|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Udało się !
Cześć Dziewczyny!
Nie wiem, czy ten wątek będzie zaakceptowany, ale przechodziłam przez to samo co Wy i chciałabym się z Wami podzielić swoim doświadczeniem. Zaczęło się mniej więcej w okresie dojrzewania. Jak miałam jakiś mały wyprysk, to byłam wręcz szczęśliwa, że to nie jest ten wielki, obrzydliwy, bolesny wrzód. Zaczęło się leczenie takie same jak u większości z Was : tetralysal, duac itd. Chwilowe efekty i to też nie zawsze. Po badaniach krwi pan dermatolog stwierdził, że mogą to być policystyczne jajnki i skierował do ginekologa, który stwierdził, że 'może to być PCOS' i przepisał mi tabletki antykoncepcyjne. CIĄGLE NIC. Potem zaniechałam leczenia, nie miałam swojej gotówki, rodzice jakoś mnie za bardzo nie wspierali w tym pozbywaniu się trądziku, więc nauczyłam się z nim żyć, a reszta mnie akceptować ![]() Ale miarka się przebrała, gdy na studiach zauważyłam, że: -wypadają mi włosy -przetłuszczają się już na wieczór po umyciu (mimo kombinacji szamponowych) -mam owłosiony brzuszek -nie jestem w stanie zapuścić ładnych paznokci -skóra jest tak sucha, że aż biała -wyjątkowo łatwo przybieram mięśnie Zrobiłam kolejne badania i wyszło to samo, co kiedyś, tylko o wzmożonej sile- za dużo testosteronu i parę innych hormonów przekraczało dany limit. Tym razem wybrałam się do ENDOKRYNOLOGA, by pobawił się moimi hormonami, może on jest w mocy cokolwiek zmienić. I to była trafna decyzja. Skóra, włosy, paznokcie- wszystko zyskało nowe życie ! Jeszcze ciągle wyskakują mi wypryski, ale malutkie, ledwo widoczne, ktore wystarczy dotknąć, by znikły Ale już nie pamiętam jakie jest to uczucie mieć ten wrzód.Dziewczyny, poobserwujcie się uważnie- czy macie tylko pryszcze, czy jest coś jeszcze, co powinno wyglądać inaczej, a nie macie na zmianę tego stanu żadnego wpływu. Jeżeli pryszcze macie szczególnie na żuchwie, plecach, szyi, to bardzo możliwe, że cierpicie na złą gospodarkę hormonalną. Spróbujcie z endokrynologiem- nie zawsze ginekolog, a w wypadku zaawansowanego trądziku NA PEWNO nie dermatolog będzie właściwy. Mam nadzieję, że moja historia komuś pomoże i przyspieszy wychodzenie z tego horroru posiadania brzydkiej cery. Powodzenia ! Jak macie jakieś pytania, postaram się pomóc |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Udało się !
zastanawia mnie jedno co właściwie Tobie pomogło\? jakie leczenie zalecił endokrynolog? bo o tym nie wspomniałaś, a jakże to ważne w tym temacie. Ja również leczę się u endo, mam trądzik i nadmierne owłosienie, wypadanie włosów itp. jednak żadne tabletki hormonalne nie pomagają.. czekam za info
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
I jak przebiega Twoje leczenie ? Długo już trwa ?
U mnie póki co 5 miesięcy. Dostałam Spironol (1,5tabletki rano) i Diane 35. Wczoraj byłam u endo kontrolnie i kontynuujemy tę terpię jeszze drugie 5ms
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
u mnie niestety trwa to juz 1,5 roku brałam juz diane i spironol potem jeanine, obecnie nie biorę juz tego polaczenia, bo jak po diane tak i po jeanine wyniki moje znacznie sie pogorszyły, hormony męskie znów wzrosły, żeńskie spadły i co za tym idzie- zwiększył się tradzik, owłosienie itd.
obecnie jestem na estrofem i dophaston ale rezultatów nie widać... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.