Obraz dużo bliżej, niż w rzeczywistości - problem canon 100d - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-11, 16:12   #1
201705291006
Konto usunięte

Obraz dużo bliżej, niż w rzeczywistości - problem canon 100d

Treść usunięta, wypowiedzenie licencji przez użytkownika

Użytkowniczka zadała pytanie techniczne dotyczące ustawienia aparatu fotograficznego

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2019-05-27 o 09:38
201705291006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-11, 20:58   #2
magrad
Rozeznanie

Dot.: Obraz dużo bliżej, niż w rzeczywistości - problem canon 100d

Dobre połączenie, tzn. dobry obiektyw
Nie tyle "obraz wydaje się dużo bliższy", co "kąt widzenia przy obiektywie 50mm i niepełnoklatkowej matrycy jest taki, jak widać na zdjęciach" (wychodzi na to samo, ale brzmi poważniej)
To normalne, tak powinno być, bo to wynika z właściwości sprzętu, który sama wybrałaś, z pełną świadomością tego, co jest Ci potrzebne (tzn. mam taką nadzieję., co do tej pełnej świadomości...).
magrad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-12, 02:23   #3
magrad
Rozeznanie

Z czym jest ten kłopot? Masz naprawdę dobry obiektyw, przez niektórych uważany za lepszy od Canonowskiego 50/1.4 USM, masz aparat, z którym możesz go użyć, więc trochę nie rozumiem problemu. Napisz co chcesz uzyskać, czego nie możesz zrobić, to wtedy można będzie doradzić.
Stary 2014-03-12, 12:38   #4
magrad
Rozeznanie

Ok, to może zacznij od podstaw - strona szerokikadr.pl lub jakieś książki o fotografii dla początkujących? To może pomóc na początek, bo do tej pory jeszcze nie spotkałem się z kimś, kto byłby zdziwiony/zaniepokojony tym, że aparat może "przybliżać" obraz. Nie chodzi o żartowanie z Ciebie, po prostu dla osób z którymi do tej pory miałem kontakt takie zachowanie aparatu było zupełnie normalne i naturalne.
Moment - może to wzięło się z przekonania, że "normalny" albo "standardowy" obiektyw powinien pokazywać obraz tak jak normalnie go widzimy? Jeśli tak - faktycznie, tak powinno być i tak jest. Tylko dla lustrzanki tego typu "normalny" obiektyw powinien mieć ogniskową ok. 31mm, taki obiektyw będzie pokazywał tyle co ludzkie oko. Jeśli założy się obiektyw o dłuższej ogniskowej, np. 50mm, będzie "widział węższy obszar" ("przybliży"), jeśli o mniejszej, np. 18mm, będzie "widział więcej" (szerzej-"oddali").
Stary 2014-03-12, 18:35   #5
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
kwestia podstawowa: do czego potrzebujesz sprzętu? pewnie do nagrywania filmów bo prowadzisz kanał, prawda? Obiektyw masz bardzo dobry i nadający się do filmowania, naprawdę nie ma potrzeby kupować nowego. Wyjaśnij dlaczego to przybliżenie to taki duży dyskomfort bo nie rozumiem?

201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-12, 19:59   #6
magrad
Rozeznanie

@Salix: załóż "50" na cropa i próbuj robić w pomieszczeniu, szybko odkryjesz w czym może leżeć problem - chyba, że masz niestandardowe warunki mieszkaniowe :P
Myślę, że nie tyle problem, co zaskoczenie - bo widać "mniej niż normalnie", i "mniej niż w cyfrówce", a przecież nie ma zooma.
@Melevis: poszukaj używanego Canon EF-S 18-55 IS (allegro, od 130zł), to prawie najgorszy obiektyw robiony przez Canona, ale sprawdza się w tym, do czego był zrobiony: w robieniu każdych zdjęć przez początkujących użytkowników lustrzanek. Jakość obrazu z niego nie zachwyca, szczególnie jak bezpośrednio go porównasz z tą Sigmą (takie samo zdjęcie, z takimi samymi ustawieniami np. Av, przysłona 5.6, zoom na 50, i potem po zmianie takie samo zdjęcie Sigmą), ale jako uniwersalny "do wszystkiego" na początek będzie ok.
Aha - rzuciłem okiem na filmiki, masz jeszcze jedną rzecz do kupienia, mikrofon. Dźwięk czasem jest niezbyt zrozumiały przez pogłos w pomieszczeniu, na szybko możesz spróbować nieco go ograniczyć... robiąc konkretny bałagan Nie żartuję, dużo szmat na płaskich powierzchniach może trochę wytłumić echo w pomieszczeniu, podobnie np. pootwierane szafki z dużą ilością rzeczy wiszących na drzwiczkach. Niestety nie gwarantuję, że to się spodoba reszcie domowników
Co do obrazu, jeszcze coś mi przyszło do głowy: przy statycznych scenach, w których nie zmienia się odległość obiekt-kamera, lepiej jest ustawić ostrość "na sztywno" w trybie MF, nieco przymknąć obiektyw (nie robić na "1.4" tylko np. na 5.6). Dlaczego: jeśli np. lekko się przesuniesz w bok, pochylisz głowę itp, aparat może "pomyśleć", że coś zmieniło z ostrością, i zacznie ją od nowa ustawiać. To bywa denerwujące na filmie, takie "pływanie" ostrości. Gdy ustawisz ostrość na stałe, nie będzie takiego efektu. Oczywiście ostrość musi być ustawiona dobrze.

Edytowane przez magrad
Czas edycji: 2014-03-12 o 20:07
Stary 2014-03-12, 20:16   #7
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magrad Pokaż wiadomość
@Salix: załóż "50" na cropa i próbuj robić w pomieszczeniu, szybko odkryjesz w czym może leżeć problem - chyba, że masz niestandardowe warunki mieszkaniowe :P
fakt, mam trochę przestrzeni w mieszkaniu, rzeczywiście gdy ktoś kręci w niewielkim pokoiku może być problem, jakoś tak się zasugerowałam moim otoczeniem. Ale kurcze szkoda marnować potencjał dobrego obiektywu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-15, 21:07   #8
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Przecież ja Ci nie mówię, że masz komuś oddać, miałam na myśli to, żeby się nie poddawać i nie zamieniać od razu na coś innego (dobry obiektyw się "marnuje" na półce).

Stary 2014-03-15, 21:56   #9
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta, wypowiedzenie licencji przez użytkownika.
to było w kontekście rad magrada by kupić tańszy, kitowy obiektyw do nauki

Stary 2014-03-27, 09:40   #10
201709120941
Konto usunięte

Sam bym chciał s żeby mój aparat robił foto z bliższa bez zooma

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
201709120941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości