|
|
#1 |
|
调解人
|
Ojciec dyrektor
Obejrzałam właśnie reportaż TVN o o. Rydzyku. Jestem trochę w szoku.
Wiedziałam, że zarówno Radio Maryja i telewizja TRWAM nie są mediami, z ktorych płynie komunikat o tolerancji, miłości, a tym bardziej mediami ściśle religijnymi, ale nie sądziłam, że głoszą w nich tak wiele nienawiści i nietolerancji wobec wszystkiego co "nie jest z nami, nie jest nasze". Zastanawiam się skąd w ludziach taka agresja. Dlaczego słuchacze radia (rozgłośni przecież "religijnej" czyli głoszącej prawdy Kościoła) postepują wbrew katolickim zasadom. Skąd ślepe zaufanie do ojca dyrektora (swoją drogą nieco autokratyczny przydomek) i klapki na oczach?
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ojciec dyrektor
później skomentuję...teraz jestem w szoku...
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
I to wszystko w imię Boga...
Ta agresja u ludzi mnie zastanawia, zakrawa na jakąś sektę, z guru (Rydzyk) i zaślepionymi ludźmi, gotowymi na wszystko(było o otruciu komuś psów). Dla mnie to już nie jest osoba duchowna, to biznesmen, robiący kase na naiwnych ludziach. Jak można być tak zaślepionym... To jest pranie mózgu, jak powiedziała chyba ta dziennikarka, która pracowała w RM, że informacje przekazywane są słuchaczom i widzom w taki sposób, żeby mieli odrazu wyrobione zdanie, oczywiście takie samo jak Rydzyk. Ciekawa jestem, czy sa tu na wizażu jakieś jego zwolennniczki.
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Moim zdaniem ten człowiek doskonale wie jak manipulowac ludźmi. Radia maryja słuchaja głownie ludzie starsi, więc skoro tak mowi 'ksiadz' to jest to swiete...
Ja tez jestem w szoku, ale głownie chodzi mi o to jacy ci ludzie sa głupi, zaslepieni ! BTW: ostatnio widzialam jakis krótki reportaz, gdzie dziennikarz pyta sie ludzi którzy wychodzą z koscioła o czym mówił ksiądz, co było na mszy i w ogóle czy czytaja biblię. No i jaka była odpowiedż - oczywiscie nikt nie wiedzial/nie pamietal o czym była mowa.... A juz rozbroila mnie jedna pani kolo 40-stki która stwierdziła, że ona czyta biblie czasem ale i tak nic z tego nie rozumie...bozee ręce opadają...to po co czyta? bo tak wypada, bo tak robia inni.... Nie chce nikogo tu obrazic, ale az mi sie niedobrze robi, gdy słucham takich ludzi, przeciez to nasze spoleczenstwo jest tak zdewociałe, że szok.A juz najbardziej mnie wkurza łączenie i mieszanie sie kosciola do polityki. Podejrzewam zreszta ze nie tylko mnie, ale drazni mnie to ze nasz kraj jest uznawany za katolicki - bo to wg mnie jest dyskryminacja ludzi niewierzacych i o odmiennej wierze. No i jeszcze ten rydzyk..po prostu brak słów Sorry, ze troche nie na temat, ale juz nie moge po prostu.....
"Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem" - M.Twain http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1675216 |
|
|
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
juz pisałem w któryms wątku co sądze o radiu maryja i ojcu Rydzyku (chyba sie odmienia jego nazwisko)
no cóż nie oglądam telewizji ale radio maryja włańczam tylko wtedy jak chce sie porzadnie wk...., brak tolerancji w tym radiu mnie tak dobija ze mam chęć nim rzucić o ściane, po za tym wpie.... sie w rzeczy które nie należą do kościoła lub należą a nie powinny np. polityka, no cóż nie bede sie rozpisywał a mógłbym dużo napisać szkoda moich palców i klawiatury na pseudo wierzących |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
A to Polska właśnie....
Prawdziwe i smutne. Niewiem dlaczego, ale podobne odczucia mamw stosunku do pana Romana Giertycha. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Oj, a ja się właśnie tego spaodziewałam. To cholernie zakłamany człowiek, który doskonale manipuluje ludźmi. Moja siostra cioteczna jakiś czas temu miała pisać pracę doktorską pt. "Podobieństwa systemu faszystowskiego i radia Maryja" - czy jakoś tak. I... jest ich bardzo dużo. Przede wszystkim - nic ludzi nie łączy tak, jak wspólny wróg. A więc - Żydzi. Wymieniać można długo...
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Na widok plujących jadem zwolenniczek RM mam ochotę podarować im zbiorowo miotły,kluczami by latały,jak kaczki...Zgroza.I to wszystko w obliczu prawa,to jest dopiero dobry dowcip.Przeraziło mnie czytanie jakiegoś dziecka " o Radiu Maryja dowiedziałam sie 8 lat temu od mojej babci"...I wtedy trzeba było złapać za odbiornik i tłuc babcię po głowie
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
zatraceni w fanatyzmie i uwielbieniu ojca Rydzyka chorzy ludzie z swoim apodyktycznym dowódzcą na czele
armia moherowych beretów
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Cytuję: "1. Trzeba pić zioła, bo to nie chemia. Ale jak się je pije na przykład o północy, stojąc na jednej nodze, to już wtedy zaczyna się okultyzm i diabeł."
na wstępie szczęka opada
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Reportaż przerażający
Po raz kolejny dowiedziono,że w Polsce można stać ponad prawem,a nawet tworzyć je na nowo i po swojemu.Bardzo przejmująca była wypowiedź krewnego o.Rydzyka na jego temat, ktory mówił że to "człowiek zachłanny i niedobry" A ci wszyscy starsi ludzie pełni nienawiści, przeklinający,rzucający sie z agresją na operatora tvn - dreszcz mnie przeszedł... |
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
...i jeszcze parę "perełek"
:1. Rozmowa na antenie Radia Maryja -Boje sie potepienia, boje sie diabla, boje sie wszystkiego. Wszedzie jest diabel i mowi do mnie. Juz mnie nawet ksieza nie chca spowiadac.... - No nic. Zycie jest piekne, ale trzeba sie pchac do przodu . Kulturalnie ,ale pchac! Alleluja!! 2. o.Rydzyk: Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kosciolem i zniszczenie Kosciola. 3. o.Rydzyk A ta prostytucja na drogach? Jakiez to wstretne. I popatrzcie, kto sie kolo tych narzedzi diabla zatrzymuje. Popatrzcie...gory miesa z hormonami -bo przeciez nie ludzie. Trzeba siać, siać...tak, tak...zwierzeta z hormonami. A potem przychodza z placzem do ksiezy. 4. o.Rydzyk Wykosztowaliscie sie na te kielbasy, na te szynki na swieta, a teraz co? Nawet na bilet nie macie, by pojechac do Czestochowy. 7. ekspert RM Masoni sa narzedziem szatana, a ich znakiem jest slonce. Zwroccie uwage,ze ten znak staraja sie umiescic wszedzie. Na przyklad w Polsacie sie ono pojawia i na butelkach wody "Bonaqua" i jako logo parii UW. Zebysmy mieli kilkaset takich ojcow Rydzykow w Polsce, to nie musielibysmy sie bac masonerii. 12. sluchaczka RM: Pierwsze slowa, ktore uslyszalam na antenie Maria Radyja, to znaczy Radia Maryja, to to, jak ojciec Tadeusz powiedzial, ze katolik to ciapa. Bardzo mnie to uderzylo i wtedy po raz pierwszy zaczelam myslec. 24. Modlitwy na antenie RM: - Sluchamy, RM...w czyjej intencji modlitwa? - Ja bym chciala sie pomodlic za wszysktich oszustow, klamcow i zlodzieji...no i oczywiscie za ojca dyrektora. 27. rozmowy na antenie RM: - Jest dzis u nas w rozglosni Marcin. Skad przyjechales? - Z Bydgoszczy. - A ile sie jedzie z Bydgoszczy do Torunia? - Poltorej godziny. - Jestes bardzo dzielny, Marcinie. 28. słuchaczka: - Pojechalam na pilgrzymke na Wegry i widzialam, ze ksieza, co byli z nami, kupowali w duzych ilosciach winiaki... ojciec Jacek:- Mowi pani nie na temat dzisiejszej katechezy. 29. ekspert na antenie RM: - Wezmy slowo "komputer". Wszystkie litery w tym slowie przyporzadkujmy kolejnym liczbom w alfabecie, potem dodajmy je do siebie i pomnozmy przez 6. Co otrzymamy? Otrzymamy 666. A wiec komputer i internet to narzedzia diabla. |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie zero szoku - juz to dawno wiedzialam, widzialam, wiec w sumie nic nowego
kiedys nawet wlaczylam sobie to radio o polnocy - pogadanka o jedwabnem - szybko zakonczylam sluchanie, gdy zaczela sie nagonka na Zydow i haslo, ze cala historia jedwabnego to klamstwo, bo tylko ich pan doktor zaproszony do studia zna prawde, no a potem oczywiscie jego gadka o 'najprawdziwszej prawdzie' ehh... czasem wlaczam tez tv trwam (o zgrozo jedyna polska tv, ktora odbieraja francuscy tesciowie mojej siostry) - tam to dopiero robia ludziom wode z mozgu... poziom programow z reszta tez 'wspanialy'... dnooo ciekawe w ktorym miejscu rydzyk ma wtyki, ze nikt go nie chce ruszac... |
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
"Byłem w Białymstoku i widziałem taki perfidny plakat. Taki wielki... niby był przeciwko AIDS. Pisało na nim: "Wszyscy to robicie, ale róbcie to z głową". Jakież to wstrętne... wszyscy robicie, a przecież ja tego nie robię."
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
"Mniej dzwońcie, więcej płaćcie - A jak już dzwonicie, to mówcie krótko i na temat. Bez tylu lamentacji! Skracajcie się nawet po modlitwie przez telefon: krótko, imię i miasto, skąd jesteście, a nie głosić elaboratów. Zaoszczędzone na rozmowach pieniądze wpłacajcie na nasze konto!"
![]() jezeli ludzie sluchaja tego i nie sklania ich to do jakiegokolwiek zastanowienia to juz nie ma dla nich ratunku... |
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Powiedzmy sobie jedno...
Zwolennikami są głównie osoby starsze. To oni ślepo wierza w tego księżulka i to oni oddają im całą swoją emeryturę co jest dla mnie skończoną głupotą. Później nie mają na leki, nie mają na swoje życie.. A pieniądze które ofiarowali są szczelnie chronione w kasie RM ale dokładniej w kieszeni Rydzyka. Nie będę wypowiadać się, że jest to ksiądz, bo o ile wiem i o ile mnie rodzice w takim przekonaniu wychowali ksiądz to osoba boża, która pomaga ludziom nie mając z tego korzyści materialnych....Ludzie nie mają na leki a ten oszust jeździ jednymi z lepszych modeli samochodów. Wiem jedno, że za tym panem stoją starsi ale wierzę też że długo to nie potrwa, bo ludzie zwłaszcza młodzi widzą co się dzieje i patrzą bardziej obiektywnym wzrokiem. Poza tym Ci wszyscy ludzie co tak murem za nim stoją nazywają się katolikami...Od kiedy to osoba wierząca wypisuje listy pełne agresji, wulgaryzów i innych rzeczy!? Nie ma co się oszukiwać... Ten człowiek to manipulator doskonały. Jeszcze stworzył sobie szkołe... Pewnie potrzebne mu to... W niej właśnie szkoli sobie ludzi.... Ale co jest najgorsze? Że nikt się nie kwapi, żeby to powstrzymać... Kolejny przykład, że nasz kraj czekają ciężkie czasy... Jeszcze niech Lepper zostanie prezydentem to już w ogóle będziemy mieli super... A wiecie co mi przychodzi na myśl? Gdyby jeszcze ś.p żył nasz kochany Papież, Jan Paweł II jestem ciekawa, jak On by zareagował... pewnie patrząc teraz z góry na naszą Polskę ręce rozkłada... jednym słowem? Śmiech i kpina...
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
9.telefon do RM:
-Ja sobie taka modlitwe wymyslilam sama, Moge powiedziec? -prosimy.... -Jak to dobrze, ze jestes ojcze Rydzyku, jak to dobrze ze Ciebie ta mama urodzila, niepokalana..... 36. Słuchaczka: - Niestety jestem za tym, że jak dziecko jest chore... to znaczy płód jest chory nieuleczalnie, to powinno się dopuszczać aborcję. Prowadzący audycję - To panią powinno się w pierwszej kolejności zabić, a nie to dziecko. I jeszcze ataki tvn na RM : http://www.radiomaryja.pl/ataki-tvn.htm Zostane posądzona o nagonkę
|
|
|
#20 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Papież żył,być może wiedział co sie dzieje i jakoś nie reagował (podobnie jak Episkopat ) więc nie wznośmy go na piedestał bo miał to w....
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Ciekawe za jakie sznurki trzeba pociągnąć, żeby byc nietykalnym. I hulaj dusza...
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Ale konta też na stronie podali
![]() Konta Radia Maryja dla słuchaczy w Polsce: PKO BP SA II/O Toruń nr 69 1020 5011 0000 9602 0012 9130 z dopiskiem: "Dar na cele kultu religijnego" Bank Pocztowy S.A. I/O Toruń nr 77 1320 1120 2565 1113 2000 0003 z dopiskiem: "Dar na cele kultu religijnego" Rozpoczęliśmy budowę pierwszego obiektu Centrum Polonia in Tertio Millennio - akademika dla studentów WSKSiM. Prosimy o pomoc: Fundacja "Lux Veritatis" Bank Pocztowy S.A. O/Toruń 65 1320 1120 2585 4660 2000 0002 Konto Bankowe Telewizji Trwam: Fundacja Lux Veritatis we Wrocławiu Oddział w Toruniu Bank Pocztowy S.A. O/Toruń NRB 92 1320 1120 2585 4660 2000 0001 Konta walutowe dla słuchaczy w Europie: EUR - PKO BP S.A. II/O Toruń nr 65 1020 5011 0000 9602 0105 7298 Funty GBP - PKO BP S.A. nr 08 1020 5011 0000 9502 0105 7306 Dolary USD - PKO BP S.A. nr 13 1020 5011 0000 9302 0105 7314 (Ofiarodawcy spoza Polski przed numerem konta winni dopisać symbol PL, a po numerze: SWIFT - BPKOPLPW.) Konto dla Słuchaczy w USA: Radio Maryja, P.O. BOX 39565 Chicago, IL 60639-0565 Dla Słuchaczy w Kanadzie: St. Stanislaus - St. Casimir's Polish Parishes - Credit Union Limited 40 John St., Oakville, ONT L6K 1G8 Nr konta: 84920
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
No, ba. Konta to podstawa funkcjonowania...
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
Wlos mi sie juz od dawna jezy na glowie jak slucham albo czytam o Rydzyku i tej calej jego ekipie. Kiedys bylam w mieszkaniu pewnej bardzo skromnie zyjacej staruszki. Caly czas leci tam RM, na scianie obok zdjec Papieza zdjecia Rydzyka. Staruszka nie dojada, ale polowe emerytury wplaca na konto tego radia. Jestem przekonana, ze ludzie odmawiaja sobie wielu rzeczy aby wesprzec finansowo misje radia. Tylko jaka to jest misja - szerzenie nietolerancji, agresji i temu podobnych. Czy nie bylo kiedys - jakies poltora roku temu afery zwiazanej z Rydzykiem i mlodymi chlopcami?
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#26 |
|
Wtajemniczenie
|
Moi drodzy, w imię Boga robiono w przeszłości rzeczy znacznie gorsze niż szerzenie nietolerancji. Kościół katolicki i kościoły protestanckie mordowały i torturowały ludzi w imię Boga, wyprawy krzyżowe i rzezie odbywały się w imię Boga, rzeź katarów ("Zabijajcie wszystkich, Bóg rozpozna swe owieczki") i innych "heretyków" odbyła się w imię Boga. Antysemityzm zaś jest w dużej mierze produktem nauczań kościelnych. Może to i dawne czasy, ale warto wspomnieć o tym, gdyż współcześni ojcowie Rydzykowie tego świata są kontynuacją i wyrośli z takich właśnie tradycji kościelnych, o których współczesny Kościół bardzo chciałby zapomnieć. Czemu nic z tym nie robi, choć odżegnuje się od takich poglądów (przynajmniej oficjalnie)? Proste: Radio Maryja to ogromna siła. Rydzyk jest bogaty jak Krezus, jego medialne imperium to państwo w państwie, podatków nie płaci i nigdy nie płacił. Opłaca się natomiast sowicie kościołowi. Niestety, przykre to, ale prawdziwe. Kościół uwielbia pieniądze i dla nich na wiele rzeczy jest gotów przymknąć oko. Taka jest prawda. Poza tym, Radyjo swoim przekazem pokazuje dobitnie kto jest winien wszystkich nieszczęść, a to przez prostych ludzi zawsze było witane z entuzjazmem.
Na razie kończę ten wywód, bo spóźnię się do roboty. |
|
|
|
|
#27 |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Lista kont jest imponująca, podobnie jak samochód ojca dyrektora.
Imponuje również skuteczność zatapiania coponiektórych platform... |
|
|
|
|
#28 |
|
Wtajemniczenie
|
I jeszcze jedno: skoro oglądaliście reportaż (zakładam, że ten sam, który był już kiedyś emitowany w TVP), wiecie w jaki sposób ojciec dyrektor dorobił się majątku i swojego radia. Pomocne mu były przepisy zwalniające od opłat celnych wszystko, co miało rzekomo służyć celom kultu religijnego, a także brak opodatkowania darowizn na ten sam cel. To są przepisy prawne naszego kraju. Czy kogoś jeszcze dziwi, dlaczego Kościół wtrąca się do polityki? Mało tego, Kościół uważa, że ma do tego prawo i mocno ubolewa nad stratą swojego politycznego wpłwu w krajach Europy zachodniej, czemu ostatnio dał wyraz papież na synodzie w Watykanie. O Polskę martwić się nie musi, z pewnością.
|
|
|
|
|
#29 | |||
|
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
mnie zadziwilo jeszcze jedno..skąd mianowicie taka szokujaca bezkarnośc Ojca Dyrektora??? Nie stosuje się ani do przepisów a ni do prawa..i nic... Zupełnie tak jakby miał wszystkich w szachu....
|
|
|
|
#30 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.

Po raz kolejny dowiedziono,że w Polsce można stać ponad prawem,a nawet tworzyć je na nowo i po swojemu.

Papież żył,być może wiedział co sie dzieje i jakoś nie reagował (podobnie jak Episkopat ) więc nie wznośmy go na piedestał bo miał to w....