Jem baaardzo dużo, jestem gruba i TRZYMAM WAGĘ! :/ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-04, 10:31   #1
agiantkaa
Raczkowanie

Jem baaardzo dużo, jestem gruba i TRZYMAM WAGĘ! :/

Cześć Kochani. Nurtuje mnie jedno malutkie pytanie. Może przedstawię najpierw sprawę w całości Walczę z wagą od małego, a tak szczerze to od 3 lat, zawsze byłam tłuściutka - geny, wciskanie słodyczy przez mamę, cóż - nie odmawiałam. Jakoś w czasie gimnazjum samo, zupełnie samo zleciało mi 20 kg, ważyłam 70, była to waga dobra dla mnie. Potem poznałam mojego mężczyznę, wyjechał za granicę i zaczęły się płaczę, zajadanie tęsknoty. W rok przytyłam 15 kg, po tym doszło jeszcze przez kilka lat 10 kg. W styczniu szpital - wysokie ciśnienie i dietka. Z dziewczynami na wizażu schudłam 7 kg, aż się poddałam. Aktualnie jestem już długo po dietce, jem WSZYSTKO ok 8 razy dziennie. Z rana śniadania wcale, bo brak czasu, potem jakieś 2 ogromne bułki słodkie, dodatkowe słodycze, obiad x2 z dokładką, zaraz po obiedzie kanapki z buczusiem Potem co ciekawszego w lodówce czy w szafce. Kilogramy ciastek, batonów, masło orzechowe, chipsy itd. Nie pilnuje się wcale, jem ogromnie dużo - jak zawsze z resztą. Nie ćwiczę nic, boję się jechać 1 km rowerem, bo ciśnienie skaczę od razu, a jestem w fazie stabilizacji. CZEKAM i powtarzam sobie - dostanę tabletki dla mnie i będę ćwiczyć, ale... no nie wiem.
Po odstawieniu diety przybyły mi te 3 kg, ale 4-5 zostało na minusie. Rano się waha od 89,4 do 90,2 kg - zawsze. Nie wiem co ma na to wpływ, że waga od długiego już czasu jest taka sama, gdy tak duużo jem, co prawda nawet więcej niż kiedyś
Biorę leki na ciśnienie, od których waga powinna wzrastać, dodatkowo na serce - również. I to tak od nich się zaczęło, że waga ustała. Teraz dorzuciłam tylko Neopersen x2 dziennie na serce, Asmag x2 i Aspargin, ale ich wpływu nie zauważyłam na wagę. Więc o co chodzi? Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedzi.
agiantkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-04, 10:34   #2
KasDi
Rozeznanie

Dot.: Jem baaardzo dużo, jestem gruba i TRZYMAM WAGĘ! :/

Nie rozumiem Ty się odchudzasz czy chcesz przytyć?
Stary 2014-04-04, 10:50   #3
agiantkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KasDi Pokaż wiadomość
Nie rozumiem Ty się odchudzasz czy chcesz przytyć?
Nie odchudzam się. Po prostu dużo problemów zajadam i tu jest mój największy błąd. Dodatkowo - nigdy nie jem nie będąc głodna, ale widać jak jest. I stąd moje pytanie: Jak to możliwe, że nie potrafię się nawet trzymać w ryzach troszeczkę, jestem jak odkurzacz, a waga cały czas ta sama.
Stary 2014-04-04, 10:54   #4
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Być może Twój organizm przyzwyczaił się już do takiej dawki kalorii i normalnie sobie to równoważy, abyć może więcej się ruszasz (np. więcej chodzisz) i spalasz wszystko ponad normę Twojego metabolizmu?
Jeżeli nie tyjesz to chyba dobrze, bo z Twojego postu wynika trochę jakbyś chciała przytyć..
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-04, 10:57   #5
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agiantkaa Pokaż wiadomość
Nie odchudzam się. Po prostu dużo problemów zajadam i tu jest mój największy błąd. Dodatkowo - nigdy nie jem nie będąc głodna, ale widać jak jest. I stąd moje pytanie: Jak to możliwe, że nie potrafię się nawet trzymać w ryzach troszeczkę, jestem jak odkurzacz, a waga cały czas ta sama.
Przy dużej wadze organizm potrzebuje więcej kalorii, by funkcjonować - proste też tak miałam ważąc 90 kg, jadłam wszystko w dużych ilościach i nie tyłam.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-04, 11:03   #6
dobbinka
Zakorzenienie

Do czasu. Ja też tak trzymałam, prawie dwa lata, aż się zdziwiłam, jak 30 kilo wpadło znienacka.
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-04, 12:07   #7
agiantkaa
Raczkowanie

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Być może jest tak... ale prędzej jedząc nawet mniejsze ilości -tyłam strasznie. Dziwne to wszystko. U mnie w rodzinie jest tak, że zbliża się ''ten'' wiek i po prostu jedząc normalnie - chudniesz. Mój brat, siostra mieli tak samo. Mama jeździła na badania z nimi, lekarze itd, bo bez diety, np. mój brat potrafił zjeść całą blachę ciasta i wypić do tego litr kakao. W bardzo szybkim tempie zrzucił ok 35 kg, coś ok 1,5 miesiąca, a nie ćwiczył w ogóle. Być może taki mamy popaćkany metabolizm "rodzinny"? Dziś już sobie nie folguje, zjadłam niedawno na śniadanie 2 kawałki chlebka z pastą i serkiem, obiad zjem normalnie w rozsądnej ilości, podwieczorek i kolacja jakaś mniejsza. Może w reszcie zaobserwuję chudnięcie przy "normalnym" jedzeniu bez diety? Bo logicznie myśląc i łącząc fakty to powinno tak właśnie się stać.

Zostało mi również kilka nawyków po diecie i szpitalu - codziennie piję dużo wody niegazowanej, mało kiedy soki i napoje niegazowane, wolę wodę i herbaty bez cukru.

Co do ruszania się - NIE, niestety. Kiedyś jeździłam rowerem po 20 km dziennie i nie chudłam, nawet będąc na diecie, bo mój organizm już przywykł do takiego wysiłku. Teraz po poważniejszym uszkodzeniu kolana mam zakaz jakichkolwiek ćwiczeń i jeszcze poprzez wysokie ciśnienie - również. Ruszam się jak NAJMNIEJ
Stary 2014-04-04, 13:15   #8
la'Mbria
Zakorzenienie

pogadamy za 2-3 miesiące czy nadal nie przybywa ci kilogramów.
Sorry nie wierzę w magię "tego wieku". Organizm tak nie działa, ze pstryk- mam 30 lat wiec chudę...pstryk mam 35 więc tyję!
Sorry...pleciesz, najpewniej wydaje ci się, że dietowałaś, albo wydaje ci się, ze obecnie jesz duuzo. Zapisuj to co jesz i moze się okaże, że jednak tymi słodkimi bułami dostarczasz do organizmu tak mało pokarmu, że jednak nie tyjesz...nie wiem...najpewniej za jakiś czas okaże się,że jednak waga rośnie.
Współczuję problemów zdrowotnych....i podejścia do własnego ciała.

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-04, 14:45   #9
Chocolate77
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agiantkaa Pokaż wiadomość
Cześć Kochani. Nurtuje mnie jedno malutkie pytanie. Może przedstawię najpierw sprawę w całości Walczę z wagą od małego, a tak szczerze to od 3 lat, zawsze byłam tłuściutka - geny, wciskanie słodyczy przez mamę, cóż - nie odmawiałam. Jakoś w czasie gimnazjum samo, zupełnie samo zleciało mi 20 kg, ważyłam 70, była to waga dobra dla mnie. Potem poznałam mojego mężczyznę, wyjechał za granicę i zaczęły się płaczę, zajadanie tęsknoty. W rok przytyłam 15 kg, po tym doszło jeszcze przez kilka lat 10 kg. W styczniu szpital - wysokie ciśnienie i dietka. Z dziewczynami na wizażu schudłam 7 kg, aż się poddałam. Aktualnie jestem już długo po dietce, jem WSZYSTKO ok 8 razy dziennie. Z rana śniadania wcale, bo brak czasu, potem jakieś 2 ogromne bułki słodkie, dodatkowe słodycze, obiad x2 z dokładką, zaraz po obiedzie kanapki z buczusiem Potem co ciekawszego w lodówce czy w szafce. Kilogramy ciastek, batonów, masło orzechowe, chipsy itd. Nie pilnuje się wcale, jem ogromnie dużo - jak zawsze z resztą. Nie ćwiczę nic, boję się jechać 1 km rowerem, bo ciśnienie skaczę od razu, a jestem w fazie stabilizacji. CZEKAM i powtarzam sobie - dostanę tabletki dla mnie i będę ćwiczyć, ale... no nie wiem.
Po odstawieniu diety przybyły mi te 3 kg, ale 4-5 zostało na minusie. Rano się waha od 89,4 do 90,2 kg - zawsze. Nie wiem co ma na to wpływ, że waga od długiego już czasu jest taka sama, gdy tak duużo jem, co prawda nawet więcej niż kiedyś
Biorę leki na ciśnienie, od których waga powinna wzrastać, dodatkowo na serce - również. I to tak od nich się zaczęło, że waga ustała. Teraz dorzuciłam tylko Neopersen x2 dziennie na serce, Asmag x2 i Aspargin, ale ich wpływu nie zauważyłam na wagę. Więc o co chodzi? Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedzi.
O rany, bierzesz leki na serce i na ciśnienie, i nadal tak niezdrowo jesz?? Wykończysz się, dziewczyno Jeżeli nie tyjesz, to dobrze, ale ważysz też sporo, więc może mimo wszystko lepiej by było gdybyś przerzuciła się na zdrowsza dietę? Te słodycze, chleby, buły... to naprawdę nie działa dobrze na Twój organizm

Aha wiesz co mi przyszło na myśl... Ty tak dużo jesz tych węgli prostych, że nic dziwnego że ciągle jesteś głodna. A gdybyś spróbowała przerzucić się na paleo albo coś w tym stylu? Jedz sobie dużo, tyle ile chcesz - ale samych zdrowych rzeczy, odstawiając kompletnie węglowodany takie jak makarony, chleby, słodycze, ziemniaki itp. Z węglowodanów zostaw sobie tylko warzywa i owoce. Jedz ich tyle, ile chcesz. Chociaż przez jakiś czas tak spróbuj. Zobaczysz że napady głodu powinny minąć. Przynajmniej na mnie taki sposób odżywiania działa w magiczny sposób...

Edytowane przez Chocolate77
Czas edycji: 2014-04-04 o 14:48
Chocolate77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-05, 09:53   #10
dezire
Zakorzenienie

to droga do coraz wiekszych problemów zdrowotnych ...

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-05, 10:34   #11
zakonna
Naczelna Nastolatka

nie rozumiem dlaczego mając nadciśnienie i problemy ze stawem kolanowym do tego stopnia zaniedbujesz dietę. Ale nie dietę w sensie ograniczonego żarcia tylko dietę w sensie rozsądnego, zdrowego jadłospisu! Gdzie warzywa, zdrowe tłuszcze, pełnoziarniste produkty??
Stary 2014-04-05, 13:34   #12
Wampierz
Zakorzenienie

Meh, też kiedyś żarłam tony słodyczy i nie tyłam, a wcale nie miałam nadwagi... Problem z czymś takim, to że ci się wydaje, że jest ok, tymczasem skacze ci poziom cukru we krwi, stąd apetyt na słodycze... Nie tyjesz, bo (póki co) organizm sobie radzi ze skokami cukru, wypuszczając insulinę.

Też polecam paleo, pozwala rzucić nałóg słodyczy, zlikwidować napady głodu, a przy okazji możesz się najeść do syta. Dodatkowo pomaga w wielu problemach zdrowotnych. Bo taki głód ninasycony często jest oznaką jakichś braków żywieniowych, organizmowi czegoś brakuje więc ciągle za tobą chodzi jedzenie i masz uczucie, że powinnaś cośjeszcze zjeść. Jak organizm dostanie to "coś" to powinno ci przejść.

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości