Udało się ! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-24, 22:32   #1
Pokalyby
Przyczajenie

Udało się !

Cześć Dziewczyny!
Nie wiem, czy ten wątek będzie zaakceptowany, ale przechodziłam przez to samo co Wy i chciałabym się z Wami podzielić swoim doświadczeniem.
Zaczęło się mniej więcej w okresie dojrzewania. Jak miałam jakiś mały wyprysk, to byłam wręcz szczęśliwa, że to nie jest ten wielki, obrzydliwy, bolesny wrzód. Zaczęło się leczenie takie same jak u większości z Was : tetralysal, duac itd. Chwilowe efekty i to też nie zawsze. Po badaniach krwi pan dermatolog stwierdził, że mogą to być policystyczne jajnki i skierował do ginekologa, który stwierdził, że 'może to być PCOS' i przepisał mi tabletki antykoncepcyjne. CIĄGLE NIC. Potem zaniechałam leczenia, nie miałam swojej gotówki, rodzice jakoś mnie za bardzo nie wspierali w tym pozbywaniu się trądziku, więc nauczyłam się z nim żyć, a reszta mnie akceptować
Ale miarka się przebrała, gdy na studiach zauważyłam, że:
-wypadają mi włosy
-przetłuszczają się już na wieczór po umyciu (mimo kombinacji szamponowych)
-mam owłosiony brzuszek
-nie jestem w stanie zapuścić ładnych paznokci
-skóra jest tak sucha, że aż biała
-wyjątkowo łatwo przybieram mięśnie
Zrobiłam kolejne badania i wyszło to samo, co kiedyś, tylko o wzmożonej sile- za dużo testosteronu i parę innych hormonów przekraczało dany limit.
Tym razem wybrałam się do ENDOKRYNOLOGA, by pobawił się moimi hormonami, może on jest w mocy cokolwiek zmienić.
I to była trafna decyzja.
Skóra, włosy, paznokcie- wszystko zyskało nowe życie !
Jeszcze ciągle wyskakują mi wypryski, ale malutkie, ledwo widoczne, ktore wystarczy dotknąć, by znikły Ale już nie pamiętam jakie jest to uczucie mieć ten wrzód.
Dziewczyny, poobserwujcie się uważnie- czy macie tylko pryszcze, czy jest coś jeszcze, co powinno wyglądać inaczej, a nie macie na zmianę tego stanu żadnego wpływu. Jeżeli pryszcze macie szczególnie na żuchwie, plecach, szyi, to bardzo możliwe, że cierpicie na złą gospodarkę hormonalną. Spróbujcie z endokrynologiem- nie zawsze ginekolog, a w wypadku zaawansowanego trądziku NA PEWNO nie dermatolog będzie właściwy. Mam nadzieję, że moja historia komuś pomoże i przyspieszy wychodzenie z tego horroru posiadania brzydkiej cery.
Powodzenia ! Jak macie jakieś pytania, postaram się pomóc
Pokalyby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 19:58   #2
amelka29
Raczkowanie

Dot.: Udało się !

zastanawia mnie jedno co właściwie Tobie pomogło\? jakie leczenie zalecił endokrynolog? bo o tym nie wspomniałaś, a jakże to ważne w tym temacie. Ja również leczę się u endo, mam trądzik i nadmierne owłosienie, wypadanie włosów itp. jednak żadne tabletki hormonalne nie pomagają.. czekam za info
amelka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 13:39   #3
Pokalyby
Przyczajenie

I jak przebiega Twoje leczenie ? Długo już trwa ?
U mnie póki co 5 miesięcy. Dostałam Spironol (1,5tabletki rano) i Diane 35. Wczoraj byłam u endo kontrolnie i kontynuujemy tę terpię jeszze drugie 5ms
Pokalyby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 12:34   #4
amelka29
Raczkowanie

u mnie niestety trwa to juz 1,5 roku brałam juz diane i spironol potem jeanine, obecnie nie biorę juz tego polaczenia, bo jak po diane tak i po jeanine wyniki moje znacznie sie pogorszyły, hormony męskie znów wzrosły, żeńskie spadły i co za tym idzie- zwiększył się tradzik, owłosienie itd.
obecnie jestem na estrofem i dophaston ale rezultatów nie widać...
amelka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości