![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() my first airplane flight - LONDON.
Witam drogie wizażanki
![]() Jak sam tytuł już na wstępie pokazuje - będę leciała pierwszy raz w życiu samolotem, do obcego kraju. Mam trochę problem/mieszane uczucia jeśli chodzi o bagaż itd. Chciałabym, abyście Wy doświadczone pomogły mi to jakoś ogarnąć, bo kompletnie sobie nie wyobrażam, aby wszystko zmieścić w małej walizce i w 10kg! Lecę liniami Ryanair, a wymiary bagażu podręcznego jakich wymagają to (55x40x20). Ja zakupiłam sobie walizkę o wymiarach 49x35x20(i tu z tą 20 się nie zgadzam,bo ma ona 22,5) Z kieszonką,do której pewnie i tak nic nie wsadzę. I teraz mam pytanko: Czy dam radę się zmieścić walizką w tą ramkę na lotnisku? Czy będę jednak miała z tym problem? Moja walizka nie będzie aż tak bardzo wypchana, bo czytałam wiele blogów, jak i również tu na wizażu jak konkretnie się spakować... Drugie pytanie. Torebkę małą z tego co wyczytałam na stronie przewoźnika można mieć, ale czy przy sprawdzaniu na lotnisku mogą się o nią przyczepić? Tam jak wiecie będę miała telefon,słuchawki,portfel i chusteczki higieniczne. Z niektórych tematów tutaj wyczytałam również, że dziewczyny nie miały problemy z tym aby przewieźć prostownicę, ale mogłoby się zdarzyć, że po prostu by mi ją "wyrzucili?" Teraz przejdę do setna. Wiem, że na kosmetyki muszę mieć torebkę przeźroczystą 20x20, ale gdzie taką kupię? ![]() Dokładnie chodziło mi o tą: http://www.wszystko-do-sprzatania.pl...12ccb66b60eda2 Byłam w realu na zakupach i nie było tam żadnej, jedynie z Jana niezbędnego, ale miała za duże wymiary :/ Jakie ciuchy najlepiej wziąć na 11 dniowy wylot? Po prostu chodzi mi o ilość koszulek,skarpetek,majtek itd itd.. Dziękuję z góry za pomoc. PS. Czytałam wiele wątków na temat lotu na wizażu.. Ale chciałam po prostu założyć swój własny. Edytowane przez diablica19 Czas edycji: 2014-03-15 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: my first airplane flight - LONDON.
Cześć,
pierwszy lot to super przeżycie, na pewno Ci się spodoba ![]() Odpowiadając na Twoje pytania: 1. Myślę, że z walizką zmieścisz się bez problemu, dwa z trzech wymiarów masz mniejsze, te 2,5cm na pewno się "upchną" w ramkę na lotnisku jeśli walizka nie będzie bardzo wypchana. 2. Co do torebki to wydaje mi się, że większość tanich linii pilnuje tego aby pasażer w momencie meldowania się na pokład, miał ze sobą JEDNĄ sztukę bagażu. Czyli ja np lecąc Ryanerem ostatnio musiałam upchnąć na czas podróży moją torebkę do walizki stanowiącej bagaż podręczny. Coś się mogło zmienić z regulacjami, jeśli obecnie na stronie przewoźnika podają, że torebka jest dopuszczalna, jednak na Twoim miejscu spakowałabym się tak, żeby w razie czego móc ją upchnąć do walizki. 3. Woreczki strunowe do pakowania kosmetyków są bardzo często dostępne za darmo na lotnisku przed kontrolą bezpieczeństwa. 4. Co do ciuchów, to pamiętaj że Londyn to wilgotne miasto. Może kropić, rano jest mgła. Co do prostownicy nie mam niestety pojęcia, czasami służby bezpieczeństwa są przewrażliwione na punkcie elektroniki, ale zwykle polega to na tym, że jeśli coś im się nie spodoba na skanerze to poproszą, żebyś wyciągnęła z walizki, obejrzą że nie bomba i oddadzą. Udanego wyjazdu ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Latałam z prostownicą w podręcznym chyba z milion razy i nigdy nie było problemu i nie rozumiem czemu miałby być, nie wyrzucą ci prostownicy...
Teraz była mała zmiana z Ryanairze i można mieć osobno malutką torebkę. Co do wymiarów walizki to powinno być OK, choć ja kiedyś miałam bagaż za wysoki o około 1cm i zwrócili mi uwagę i w PL i w IE, ale przepuścili ![]() majtki - to wiadomo przynajmniej 1 na dzień ![]() ![]() zamiast ciepłej kurtki proponuję raczej cieńszą a przeciwdeszczową i przeciwwiatrową, a reszta to zależy jak często lubisz się przebierać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi..
Przynajmniej mnie to trochę uspokoiło. Hmm, co do kurtki przeciwdeszczowej, polecacie jakąś? Tylko, aby znowu nie była za droga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
jak dla mnie jakakolwiek byle by deszczu nie przepuszczała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Weź na pewno coś przeciwdeszczowego, bo zapowiadają ochłodzenie i opady
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Oj, to kiepsko jak zapowiadają opady...
Ale no cóż - muszę jakoś przywyknąć, że nie lecę tam gdzie zawsze sucho hihi ![]() Czyli kurtka przeciwdeszczowa jeszcze do kupienia.. Hmm.. A właśnie, jak to jest w UK z Polskimi kosmetykami? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Diablica - nawet jakby zapowiadali piękną pogodę to warto mieć coś przeciwdeszczowego, pogoda jest bardzo zmienna i zaskakująca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Malgos - no tak masz rację, ale też trzeba się spakować jednak z głową, bo tylko 10 kg mogę mieć... A jednak jak się tak patrzy, to nie wiem jak dam radę się w to 10 kg zmieścić...
Same kosmetyki połowę będą ważyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Diablica - spokojnie, wiem o czym mówisz
![]() ![]() pamiętaj, że płyny/żele nie mogą mieć pakowania większego niż 100 ml i łącznie nie może być ich więcej niż 1 litr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Tak wiem o płynach itd.. Dlatego już zabezpieczyłam się i już zakupiłam wszystkie kosmetyki w wersji "mini" w Rossmanie...Teraz to tylko odliczam do odlotu...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ryanair nie jest najwygodniejszym przewoźnikiem - chyba przeze mnie najgorzej wspominanym, a latałam sporo. Przygotuj się na sporą ciasnotę, na szczęście lot nie jest bardzo długi.
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Ciasnotę? Czyli?
![]() Dobrze, że lecę 2h, a nie więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nie martw się, lot szybko mija
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
W samolocie z tego co wiem trzeba mieć wyłączone telefony.. A jeśli mialabym na trybie samolotowym to mogliby się przyczepić?
Tak przez podróż to bym muzyki chętnie posłuchala, a MP3 ani Ipod'a nie mam.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Nie musisz mieć wyłączonego telefonu, tylko tryb samolotowy
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Ryanair słynie z oszczędności, np. z ciasnych przejść pomiędzy siedzeniami i odległości pomiędzy nimi
![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie... to jest jej pierwszy lot więc nie będzie widziała różnicy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Mi ciasnota straszna nie jest aż tak.. Gorzej jak koło jakiegoś śmierdziucha usiądę :/ liczę na miejsce przy oknie, byleby nie na środku, bo z tego co mówił mi mój narzeczony to okropieństwo jakieś..
Pierwszy lot i nie ostatni Ryanair'em ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Oj, wcale nie straszę - widzę, że dziewczyna cieszy się na lot, więc w przyszłości polecam innych przewoźników, choć wiem, że do Wlk Bryt. nic taniej nie lata, niestety
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Leciałam tylko raz samolotem, z Londynu do Wrocławia właśnie Ryanairem. Nie mam porównania, ale nie wspominam źle tego lotu, nie było mi też ciasno ani niekomfortowo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Nie ma co ukrywać, bardzo dużo ludzi narzeka na Ryanaira, ale i tak lata bo jednak najtaniej... wiadomo każdy by wolał lecieć np Emiratami, ale płacić za Emiraty już niekoniecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Kochane, jeszcze mam pytanie odnośnie kosmetyków - bo wczoraj rozmawiałam z ciotką i jej wyrzucili kosmetyki przy odprawie.. Nie wiem dlaczego.. I teraz się martwię, że wszystkie moje kosmetyki też wyrzucą.. Łącznie będą miały 455,7ml. I każde będzie mieć od 30ml do 100ml...
Nawet mój perfum ma 15ml.. I Teraz mam mieszane uczucia co do tego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Odważna jesteś ja samolotem strasznie się boję latać i do Anglii to najwyżej autobusem ;P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Twoje kosmetyki razem nie przekraczają litra, pojedyncze sztuki nie przekraczają 100 ml., więc bez problemu ![]() ![]() Ja dziś lecę w nocy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ooo,a gdzie lecisz kochana? Miłego lotu życzę! ![]() Oczywiście zakupiłam juz przezroczyste torebki z suwakiem ![]() ![]() Mnie lot czeka za niecałe 19 dni.. ![]() Lecę w nocy, także widoki pewnie beda piekne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Czas tak szybko leci ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny... tutaj 'skromne' co biore z kosmetyków.. ;-)
- puder (14g) - podkłady (20ml - oba w osobnych słoiczkach po 10ml) - krem nivea baby (10 ml - w słoiczku) - szampon (100ml buteleczka) - odżywka (100 ml buteleczka) - płyn do mycia twarzy (100ml buteleczka) - chusteczki do demakijażu (15szt) - chusteczki nawilżające (20szt) - emulsja Venus do higieny intymnej (50ml) - płyn do kąpieli (50ml) - tusz do rzęs Maybelline (10,7ml) + pędzel do pudru i podkładu.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:45.