Współlokatorka - lustro - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-09, 23:34   #1
qwertyaz
Raczkowanie

GG do qwertyaz

Współlokatorka - lustro

.

Edytowane przez qwertyaz
Czas edycji: 2014-04-03 o 17:32
qwertyaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-09, 23:42   #2
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Dot.: Współlokatorka - lustro

Cytat:
Napisane przez qwertyaz Pokaż wiadomość
Witam.
Postanowiłam napisać o tym tutaj, bo opowiadanie o tym komuś w rzeczywistości wywołuje tylko śmiech, lub totalny brak zrozumienia. Piszę, bo moja cierpliwość definitywnie się skończyła. Moim problemem jest brak zrozumienia postępowania mojej współlokatorki. Nakreślając sytuację - wynajmujemy mieszkanie ze swoimi facetami. Od początku naszego wspólnego zamieszkania zaczęłam zauważać, że współlokatorka próbuje w jakiś sposób naśladować mnie, niczym lustrzane odbicie. Zaczęło się niewinnie. Stwierdziła, że mam fajne spodnie, po czym kilka dni później miała takie same. Potem, kupowanie tej samej żywności - jeśli nie miała tego co ja, logiczne ze za kilka dni musiała to mieć.

Dziś jest na tym etapie, że moje obiady, to też świetny pomysł na jej obiad. Gdy kupię sobie perfumę, mydło, nowy krem za kilka dni musi mieć ten sam, lub taki sam w innym wydaniu.. Nawet swojemu facetowi kupuje kosmetyki identyczne jakie ma mój. (Czasem mam wrażenie, że gdybym zaczęła jeść gówno, z wielką pasją zrobiłaby to samo).

Reasumując, myślałam że zostaniemy przyjaciółkami, lecz nikogo bardziej niż mnie nie denerwują ludzie bez własnej osobowości, którzy naśladują innych i według nich to jest normalne. Czuję do niej ogromną niechęć. Nie mam zamiaru rozmawiać z nią o tym, bo zapewne tak zareaguje - ''oh kupiłam kilka rzeczy takich jak ty''. Ok, kilka ale nie 3/4...

Czy to we mnie jest problem? Czy ktoś też tak ma? Czuję do niej wręcz nienawiść, co jest lekką przesadą, ale nie cierpię człowieka - lustra.
Nie potrafię tego olać, a bardzo bym chciała. Gotuję się do czerwoności.
(kupiła sobie ciemną intensywną brązową hennę do brwi - jak ja, pomimo że jest ciemną blondynką. Mam nadzieję, że będzie wyglądać jak idiotka..)

No faktycznie chyba bym się lekko zdenerwowała, gdyby mnie ktoś tak kopiował.... Jedyne co przychodzi mi do głowy to kupić jakiś wiesniacki ciuch, którego w życiu byś nie założyła, polecieć do niej i go pokazać - jak kupi taki sam mimo brzydoty, to wyłożyć karty na stół, że to była tylko prowokacja w celu udowodnienia Twoich racji. Może to podłe i prymitywne, ale mam nadzieje, że skuteczne

P. S. Wyczuwam lincz za "perfumę"

Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Czas edycji: 2014-02-09 o 23:44
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-09, 23:50   #3
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

masz praktycznie nieograniczony zasób żartów, które możesz wywinąć - począwszy od beznadziejnych ciuchów kończąc na niesmacznych obiadach.
chamstwo poziom hard: namawianie na kupno naprawdę drogich rzeczy.

ps. askawtn, no, ba!

(perfumy)
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-09, 23:53   #4
qwertyaz
Raczkowanie

GG do qwertyaz

Heh tylko w sumie bardziej chcę zrozumieć jej motywację, niż się mścić... a potem przestać zwracać uwagę na to co robi. Chociaż najpierw chciałabym przestać się denerwować :/

---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:51 ----------

A nieraz przyłożyć patelnią...
Stary 2014-02-09, 23:54   #5
201604181004
Konto usunięte

Jej motywacja jest taka ze jest nijaka jak mleko 0 %. I po prostu przysysa się do kogoś na kazdym etapie życia, akurat teraz padło na ciebie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-09, 23:56   #6
Konto usunięte

Gdyby ona nie miała faceta to stwierdziłabym, że upodabnia się do Ciebie, by odbić Twojego... na wszelki wypadek pilnuj TŻ

Nie wiem, nie wydaje mi się to normalne. A raczej nie w tym wieku. Kiedy byłam nastolatką, moja młodsza o 6 lat kuzynka również mnie kopiowała, ale to raczej typowe dla takich dziewczynek. Natomiast w przypadku dorosłych dziewczyn wydaje mi się to podejrzane, jakieś zaburzenia osobowości czy ki diabeł...

Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Czas edycji: 2014-02-09 o 23:57
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-09, 23:57   #7
qwertyaz
Raczkowanie

GG do qwertyaz

Ok, więc jak mam odciąć się od zwracania uwagi na swoje rzeczy w podwójnym wydaniu? Jak nie wkurzać się na 'jej styl' łudząco przypominający mój?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-10, 00:00   #8
201604181004
Konto usunięte

proste: wyprowadzić się.
innej drogi i ucieczki nie ma. nie zmienisz jej charakteru, głupie psikusy mają krótkie nogi.
Stary 2014-02-10, 00:07   #9
qwertyaz
Raczkowanie

GG do qwertyaz

Ojj nigdy, drugiego takiego mieszkanka w takiej cenie nie znajdę.. Czyli muszę się męczyć z żywym lustrem.
Chociaż wpadłam na pomysł, by nie kupić czegoś badziewnego, a coś czego ona nigdy nie będzie mogła zdobyć, lub czegoś czego nigdy nie uda jej się zrobić..wtedy rozsypie się na milion kawałeczków :P Bardzo szczerze dziękuję za niewyśmianie mojego problemu. : )
Stary 2014-02-10, 00:12   #10
Chatul
ma zielone pojęcie

Skoro nie chcesz się ani wyprowadzać, ani rozmawiać ze współlokatorką wprost, to może weźmiesz ją na zakupy i razem dobierzecie jej ubrania, które będą dobre dla niej?
Tylko na wszelki wypadek nie idźcie do sklepu, w którym Ty często kupujesz ubrania
Stary 2014-02-10, 00:14   #11
201604181004
Konto usunięte

To jest naprawdę poważny problem i ja cię rozumiem. Niestety na dłuższą metę nic nie zrobisz, możesz jedynie się izolować od niej dla własnego zdrowia psychicznego i żyć z myślą ze za 1-2 lata się wyprowadzisz tak czy siak a ją potraktować po prostu jako dziecko które szuka mamusi, co jest żałosne. Ja bym nie bawiła się w ciocię dobra rada nie zabierała na zakupy. Po prostu ochłodziła kontakty do "poprawnych"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-10, 00:19   #12
qwertyaz
Raczkowanie

GG do qwertyaz

Drabineczka, takie postrzeganie sprawy jest mi najbliższe. Cieszę się, że nakreśliłaś mi jak mogę zacząć to postrzegać.
Stary 2014-02-10, 00:27   #13
Chatul
ma zielone pojęcie

Qwertyaz, długo jeszcze będziesz mieszkać z tą współlokatorką? Jak mieszkać będziecie niedługo, to faktycznie najlepiej to olać. Ale jak planujecie mieszkać dłużej (a skoro to mieszkanie jest tak korzystne finansowo, to pewnie i współlokatorka wyprowadzać się nie chce), to lepiej byłoby spróbować sprawę jakoś rozegrać. Myślę, że męczenie się przez kolejne lata z żywą kopią samej siebie będzie zwyczajnie męczące. Już teraz masz dosyć i miałaś plan, by np. kupić coś, czego współlokatorka nie da rady dorwać.
Stary 2014-02-10, 00:53   #14
qwertyaz
Raczkowanie

GG do qwertyaz

Chatul, masz na myśli rozmowę? Szczerze, strasznie byłoby mi głupio..i nie wyobrażam sobie jak można zareagować na takie oskarżenia :p

Studia jeszcze dobre 4 lata, a za rok lub dwa może się komuś odwidzieć wspólne mieszkanie - mam nadzieję ;d

Edytowane przez qwertyaz
Czas edycji: 2014-02-10 o 00:55
Stary 2014-02-10, 01:09   #15
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chatul, masz na myśli rozmowę? Szczerze, strasznie byłoby mi głupio..i nie wyobrażam sobie jak można zareagować na takie oskarżenia :p
Jak poza tym naśladowaniem Twojego stylu macie dobry kontakt, to możesz próbować rozmowy. Jak kontakt macie gorszy, to możesz jeszcze próbować delikatnych aluzji czy zabierania współlokatorki na zakupy. Albo zdecydować się na ignorowanie zachowań współlokatorki. Nie reagowanie na to, co ona robi ma tę wadę, że mała szansa, że coś to zmieni, a tę zaletę, że mała szansa, że w mieszkaniu pojawią się większe niesnaski.

Cytat:
Studia jeszcze dobre 4 lata, a za rok lub dwa może się komuś odwidzieć wspólne mieszkanie - mam nadzieję ;d
Jeśli nie macie ustalonego końca wynajmu, a mieszkanie jest bardzo korzystne cenowo, to faktycznie może się okazać, że współlokatorzy dalej chcą tu mieszkać.
No ale zawsze możesz się rozglądać za jakimś nowym mieszkaniem. A nuż trafi się inna oferta, która cenowo będzie Ci odpowiadać.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-10, 01:14   #16
qwertyaz
Raczkowanie

GG do qwertyaz

Racja dochodzę do wniosku, że rozmowy w internecie działają z większym skutkiem, niż ludzie w realu. Dziękuję Ci za pomoc
Stary 2014-02-10, 07:54   #17
JossStone
Zakorzenienie

Ja bym się bała... ok, można kupić jedną czy dwie rzeczy jak ktos, bo się strasznie nam podobają, ale kopiowanie kogoś, to wg mnie jakieś zaburzenia psychiczne... Ale ja dużo strasznych filmów oglądam
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 08:05   #18
anna_wawa
Rozeznanie

GG do anna_wawa

Teoretycznie naśladownictwo to njwyższa forma podziwu, ale wyprowadź się i to szybko, bo mieszkasz z poważnie zaburzoną osobą. Jeśli od niej nie uciekiniesz to skończy się to źle (zwłaszcza dla Ciebie).
anna_wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 10:25   #19
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
[...]Czy to we mnie jest problem? Czy ktoś też tak ma? Czuję do niej wręcz nienawiść, co jest lekką przesadą, ale nie cierpię człowieka - lustra.
Nie potrafię tego olać, a bardzo bym chciała. Gotuję się do czerwoności.
(kupiła sobie ciemną intensywną brązową hennę do brwi - jak ja, pomimo że jest ciemną blondynką. Mam nadzieję, że będzie wyglądać jak idiotka..)
Moim zdaniem spora cześć problemu jest w Tobie. Sporo osób nie zwróciłoby uwagi, bo nie śledzi aż tak dociekliwie życia innych. Spora część też zażartoałaby w stylu: "no znów kupiłśmy to samo, niedługo będziemy wyglądały jak bliźniaczki". Jest w Tobie tyle złości i agresji, niewesoły obraz. Po co się truć?
Stary 2014-02-10, 10:57   #20
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Moim zdaniem spora cześć problemu jest w Tobie. Sporo osób nie zwróciłoby uwagi, bo nie śledzi aż tak dociekliwie życia innych. Spora część też zażartoałaby w stylu: "no znów kupiłśmy to samo, niedługo będziemy wyglądały jak bliźniaczki". Jest w Tobie tyle złości i agresji, niewesoły obraz. Po co się truć?
nie zgodzę się. wiadomo, że cała złość jest w nas - to tak samo jak z zazdrością, ktoś robi swoje a to nas chce szlag trafić.
ale czasem pierdoła, jak się nagminnie powtarza może urosnąć do rangi meeegaproblemu i wtedy trudno się opanować.
Stary 2014-02-10, 10:58   #21
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Bywały już takie wątki, zawsze mnie zastanawia czym się taka osoba kieruje i czy sama nie zauważa, że w jakimś momencie zaczyna przesadzać

Ja bym to pewnie olewała. Gdyby to była bliska osoba to można by poruszyć temat i pogadać, ale jeśli to tyko współlokatorka, to raczej nic by to nie dało, albo wręcz doprowadziło do konfliktu.

Ale też nie widzę powodu by nienawidzić jej i tak się strasznie nakręcać - kopiuje, no to niech kopiuje, to ona wychodzi na śmieszną
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 11:14   #22
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Damayanti Pokaż wiadomość
nie zgodzę się. wiadomo, że cała złość jest w nas - to tak samo jak z zazdrością, ktoś robi swoje a to nas chce szlag trafić.
ale czasem pierdoła, jak się nagminnie powtarza może urosnąć do rangi meeegaproblemu i wtedy trudno się opanować.
Zgadzam się. Tyle że wieki mieszkałam ze współlokatorami i wiem, że ten problem to jeden z najbardziej błahych, na jakie można trafić. Z ludźmi się rozmawia, a nie zacietrzewia, nienawidzi, traktuje z pogardą. Po co wyszukiwać podobne rzeczy, kisić się w tej złości, skoro można: a) wyprowadzić się i być może trafić na kogoś lepszego/gorszego, b) pogadać, c) olać i żartowac z tego.
Stary 2014-02-10, 11:24   #23
_chocolate
Zakorzenienie

Nie jest taką złą współlokatorką, jeśli nie jest syfiarą ani nie robi mega imprez. Chociaż rozumiem, że dla Ciebie jest to denerwujące. Nie pokazuj jej od razu nowych rzeczy, jak np. kupisz sobie nowe perfumy to nie zostawiaj od razu na widoku, dopiero jak sama się nimi nacieszysz. Nie mów jej, gdzie kupiłaś daną rzecz czy ciuch. A obiady ...hmmm...może zaczniecie razem gotować, jeśli ona i tak je to samo? a taniej wam wyjdzie.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 11:26   #24
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Cytat:
Zgadzam się. Tyle że wieki mieszkałam ze współlokatorami i wiem, że ten problem to jeden z najbardziej błahych, na jakie można trafić. Z ludźmi się rozmawia, a nie zacietrzewia, nienawidzi, traktuje z pogardą. Po co wyszukiwać podobne rzeczy, kisić się w tej złości, skoro można: a) wyprowadzić się i być może trafić na kogoś lepszego/gorszego, b) pogadać, c) olać i żartowac z tego.
masz rację, problemy mogą być duuużo gorsze.
ale ja miałam taką współlokatorkę, która mnie tak wkurzała, że nie mogłam nawet patrzeć jak trzyma kubek, jak je, no masakra po prostu.
mam na to swój sposób, ale nie zdradzę, bo weźmiecie mnie za psychopatkę :P
Stary 2014-02-10, 11:31   #25
antidotum89
Wtajemniczenie

a moze zalatw ją jej wlasna bronią? no nie wiem, powiedz ze kupilas specjalnie małe buty bo stopy sie kurczą:P szampon dla psów bo włosy ładniejsze albo miód dodany do żurku podnosi jego walory smakowe? tak sobie gdybam bo pewnie bym cos takiego robiła

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 11:35   #26
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez antidotum89 Pokaż wiadomość
a moze zalatw ją jej wlasna bronią? no nie wiem, powiedz ze kupilas specjalnie małe buty bo stopy sie kurczą:P szampon dla psów bo włosy ładniejsze albo miód dodany do żurku podnosi jego walory smakowe? tak sobie gdybam bo pewnie bym cos takiego robiła
Trolololo
Stary 2014-02-10, 12:00   #27
chwast
Zakorzenienie

Są tacy ludzie i to całkiem sporo. Są denerwujący, ale nie groźni. Od podstawówki mam z takimi styczność. Raz to była nawet moja wieloletnia przyjaciółka od przedszkola, cały czas wszystko to co ja - irytowało mnie to. No, od kilku lat nie mamy kontaktu i to niestety chyba wyszło jej na gorsze

Albo nie zwracaj uwagi albo zmień lokum, ona nie przestanie chyba, że znajdzie osobę, która bardziej ją zainteresuje.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 12:03   #28
grubella
BAN stały

Autorko, moim zdaniem przesadzasz i wyolbrzymiasz problem.
Co ci szkodzi , że ona sobie kupi taką samą "perfumę" czy gotuje to co ty?
Jesteś dla niej jak guru, bierze z ciebie przyklad i powinno ci być przyjemnie z tego powodu.
Ona cię dowartościowuje przecież.Wpatrzona w ciebie jak w święty obraz.

Wolałabyś mieszkać z kimś kto wszystko robi na odwrót i na dodatek krytykuje cię i poucza, że robisz źle?
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 12:07   #29
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Autorko, moim zdaniem przesadzasz i wyolbrzymiasz problem.
Co ci szkodzi , że ona sobie kupi taką samą "perfumę" czy gotuje to co ty?
Jesteś dla niej jak guru, bierze z ciebie przyklad i powinno ci być przyjemnie z tego powodu.
Ona cię dowartościowuje przecież.Wpatrzona w ciebie jak w święty obraz.

Wolałabyś mieszkać z kimś kto wszystko robi na odwrót i na dodatek krytykuje cię i poucza, że robisz źle?
To nie jest przyjemne, a wolałaby pewnie mieszkać z normalną osobą. Czemu od razu skrajne przeciwieństwo dajesz.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 12:22   #30
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
ja się tez nie zgodzę. nie byłaś w takiej sytuacji czy byłaś? bo ja byłam i naprawdę można dostać
a. szału
b. paranoi
i to nie jest śmieszna sprawa, zdrowie psychiczne naprawde moze na tym ucierpieć. to ten dziwny rodzaj sytuacji gdy głupio ci zwrócić uwagę wprost, bo co, zabronisz dorosłemu nosić to samo? nie, ale gdy on staje się tobą, mieszka z tobą i po prostu zajmuje twoją rolę to zaczyna się robić kicha max

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
mpt najwidoczniej nie mieszkałaś z osobą chorą psychicznie. to ze ktoś kupi to samo bo jest ładne to jedna sprawa, ale robienie tego nagminnie i naśladownictwo paranoiczne jakieś, serio może świadczyć o problemach. myślisz o zupełnie zdrowych ludziach tymczasem nawet sobie nie zdajemy sprawy jak bardzo cierpieć może osoba obok co niestety wyssie kiedyś z nas energię
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości