Mycie jajek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-10, 15:02   #1
olka922
Raczkowanie

Mycie jajek

Właśnie przeczytałam, że przed rozbiciem jajka (przed gotowaniem też) należy umyć skorupkę. Ja tak nigdy nie robiłam, a wy? Wydaje się to teraz dosyć logiczne jak tak pomyślę, ale jakoś nigdy na to nie wpadłam. Zresztą w moim domu i tak nie będzie możliwe całkowite wprowadzenie nawyku mycia jajek, bo babcia by zaraz na mnie nawrzeszczała ;/ tak, tak, możecie się śmiać, ale to prawda. U mnie w domu babcie gotuje obiady, i jak jej czasem zwrócę uwagę że powinna umyć dokładniej warzywa (a nie tylko włożyć pod wodę na 2 sekundy :P) to od razu się bardzo denerwuje, że mam jej nie pouczać bo całe życie robiła po swojemu i jeszcze wszyscy żyją, ale dla mnie to okropne zjeść np. nieumyte jabłko lub pomarańczę (moja babcie tak robi). Rozpisałam się a chodziło mi tylko o mycie jajek Więc jak? uważacie że to konieczne skoro i tak jajko zawsze spożywam po obróbce w wysokiej temperaturze?
olka922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 15:08   #2
Marcin_tt
Przyczajenie

Dot.: Mycie jajek

Temat brzmi interesująco))
Marcin_tt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 15:21   #3
xKlaudja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marcin_tt Pokaż wiadomość
Temat brzmi interesująco))
Też mnie zaintrygował

Ale żeby nie było offtopa, to powiem, że nigdy o tym nie słyszałam (o myciu jajek), ani nie obiło mi się o uszy, żeby ktoś tak robił, więc uważam to za jakąś fanaberię
Stary 2014-04-10, 15:29   #4
martitka007
Raczkowanie

mój luby codziennie myje jajka
martitka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 15:35   #5
kinga1701
Zakorzenienie

Ludzie myją jaka aby uchronić się przed salmonellą, jednak myjąc jaja niszczymy warstwę ochronną znajdującą się na skorupce otoczkę mucynową i czas przydatności do spożycia znacząco się skraca. Więc jeżeli ktoś czuje potrzebę umycia jaj to najlepiej zrobić to tuz przed zużyciem. Jednak pałeczki Salmonelli ginie w temperaturze 60-65°C więc mycie jaj w zimnej wodzie i tak ich nie zabije, i po co myć jaja przed gotowaniem nie mam pojęcia.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 16:05   #6
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Ja przed gotowaniem jajek nie myję, chyba że mają jakieś widoczne zabrudzenia, jednak zawsze do wszelkiego rodzaju kremów, gdzie dodaje się surowe jajka zawsze kilkanaście sekund parzę je w gorącej wodzie, tak jak poprzedniczka napisała dla ochrony przed salmonellą.
Stary 2014-04-10, 16:22   #7
olka922
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aaniol_apokalipsy Pokaż wiadomość
Ja przed gotowaniem jajek nie myję, chyba że mają jakieś widoczne zabrudzenia, jednak zawsze do wszelkiego rodzaju kremów, gdzie dodaje się surowe jajka zawsze kilkanaście sekund parzę je w gorącej wodzie, tak jak poprzedniczka napisała dla ochrony przed salmonellą.
No jeśli surowe jajko ma być spożyte , to wiadomo że trzeba je parzyć. Mi bardziej chodziło o to czy myjecie jajka zanim np. rozbijecie do jajecznicy? ;P
olka922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-10, 17:12   #8
Coselka
Przyczajenie

Ja słyszałam jeszcze od babci , że nie powinno sie myć jaj jezeli chcemy je dluzszy czas przechowywac bo sie szybciej psuja. Ale zaraz przed uzyciem czemu nie , tylko ze mi by się nie chcialo z reszta raczej jajka sa przetwarzane przy uzyciu temperatury ktora i tak skuteczniej je oczysci niz mycie skorupki.
Coselka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 17:13   #9
arbuziak
Zadomowienie

Tak, myję, bo nie chcę mieć cząstek kurzego gówienka w jajecznicy Jajka trzeba myć tuż przed rozbiciem, bo inaczej szybko się zepsują.
arbuziak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 23:05   #10
Malagenia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez arbuziak Pokaż wiadomość
Tak, myję, bo nie chcę mieć cząstek kurzego gówienka w jajecznicy Jajka trzeba myć tuż przed rozbiciem, bo inaczej szybko się zepsują.
Ja tak samo, zwłaszcza, że prawie zawsze mam jajka wiejskie i są utaplane w błocie albo czymś gorszym

A co do mycia owoców i warzyw, to mnie wkurza jak ktoś ich nie myje i podaje takie gościom, a nie raz kogoś na tym przyłapałam...Jak nie ma potrzeby mycia i sam zjada, to jego sprawa, ale podawać komuś drugiemu? Moja babcia na podobne uwagi reaguje jak Twoja, także rozumiem:P
Malagenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 09:06   #11
201803290936
Konto usunięte

Rzadko kiedy to robię, chociaż wiem, że niby się powinno. Ale w sumie potem poddaję jajko obróbce termicznej i jakoś nie wierzę, że się tam coś zdoła uchować z bakterii.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 09:34   #12
effcia82
Zakorzenienie

Ja myję. Mój konkubent nie
Niby podlegają obróbce termicznej (surowych nie jadamy) ale fragment kurzej kupy po ugotowaniu kupą pozostanie.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 10:53   #13
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Myję jak są brudne, ale salmonelle przed obróbką termiczną likwiduje tylko naświetlanie.
Tak że można myć jak kto chce, ale nie musi się.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 12:46   #14
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sylwia1900r Pokaż wiadomość
Myję jak są brudne, ale salmonelle przed obróbką termiczną likwiduje tylko naświetlanie.
Tak że można myć jak kto chce, ale nie musi się.
W takich przypadkach to wiadomo. Myślałam, że chodzi o mycie jajek, które wyglądają na "czyste" (w sensie nie wyjęte kurze spod tyłka).
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 12:53   #15
wikisieodchudza
Raczkowanie

ja sie potwornie brzydze jajek i zawsze biore je przez serwetke do reki, zawsze też dokładnie myję... Po prostu patrząc na jajko przypominam sobie skąd się wzięło to coś na świecie i nie wyobrażam sobie postąpić inaczej.
wikisieodchudza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 14:24   #16
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wikisieodchudza Pokaż wiadomość
ja sie potwornie brzydze jajek i zawsze biore je przez serwetke do reki, zawsze też dokładnie myję... Po prostu patrząc na jajko przypominam sobie skąd się wzięło to coś na świecie i nie wyobrażam sobie postąpić inaczej.
W sumie wychodzi na to że zawsze wszystko musimy umyć, i się z tym zgadzam, no ale nieraz się ludzie lenią i nie chce im się, ja myję ziarna zawsze na sicie np: kaszę gryczaną i ryż i inne ziarna, wiecie dlaczego? zawsze sobie wyobrażam że po nich w silosach ganiają myszy i szczury
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 14:38   #17
EwaOle11
Przyczajenie

nie myje jajek i jakos zyje
EwaOle11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 14:40   #18
eibhlin87
Zakorzenienie

Zawszę myję jajka przed użyciem, jestem zdziwiona, że ktoś może tego nie robić... W moim rodzinnym domu także się myło
Stary 2014-04-11, 17:40   #19
aaniolekk
Zadomowienie

ja myje skorupka choć wydaje się czysta to nie jest, to samo znajduje na niej co na innym jedzeniu które myjemy przed zjedzeniem kiedyś słyszałam, że wszystko co jest na skorupce podczas gotowania wnika w jajko i dlatego powinno być czyste. Nie wiem ale ja myje bo co mi szkodzi poza tym jak opłucze jajko w lekko ciepłej wodzie zaraz przed gotowaniem to nigdy nie pęka po włożeniu do wrzątku

---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Cytat:
Napisane przez martitka007 Pokaż wiadomość
mój luby codziennie myje jajka

'Ironia kiedy płacząc przez niego,
tylko do Niego chciałabym się przytulić...'

`Nawet w snach na Jego widok mam motylki w brzuchu.
Co On takiego w sobie ma, że poszłabym za Nim na koniec świata?`
27.12.10 <3
aaniolekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 17:49   #20
201604251028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aaniolekk Pokaż wiadomość
ja myje skorupka choć wydaje się czysta to nie jest, to samo znajduje na niej co na innym jedzeniu które myjemy przed zjedzeniem kiedyś słyszałam, że wszystko co jest na skorupce podczas gotowania wnika w jajko i dlatego powinno być czyste. Nie wiem ale ja myje bo co mi szkodzi poza tym jak opłucze jajko w lekko ciepłej wodzie zaraz przed gotowaniem to nigdy nie pęka po włożeniu do wrzątku

---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Jajo jest otoczone bakteriobójczą warstwą mucynową, więc mycie jajek jest w ogóle bez uzasadnienia. To po prostu takie przyzwyczajenie nie poparte faktami naukowymi

Piszecie o zabrudzonych jajach wiejskich, takich jaj powinno się unikać bo w skorupce jaja są pory ułatwiające wymianę gazową zarodkowi i drobnoustroje z kału mogą się przez nie przedostać, poza tym może to świadczyć o złych warunkach chowu (zbyt rzadkie sprzątanie ściółki i zbieranie jaj). Ja też kupuję jaja wiejskie, ze sprawdzonego źródła, i bardzo zanieczyszczonych nie mam
201604251028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 18:50   #21
aaniolekk
Zadomowienie

yonce, aż z ciekawości zaczęłam szukać informacji na ten temat
dużo jest info o tym, że jednak powinno się myć jajka
tutaj jest dużo napisane -> http://odzywianieodkuchni.blogspot.c...mycie-jaj.html
Ale nie będę nikomu kazać myć bo ile jest prawdy w tym to nie wiem. Jak zobaczę, że TŻ nie umył to nie będę krzyczeć, ani lecieć z tym jajem do kranu ja jak będę gotować to umyje ale u mnie to kwestia po prostu przyzwyczajenia

27.12.10 <3
Stary 2014-04-12, 06:05   #22
201704210903
Konto usunięte

przez was zacznę myć jajka - jak poczytałam o kupie to wyobraźnia zaczęła pracować
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 08:50   #23
Driadeis
Raczkowanie

Ja całe 4 lata w szkole słuchałam, że jajka trzeba umyć i wyparzyć przed spożyciem, żeby zapobiec zakażeniu salmonellą. W końcu weszło mi to w nawyk. Ale przed gotowaniem nie trzeba jajek myć - chyba że są wybitnie brudne - bo temperatura zrobi swoje.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-04-12, 11:42   #24
kaledonia
zielony stworek

Zawsze je myję tak samo jak warzywa, to dziwne
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 12:52   #25
201604251028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aaniolekk Pokaż wiadomość
yonce, aż z ciekawości zaczęłam szukać informacji na ten temat
dużo jest info o tym, że jednak powinno się myć jajka
tutaj jest dużo napisane -> http://odzywianieodkuchni.blogspot.c...mycie-jaj.html
Ale nie będę nikomu kazać myć bo ile jest prawdy w tym to nie wiem. Jak zobaczę, że TŻ nie umył to nie będę krzyczeć, ani lecieć z tym jajem do kranu ja jak będę gotować to umyje ale u mnie to kwestia po prostu przyzwyczajenia
Hej, wiadomo, że opinie są sprzeczne
Ja w ogóle nie kupuję brudnych jajek więc nie muszę ich myć. A na salmonellę nie pomoże zwykłe opłukanie jajek w wodzie, za to przed spożyciem na surowo (kogel mogel, kremy do ciast) powinno się je sparzyć
201604251028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 17:32   #26
aaniolekk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez yonce Pokaż wiadomość
Hej, wiadomo, że opinie są sprzeczne
Ja w ogóle nie kupuję brudnych jajek więc nie muszę ich myć. A na salmonellę nie pomoże zwykłe opłukanie jajek w wodzie, za to przed spożyciem na surowo (kogel mogel, kremy do ciast) powinno się je sparzyć
o to dowiedziałam się czegoś nowego i to będzie lepsze niż samo umycie ja też nie kupuje brudnych bo nie mam dostępu do takich prosto od kur. Ja mam tylko takie z hipermarketu i je myje ale czasem się trafi, że te z wolnego wybiegu mają jakieś zabrudzenia :P

27.12.10 <3
Stary 2014-04-12, 19:19   #27
Mulinka Kordonkowa
Raczkowanie

Nie wiem w 100% jak jest ale kiedyś słyszałam , że właściwie zawsze jajka należy myć ponieważ salmonella znajduje się na skorupce jajka a nie w jajku. Wiecie może czy aby na pewno to prawda?
Stary 2014-04-12, 20:00   #28
bernikula
mOLDerator

U mnie w domu nikt nigdy nie mył jajek (oczywiście tych jadalnych , ale kiedyś zauważyłam, że teściowa to robi i się zdziwiłam. Później rozmawiałam o tym z przyjaciółką i stwierdziłyśmy, że to rzeczywiście mądre, ale powiem szczerze, że i tak nie mam nawyku.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 22:14   #29
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mulinka Kordonkowa Pokaż wiadomość
Nie wiem w 100% jak jest ale kiedyś słyszałam , że właściwie zawsze jajka należy myć ponieważ salmonella znajduje się na skorupce jajka a nie w jajku. Wiecie może czy aby na pewno to prawda?
W zasadzie jak dziewczyny już pisały wcześniejsze umycie jajka nie zabije salmonelli, żeby się jej ,,pozbyć" trzeba jajko sparzyć
Stary 2014-04-13, 11:05   #30
adrijah
Zakorzenienie

Ja nigdy nie myję jajek, jeśli nie są ewidentnie brudne. Przed użyciem na surowo wkładam je do zlewu i przelewam wrzątkiem, czy sparzam. Nic więcej.
W samym myciu nie widzę sensu, jeśli nie robi się tego w odpowiednio wysokiej temperaturze, a już słyszałam o myciu jaj w zimnej wodzie

Kiedyś, jak pierwszy raz o tym usłyszałam, że powinno się myć jajka zaraz po przyniesieniu do domu, zaczęłam to praktykować. Niewiele później przekonałam się, że faktycznie szybciej się psują, więc teraz siedzą w lodówce w zamkniętym pojemniku, żadne produkty spożywcze nie mają z nimi styczności i dopiero tuż przed użyciem traktuję je wrzątkiem lub ewentualnie myję.

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości