|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Obraz dużo bliżej, niż w rzeczywistości - problem canon 100d
Treść usunięta, wypowiedzenie licencji przez użytkownika
Użytkowniczka zadała pytanie techniczne dotyczące ustawienia aparatu fotograficznego Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2019-05-27 o 09:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Obraz dużo bliżej, niż w rzeczywistości - problem canon 100d
Dobre połączenie, tzn. dobry obiektyw
![]() Nie tyle "obraz wydaje się dużo bliższy", co "kąt widzenia przy obiektywie 50mm i niepełnoklatkowej matrycy jest taki, jak widać na zdjęciach" (wychodzi na to samo, ale brzmi poważniej) ![]() To normalne, tak powinno być, bo to wynika z właściwości sprzętu, który sama wybrałaś, z pełną świadomością tego, co jest Ci potrzebne (tzn. mam taką nadzieję., co do tej pełnej świadomości...). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Z czym jest ten kłopot? Masz naprawdę dobry obiektyw, przez niektórych uważany za lepszy od Canonowskiego 50/1.4 USM, masz aparat, z którym możesz go użyć, więc trochę nie rozumiem problemu. Napisz co chcesz uzyskać, czego nie możesz zrobić, to wtedy można będzie doradzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ok, to może zacznij od podstaw - strona szerokikadr.pl lub jakieś książki o fotografii dla początkujących? To może pomóc na początek, bo do tej pory jeszcze nie spotkałem się z kimś, kto byłby zdziwiony/zaniepokojony tym, że aparat może "przybliżać" obraz. Nie chodzi o żartowanie z Ciebie, po prostu dla osób z którymi do tej pory miałem kontakt takie zachowanie aparatu było zupełnie normalne i naturalne.
Moment - może to wzięło się z przekonania, że "normalny" albo "standardowy" obiektyw powinien pokazywać obraz tak jak normalnie go widzimy? Jeśli tak - faktycznie, tak powinno być i tak jest. Tylko dla lustrzanki tego typu "normalny" obiektyw powinien mieć ogniskową ok. 31mm, taki obiektyw będzie pokazywał tyle co ludzkie oko. Jeśli założy się obiektyw o dłuższej ogniskowej, np. 50mm, będzie "widział węższy obszar" ("przybliży"), jeśli o mniejszej, np. 18mm, będzie "widział więcej" (szerzej-"oddali"). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2019-05-27 o 09:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
@Salix: załóż "50" na cropa i próbuj robić w pomieszczeniu, szybko odkryjesz w czym może leżeć problem - chyba, że masz niestandardowe warunki mieszkaniowe :P
Myślę, że nie tyle problem, co zaskoczenie - bo widać "mniej niż normalnie", i "mniej niż w cyfrówce", a przecież nie ma zooma. @Melevis: poszukaj używanego Canon EF-S 18-55 IS (allegro, od 130zł), to prawie najgorszy obiektyw robiony przez Canona, ale sprawdza się w tym, do czego był zrobiony: w robieniu każdych zdjęć przez początkujących użytkowników lustrzanek. Jakość obrazu z niego nie zachwyca, szczególnie jak bezpośrednio go porównasz z tą Sigmą (takie samo zdjęcie, z takimi samymi ustawieniami np. Av, przysłona 5.6, zoom na 50, i potem po zmianie takie samo zdjęcie Sigmą), ale jako uniwersalny "do wszystkiego" na początek będzie ok. Aha - rzuciłem okiem na filmiki, masz jeszcze jedną rzecz do kupienia, mikrofon. Dźwięk czasem jest niezbyt zrozumiały przez pogłos w pomieszczeniu, na szybko możesz spróbować nieco go ograniczyć... robiąc konkretny bałagan ![]() ![]() Co do obrazu, jeszcze coś mi przyszło do głowy: przy statycznych scenach, w których nie zmienia się odległość obiekt-kamera, lepiej jest ustawić ostrość "na sztywno" w trybie MF, nieco przymknąć obiektyw (nie robić na "1.4" tylko np. na 5.6). Dlaczego: jeśli np. lekko się przesuniesz w bok, pochylisz głowę itp, aparat może "pomyśleć", że coś zmieniło z ostrością, i zacznie ją od nowa ustawiać. To bywa denerwujące na filmie, takie "pływanie" ostrości. Gdy ustawisz ostrość na stałe, nie będzie takiego efektu. Oczywiście ostrość musi być ustawiona dobrze. Edytowane przez magrad Czas edycji: 2014-03-12 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Sam bym chciał s żeby mój aparat robił foto z bliższa bez zooma
Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:56.