|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Dlaczego brzuch mi tak wystaje?
Na zdjęciu widać taką jakby gulę to mój brzuch normalnie w ciągu dnia, jak rano wstanę to ta gula jest mniejsza, ale wiadomo jestem po odpoczynku nocnym, ale i tak zawsze jest ta gula wystająca/wypukła poniżej pępka, a powyżej to normalna.
Ja nie wiem czym to jest zdrowa jestem (żadnych chorób) zaparć nie mam (kupa codziennie lub co 2 dni) badania w normie w ciąży nie jestem (tak mam od wielu lat) jem posiłki regularnie, niezadżo 5 razy dziennie przy wzroście 162 cm ważę 49 kilo -może mam złą przemianę materii? -może to dlatego że nie ćwiczę (nie robię brzuszków, nie chodzę na basen, nie biegam) -może to taki defekt genetyczny? -może jakaś choroba ukryta? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Dlaczego brzuch mi tak wystaje?
Dawaj jakiś jadłospis dzienny, coś nam to powie
![]() Przyczyn może być wiele. Ja mam tak samo. Męczą Cię wiatry? Jakieś bóle brzucha? Czy tylko wzdęty brzuch? Jadłospis koniecznie. Przykładowy. Tylko bez ściemy. Wklej dzisiejszy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Bóle brzucha nie
Wzdęcia tez nie Dzisiaj: śniadanie: 3 kromki (średnie) pszennego chleba z masłem i szynką zupa: pomidorówka (no nie wiem przeliczając na ml to jakieś 400 ml) II danie: ziemniaki (5 srednich), sos z mięsa wołowego(nie było go znowu tak dużo), buraki ćwikłowe (sałatka)-z 3 duze łyżki tej sałatki mandarynka kawałek placka domowej roboty mamusi: biszkopt z masą jabłkowo-budyniową i galaretką don tego z 7 szklanek płynów (herbata zwykła, sok malinowy)pite po posiłkach i między posiłkami gotowizne mam z domu: np. pierogi czy jakieś sosy, zupy, owoc jakiś zawsze zjem, rzadko kiedy ale jadam chipsy czy czekoladę, czy coś ze sklepu typu parówki, zapiekankę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jesz strasznie, więc Twój organizm tak na to odpowiada.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
jak wyzej- menu dramatyczne!
ta gula to sadło- tłuszcz, oprócz tego wiotkie mięśni, bo są mało uzywane. Nic innego. Przyzwyczaj się, zaakceptuj "gulę", albo zmień jadłospis (jeżu...gdzie są warzywa?! Gdzie tłuszcz zdrowy, gdzie białko???) z tego twojego menu dla siebie wzięłabym tylko mandarynkę ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śniadanie: 2 kromki razowego żytniego chleba z masłem i dobrą szynką lub np. jajkiem, lepsze rozwiązanie, do tego warzywa! Obiad: najlepiej wybierz jedno danie i skup się na nim jeśli zupa: pomidorowa, ale z dużą ilością pomidorów, w kawałkach, z ryżem pełnoziarnistym, kawałkami mięsa jeśli drugie danie: kasze (jaglana, gryczana, jęczmienna), pełnoziarniste skrobie (ryż, makaron) lub zamiast ziemniaków - bataty, do sosu dodaj mięso, z którego był robiony, a nie sam sos Placek mamusi jest do odstrzału, nie ma w nim nic wartościowego, jeśli jesz kawałek rzadko - ok, ale rzadko to maksymalnie raz na miesiąc, a nie raz w tygodniu. Czarna herbata i sok malinowy to NIE są płyny, które nawadniają. Pije się wodę, herbata może być dodatkiem. Wychodzi na to, że praktycznie nic nie pijesz. Z takim jedzeniem ciężko o płaski brzuch. Nie sądzę abyś była w zwałach tłuszczu, ale Twoje jelita niepoprawnie pracują na takiej diecie. Dlatego brzuch - mimo niskiej wagi - wystaje. A jak reszta ciała? Szczupła, tylko brzuch wystaje?
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
mi też wystaje i brzuch u cycki i szukam ogólnie odchudzającej pomocy bo już mi trochę sił brak
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Cycki Ci wystają? Niesamowite
![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
To tłuszcz, tzw oponka
Dieta+ćwiczenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jejku nie wiedziałam, że to menu jest takie dramatyczne ![]() Niestety tylko brzuch tak odstaje, reszta jest spoko.... a dlaczego sok malinowy to nie jest płyn? daje kapkę soku (robiony domowy) i reszta wody...... a herbata też nie płyn? A sikam 7 razy dziennie A jeszcze pytanie: jak idę do roboty na prawie cały dzień, to co najlepiej wziąć do jedzenia (nie mam gdzie kupić obiadu, więc sama muszę serwować-robic sobie w domu) Dotychczas robiłam kanapki z szynką lub z serem żółtym.... jak nazywa się dieta na którą powinam przejść, żeby pozbyc się tłuszczu, ćwiczenia na brzuch znajde sobie w internecie, tylko nie wiem jaka dieta bedzie najlepsza |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak to co do pracy, piers z kurczaka pieczona, kasza plus do tego jakies warzywa. Kazdy obiad mozesz sobie zapakowac w pojemnik. Poczytaj wątki na wizażu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
to po co piszą wszędzie ćwiczenia na płaski brzuch jak to nie spala tłuszczu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Dziękuje bardzo za odpowiedzi.
Czyli na to wygląda ze podstawą jest dieta redukcyjna i sport. Naprawdę nie ma żadnych ćwiczeń na oponkę? a abs? z tego co widzę to nie ma szans żebym miała czas czy checi na bieganie (tym bardziej po zapylonym Krakowie), rowera nie mam, pływać nie umiem. jeśli chodzi o posiłki to słabo widze przestrzeganie zasad redukcji u siebie, nie lubię białego mięsa, a mleko, maślanki, jogurty mają małą zawartość białka. Źródła NNKT- w ogóle prawie nigdy nie jem orzechów czy pestek straczkowych tez bardzo mało jem za warzywami też nie jestem jakoś nie wyobrażam sobie nie łączyć węglowodanów z tłuszczem Aczkolwiek spróbuję w wolne dni spróbować skomponowac posiłek wg podanych jadłospisów. I spróbuję ćwiczeń. Jeśli nie to cóż pozostaje mi maskowanie brzucha i nie przejmowanie się nim. Dzięki jeszcze raz. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czemu nie jesz orzechów? Nie możesz, nie lubisz? Za warzywami trzeba być ![]() Węglowodany jak najbardziej łączy się z tłuszczem. A pogrubione - to podstawa ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
A z warzywami to nie wiem czemu ich nie jem - warzywa to tylko jem w zupie, w sałatkach, czasem na kanapkę pomidora, też nie ufam warzywom na patelii i tych warzywach w opakowaniach w supermarketach. Tam w wątku odnosnie redukcji pisało: Prawidłowa kompozycja pełnowartościowego posiłku: Białko + węglowodany + warzywa lub Białko + tłuszcze + warzywa Na redukcji staramy się unikać połączenia węglowodanów z tłuszczami. No a ja to zawsze łaczę tłuszcz i węglowodany: ziemniaki z sosem, makaron z sosem, pieczywo z masłem itd, itp. Ja to jem powtarzalnie (mam taki schemat według którego sie żywię-jak z domu dostaje makaron i sos, pierogi z mięsem, no i głównie pierogi, kluski, sosy i tak to wyglada). A mogłabym ćwiczyć, żeby też być bardziej sprawną no i wyrzeźbić pośladki, wzmocnić klatkę piersiową. Już sobie ściągnęłam ćwiczenia różne. A mój brzuch naprawdę-jak jestem na czczo to ta opona i tak jest, więc jakbym chciała coś ubrać dopasowanego, to bym musiała być bez jedzenia cały dzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja stosowałam się do innych zaleceń, w których było, że łączy się węglowodany z tłuszczami, wtedy węglowodany są dłużej trawione i nie ma takich skoków cukru. Dlatego właśnie powinno się jeść węglowodany z tłuszczem, a nie unikać go. Nie możesz sama sobie gotować?
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
Masz rację- mogę przejechać się na halę targową i kupić warzywa czy owoce. Jeśli chodzi o gotowanie to niestety jestem leniem. Spróbuję to zmienić. Dobrze słyszeć ze mogę łączyć węglowodany z tłuszczami. A jeśli chodzi o sklepy ze zdrową żywnością to bym musiała zobaczyć jakie tam ceny mają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Czepiasz się nędznych wymówek. Ja wczoraj zrobiłam obiad w 15 minut. Zagotowałam wode w czajniku, do garnków, wrzuciłam pokrojonego fileta, do drugego szpinak do trzeciego makaron razowy i po 15 minutach mialam wszystko gotowe do wyjęcia i do zjedzenia. Nie trzeba czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawsze sobie można jakoś poradzić ![]() Nie lubię gotowanej piersi a pieczona się robi 30min, ale gdy nie mam czasu to piekę filet z łososia(10min i do tego właśnie makaron ciemny i borkuł), albo gdy mam gotowy kawałek schabu pieczonego w domu (to jest dobra opcja) kroję sobie kawałek wrzucam do mikrofali, robię surówkę z pekińskiej i do tego makaron - wizje tych udziwnionych dietetycznych dań niekiedy mnie przerażają, wole coś prostszego, a raz na jakiś czas eksperyment. Co jeszcze można zrobić na szybko: podsmażasz pieczarki z cebulą na patelni, dodajesz cebulę, do tego przecier pomidorowy i przyprawy + makaron. Takie właśnie proste przepisy można znaleźć na męskim dziale forum sfd, panie trochę tam za bardzo wydziwiają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Najzwyczajniej w świecie masz otłuszczony brzuch , kiedyś miałam o wiele większy 92cm w talii a w brzuchu 96, każdy myślał że jestem w 6 miesiącu ciąży , w końcu postanowiłam to zmienić i tak zaczeła się moja przygoda z Jillian i zdrowym jedzeniem na dzień dzisiejszy mam 72 w talii i w brzuchu 82 cm , miłość do ćwiczeń i zdrowego trybu zycia została więc nie ma innej rady , dziewczyny powtarzają tutaj jak mantrę sukces to 80% zdrowego jadła i ruch , nie ma innej recepty chyba że liposukcja dla głupich i leniwych |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tego nie jesz, tamtego nie jesz - no i właśnie takie masz efekty. To się nazywa ZMIANY. Chodzi o to, żebyś jednak jadła. Smak się zmienia, przyzwyczajenia się zmieniają. Szybciej, niż sobie wyobrażasz. Ale do tego trzeba nawet nie wysiłku, ale minimum chęci... Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Mi na wypukły brzuch pomogła aerobiczna szóstka Weidera. Bardzo polecam, już po tygodniu chyba widziałam różnicę. Jak zmienisz dietę tak jak Ci dziewczyny powiedziały i dodasz 6 to powinno być ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Dołączam się. A6W jest na wzmocnienie mięśni i wymaga już dobrze wyćwiczonych mięśni i zdrowego kręgosłupa. Nie każdy się do tego nadaje.
Ja dając swój przykład: mając kończąc 17 lat ważyłam 74,5kg (brzuch równy z piersiami!!, drugi podbródek, za małe bluzki). Jedząc wszystko, co zrobiła mamusia: smażony schab w podwójnej panierce, tłusty pieczony kurak, słodycze i ZERO WARZYW - czasem w surówce i to z majonezem. Pewnego dnia, robiąc makijaż zauwazyłam ten mój nieszczęsny drugi podbródek i myślę "Tak być nie może". Zaraz po szkole siadłam do internetu i jazda. Ogromny zapał. Znalazłam między innym A6W - która przy moich zarośniętych tłuszczem mięśniach i minimalnym ruchu spowodowała ogromne zakwasy i zniechęcenie. Dała, natomiast efekt po jakichś 8-9 miesiącach bycia na diecie i treningach. Wtedy mogłam ją wykonywać, męczyła mnie, ale mięśnie pracowały i się wzmacniały. Więc ja na tłuszczyk polecam dużo aerobów i siłowych później, żeby wzmocnić wszystko. I przede wszystkim nie polecam ćwiczeń tylko na jedną partię ciała. Trzeba ćwiczyć na wszystko po trochu, a na te najbardziej pożądane największy nacisk. Zaczęłam szukać diet, ćwiczeń, magicznych sposobów. Po 2 miesiącach, ułożyłam własną dietę i jadłam zdrowo i nauczyłam się przygotowywać jedzenie tak, żeby mi smakowało. Białe pieczywo odrzuciłam, głęboki smażony tłuszcz też. Za to: więcej jaj, które okazało się, że bardzo mi smakują, mięsko - gotowane (przyprawione np. wegetą), marchewka z jabłkiem jako przekąska. Jogurt naturalny ze świezymi owocami - PYSZNOŚCI! Nawet ze zwykłym jabłkiem (można dosłodzić miodem np. jak ktoś bardzo nie lubi). Zaprzyjaźniłam się też z cytrusami, a szczególnie z grejfrutem, który okazał się być pyszny. ![]() Jadłam tak sobie przez 5 miesięcy, do tego ćwiczyłam co dzień, bądź co drugi i.... po tym czasie wazyłam 57kg ![]() Teraz sobie odpuściłam od kilku miesięcy troszkę (dawałam się namawiać na chrupki, czekoladki, batoniki itd. Jeszcze, o zgrozo! przyszła Teściowa uwielbia mi coś takiego przesłać przy każdej wizycie TŻ w domu, a on tego jeść nie chce). Efekt? Przytyłam 5kg. Dlatego, zaczynam na nowo. Ćwiczenia, dieta - nie tak surowa jak wtedy, bo już znam różne sposoby przygotowywania i te 5kg MUSZĘ zgubić do końca sierpnia. W przypadku autorki wątku nie ma: - "nie chcę" - jest MUSZĘ! - "nie dam rady" - KTO JAK NIE JA? - "mam dość" - NIE MA TAKIEGO SŁOWA; - "nie mam czasu gotować" - PRZECIEŻ TO JEST 10 MINUT, NIE ZBAWI MNIE; Jeśli nie lubisz tak bardzo ćwiczyć, to włącz jakiś trening, muzykę i pomyśl "Muszę to spalić" ![]() ![]() MOTYWACJI I CHĘCI DZIEWCZYNO! :P Uff... ale się rozpisałam ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
egie, musisz być bardzo szczupła jak przy 178 cm ważysz 60 kg, to nawet granica niedowagi (lub już niedowaga)
![]() Ale generalnie masz rację - nie ma, że się nie da, jest tylko, że się nie chce. A jak ma się ze sobą problem, to już jest jakaś choć minimalna chęć zmiany. Trzeba ją wykorzystać.
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dla mnie nie istnieje "Nie da się". To określenie znaczy "nie chce mi się", czyli lenistwo... może jestem za krytyczna, ale nie lubię lenistwa i narzekania przy tym :P Stąd też nie do końca rozumiem wątek. Bo jak pomóc komuś, kto na wszystko ma wymówkę? ;>
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Łooo, ja też tego nie lubię! "O boże, jestem taka gruba, ale zjem sobie jeszcze tego batonika, bo przecież i tak nie schudnę", wrrr. Rozumiem lenistwo - sama jestem mega leniwa i dlatego zwykle nie ćwiczę, trochę olewam tą sferę (choć staram się teraz jakieś ćwiczenia wykonywać, chociażby 20 minut dziennie, bo mam pracę siedzącą i się "zasiedziałam" ostatnimi czasy, czuję w kościach), ale nie narzekam na nic, to mi pasuje, no taka jestem ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najważniejsze jest to, że czujesz się dobrze sama ze sobą i jesteś zadowolona ![]() ![]() ![]() Co do wagi - tak jak mówiłam, Ty masz być zadowolona z siebie ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Powiem Ci, że mam tak samo i to dość bardzo denerwuje, ciężko z tego zejść.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.