie wolno mi użyć. Skoro pomimo grzecznych tłumaczeń kolega "jedyny mężczyzna na forum" nie jest w stanie tego zrozumieć - powinien grzecznie przyjąć do wiadomości, że widać nie zrozumie, i przyjąć, że tak po prostu jest - a nie doszukiwać się trzeciego dna w tym, że kobiety używają perfum z określonymi składnikami. Poza tym - takie dywagacje na forum miłośników perfum nie mają sensu, bo to środowisko - w kwestii perfumowej - bardzo specyficzne. A na marginesie - tak, uważam ostentacyjne dziwienie się "jak możesz tego używać, to męski zapach" i inne tego typu zachowania za objaw pewnej ciasnoty umysłowej. Mój mąż lubi tylko słodki alkohol - czyli ewidentnie babski. Czy to znaczy, że coś z nim jest nie tak? I czy należy doszukiwać się ukrytego dna w tym, że nie pije piwa, tylko czekoladową nalewkę? Edytowane przez VI4 Czas edycji: 2014-02-09 o 10:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
"Obie ręce oparłszy o poręcz drewnianą, rzekł z uporem, że ducha zobaczył dziś rano." Edytowane przez cbr Czas edycji: 2014-02-09 o 13:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
koleżanko - VI4
a może po prostu chodzi o pewną formę ksenofobii (lęk przed odmiennym) mam wrażenie, że jesteś zamknięta w czystej/hermetycznej kuli, w której wszystko toczy się wg "Twoich reguł" i nikt nie ma prawa mieć odmiennego zdania... w pozostałych kwestiach - nie jestem typem mięśniaka ("chodzę w limicie wagi" półciężkiej do 81kg) tak jestem laikiem perfumowym - nigdy nie uważałem się za znawcę w tym temacie ![]() szanuję zdanie innych - choć nie zawsze muszę z nim zgadzać ![]() Edytowane przez celtiklovesperfume Czas edycji: 2014-02-09 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
A ja sobie kurcze nie wyobrażam, że używamy z TŻ na zmianę swoich zapachów- ale to jedynie moje zdanie
![]() Ale może to przez to, że biła bym po łapach jakby mi coś podprowadził ![]() w temacie zawsze najbardziej komplementowana jestem przez płeć męską i przez lubego za chanel chance ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja też bo kiedyś widziałam jak mój mąż w zimę smarował usta wazeliną ![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
![]() Ale to chyba nie koleżanka (ani większość z nas na wizażu) ma problem z tolerancją i zrozumieniem? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwaga - nie chciałabym używać z mężem tych samych zapachów. Nie dlatego, że tracę poczucie odrębności płciowej (ciekawostka, mąż jest ode mnie 7cm niższy - to plus fakt, że się psikam męskim to znak, że COŚ SIĘ DZIEJE!) - ale dlatego, że mam silne poczucie własności, i krew by mnie zalała, gdyby ktoś się psikał z MOICH flaszek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W temacie - najwięcej komplementów od sporo starszych ode mnie, dość konserwatywnych znajomych zbierałam za OI-kę i wcale mnie to nie dziwi ![]() ![]() Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2014-02-09 o 11:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() I nie ma w mojej kolekcji perfum, do których roszczę prawo wyłączności, mój Ukochany może nosić wszystkie zapachy, na jakie ma ochotę, łącznie z tymi damskimi, co czyni z własnej, nieprzymuszonej woli, a wręcz z przyjemnością ![]() Edytowane przez Emiks Czas edycji: 2014-02-09 o 14:26 Powód: przywrócenie fragmentu wypowiedzi do adekwatnego wątku :-) |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.