Chciałabym czegoś więcej od życia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-25, 21:24   #1
MartaMar1
Przyczajenie

Chciałabym czegoś więcej od życia

Hej
Jestem aktualnie na pierwszym roku studiów. Przeraża mnie jednak perspektywa, że skończę je, pójdę do pracy, założę rodzinę i życie gdzieś mi zleci. Chciałabym zrobić coś innego, wyjść poza schematy. Myślałam żeby wziąć dziekankę i.. no właśnie co można robić?
Myślałam o wyjeździe za granicę, jakiś wolontariat.. Może ktoś z Was ma jakieś konkretne pomysły np. znajomy robił coś podobnego lub po prostu coś Wam przyjdzie do głowy
MartaMar1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 21:41   #2
mpt
Zakorzenienie

Dot.: Chciałabym czegoś więcej od życia

Cytat:
Napisane przez MartaMar1 Pokaż wiadomość
Hej
Jestem aktualnie na pierwszym roku studiów. Przeraża mnie jednak perspektywa, że skończę je, pójdę do pracy, założę rodzinę i życie gdzieś mi zleci. Chciałabym zrobić coś innego, wyjść poza schematy. Myślałam żeby wziąć dziekankę i.. no właśnie co można robić?
Myślałam o wyjeździe za granicę, jakiś wolontariat.. Może ktoś z Was ma jakieś konkretne pomysły np. znajomy robił coś podobnego lub po prostu coś Wam przyjdzie do głowy
Ledwo zaczęłaś studia, a już chcesz brac dziekankę, bo boisz się, że je skończysz? Nie martw się, magisterium zazwyczaj nie zaskakuje, nie zdarza się znienacka zaraz po pierwszym roku studiów Zalicz dobrze pierwszy rok, a teraz planuj wakacje, erazmusy itp.
Stary 2014-02-25, 21:42   #3
201604181004
Konto usunięte

rotfl. udana jesteś jak myślisz że po studiach czeka cię praca, a potem mąż, a potem szczęśliwe urodzenie dziecka a to wszystko ot tak bezproblemowo
uwierz mi ekscytujących zdarzeń i emocji będziesz miała aż nadto w tym prostym życiu. i dramaty cię nie ominą
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 21:45   #4
Harakiri
Rozeznanie

nikt nie każe ci zakładać rodziny od razu po studiach wszystko zależy od ciebie
Harakiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 22:08   #5
ulinkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
rotfl. udana jesteś jak myślisz że po studiach czeka cię praca, a potem mąż, a potem szczęśliwe urodzenie dziecka a to wszystko ot tak bezproblemowo
uwierz mi ekscytujących zdarzeń i emocji będziesz miała aż nadto w tym prostym życiu. i dramaty cię nie ominą
O to, to
Póki co polecam naukę, głupie pomysły od razu z głowy wylecą
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 22:12   #6
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
Hej

Autostopem gdzieś daleko? Zawsze możesz poszaleć we wakacje. Dziekankę bym brała tylko gdybym miała konkretny plan/ szansę/okazję i nie mogłoby to czekać do licencjatu/inz.

Może zainteresuj się co oferuje twoja uczelnia? Aisec, Aegee, Erasmus Mundus, moze jakieś studia w Japonii lub w Izraelu albo Chinach (nawet kiepski UŁ ma to w ofercie). Wolontariat evs można robić do 30 r.ż więc możesz go ogarnąć dopiero po studiach.
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 22:14   #7
bulkabanan
Raczkowanie

Jak czytam niektóre odpowiedzi to aż mi się robi smutno. Ale Ty autorko nie martw się, ludzie, którzy "tego" nie czują raczej Cię nie zrozumieją Mam znajome, które szaleją w Dubajach i tym podobnych, ale to raczej nie jest ścieżka zawodowa, jaką chciałabym komukolwiek polecić, haha... ;]
Poszukaj w Internecie zagranicznych wolontariatów, może Erazmus będzie dla Ciebie (wkrótce rozpoczyna się rekrutacja), jak masz jaja i nerwy ze stali to poszukaj misji humanitarnych...
Możliwości masz mnóstwo, a jedyne, co Cię ogranicza to Ty sama. Trzymam kciuki za realizację Twoich planów, nawet tych jak najbardziej zwariowanych
bulkabanan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 22:15   #8
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bulkabanan Pokaż wiadomość
Jak czytam niektóre odpowiedzi to aż mi się robi smutno. Ale Ty autorko nie martw się, ludzie, którzy "tego" nie czują raczej Cię nie zrozumieją Mam znajome, które szaleją w Dubajach i tym podobnych, ale to raczej nie jest ścieżka zawodowa, jaką chciałabym komukolwiek polecić, haha... ;]
Poszukaj w Internecie zagranicznych wolontariatów, może Erazmus będzie dla Ciebie (wkrótce rozpoczyna się rekrutacja), jak masz jaja i nerwy ze stali to poszukaj misji humanitarnych...
Możliwości masz mnóstwo, a jedyne, co Cię ogranicza to Ty sama. Trzymam kciuki za realizację Twoich planów, nawet tych jak najbardziej zwariowanych
haha ;] no wiadomka cnie hehe ;] ech wgle te typiary gpie nie wiem co one chco hehe ;] a inne gupie konczo studia hehe ... ;]
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 22:15   #9
Zanthia
Zadomowienie

To jest wszystko bardzo proste i nie potrzebujesz do tego dziekanki - coś cię interesuje, jara, jesteś ciekawa jak to jest gdy... [ tu wstaw dowolną rzecz], to po prostu zacznij to robić. Jeśli myslisz "Ach, chciałabym nagrac płytę", to biegaj uczyć się muzyki, szkoda Ci dzieci w świetlicach a sądzisz, że byłabyś świetną animatorką zajęć dla nich nawet w ramach wolontariatu - biegaj prezentować swoje skille. Jeśli nie masz pomysłu co cię jara, wizji gdzie chcesz iść ze swoim życiem to znaczy, że musisz się zastanowić PO CO właściwie chcesz przełamywać jakieś stereotypowe życie.

"Chciałabym wziąć dziekankę i jechać na jakiś wolontariat" "Co właściwie można robić?" to nie jest postawa osoby która taki gap year powinna brać.
Zanthia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 22:23   #10
bulkabanan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
haha ;] no wiadomka cnie hehe ;] ech wgle te typiary gpie nie wiem co one chco hehe ;] a inne gupie konczo studia hehe ... ;]
Czytanie ze zrozumieniem nie jest chyba Twoją najmocniejszą stroną, prawda? Tak samo, jak pisanie postów wnoszących cokolwiek do wątku
bulkabanan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 22:58   #11
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Konto usunięte

Cytat:
Hej
Pesymizm górą. Widzę, że z góry jesteś nastawiona, że życie jest po to, żeby założyć rodzinę i pracować.

Ludzie mają swoje hobby, pasje, marzenia, rozrywki. Znajdź coś dla siebie. Uwierz mi, dużo czasu ci zleci na szukaniu swojego miejsca w życiu, poznawaniu nowych ludzi, odkrywaniu nowych pasji zanim założysz rodzinę.

Można iść na wolontariat i tam poznać nowych, fajnych ludzi. Będziesz miała jakieś doświadczenie, a pełne ręce do pracy zawsze się przydadzą.
Ledwo zaczęłaś studia, a już chcesz brać dziekankę? Aż tak ci na nich źle?
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 23:17   #12
hiss
Raczkowanie

spakuj się, kup bilet i pojedź gdzieś... tak naprawdę to my sami siebie ograniczamy... żeby wyjśc poza schematy trzeba mieć dużo odwagi
hiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 23:24   #13
MartaMar1
Przyczajenie

[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45333936]Pesymizm górą. Widzę, że z góry jesteś nastawiona, że życie jest po to, żeby założyć rodzinę i pracować.
[/QUOTE]
No właśnie nie, uważam, że życie jest po to żeby je ciekawie przeżyć i nie żałować potem, że nam przysłowiowo przeleciało przez palce. Co do pytania o studia to tak, troche się rozczarowałam.
MartaMar1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 00:04   #14
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hiss Pokaż wiadomość
spakuj się, kup bilet i pojedź gdzieś... tak naprawdę to my sami siebie ograniczamy... żeby wyjśc poza schematy trzeba mieć dużo odwagi
Ja nie widzę odwagi w robieniu czegoś, co się lubi/kocha, co ma być ważne w naszym życiu. Żyje się tylko raz i nie ma co zwalać to na karb bojaźni. Żyjemy w na tyle dobrych czasach, że wszystkiego właściwie można spróbować i w razie czego zrezygnować, jeśli się to nam nie spodoba itd.

Cytat:
Napisane przez Zanthia Pokaż wiadomość
To jest wszystko bardzo proste i nie potrzebujesz do tego dziekanki - coś cię interesuje, jara, jesteś ciekawa jak to jest gdy... [ tu wstaw dowolną rzecz], to po prostu zacznij to robić. Jeśli myslisz "Ach, chciałabym nagrac płytę", to biegaj uczyć się muzyki, szkoda Ci dzieci w świetlicach a sądzisz, że byłabyś świetną animatorką zajęć dla nich nawet w ramach wolontariatu - biegaj prezentować swoje skille. Jeśli nie masz pomysłu co cię jara, wizji gdzie chcesz iść ze swoim życiem to znaczy, że musisz się zastanowić PO CO właściwie chcesz przełamywać jakieś stereotypowe życie.

"Chciałabym wziąć dziekankę i jechać na jakiś wolontariat" "Co właściwie można robić?" to nie jest postawa osoby która taki gap year powinna brać.
Bardzo mądrze napisane.

Ja też chcę coś (wiem, co konkretnie)zrobić zaraz po zakończeniu studiów, nie z wizji przesranego życia z powodu męża/dzieci/pracy, tylko z powodu własnych potrzeb. Co komu do tego?
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 11:26   #15
201607040940
Konto usunięte

A dostaniesz dziekankę na 1 roku? Dowiadywałaś się czy jest to możliwe? Tak jak radzą poucz się trochę i jedź na Erasmusa, pomieszkasz trochę w innym kraju i zobaczysz czy Ci to pasuje.
Wolontariat w Polsce też jest możliwy, dowiedz się o to: np. hospicja, domy dziecka, schroniska dla zwierząt. Zobacz jak to jest zanim wyjedziesz do np. Afryki.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 12:46   #16
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

od tego czy życie nam jakoś zleci, gdzieś, to zależy tylko od nas, my życia za Ciebie nie przeżyjemy

dla jednego to co napisalas, ze Ciebie przeraza to podstawa,fajne, ciekawe zycie, zeby miec prace, rodzine, a dla innego nic, więc jeśli chcesz czegoś więcej to rób to

a jeżeli brak pomysłow, to chyba jednak takie życie nudne Ciebie czeka

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 13:20   #17
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Zaskocz wszystkich, uwal rok

a tak serio, nie wiem, wyjedź ratować białe delfiny
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 14:02   #18
201801191006
Konto usunięte

skorzystaj z programu work&travel i jedź do Stanów.
byłam, polecam
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości