|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
dlaczego kasza jaglana jest polecana w walce z kandydozą
Hej, czytam regularnie dietetyczny wizaż, ale dopiero teraz postanowiłam się zarejestrować, bo zaczęło mnie nurtować pytanie dotyczące mojej diety. Od pięciu dni jestem na samej kaszy jaglanej. Ogólnie celem jest pokonanie kandydozy (grzybicy). Dziś jednak szperałam trochę w indeksach glikemicznych i widzę, że kasza jaglana ma ok 71, czyli bardzo wysoki. A właśnie zdawało mi się, że te produkty o IG powyżej 60 doskonale karmią grzyba (bo przeważają w nich cukry proste czyli to, co grzyby lubią najbardziej
Z góry dzięki
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: dlaczego kasza jaglana jest polecana w walce z kandydozą
tutaj masz wątek na temat diety przy kandydozie
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=514215 A co do kaszy jaglanej to pewnie chodzi o jej właściwości odkwaszające.
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za link, czytałam już
![]() Poszłam w swoich poszukiwaniach dalej i znalazłam coś takiego jak ładunek glikemiczny, z którego wynika, że jeśli porówna się 100g arbuza (IG 72) i 100g makaronu ryżowego (IG 40) to pomimo niższego IG to drugie ma mniejszy ładunek. No ale nawet tutaj po policzeniu tego nie wychodzi nic sensownego: Ładunek glikemiczny ugotowanej kaszy jaglanej (IG 71) skład: 71,6% węglowodanów stąd 71,6*(71/100)=50,83 a na przykład czekolada mleczna (IG 49) skład: 54,7% węglowodanów 54,7*(49/100)=26,80 Tak więc kasza ma wyższy ładunek niż czekolada. |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
malypeszek raz, ze nie we wszystkich dietach przeciw kandydozie kasza (czy jakiekolwiek zboża) są polecane. Nie ma czegoś takiego jak jedna dieta przeciw kandydozie.
Dwa - nawet jeśli kasza, ze względu właśnie na swoje właściwości odkwaszające i oczyszczające, bywa polecana, to na pewno nie jako jedyny składnik pożywienia. Jak słusznie zauważyłaś, ma wysoki IG i ładunek glik. i karmi grzyba. W dodatku przy grzybicy monodieta bardzo często kończy się silną alergią pokarmową na dany produkt
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
Bezglutenowa, smaczna zdrowa, z dużą ilością krzemu, lekkostrawna, niski IG... Same zalety
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I byłam na Twoim blogu, bardzo fajny , myślę, że będę go odwiedzać.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:18.