W innym stylu...? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-30, 10:29   #1
Sovilo
Zakorzenienie

W innym stylu...?

Dziewczyny kochane, może jestem jakaś dziwna, ale co sadzicie na temat mojego punktu widzenia... Otóż planuję ślub. Tak się szczęśliwie składa, że rodziece uparli się go nam ufundować, więc się zgadzamy. Ja mam jednak poważne obiekcje co do wesela. Mianowicie hm... nie lubi takich imprez... Mój charakter jest rzaczej powściągliwy, oaoanowany, coś w typie Królowej Śniegu(ale jestem sympatyczna ) i co za tym idzie nie wyobrażam sobie potańcówek, wioskowych przyśpiewek, i zabaw określanych przeze mnie jako(przeprzaszam, nie mam nic do osób które to lubią)''durnych''- mam tu na myśli znienawidzone przeze mnie oczepiny. marzę o wyprawieniu wesele w formie jakiegoś obiadu i kawy ze słodkościami po slubie kościelnym, w jakiejś restauracji, tak na kilka godzin, a potem , wieczorem wyjechać tego samego dnia w podróż poślubną z mężem. Ale czy wypada zoastawić gości samych i jeśli chcą niech tańcują itp.( ta sama najbliższa rodzina,40-50 osób)? I czy taki pomysł można jeszcze określić ''weselem''? Rodzice chcą wyprawić coś hucznego, bo ''inaczej nie wypada'' i ''co ludzie powiedzą'' . Nie chcę im sprawiać przykrości, szczególnie, ze takiej sumy nie uzbieram jeszcze sama przez kilka lat Co radzicie?
Sovilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 11:12   #2
sohf
Wtajemniczenie

Dot.: W innym stylu...?

ja też nie lubię tradycyjnych wesel, takich z tańcami do białego rana i tymi dziwacznymi zabawami, które dla mnie są w ogóle beznadziejne
niestety musze iśc troszę na kompromis z moim lubym)
wesele planujemy do 3 rano, w restauracji, wszelkie zabawy ograniczone do minimum, na ok 50, 60 osób.
co do zmycia sie z włąsnej imprezy, to to taki zwyczaj z filmów amerykańskich szczerze to nie wiem jak to przyjmą goście, ale byc moze jak ich wcześniej powiadomisz to nikt nie będzie się czuł obrażony. ja obawiam się ze po weselu będzie jeszcze sporo roboty, a nie chcę wszystkiego zostawiac na głowie najbliższych, więc raczej bym się nie zdecydowała, ale jak to się mówi dla każdego coś dobrego
Pozdrawiam!

Edytowane przez sohf
Czas edycji: 2005-09-30 o 11:38
sohf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 11:47   #3
Sovilo
Zakorzenienie

Khy, khy... zenię się po raz pierwszy , więc... kiedy...noc poślubna? Wesele, zabawa, potem sprzatanie...??? A noc z moim lubym kiedy? Następnego wieczoru???
Stary 2005-09-30, 12:00   #4
mskladaczek
Zakorzenienie

chyba wychodzisz za maz
pierwsze slysze, ze para mloda ma sprzatac na wlasnym weselu..
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 12:14   #5
kasiak-22
Raczkowanie

na noc poślubną będziesz musiała trochę poczekać
w następną noc po weselu też raczej nie da rady, bo są poprawiny. A jak nawet nie ma poprawin to i tak zawsze ktoś się przypałęta albo zostanie po weselu. A nawet jak nikogo nie będzie - to będziecie zmęczeni
kasiak-22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 12:31   #6
sohf
Wtajemniczenie

nie chodzi mi o sprzątanie typu mycie garów, ale pewnie coś tam trzeba będize pozałatwiac, popłacic do konca i inne takie, pewnie co konkretnie to się okaże
a co do nocy poślubnej to jakby nie będzie to nic nowego, bo mieszkamy już razem, a na jakieś igraszki to raczej będziemy zbyt zmęczeni
Pozdrawiam!
Stary 2005-09-30, 12:41   #7
akira
Raczkowanie

nie widzę tutaj żadnego problemu..w zaproszeniu napiszcie że po ceremonii slubnej zapraszacie na uroczysty obiad..goście powinni się domyśleć że nie chodzi tutaj o całonocną potańcówkę ..pozostaje tylko kwestia przekonania rodziców do własnego zdania
akira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 13:03   #8
Sovilo
Zakorzenienie

Bo wiecie dziewczyny, tak sobie zaplanowałam, żeby czmyhnąć na pociąg , który powiezie nas w góry w podróż poślubną, ot i tak bym się wymknęła... Aaaa...tak, wychodzę za mąż, małe przejęzyczenie Myślicie, ze teraz urządza się takie obiady i kawy? Czy cały czas tradycujnie do białego rana? Jest jeszcze mały problem, bo... ja jestem typowym skowronkiem: chętnie budzę się po 5 rani, za to koło 22 wysiadam kompletnie... Przecież jeśli rodziece chcą się pokazać, że córeczka wychodzi za mąż, mogą zrobić drogi obiad, wg. mnie na jedno wyjdzie. Wiecie, nie chcę się wiele kłócić, bo bedziemy mieszkać po ślubie z rodzicami i dziadkami(chwała Bogu, że mamy duży dom, odgrodzimy się jakoś )
Stary 2005-09-30, 13:17   #9
sohf
Wtajemniczenie

jasne, zę się urządza.
znajoma miała taki właśnie obiad, chyba do 18, czy 20. przypuszczam, że dla najbliższej rodziny.
powodzenia w rozmowach z rodzicami
Pozdrawiam!
Stary 2005-09-30, 16:57   #10
akira
Raczkowanie

urządza się...ostatnio byłam na takim przyjęciu..w restauracji podano gościom kartę dań obiadowych do wyboru (zupa i drugie danie)..na stole były przekąski i owoce...najpierw poczęstowano gości szampanem za zdrowie młodej pary..po obiedzie podano tort z kawą/herbatą...z głośników płynęła cicho muzyka nie przeszkadzając w rozmowie..wpominam to przyjęcie bardzo miło

na zaproszeniu o ile pamiętam było coś ładnym stylem napisane że restauracja jest zarezerwowana dla gości weselnych od 16-21
akira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 20:44   #11
papryczka
Wtajemniczenie

tak samo ja widze swoje przyjecie weselne, wiec jak widzisz, nie jestes sama. tez zamierzamy zaprosic gosci na obiad z deserem do restauracji, bez typowego wesela polskiego, ktore dla nas nie ma sensu. pozdrawiam!
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 20:57   #12
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

U mnie z nieco innych powodow - ale bedzie tylko obiadek i posiedzenie moze do wieczorka - 12 osob (razem z nami ) Potem mamy wynejety pokoj w hotelu a na drugi dzien - troche wypoczynku bo w poniedzialek - praca....

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 21:06   #13
kasia191273
Zakorzenienie

robiliśmy właśnie takie przyjęcie - na 40 osób, od 16.30 do 24.00 ( miało być krócej, ale goście siedzieli;-))) I bardzo dobrze, to tylko potwierdza, że i bez tańców może być miło), na zasadzie bufetu tzn. wszystkie dania - od przystawek przez dania gorące aż do deserów- były w ramach szwedzkiego stołu, co gwarantuje ruch w czasie przyjęcia, przemieszczanie się gości itd. W tle sączyła się muzyczka, kelnerzy zajmowali się napojami , alkoholami i zbieraniem zużytych talerzy oraz obsługiwaniem 'starszyzny', żeby nie musiała biegać po posiłki. Wspominam bardzo dobrze i goście chyba też.
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 23:41   #14
Sovilo
Zakorzenienie

Wiecie co, chyba wydrukuje Wasze teksty i dam rodzicom do przeczytania Zastanawiam się tylko czy nie padną ulubione argumenty w stylu: ''co ludzie powiedzą'', ''to nie wesele'', każdy musi przez to przejść'', itp...
Stary 2005-10-01, 14:11   #15
olkao
Raczkowanie

ja ci powiem tak, miałam wesele na 80 os. i rzeczywiscie po nim sprzatałam, ale 1. nie bylo zadnych zabaw
2. zadnych przyspiewek
3. zadnych spitych wujów
4. muzycy byli bardzo profesjonalni i od razu ustalilismy ze nie w chodzi w gre disco polo oni zreszta tego nie graja z zasady wiec byly lata 70-te
5.wcale nie wydalismy duzo kasy bo wszystko prawie sami robilismy
6. kawa z ciachem po slubie to dla mnie nudy i smęty i wszyscy marzą zeby się juz skonczyły
7. nikt ci nie broni miec nocy poslubnej ale słyszałam ze większość noc poslubną przesuwa sobie na następny dzień bo jakby nie było emocji trochę jest i najzwyczajniej w swiecie marzy sie tylko o zasnieciu.
olkao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 19:33   #16
Sovilo
Zakorzenienie

''Kawa z ciachem to dla mnie nudy''- to znaczy, że co? jak Twoje wesele wyglądało? Obiad i takie tam i wszyscy siedzą? A taniec pary młodej itd.? I do której miałyście wesela?
Stary 2005-10-01, 21:39   #17
Myszette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sovilo
Khy, khy... zenię się po raz pierwszy , więc... kiedy...noc poślubna? Wesele, zabawa, potem sprzatanie...??? A noc z moim lubym kiedy? Następnego wieczoru???

Widzę, że nie zauważyłaś aż do dziś, że w Polsce noc poślubną spędza sie z tłumem gości, a potem się pada ze zmęczenia!
Stary 2005-10-01, 21:52   #18
Sovilo
Zakorzenienie

Nie chodzi o to, że nie zauważyłam, ale nie każde wesele spędza się w taki sam sposób. W tytule przecież zapytałam o wesela nietypowe.
Stary 2005-10-01, 23:48   #19
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez akira
urządza się...ostatnio byłam na takim przyjęciu..w restauracji podano gościom kartę dań obiadowych do wyboru (zupa i drugie danie)..na stole były przekąski i owoce...najpierw poczęstowano gości szampanem za zdrowie młodej pary..po obiedzie podano tort z kawą/herbatą...z głośników płynęła cicho muzyka nie przeszkadzając w rozmowie..wpominam to przyjęcie bardzo miło

na zaproszeniu o ile pamiętam było coś ładnym stylem napisane że restauracja jest zarezerwowana dla gości weselnych od 16-21
Bardzo sprytnie bardzo fajnie bardzo w moim guście

pzdr

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-02, 17:54   #20
Milowana
Przyczajenie

GG do Milowana

hejka moj slub cywilny (niestety) zaplanowalam na 25.12.. to niestety wynika z wielu czynnikow i spraw i nie moge zrobic wesela w tradycyjnym tego znaczeniu a czy ktos wie czy mozna tego dnia wynajac jakas knajpe restauracje na obiad dla paru gosic bo jakos nie wyobrazam sobie po slubie przeberac sie w fartuszek isc do garow do domu
Milowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-02, 18:11   #21
louvr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Milowana
hejka moj slub cywilny (niestety) zaplanowalam na 25.12.. to niestety wynika z wielu czynnikow i spraw i nie moge zrobic wesela w tradycyjnym tego znaczeniu a czy ktos wie czy mozna tego dnia wynajac jakas knajpe restauracje na obiad dla paru gosic bo jakos nie wyobrazam sobie po slubie przeberac sie w fartuszek isc do garow do domu
U mnie jest tak samo mam ślub cywilny 25 grudnia i strasznie sie cieszę że tak to właśnie wyszło ( początkowo miało być we wrześniu ) i też planuje tylko uroczystą kolację w restauracji a potem noc poślubną i podróz - też nie wyobrażam sobie typowego wesela tym bardzeiej że okres świąt jest taki wyjatkowy i na pewno bardzo mocno i rodzinnie spędze tegoroczne święta z pięknym akcentem
louvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-03, 17:46   #22
Tysiak7
Wtajemniczenie

no to wychodzi na to ze ja jestem "inna" bo mnie bardzo podobają sie wiejskie wesele.... a raczej powiedziłabym że wesela "wesołym gronie" u mnie na weselu mieliśmy dużo młodzieży, wiadomo starsi też byli i chyba 1/3 gości to były dzieci zabawa bya wyborowa razem z mężem jesteśmy obydwoje starszmy wesołkami, były i tance i zabawy - nie znaczy to wcale że śpiewano nam jakieś przyśpiewki poprostu było miło, wiele razy młodzież bawiła sie w typowych kółeczkach czy tak luźno jak na dyskotekach i dla starszych tez coś było i wszyscy byli zadowoleni. a przy zabawach boki zrywaliśmy
Ale to wszystko zależy od charkteru osób my jesteśmy bardzo towarzyscy i rodzinni wszędzie nas pełno i dla nas to było coś wspaniałego spędzić razem wszystkie znajome i bliskie sercu osoby... była naprzykład wspaniała okazja spodkać sie z koleżanką którą nie widziałam 7 lat.... a mówicie co chcecie spodkać osobno z każdą z tych osób zajeło by nam chyba z 2 lata
dla mnie właśnie obiadek i ciacho byłby nudny i sądze że właśnie w takiej atmosfrze najłatwiej sie gościom opić... a co do "ucieczki z własnego wesela w podróz poślubną" to przeciez ta podróz nie ucieknie brzmi to rodem z amerykanskiego filmu...mnie by było szkoda takiej fajniej imprezy jak własne wesele... wszyscy sie bawią a mnie tam nie ma druga stona medalu to to jak przyjeły by starze osoby na weselu
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-07, 09:20   #23
iws
Raczkowanie

Ja równiez nie przepadam za wielkimi weselami. W tym jestem zgodna z moim D. Rodzice nie wyrazili większego sprzeciwu co do krótszej zabawy. Płacimy sami za wesele więc mamy zawsze pierwszy głos. Chcemy pieniądze przeznaczyc na coś innego, a to my mamy ten dzień pamiętać i czuć sie komfortowo.
Organizujemy przyjęcie weselne w restauracji. Góra 60 osób, choć wiadomo, że nie wszyscy przyjdą. Planujemy je od 18-19 do 24. choć osoba z którą rozmawialiśmy w restauracji doradziła aby zrobić do 2 w nocy, lecz gościom na zaproszeniach powiedzieć że jest do północy. Wiadomo, że wszyscy jak jeden mąż nie wstaną jednocześnie i nie wyjdą.
Na oczepiny nie będzie zbyt dużo czasu - co mnie bardzo cieszy , ale potańczyć sobie każdy będzie mógł - żeby potem nie mówili, że było beznadziejnie. Wszyscy będą szczęśliwi i zadowoleni.
iws jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-08, 11:21   #24
aromatyzowana
Raczkowanie

Ja podobnie jak Tysiak7 bardzo lubię wesela w dużym gronie i wcale takiego wesela nie określiłabym "wiejskim". U nas było 140 osób,praktycznie cała rodzina z mojej i męża strony oraz znajomi. Weselisko było super,były oczepiny(które po dziś dzień wspominam-ponieważ goście się świetnie potrafili bawić),na drugi dzień poprawiny,wiem,że wszyscy bardzo dobrze się bawili. Każdy ma inny gust i prawo wyboru,a chyba właśnie o to chodzi,żeby ten wyjątkowy dzień spędzić tak jak sobie życzymy. Myślę,że rodzice powinni uszanować wybór młodej pary i nie nalegać na wesele tylko dlatego "bo co ludzie powiedzą".
aromatyzowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-10, 10:12   #25
gosiqa
Rozeznanie

GG do gosiqa

A ja miałam wesele na 96 os, chociaż byłam zwolenniczką małego przyjęcia. Wesele było na wsi- bynajmniej nie wiejskie, żadnych przyśpiewek, muzuka mechaniczna + wodzireje.
Zabawy oczepinowe 2, nikt się nie napił, nie sprzątałam wcale a wcale- imprezka w restauracji.

Co więcej- pomimo zmęczenia i zamieszania, nie zamieniłabym tego wesela na żadne inne, a już na pewno na przyjęcie- byłam na takim przyjęciu do 22, gdzie goście tylko jedli i pili, (i się upili ) żeby skorzystać. Sama z mężem zmyłam się o 20.

Ale dla każdego to, co lubi, w końcu to WASZE wesele- my walczyliśmy z rodzicami o muzykę, oni chcieli orkiestrę, ale postawiliśmy na swoim. Warto było.
gosiqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-19, 08:32   #26
papryczka
Wtajemniczenie

hej dziewczyny!
powroce do tematu, bo jestem w trakcie planowania przyjecia (chyba opcja restauracji zwyciezy, choc byly inne plany) i tak sie zastanawiam nad menu - tzn. mysle o imprezie od ok. godz. 18.30 do polnocy. na poczatke na pewno obiadokolacja (zupa+ drugie danie), potem bedzie czas na przekaski zimne i owoce, na deser tort (jakies ciasta dodatkowe?).
jesli planujecie cos w podobnym stylu, to prosze o jakies rady w tej dziedzinie - ile tego jedzenia zaplanowac, w jakich porach co serwowac i ogolnie jak to bedzie u was wygladac, ewentualnie wygladalo (tez u znajomych).
z gory dzieki!
Stary 2005-10-19, 09:25   #27
nusia127
Raczkowanie

My z Moim TZ tez planowalismy skomne przyjęcie dla najbliższej rodziny, jednak po ustaleniach Nasi rodzice podjeli decyzje ze oni zapłacą na wszystko i co za tym idzie zorganizuja (bedzie bardzo duże wesele), a pieniadze które my odłożyliśmy mamy przeznaczyć na zmiane samochodu ( i chyba tym najbardziej przekonali mojego TZ).
Fak, może poddalismy sie łatwo bo nasze plany były troche inne (trudno a może i lepiej - bo jak sie bawić to się bawić).
A w poniedziałek po ślubie jedziemy nowym autkiem w podróż poślubna )
Stary 2005-10-19, 19:35   #28
papryczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nusia127
My z Moim TZ tez planowalismy skomne przyjęcie dla najbliższej rodziny, jednak po ustaleniach Nasi rodzice podjeli decyzje ze oni zapłacą na wszystko i co za tym idzie zorganizuja (bedzie bardzo duże wesele), a pieniadze które my odłożyliśmy mamy przeznaczyć na zmiane samochodu ( i chyba tym najbardziej przekonali mojego TZ).
Fak, może poddalismy sie łatwo bo nasze plany były troche inne (trudno a może i lepiej - bo jak sie bawić to się bawić).
A w poniedziałek po ślubie jedziemy nowym autkiem w podróż poślubna )
a my nie chcemy zeby rodzice placili, (autka nasze sa sprawne ), mamy zamiar sami finansowac nasza impreze, ale to nie oznacza, ze rezygnujemy z podrozy poslubnej. jednak dzieki temu, ze przyjecie nie bedzie takie huczne mozna bedzie wiecej wydac na te podroz - myslimy o nowej zelandii, ale na to trzeba sporo urlopu, bo tak na szybko zwiedzic sie nie da...

w kazdym razie wracajac do tematu, prosze o jakies wskazowki dotyczace organizacji uroczystej obiadokolacji - jak to u was wygladalo albo bedzie wygladac? macie juz plan? dajcie znac, dziewczyny.
Stary 2005-10-21, 17:54   #29
papryczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papryczka
a my nie chcemy zeby rodzice placili, (...), mamy zamiar sami finansowac nasza impreze
musze sama siebie zacytowac i dopisac, ze tak latwo chyba nie bedzie... dla mnie to bylo oczywiste, ze sami placimy, wiec nawet tego nie konsultowalismy z rodzicami, ale moja mama jak to dzis uslyszala, to kategoryczne sie sprzeciwila, bo tez uwaza, ze rodzice powinni oplacic wesele dziecka... nie dyskutowalam z nia za dlugo, bo bylam akurat w pracy (kontaktujemy sie telefonicznie i mailowo, bo mieszkam teraz z dala od rodzicow), ale zastanawiam sie jakie stanowisko w tej sprawie zajma rodzice narzeczonego? nie wiem, jakos mi glupio zeby rodzice za nas placili, w koncu jestesmy samodzielni...
a jak to u was jest dziewczyny? pewnie juz macie to ustalone, bo widze, ze sale porezerwowane... my jestesmy jescze daleko w polu z przygotowaniami i wlasnie "nagrywamy" lokal... pozwalacie rodzicom placic za was? macie z tego powodu jakies wyrzuty sumienia? czy bierzecie to na swoje barki???
Stary 2005-10-21, 17:57   #30
papryczka
Wtajemniczenie

ups, myslalam, ze pisze w watku "kwietniowa panna mloda", w ktorym tez bralam udzial, dlatego wspomnialam o tych zarezerwowanych salach, a to jest inny...

no, ale widze, ze sporo z was juz mialo wesela, wiec do was tez moge skierowac to pytanie...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości