![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mycie jajek
Właśnie przeczytałam, że przed rozbiciem jajka (przed gotowaniem też) należy umyć skorupkę. Ja tak nigdy nie robiłam, a wy? Wydaje się to teraz dosyć logiczne jak tak pomyślę, ale jakoś nigdy na to nie wpadłam. Zresztą w moim domu i tak nie będzie możliwe całkowite wprowadzenie nawyku mycia jajek, bo babcia by zaraz na mnie nawrzeszczała ;/ tak, tak, możecie się śmiać, ale to prawda. U mnie w domu babcie gotuje obiady, i jak jej czasem zwrócę uwagę że powinna umyć dokładniej warzywa (a nie tylko włożyć pod wodę na 2 sekundy :P) to od razu się bardzo denerwuje, że mam jej nie pouczać bo całe życie robiła po swojemu i jeszcze wszyscy żyją, ale dla mnie to okropne zjeść np. nieumyte jabłko lub pomarańczę (moja babcie tak robi). Rozpisałam się a chodziło mi tylko o mycie jajek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Mycie jajek
Temat brzmi interesująco))
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też mnie zaintrygował
![]() Ale żeby nie było offtopa, to powiem, że nigdy o tym nie słyszałam (o myciu jajek), ani nie obiło mi się o uszy, żeby ktoś tak robił, więc uważam to za jakąś fanaberię |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
mój luby codziennie myje jajka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ludzie myją jaka aby uchronić się przed salmonellą, jednak myjąc jaja niszczymy warstwę ochronną znajdującą się na skorupce otoczkę mucynową i czas przydatności do spożycia znacząco się skraca. Więc jeżeli ktoś czuje potrzebę umycia jaj to najlepiej zrobić to tuz przed zużyciem. Jednak pałeczki Salmonelli ginie w temperaturze 60-65°C więc mycie jaj w zimnej wodzie i tak ich nie zabije, i po co myć jaja przed gotowaniem nie mam pojęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja przed gotowaniem jajek nie myję, chyba że mają jakieś widoczne zabrudzenia, jednak zawsze do wszelkiego rodzaju kremów, gdzie dodaje się surowe jajka zawsze kilkanaście sekund parzę je w gorącej wodzie, tak jak poprzedniczka napisała dla ochrony przed salmonellą.
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja słyszałam jeszcze od babci , że nie powinno sie myć jaj jezeli chcemy je dluzszy czas przechowywac bo sie szybciej psuja. Ale zaraz przed uzyciem czemu nie , tylko ze mi by się nie chcialo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Tak, myję, bo nie chcę mieć cząstek kurzego gówienka w jajecznicy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do mycia owoców i warzyw, to mnie wkurza jak ktoś ich nie myje i podaje takie gościom, a nie raz kogoś na tym przyłapałam...Jak nie ma potrzeby mycia i sam zjada, to jego sprawa, ale podawać komuś drugiemu? Moja babcia na podobne uwagi reaguje jak Twoja, także rozumiem:P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Rzadko kiedy to robię, chociaż wiem, że niby się powinno. Ale w sumie potem poddaję jajko obróbce termicznej i jakoś nie wierzę, że się tam coś zdoła uchować z bakterii.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja myję. Mój konkubent nie
![]() Niby podlegają obróbce termicznej (surowych nie jadamy) ale fragment kurzej kupy po ugotowaniu kupą pozostanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Myję jak są brudne, ale salmonelle przed obróbką termiczną likwiduje tylko naświetlanie.
Tak że można myć jak kto chce, ale nie musi się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
ja sie potwornie brzydze jajek i zawsze biore je przez serwetke do reki, zawsze też dokładnie myję... Po prostu patrząc na jajko przypominam sobie skąd się wzięło to coś na świecie i nie wyobrażam sobie postąpić inaczej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
nie myje jajek i jakos zyje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Zawszę myję jajka przed użyciem, jestem zdziwiona, że ktoś może tego nie robić...
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
ja myje
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- ![]()
'Ironia kiedy płacząc przez niego, tylko do Niego chciałabym się przytulić...' `Nawet w snach na Jego widok mam motylki w brzuchu. Co On takiego w sobie ma, że poszłabym za Nim na koniec świata?` 27.12.10 <3 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Piszecie o zabrudzonych jajach wiejskich, takich jaj powinno się unikać bo w skorupce jaja są pory ułatwiające wymianę gazową zarodkowi i drobnoustroje z kału mogą się przez nie przedostać, poza tym może to świadczyć o złych warunkach chowu (zbyt rzadkie sprzątanie ściółki i zbieranie jaj). Ja też kupuję jaja wiejskie, ze sprawdzonego źródła, i bardzo zanieczyszczonych nie mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
yonce, aż z ciekawości zaczęłam szukać informacji na ten temat
![]() dużo jest info o tym, że jednak powinno się myć jajka tutaj jest dużo napisane -> http://odzywianieodkuchni.blogspot.c...mycie-jaj.html Ale nie będę nikomu kazać myć bo ile jest prawdy w tym to nie wiem. Jak zobaczę, że TŻ nie umył to nie będę krzyczeć, ani lecieć z tym jajem do kranu ![]() ![]()
'Ironia kiedy płacząc przez niego, tylko do Niego chciałabym się przytulić...' `Nawet w snach na Jego widok mam motylki w brzuchu. Co On takiego w sobie ma, że poszłabym za Nim na koniec świata?` 27.12.10 <3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
przez was zacznę myć jajka - jak poczytałam o kupie to wyobraźnia zaczęła pracować
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja całe 4 lata w szkole słuchałam, że jajka trzeba umyć i wyparzyć przed spożyciem, żeby zapobiec zakażeniu salmonellą. W końcu weszło mi to w nawyk. Ale przed gotowaniem nie trzeba jajek myć - chyba że są wybitnie brudne - bo temperatura zrobi swoje.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#24 |
zielony stworek
|
Zawsze je myję tak samo jak warzywa, to dziwne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja w ogóle nie kupuję brudnych jajek więc nie muszę ich myć. A na salmonellę nie pomoże zwykłe opłukanie jajek w wodzie, za to przed spożyciem na surowo (kogel mogel, kremy do ciast) powinno się je sparzyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Nie wiem w 100% jak jest ale kiedyś słyszałam , że właściwie zawsze jajka należy myć ponieważ salmonella znajduje się na skorupce jajka a nie w jajku. Wiecie może czy aby na pewno to prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
mOLDerator
|
U mnie w domu nikt nigdy nie mył jajek (oczywiście tych jadalnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie myję jajek, jeśli nie są ewidentnie brudne. Przed użyciem na surowo wkładam je do zlewu i przelewam wrzątkiem, czy sparzam. Nic więcej.
W samym myciu nie widzę sensu, jeśli nie robi się tego w odpowiednio wysokiej temperaturze, a już słyszałam o myciu jaj w zimnej wodzie ![]() Kiedyś, jak pierwszy raz o tym usłyszałam, że powinno się myć jajka zaraz po przyniesieniu do domu, zaczęłam to praktykować. Niewiele później przekonałam się, że faktycznie szybciej się psują, więc teraz siedzą w lodówce w zamkniętym pojemniku, żadne produkty spożywcze nie mają z nimi styczności i dopiero tuż przed użyciem traktuję je wrzątkiem lub ewentualnie myję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.