![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Progi punktowe - studia
Cześć!
![]() https://www.erk.uj.edu.pl/studia/2211/1/s |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Progi punktowe - studia
tu masz o uj: http://www.rekrutacja.uj.edu.pl/pl_P...k-przedmiotowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Chyba zdajesz sobie sprawę, że progi punktowe są zależne od tego z jakimi wynikami maturalnymi przychodzą studenci?
![]() Co do samej psychologii - jeszcze Ci się odechce jak będzie trzeba wykuć cały organizm ludzki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Hmm, podobno żadne studia nie są łatwe, nie idę na studia by się obijać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Najlepiej to się nie zastanawiać, tylko przysiąść i wkuwać
![]() http://www.maturanews.uczelnie.pl/in...iach,5178.html Psychologia UW ~85. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Progi z umcs powinnać znaleźć na ich forum (i nie chodzi mi tu o forum umcs.net) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Na UJ podstawa liczona jest x 0,5. Na UW progi przez kilka ostatnich lat wynosiły ok. 84-85 pkt. Natomiast UMCS to nie jest dobra uczelnia, więc raczej celuj w UWr, UAM czy UG.
Takich rzeczy na psychologii nie ma. Nie na każdej uczelni nawet sama anatomia układu nerwowego jest wymagana. Zaczniesz psychologię, to zmienisz zdanie. Nie będziesz wiedziała co robić z wolnym czasem :p Edytowane przez neia Czas edycji: 2014-03-29 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na UW mam podstawę 0,6, ale policzyłam, że muszę mieć we wszystkiego tak po 90%, żeby się dostać. Mało możliwe.. choć moja koleżanka na prawie dostała się z wynikami nieco ponad 70 z historii i wosu, czyli jest jakaś nadzieja, bo prawo też oblegany kierunek. Edytowane przez Hurricane_ Czas edycji: 2014-03-29 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Akurat jeśli chodzi o wszelkie kierunki społeczne/humanistyczne, to psychologia jest w czołówce tych, po których przyszłość jest. Szczególnie jeśli ktoś skończy UW/UJ, to z pracą problemów mieć nie powinien. Edytowane przez neia Czas edycji: 2014-03-29 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- no i to też zalezy jak matura pójdzie, ile osób nie zda bo wtedy wiadomo, że mniej chętnych na jedno miejsce przypada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Przecież to nie ma żadnego znaczenia w przypadku prawa/psychologii na UW/UJ, które są najbardziej oblegane i mają jedne z najwyższych progów. W rekrutacji liczą się osoby z wynikami matur w górnych staninach. Te osoby, które matury nie zdały i tak nie byłyby potencjalnymi (realnymi) kandydatami na te studia. Więc zdawalność matur nie wpływa na progi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
generalizujesz.. wiele osób po tych kierunku osiągnęło sukces zawodowy, a wg Twojej wypowiedzi żaden absolwent psychologii nie ma perspektyw na dobrą przyszłość..
jestem uczulona na stwierdzenia "słaby kierunek", "nie będzie po nim pracy". wszystko zależy od osoby, od jej pracy własnej, zaangażowania, osobowości, a nie od kierunku, który studiuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Moim zdaniem nie ma pracy dla tych ktorzy poszli na ten kierunek np z braku laku. Dla psychologa z pasja moim zdaniem raczej sie praca znajdzie-wystarczy spojrzec na watek Psychologia,psycholodzy-tam wiekszosc dziewczyn juz pracuje,praktykuje w zawodzie ,jedna nawet otworzyla prywatny osrodek leczenia zaburzen odzywiania ktory swietnie prosperuje ![]() Zycze powodzeniaHurricane_ ![]() ![]() Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2014-03-29 o 22:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Cytat:
![]() poza tym żeby się dostać na Warszawskie uczelnie trzeba mieć z matur na prawdę świetne wyniki a jeszcze najlepiej mieć olimpiadę na koncie, czego Autorka wątku nie ma a matury pisane na 70-80% to za mało na UW czy UJ, a w miesiąc nie dobije do 90%, nie z rozszerzenia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() rozmawiałam ze studentką z UW i żebyś się nie zdziwiła, jak dobiję do 90% lub dostanę się bez 90% ![]() Edytowane przez Hurricane_ Czas edycji: 2014-03-30 o 14:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tylko widzisz, ja jak wybierałam kierunek to się kierowałam nie tylko zainteresowaniami, a to, że pokryły się z tym co studiuję to już inna bajka. I spójrz na rankingi, jak nisko jest psychologia, socjologia i takie pierdołowate kierunki i przekalkuluj jak to będzie za 5 lat jak będziesz kończyć studia, bo to też jest ważne. Mam w tej chwili kuzynkę w 2 klasie lo i jest tak samo nastawiona jak Ty, wie najlepiej ale jak piszesz próbne matury na 70% to nie oczekuj, że będziesz na studiach jedną z lepszych, a trzeba nią być żeby coś osiągnąć w danym kierunku, a w takim jaki Ty wybierasz, czyli gdzie jest dosłownie aż za dużo absolwentów, musisz się czymś wykazać, musisz być jedną z najlepszych. swoją drogą sprawiasz wrażenie jak byś wszystkie rozumy zjadła a nawet jeszcze matury nie napisałaś, tak na prawdę jeszcze nie wiesz co Cię czeka a już jesteś taka pewna swego ![]() ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- a tak na marginesie, mi akurat nie zarzucisz, że studiuję mało przyszłościowy kierunek i zdałam cienko matury ![]() ja w tej chwili bez problemu dostanę staż na wakacje w dużej firmie, płatny i z otwartymi rękami mnie przyjmą, a później może zaproponują pracę. Ludzie studiujący ten sam kierunek co ja, kończąc inżynierkę już pracują w zawodzie i dostają kilka krotność najniższej krajowej. Także najpierw zdaj porządnie maturę a dopiero się podniecaj, bo póki co wynikami szału nie robisz, są lepsi i to o wiele lepsi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Poza tym z góry zakładasz, że dziewczyna się nie dostanie, a nawet jeśli, to będzie słabą studentką, czego nie rozumiem. Wynik na wejściu o niczym nie przesądza. Wszakże co z tego, jeśli ktoś świetnie zda maturę i idzie na tę psychologię z np. matematyką rozszerzoną, to powiedz mi w tym to mu pomoże w studiowaniu tej psychologii? Jak to sprawi, że będzie lepszym studentem od innych? Gdy się dostanie, jego wynik straci na znaczeniu. Zdziwiłabyś się, jak często mylące mogą być wyniki- moja starsza koleżanka dostała się na studia z listy rezerwowej, a teraz co? Jest w 10% najlepszych studentów na swoim rok. I zdradź nam wszystkim - nieszczęsnym zbłąkanym maturzystkom - na jakim kierunku ty jesteś, bo takim, po którym jest pewna praca i wszystkich absolwentów biorą jak leci z uczelni to jeszcze nie słyszałam. Wydawało mi się, że takie praktyki skończyły się razem z PRL-em, ale cóż. Musi to być naprawdę ciekawy kierunek, skoro jest aż tak duuuże zapotrzebowanie na każdego absolwenta. I jeśli sądzisz, że fakt, że zdałaś maturę pozwala Ci traktować innych z góry, to gratuluję sposobu postrzegania świata. Nie tak wyobrażałam sobie swój pierwszy post na Wizażu, ale nie mogłam się powstrzymać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
DZIEWCZYNY! Nie karmcie trolla
![]() Pffe wypowiada się w połowie wątków tutaj i w każdym tylko obraża, poucza i krytykuje, bez jakichkolwiek merytorycznych podstaw. Po prostu ją zignorujcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ja jej życzyłam powodzenia, szczerze. ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Choć też jestem ciekawa tego genialnego kierunku ![]() Widzę, że wizażanka bardzo śledzi moje poczynania ![]() ![]() Kochana, czekamy na przepis na sukces, czyli Twój kierunek ![]() Edytowane przez Hurricane_ Czas edycji: 2014-03-30 o 15:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Dokładnie, pffe uważa że pozjadała wszystkie rozumy
bo studiuje bodajże informatykę i jakaż to ją cudowna przyszłość czeka sorry ale matury nie świadczą o tym czy ktoś sobie poradzi czy nie, widzę to na każdym kroku na moich studiach, osoby które miały piękne wyniki pierwszą listę itd teraz sobie nie radzą a i na odwrót, niektórzy kolokwialnie wymiatają mimo że nie mieli super wyniku na starcie. Wiedza maturalna nie przydaje się na studiach
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
I super! Masz bardzo fajne podejście. Naprawdę miło dla odmiany przeczytać post wizażanki, która przed maturą ma jakiś cel w życiu, interesuje ją jakaś dziedzina i coś w tym kierunku robi. Bo już traciłam wiarę w ludzkość po wątkach typu "jestem na bio-chem, co mogę studiować? gdzie? i co zdać na maturze?", czyli w skrócie "zaplanujcie mi życie, bo ja nie potrafię/nie chce mi się".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:49.