![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Dziwne i śmieszne nazwy ulic polskich miast.
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-04-08 o 13:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nazwy ulic w Twoim mieście.
Już widzę taki dialog:
- Gdzie mieszkasz? - Nad Torem, a ty? - Pod Borem... Inne... ul. Przy garażach, Przy parkingu, Trawnik, Wybieg, Widok, Na uboczu, Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest Czas edycji: 2014-03-23 o 12:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
przenosząc ze zdziwieniowego :d
pisałam o Gdyni, Wiczlino to mój faworyt Merkurego Onufrego Zagłoby Ozyrysa Pelikana Porannych Mgieł wszystko obok siebie ![]() albo ulica zakręt do oksywia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
-Smerfów
-Myszki Miki -Misia Uszatka -Pszczółki Mai -Królewny Śnieżki- -Kopciuszka -Calineczki i tak dalej... ![]() -Astronomów -Gruszowe Sady -Klasztorna -Młodzieżowa -Różowa -Saperska -Sojowa -Zodiakalna
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
na kopciuszka bym chciała mieszkać ;d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
W Warszawie śmieszy mnie Przytyk, Nalewki i Syta a przeraża Nokturnu, ale mogłabym mieszkać na takiej ulicy
![]() No i jeszcze Kubusia Puchatka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
W miasteczku na suwalszczyźnie, gdzie jeżdżę na wakacje jest ul. 40-lecia PRL. Ostatnio w pracy drukowałam koperty i adresem na jednej była ul. Marcela Nowotki. Że też nikomu się nie chciało jeszcze pozmieniać nazw tych ulic.
W innym znanym mi dużym mieście wojewódzkim jest ul. Czerwonego Kapturka oraz Siedmiu Krasnoludków. One sie krzyżują, więc czytałam kiedyś news, że "na skrzyżowaniu Czerwonego Kapturka i Siedmu Krasnoludków".
![]() |
#8 |
zuy mod
|
W Poznaniu jest całe osiedle bajkowe
![]() Ja może zagranicznie - moja mama mieszkała kiedyś zaraz obok vicolo Curvo (w tłumaczeniu: zaułek zakręcony czy coś w ten deseń ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nad jeziorem: Żaglowa, Rejsowa, Szantowa, Wędkarska, Kajakowa. Na jednym osiedlu jest Żytnia, Konopna, Nasienna, Żniwna, Traktorowa, Chmielna, Pszenna, Sojowa, Gryczana itd. Mam ulicę Smerfów, Pszczółki Mai itd.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
przenosząc ze zdziwieniowego, w Krakowie jest:
Poniedziałkowy Dół ulica Kupa Gazowa w dzielnicy żydowskiej Meksyk ![]() Buraczana Zaczarowane koło Ciasna ![]()
![]() |
#11 |
zuy mod
|
Gazowa jest straszna
![]() Nie kazdy wie, ale w Poznaniu jest ul. Sw Marcin - spotkal sie ktos gdzies indziej z takim nazewnictwem? Tj zamiast jak wszedzie ulica kogos-tam jest ulica o jego imieniu/nazwisku. wysłano z mojej Xperii SP
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Wyględowska, wyjazd, samochodowa, magazynowa, garażowa, wytworna, łagodna
---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Matematyczna, aksamitna, świetlista, cienista, popularna, hipotezy ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Przyrynek.. ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Ja znam osiedle kolorowe: różowa, brązowa, seledynowa, akwarelowa, beżowa. Przez osiedle przebiega ulica o nazwie : kolorowych domów
![]() Niedaleko jeszcze jest: swojska, chłopska, pszenna Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Mnie zawsze rozśmiesza ulica Jaracza w Rzeszowie
![]() Jest też ulica Instalatorów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziwi mnie natomiast brak konsekwencji w nazywaniu ulic będących blisko siebie. Na os. Kwiatowym są Malwowa, Nagietkowa, Cyniowa i całe mnóstwo innych kwiatowych ulic, natomiast Różana jest w zupełnie innym miejscu. Jest os. Kopernika i ulica Kopernika w zupełnie innym miejscu. Było też Rondo Kopernika, ale kilkanaście lat temu zmieniło nazwę na Rondo Kaponiera. Jeśli się nie powie taksówkarzowi, że ma jechać na ul. Kopernika, to od razu ruszy na osiedle, ulica jest mało znana, widocznie również dla speców od topografii miasta ![]() Na Starołęce oprócz ulic od nazw miejscowości (Jęrzejowska, Hrubieszowska, Żywiecka itp.) są też Żeglarska, Masztowa i Kotwicza. No, niech będzie, takie trzy wodne ulice, też jakiś komplet... ale nie, ulica nie została nazwana od kotwicy, tylko od Władysława Kotwicza, językoznawcy ![]() Są jeszcze ulice od nazw państw istniejących (Polska, Rumuńska, Albańska, Bułgarska) i... nieistniejących, tak jak Jugosłowiańska i Czechosłowacka.
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
w moim rodzinnym mieście:
Przechód schodowy Doliny Miętusiej jest też ulica Reksia i na niej jest schronisko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Plus dochodzą często koszty wymiany dodatkowych dokumentów. A mi się u mnie podobają: Czekoladowa, Karmelkowa, Sezamkowa, Marcepanowa, Piernikowa. Z dziwnych to ul. Dubois (czyt. Dibuła z akcentem na i) a wiele osób mówi jak czyta ![]() inna to ul. Baudouina de Courtenaya (czyt. Bodłena de Kurtene), zawsze słyszę Beduina hehhehhee Jeszcze Ul. Ibn Siny Awicenny. Większość pisze Avicenny pomijając w ogóle Ibn Siny ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Często w dużych miastach ulice kojarzące się podobnie są w różnych miejscach, np. Pszenna, Żytnia jest blisko Centrum a Dożynkowa, Łanowa, Buraczana już w dzielnicy na obrzeżach miasta. Czasem można się naciąć na taksówkarza, który niby nie zna, gdzie pojechać a potem nas skasuje jak za zboże. ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
![]() zawsze uwielbiałam Reksia ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
damn good coffee
|
O, u mnie też jest Dubois
![]() - może pan powtórzyć? - Dibuła -eeee... -No Dibuła ![]() I dali mu spokój, bo nie wiedzieli jak zapisać ![]() Jest jeszcze ul Biedronki, Lelka Sowy, Kwiatów Polskich, Ruska, Bagatela, Roztocze, Sieroca, Spółdzielczości Pracy, Do Dysa, Przy stawie (gdzie mieszkasz? -na Przystawiu, tak się mówi ![]() Mnóstwo ulic, mimo że nazwy są już dawno pozmieniane, dalej nazywane są po staremu (Hanki Sawickiej (obecna Świętoduska), Gomułki (Unii Lubelskiej)). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Lublin.
Ul. Zorza, Zakręt, Zadębie, Świtezianka, Nowy Świat, Sachsów, Probostwo, Żmigród, Rusałka . kilka ulic z przydomkiem "Boczna"np. Boczna Lubomelskiej, Boczna Żabiej, Boczna Rusałki, Boczna Siewnej. Nałęczów. ul. Bochotnica, Głębocznica, Charz"A" i Charz "B" Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-03-23 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
al. Urody Życia,
Traktorowa, Rabatkowa, Kwiatów Polskich, Rzepakowa, Mały skręt, Zapadła, al. romantyczna, al. uśmiechu, Balladyny, czy Syrenki a to wszystko w Łodzi ![]()
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przy ulicy Tanecznej jest Rumby, Samby i Lambady a także ulica Pląsy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No i co najlepsze, w korporacji TŻ mają naprawdę niskie stawki (1,60zł/km) tak więc nawet przy ominięciu zjazdu i konieczności wydłużenia drogi to jest często kwestia dosłownie kilku złotych różnicy ![]() Ulica Metalowców ![]() ![]() Oprócz tego jest całe osiedle na Bemowie w Warszawie, gdzie są same uliczki o nazwach typu ulica Hery, Zeusa, Apollina, Artemidy ![]() A ulica Chmielna słynie z najlepszych piwnych pubów ![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2014-03-23 o 16:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Charz A i Charz B przebija jak na razie wszystko
![]() Dziękuje Bogu, że nie mieszkam przy ul. Lambady czy Samby. A osiedle to taneczny parkiet? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Przy ulicy Kubusia Puchatka nikt nie mieszka niestety. Budynki są przypisane ulicy Wareckiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Browarna
Chmielna Dobra Dworska Gąski Balbinki Gliniana Mylna Niecała Piwna Próżna Smocza Ślepa Wiolinowa Zbrojna Żabia i wszelkiego rodzaju kwiatowe, owocowe i postaci bajkowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.