|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Proszę o szybką pomoc jak radzić sobie z plamami.
Dziewczyny, potrzebuję waszej szybkiej pomocy ! Jeśli nie ten dział to przepraszam!
![]() Od tygodnia mam nową sofę w mieszkaniu z beżową jaśniutką tapicerką ( materiał który jak się przejedzie ręką to zostawia ślady, raz jaśniejszy jak ciemniejszy- może wiecie o co chodzi). W każdym razie przed chwilą na tej jasnej kanapie zagościła plama z atramentu z długopisu... Wiecie, całkowicie rozlał się długopis i zrobił kleks na kanapie ( przypadkiem tam upadł, no nie wazne). Nie jest duży... jakiś cm długości. Ale w widocznym miejscu. Jak można taką plamę zmyć ? Czy jest to w ogóle możliwe? Nie chcę by ten atrament się rozmazał czy coś... Kwas cytrynowy, zmywacz do paznokci ? Bardzo proszę o pomoc, nowy nabytek a już taki wypadek :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Proszę o szybką pomoc jak radzić sobie z plamami.
ostatnio używałam vanisha do dywanów w takiej sytuacji ale nie wiem, czy na tak jaśniutkiej tapicerce da radę
![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Zmywacz to chyba zły pomysł, bo mógłby zniszczyć materiał. Czasami takie plamy da się usunąć dobrą gumką do ścierania np. Pentela. Są też specjalne preparaty do odplamiania własnie plam z atramentu, może spróbuj nimi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Czytałam aby taką plamę popryskać lakierem do włosów i powinna zniknąć.
Ale nie gwarantuję i zrobiłabym najpierw próbę na niewidocznej części kanapy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Piszesz chyba o alcantarze. Ja słyszałam że można to usuwać alkoholem etylowym i wacikiem, ale przetestowałabym najpierw na niewidocznym kawałku, czy czegoś nie odbarwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
DOMator
|
Alkohol dobrze rozpuszcza ślady z tuszu czy atramentu, więc pomysł z alkoholem wydaje się dobry.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.